Δύο συμπτώματα του καταρράκτη και οι φυσικές τους θεραπείες

Όταν έχετε καταρράκτη, τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται ασαφή ή άχρωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση αυτών των συμπτωμάτων και θα τις μοιραστούμε μαζί σας εδώ.
Δύο συμπτώματα του καταρράκτη και οι φυσικές τους θεραπείες
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Δύο συμπτώματα του καταρράκτη και οι φυσικές τους θεραπείες. Με την πάροδο του χρόνου, η όρασή σας υποφέρει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εποχή αυτή, δεδομένου ότι συχνά τα μάτια σας εκτίθενται στη φωτεινή οθόνη ή στα κινητά σας τηλέφωνα. Η μόλυνση επηρεάζει επίσης το πώς το φως από τον ήλιο βλάπτει τα μάτια σας, καθιστώντας το πιο έντονο όταν σας χτυπά.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα συμπτώματα του καταρράκτη.

Η απώλεια της όρασης δεν εκδηλώνεται πάντα με το πρόβλημα της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχετίζεται με τον καταρράκτη.

Αν και πρόκειται να μιλήσουμε για τα συμπτώματα του καταρράκτη, να έχετε κατά νου ότι η αίσθηση που εμφανίζεται είναι παρόμοια με αυτή που υπάρχει όταν κοιτάζετε μέσα από κοίλο γυαλί. Σε κάθε περίπτωση, θα τις διευκρινίσουμε καθώς συνεχίζουμε.

Είστε έτοιμοι;


Τα συμπτώματα του καταρράκτη


1. Θολή όραση

Στην αρχή, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε αυτό το πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που ήδη έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να το ανιχνεύσετε.

Γενικά, αν έχετε κάποιο πρόβλημα όρασης, αυτό σας επηρεάζει όταν θέλετε να εστιάσετε σε κάτι που βρίσκεται μακριά ή σε κάτι που είναι κοντά. Εξαιτίας αυτού, βλέπετε βελτίωση όταν μειώνετε ή επιμηκύνετε την απόσταση.

Ωστόσο, ο καταρράκτης θα είναι πάντα εκεί. Εξαιτίας αυτού, άμα αρχίσετε να βλέπετε τα πάντα θολά, είναι πιθανό ότι έχετε καταρράκτη.

2. Μεταβολή της αντίληψής σας για τη φωτεινότητα και το χρώμα

συμπτώματα του καταρράκτη

 

Διαβάζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας; Αν το κάνετε, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η λάμπα σας έχει πιο έντονο φως. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό να νιώσετε ζαλισμένος από τα φώτα των αυτοκινήτων.

Αντίθετα, ίσως είναι δύσκολο να διακρίνετε διαφορετικά χρώματα. Ξαφνικά, είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσετε τα χρώματα που ανήκουν στην ίδια χρωματική παλέτα.

Και τα δύο συμπτώματα είναι ενδείξεις ότι υποφέρετε από καταρράκτη.


Φυσικές θεραπείες για καταρράκτη


1. Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Η βιταμίνη Α είναι πολύ χρήσιμη για τη φροντίδα της υγείας των ματιών σας. Στην πραγματικότητα, δρα άμεσα πάνω στη μεμβράνη του ματιού της οποίας βρίσκεται ο βολβός του ματιού. Επίσης, παράγει τη ροδοψίνη, μια ουσία που σας βοηθά να ελέγχετε αποτελεσματικότερα το φως. Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά στοιχεία τρόφιμα είναι:

 • Καρότα
 • Μπρόκολο
 • Λάχανο
 • Σπανάκι
 • Γλυκοπατάτα
 • Γαλακτοκομικά
 • Πεπόνι
 • Βερίκοκο
 • Μάνγκο
 • Κρέας
 • Κοτόπουλο

Από την άλλη πλευρά, οι βιταμίνες Β και C είναι γνωστές για τη θεραπεία του φακού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εστίαση με ακρίβεια. Για να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των βιταμινών, συνιστάται η κατανάλωση των παρακάτω:

 • Αβγά
 • Χταπόδι
 • Κάβουρας
 • Σολομός
 • Σαρδέλες
 • Εσπεριδοειδή
 • Σκόρδο
 • Μαϊντανός
 • Κόκκινες πιπεριές
 • Aσερόλα
 • Γκουαβά

2. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού

συμπτώματα του καταρράκτη και αλατι

Σε άλλα άρθρα έχουμε μιλήσει για το πώς το αλάτι απορροφά τα υγρά. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επίσης και για το βλεννογόνο που προστατεύει τα μάτια σας. Όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλατιού, είστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς στα μάτια.

Όταν έχετε ξηροφθαλμία, ένα απλό ανοιγοκλείσιμο του ματιού αποτελεί κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η δουλειά του εν λόγω βλεννογόνου, μεταξύ άλλων, είναι να επιστρωθεί το όργανο με μια προστατευτική μεμβράνη.

Εξαιτίας αυτού, μειώνοντας την ποσότητα αυτού του βλεννογόνου, το βλέφαρο έρχεται σε άμεση επαφή με το βολβό σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ζημιά.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια


3. Ελέγξτε το χρόνο που περνάτε στον ήλιο

Όπως επισημάνθηκε, το φως από τον ήλιο είναι επικίνδυνο όταν μιλάμε για καταρράκτη. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε την υπερβολική επαφή με τον ήλιο, καθώς οι ακτίνες UVA επιδεινώνουν τα μάτια σας. Ωστόσο, η πρόοδος της μόλυνσης από τις ακτίνες UVA είναι πολύ πιο επιθετική στις μέρες μας από ότι στις προηγούμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προφυλαχτείτε από τις ακτίνες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρίσκεστε στον ήλιο κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι ασθενέστερος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και τα οφέλη από αυτές.


4. Κοιτάξτε κάτι που σας αρέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας


συμπτώματα του καταρράκτη

Η χαλάρωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καταρράκτη. Αυτό δεν σημαίνει μόνο το κλείσιμο των ματιών σας. Το να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν είναι επίσης κάτι πολύ χρήσιμο. Με αυτή την έννοια, θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξετε ένα τοπίο, έναν πίνακα ή μια φωτογραφία που αγαπάτε.

Αυτό μειώνει την ένταση στα μάτια σας, καθώς και στους υπόλοιπους ιστούς γύρω από αυτό. Η απελευθέρωσή σας από το στρες είναι απαραίτητη για το σώμα σας και η όρασή σας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο καταρράκτης είναι πολύ ενοχλητικός και μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Εξαιτίας αυτού, είναι καλό να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις, διότι αποτελούν ένα τέλειο συμπλήρωμα στην ιατρική θεραπεία που σας συνταγογραφεί ο γιατρός. Τώρα ξέρετε τα συμπτώματα του καταρράκτη!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mayo Clinic Staff. (2016). Symptoms and causes – Cataracts – Mayo Clinic. https://doi.org/10.1016/j.forsciint.2014.05.003
 • National Guideline Alliance (UK). (2017). Cataracts in adults: management. NICE Guideline, No. 77.
 • Bailey, G. (2018). Cataracts: 3 Common Types, Causes, Symptoms and Treatments. All About Vision. 
 • Alshamrani, A. Z. (2018). Cataracts Pathophysiology and Managements. The Egyptian Journal of Hospital Medicine. https://doi.org/10.12816/0042978

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.