Λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια ή ξανθέλασμα: αντιμετώπιση

Τα ξανθελάσματα δεν είναι προβληματικά μόνο επειδή είναι άσχημα λευκά σημάδια-αλλά αποτελούν επίσης ένδειξη υψηλής χοληστερόλης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια ή ξανθέλασμα: αντιμετώπιση
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Έχετε λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια; Πιθανότατα δεν έχετε ξανακούσει για το ξανθέλασμα. Είναι μικρά λευκά σημάδια που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μετατρέπονται σε αντιαισθητικούς καλοήθεις όγκους.

Αυτές οι μικρές συσσωρεύσεις λίπους εμφανίζονται γύρω από την περιοχή του βλεφάρου, τους δακρυϊκούς πόρους ή γύρω από την οφθαλμική κόγχη. Όταν οι ασθενείς ανακαλύπτουν αυτά τα λευκά σημάδια, συνήθως ξαφνιάζονται.

Πολλοί άνθρωποι τα αποδίδουν στη γήρανσή τους, στις καταστροφικές επιδράσεις του ήλιου ή στην περίπτωση των γυναικών μερικές απλές κηλίδες που μπορεί εύκολα να τις καλύψει το μακιγιάζ.

Ωστόσο, αυτές οι μικρές κηλίδες θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε εξογκώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται τόσο μεγάλες που απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε τι προκαλεί την εμφάνισή τους και τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε μερικά από αυτά τα λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια σας.

Ξανθέλασμα, λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια και χοληστερόλη

Σας έχουμε ήδη δώσει το πρώτο στοιχείο: τη χοληστερόλη. Αυτοί οι μικροί καλοήθεις όγκοι λειτουργούν ως βιολογικά αποθετήρια για τους εστέρες της χοληστερόλης.

Αυτή είναι μια άμεση και εντυπωσιακή αντίδραση που σας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας.

Αυτά τα λευκά σημάδια μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλα σημεία του σώματος. Σε πολλούς ανθρώπους παρουσιάζονται στα γόνατα, στα χέρια ή στα πέλματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστά ως ξανθώματα.

Θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω.

λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια - χοληστερόλη

Τα ξανθελάσματα είναι επικίνδυνα;

Τα ξανθελάσματα είναι καλοήθεις οργανικές βλάβες που σχεδόν πάντα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο κυκλοφορικό.

  • Το ξανθέλασμα από μόνο του δεν είναι κάτι σοβαρό, ούτε σχετίζεται με κάποιο είδος όγκου του δέρματος.
  • Ωστόσο, αν αποτελεί άμεση συνέπεια της υψηλής χοληστερόλης τότε ναι – μετατρέπεται σε σοβαρή κατάσταση.
  • Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό – ακόμη και ζωτικής σημασίας – να επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια εξέταση και θεραπεία και να ακολουθήσετε μια διατροφή που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας.
  • Συνεπώς, ενώ τα ξανθελάσματα δεν είναι “θανατηφόρα” η αιτία της εμφάνισής τους είναι πραγματικά επικίνδυνη.
  • Αν έχετε ήδη κάποιο ξανθέλασμα τότε αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας καρδιακής πάθησης έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τα ξανθελάσματα μπορεί να εμφανιστούν στο ένα μάτι ή και στα δυο. Αυτά τα κίτρινα ή λευκά σημάδια βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα του δέρματος και δεν επηρεάζουν την κίνηση ή την όραση του ματιού.

Μπορεί να οφείλονται σε άλλες δερματικές ασθένειες

Οι δερματολόγοι μας ενημερώνουν ότι αυτά τα σημάδια ή εξογκώματα γύρω από τα μάτια δεν συνδέονται 100% με την υψηλή χοληστερόλη. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να πάσχετε από ξανθοκοκκιώματα.

  • Αυτή είναι μια πάθηση κατά την οποία το στρώμα του χορίου συσσωρεύει λίπος. Είναι σύνηθες οι πάσχοντες να παρουσιάζουν αρκετά σκληρά οζίδια κάτω από το δέρμα γύρω από τα μάτια και στα πόδια.
  • Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ξανθοκοκκιώματα είναι μια αρκετά σπάνια πάθηση.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»

Πώς θεραπεύονται τα λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια;

Πρώτα από όλα, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, θα πρέπει να δείτε κάποιο γιατρό ο οποίος θα εντοπίσει την αιτία των ξανθελασμάτων.

Επειδή συνήθως πίσω από αυτή τη δερματική ανωμαλία βρίσκεται η χοληστερόλη, το σημαντικότερο είναι να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Στη συνέχεια μπορείτε να ασχοληθείτε με την εμφάνισή τους. Μην ξεχνάτε ότι τα ξανθελάσματα αλλάζουν την εμφάνιση του προσώπου μας και είναι πολύ αντιαισθητικά.

λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια

Υπάρχουν αρκετές μορφές θεραπείας και ο δερματολόγος σας θα μπορέσει να σας προτείνει ποια είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωσή σας.

Χειρουργική επέμβαση για τα λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια

Αυτή είναι η πιο κοινή θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη το εντυπωσιακό μέγεθος το οποίο μπορεί να αποκτήσουν αυτές οι λιπαρές εναποθέσεις. Αλλά μην ξεχνάτε ότι και η χειρουργική επέμβαση θα αφήσει κάποιο σημάδι.

Το δέρμα των βλεφάρων σας ή στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο και μερικές φορές μπορεί να μείνουν ουλές.

Τριχλωροξικό οξύ και λέιζερ CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)

Αυτή η τεχνική μειώνει την πιθανότητα ουλών. Το μοναδικό πράγμα που θα αφήσει είναι μια ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση στο δέρμα λόγω των μικρών εγκαυμάτων που προκαλεί.

Λέιζερ Nd-YAG

Αυτή είναι άλλη μια εναλλακτική αντί της χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιεί λέιζερ για την ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη των οργανικών βλαβών.

Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ σύντομος. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτούνται μικρά μοσχεύματα δέρματος για την επιδιόρθωση της περιοχής γύρω από τα μάτια.

λευκά σημάδια γύρω από τα ματια- καρδια

Η θεραπεία με χειρουργική επέμβαση ή λέιζερ δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα: θα πρέπει να είστε πιο ενημερωμένοι

Τέλος, για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι τα ξανθελάσματα είναι καλοήθεις όγκοι που εξαφανίζονται με την κατάλληλη παρέμβαση. Θα πρέπει να φροντίζετε την υγεία σας και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, όταν ένα άτομο αρχίζει να παρατηρεί ξανθελάσματα τότε βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα μπορεί να περιμένει και την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Είναι σημαντικό να το θυμάστε! Εσείς έχετε λευκά σημάδια γύρω από τα μάτια;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Blanco Mateos, G. (2005). Xantogranulomatosis orbitaria . Archivos de La Sociedad Española de Oftalmología . scieloes .
  • Gervilla Caño, J., & Soler González, J. (2008). Xantelasmas. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70802-8
  • Christoffersen, M., Frikke-Schmidt, R., Schnohr, P., Jensen, G. B., Nordestgaard, B. G., & Tybjærg-Hansen, A. (2011). Xanthelasmata, arcus corneae, and ischaemic vascular disease and death in general population: Prospective cohort study. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.d5497

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.