Αγκαλιάστε ό,τι καλό και κρατήστε το κοντά σας

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά ό,τι καλό προσφέρετε στους άλλους γύρω σας επιστρέφει πάλι σε εσάς, όπως και το κακό.
Αγκαλιάστε ό,τι καλό και κρατήστε το κοντά σας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Αγκαλιάστε ό,τι καλό μπορείτε να βρείτε. Το να εύχεται κανείς καλά πράγματα και να αγκαλιάζει οτιδήποτε καλό γύρω του, μπορεί να μην είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά.

Πρώτα από όλα, αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως προτιμούμε “να τα πηγαίνουν όλοι καλά αλλά όχι τόσο καλά όσο εγώ”.

Οι ευγενείς, αγνές και ανιδιοτελείς επιθυμίες δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να εύχονται το καλύτερο για τον εαυτό τους και όχι για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους.

Τώρα… γιατί προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτό το είδος σκέψεων και επιθυμιών σε όλους ισάξια -δεν σας φαίνεται σωστό;

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι πολλές από τις πράξεις, τα λόγια και τις συμπεριφορές σας έχουν συνέπειες.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιθυμίες. Αγκαλιάστε ό,τι καλό μπορείτε να βρείτε!

Η επιθυμία είναι η οπτικοποίηση των κινήτρων σας και της λαχτάρας να δράσετε. Όταν θέλετε να συμβούν καλά πράγματα σε κάποιον άνθρωπο, κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να συμβεί αυτό και το κάνετε με αφοσίωση επειδή το αισθάνεστε πραγματικά.

Επιπλέον, οι καλές ευχές σάς εμπλουτίζουν σαν άτομο. Δεν κοστίζουν τίποτα και προσφέρουν πολλά καθώς μεταμορφώνουν τις σκέψεις και το μυαλό σας, εξαλείφοντας πολλά βάρη και την αρνητική εστίαση.

Σας ενθαρρύνουμε να το σκεφτείτε στο σημερινό άρθρο. Αγκαλιάστε ό,τι καλό μπορείτε να βρείτε!

Η καλή θέληση εντός της θετικής σκέψης

Η κλασική ιδέα “ό,τι δίνεις, παίρνεις” βασίζεται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αντί να το βλέπουμε σαν μια ντετερμινιστική αντίληψη θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μοιάζει περισσότερο με την ιδέα ότι κάθε πράξη έχει και τις συνέπειές της.

Η καθημερινή καλλιέργεια των θετικών σκέψεων είναι συνώνυμο της υγείας. Δεν αναφερόμαστε σε πνευματικά ζητήματα ή σε αυθαίρετες πράξεις καλοσύνης καθώς αυτά σχετίζονται με την προσωπική σας θρησκευτική ή πνευματική προσέγγιση στη ζωή.

Αγκαλιάστε ό,τι καλό
 • Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στη ζωή μας με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Αν θέλετε να συμβούν καλά πράγματα στην οικογένειά σας και στους φίλους σας, τότε τους δείχνετε ότι τους αγαπάτε και νοιάζεστε για την ευεξία τους.
 • Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν “το χειρότερο” για εκείνους που δεν συμπαθούν. Ποιος είναι ο λόγος; Τι θα κερδίσουν από αυτό; Όποιος απολαμβάνει να βλέπει τους άλλους ανθρώπους που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εκείνον να υποφέρουν, σίγουρα είναι ανώριμος.
 • Απλά θυμηθείτε τα στάδια της ηθικής ανάπτυξης των παιδιών, όπως περιγράφονται από τον ψυχολόγο Lawrence Kohlberg.

Όταν ένα παιδί είναι έξι ή επτά χρονών, έχει μόνο έναν ηθικό κώδικα που δηλώνει ότι “οι άνθρωποι που συμπαθώ αξίζουν τα καλύτερα και όσους δεν συμπαθώ αξίζουν να τιμωρηθούν.”

Αυτή η προσέγγιση δεν είναι δημιουργική αλλά ούτε και κοινωνικά αποδεκτή. Δεν είναι απαραίτητο να τα πηγαίνετε καλά με όλους. Ωστόσο, το ότι δεν τα πηγαίνουμε καλά με ορισμένους ανθρώπους δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ευχόμαστε την αποτυχία ή τη δυστυχία τους.

Είναι καλύτερα να τους ευχηθείτε ό,τι καλύτερο για το προσωπικό τους ταξίδι. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη δική σας πορεία και να ελπίζετε να μην διασταυρωθούν ενώ εύχεστε τα καλύτερα για όλους.

Ό,τι κάνετε, σκέφτεστε και επιθυμείτε πάντα γυρίζει πίσω σε εσάς

Μερικοί το αποκαλούν “νόμο της αιτιότητας” και άλλοι “φαινόμενο μπούμερανγκ“. Αυτοί οι όροι μπορούν να μεταφραστούν σε κάτι που μπορεί εύκολα να κατανοηθεί από όλους μας.

 • Οι σκέψεις και οι πράξεις σας πάντα έχουν συνέπειες. Μια λέξη που θα ειπωθεί τη λάθος στιγμή μπορεί να κάνει κάποιο άτομο που αγαπάτε να απομακρυνθεί.
 • Το να εύχεστε να συμβεί κάτι κακό σε κάποιον, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να κάνει τους άλλους να σας εγκαταλείψουν επειδή είστε μοχθηροί ή επειδή οι κακές επιθυμίες τούς κάνουν να αισθάνονται άβολα, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών για το άτομο που βρίσκεται δίπλα τους.
 • Ό,τι λέτε, κάνετε ή επιθυμείτε αφήνει το στίγμα του στον περίγυρό σας. Συνεπώς πριν μιλήσετε, σκεφτείτε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα λόγια σας.

Πριν κάνετε κάτι σκεφτείτε τις συνέπειες που μπορεί να έχει και πάνω από όλα να εύχεστε καλά πράγματα για τους ανθρώπους γύρω σας. Είναι σαν να φυτεύετε ευγενείς σπόρους που θα σας εμπλουτίσουν σαν άτομο.

Αγκαλιάστε ό,τι καλό

Είστε ελεύθεροι να δημιουργήσετε το μέλλον σας και αγκαλιάστε ό,τι καλό

Ο Βούδας είπε: “Αν θέλετε να μάθετε το παρόν σας, κοιτάξτε το παρελθόν σας επειδή αυτό είναι το αποτέλεσμά του. Αν όμως θέλετε να μάθετε το μέλλον σας, κοιτάξτε το παρόν επειδή εκεί βρίσκεται η αιτία.”

 • Αυτή η ιδέα μεταφράζεται σε κάτι τόσο απλό. Είστε ελεύθερο ον και αρχιτέκτονας της δικής σας πραγματικότητας. Ό,τι κάνετε έχει συνέπειες όπως γνωρίζετε και με αυτό τον τρόπο σχηματίζετε σταδιακά το μέλλον σας.
 • Μόνο όταν εύχεστε τα καλύτερα για τους ανθρώπους γύρω σας θα μπορέσετε να σχηματίσετε τα συναισθήματά σας, τον τρόπο που βλέπετε και κατανοείτε τη ζωή.

Η προσέγγιση που βασίζεται στην ακεραιότητα και την αναγνώριση των άλλων, ανοίγει το μυαλό σας και θρέφει την καρδιά σας.

Κατά συνέπεια, το άτομο που δημιουργεί ένα περιβάλλον γύρω του που είναι γεμάτο με θετικότητα και ενσυναίσθηση, εμπλουτίζει τη συναισθηματική του ευεξία. Αυτό θα σας επιτρέψει να χτίσετε ένα πιο ελπιδοφόρο και θετικό μέλλον για όλους.

Αξίζει να το θυμάστε.Αγκαλιάστε ό,τι καλό μπορείτε να βρείτε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • D’arcy, C., & Siddique, C. M. (1985). Marital status and psychological well-being: A cross-national comparative analysis. International Journal of Comparative Sociology. https://doi.org/10.1163/156854285X00024
 • Ruut, V. (1991). Is Happiness Relative. Social Indicators Research.
 • Gustavsson, B. (2002). What do we mean by lifelong learning and knowledge? International Journal of Lifelong Education. https://doi.org/10.1080/02601370110099489

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.