Γαστρικά έλκη: Πώς μπορείτε να τα αποτρέψετε

Για να αποτρέψετε τα γαστρικά έλκη, πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Γαστρικά έλκη: Πώς μπορείτε να τα αποτρέψετε
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα έλκη του γαστρεντερικού συστήματος είναι αρκετά κοινά. Στην πραγματικότητα, παρατηρείται υψηλό ποσοστό υποτροπής μεταξύ των ασθενών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αποτρέψετε τα γαστρικά έλκη.

Ένα χαμηλό ποσοστό ασθενών που πάσχουν από αυτά μπορεί να εκδηλώσει επιπλοκές όπως αιμορραγία και διάτρηση, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα.

Τι είναι τα γαστρικά έλκη;

Τα γαστρικά έλκη είναι ελαττώματα ή πληγές στην εσωτερική επένδυση του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου (το τμήμα του λεπτού εντέρου που έρχεται μετά το στομάχι). Λέγονται επίσης συχνά πεπτικά έλκη.

Αναπτύσσονται χάρη στην όξινη δραστηριότητα των γαστρικών υγρών. Η ασθένεια σχετίζεται με δύο βασικούς παράγοντες: τις βακτηριακές λοιμώξεις του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν γαστρικό έλκος δεν θα εκδηλώσουν συμπτώματα ή υποφέρουν μόνο από δυσπεψία:

 • Πόνος στο στομάχι
 • Κάψιμο ή καούρα
 • Διατροφική δυσανεξία με ύπνο και κοιλιακή διάταση
 • Ναυτία και έμετος

Οι επιπλοκές του γαστρικού έλκους περιλαμβάνουν αιμορραγία, διείσδυση, διάτρηση και απόφραξη. Ο επιπολασμός τους έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στον εντοπισμό και τη θεραπεία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Το βακτήριο Ε. του πυλωρού είναι καθοριστικός παράγοντας στην εμφάνιση γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

Ποιοι παράγοντες καθιστούν πιο πιθανό τα γαστρικά έλκη;

Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι μια γαστρική λοίμωξη από το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Μεταξύ 85% και 100% των ασθενών με γαστροδωδεκαδακτυλικά έλκη εξετάζονται και βγαίνουν θετικοί για αυτό το βακτήριο στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο.

Ομοίως, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η ινδομεθακίνη, η δικλοφαινάκη, η πιροξικάμη και η ναπροξένη, μαζί με άλλα φάρμακα, όπως τα τσιγάρα και το αλκοόλ, αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Ο κίνδυνος αυξάνεται προοδευτικά όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε.

Επίσης, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση για έλκη. Ωστόσο, αυτή η προδιάθεση πρέπει να συνδυαστεί με ανθυγιεινές συνήθειες για να καταλήξει σε ασθένειες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι. Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να πάσχετε από ένα.

Επιπλέον, ο ρόλος του άγχους στο σχηματισμό ελκών είναι αμφιλεγόμενος. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή τους, καθώς και στη μερική επούλωση και αυξημένη υποτροπή.

Πώς να αποτρέψετε τα γαστρικά έλκη

Αποφασίσαμε να μοιραστούμε κάποιες συστάσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη των γαστρικών ελκών. Αυτές τις συμβουλές μπορείτε να τις ακολουθήσετε αφού ανήκουν στο πλαίσιο υγιών συνηθειών και ιατρικών θεραπευτικών μέτρων που υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία:

 • Αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης όποτε είναι δυνατόν. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη συνταγογράφησή της σε ασθενείς με ιστορικό γαστρικών ελκών. Ομοίως, θα πρέπει πάντα να επιλέγουν τις χαμηλότερες δυνατές δόσεις και οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να τις παίρνουν μαζί με τα γεύματα. Εάν χρειάζεστε παυσίπονα, θα πρέπει πάντα να επιλέγετε ακεταμινοφαίνη.
 • Για ασθενείς με ιστορικό ελκών που πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη ή άλλο ΜΣΑΦ, οι ειδικοί συνιστούν ταυτόχρονη θεραπεία με αναστολέα αντλίας πρωτονίων (για παράδειγμα, ομεπραζόλη) για όσο διάστημα τα παίρνουν.
 • Εξάλειψη της λοίμωξης του ελικοβακτηρίου του πυλωρού με αντιβιοτικά. Έχουν δοκιμαστεί πολλά αντιβιοτικά και πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να σκοτώσουν τα βακτήρια. Το επιλεγμένο θεραπευτικό σχήμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα πρότυπα αντίστασης αυτού του βακτηρίου. Για αυτόν τον λόγο, μία από τις επιλογές των γιατρών είναι ο συνδυασμός κλαριθρομυκίνης και αμοξικιλλίνης για 14 ημέρες.
 • Αποφύγετε τα τσιγάρα και περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ.
 • Αλλάξτε τη διατροφή σας. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη σοκολάτα, τα λιπαρά τρόφιμα, τηγανητά τρόφιμα, τον καφέ, τα εσπεριδοειδή και τα υπερβολικά καρυκεύματα ή πικάντικα τρόφιμα. Αν και οι ειδικοί γνωρίζουν ότι δεν προκαλούν άμεσα γαστρικά έλκη, μπορούν να τα επιδεινώσουν. Έτσι, προτείνουν πάντα τη μείωση της κατανάλωσής τους.
 • Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος.
γυναίκα με δυσπεψία
Η δυσπεψία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων του ανώτερου πεπτικού συστήματος που είναι ενδεικτικά ενός έλκους.

Τα προληπτικά μέτρα είναι σημαντικά για να αποφευχθεί η υποτροπή

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί γαστρικά έλκη θα επωφεληθούν από τα περισσότερα από τα μέτρα πρόληψης που προτείνουμε σε αυτό το άρθρο. Πάνω απ ‘όλα, θα πρέπει κυρίως να αποφεύγουν τη λήψη ΜΣΑΦ και το κάπνισμα.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, ένας γιατρός θα αξιολογήσει την εξάλειψη του Ε. του πυλωρού. Δεν είναι κάτι που ο ασθενής μπορεί να αποφασίσει μόνος του. Στην πραγματικότητα, ο γιατρός πρέπει να εφαρμόσει συμπληρωματικές μεθόδους για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του βακτηρίου, καθώς και την αντοχή του στα αντιβιοτικά. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα δημιουργήσουν το απαραίτητο πρωτόκολλο.

Αν και οι υγιεινές συνήθειες, η μείωση του στρες και τα διατροφικά μέτρα δεν είναι αιτιώδεις παράγοντες, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα ή να αποτρέψουν την επιδείνωση της δυσπεψίας. Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι πρόληψης των γαστρικών ελκών. Στην πραγματικότητα, αυτό απαιτεί δέσμευση και επιμονή στον ασθενή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να κάνουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Epidemiology, etiology, and pathogenesis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-epidemiology-etiology-and-pathogenesis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=4~150&usage_type=default&display_rank=4
 • Zambrano-Plata, Gloria Esperanza, et al. “Prevalencia de los factores de riesgo para cáncer gástrico en universitarios.” Revista Ciencia y Cuidado 11.1 (2014): 16-26.
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Clinical manifestations and diagnosis, retrieved on 26 July 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-clinical-manifestations-and-diagnosis?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2
 • Nimish B., Peptic ulcer disease: Treatment and secondary prevention, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/peptic-ulcer-disease-treatment-and-secondary-prevention?search=%C3%BAlcera%20g%C3%A1strica&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
 • Fallone C. and cols., The Toronto Consensus for the Treatment of Helicobacter pylori Infection in Adults, Gastroenterology 2016;151:51-69.
 • Ganfornina Andrades, Ana. “El estrés y el sistema digestivo.” (2017).
 • Morilla Morilla, Ana. “Epidemiología, diagnóstico molecular y estudio de resistencias de Helicobacter pylori.” (2018).
 • Ichiyanagui Rodríguez, Carlos Enrique. “Epidemiología de la hemorragia digestiva.” Acta médica peruana 23.3 (2006): 152-155.
 • National Institute for health and care excellence (NICE). Gastro-oesophageal reflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. Clinical guideline [CG184]Published date: 03 September 2014 Last updated: 18 October 2019.
 • NIH Consensus Conference. Helicobacter pylori in peptic ulcer disease. NIH Consensus Development Panel on Helicobacter pylori in Peptic Ulcer Disease. JAMA. 1994;272(1):65-69.
 • Li LF, Chan RL, Lu L, et al. Cigarette smoking and gastrointestinal diseases: the causal relationship and underlying molecular mechanisms (review). Int J Mol Med. 2014;34(2):372-380. doi:10.3892/ijmm.2014.1786.
 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Tratamiento para las úlceras pépticas (úlceras gástricas), retrieved on 28 July 2020. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/ulceras-pepticas/tratamiento#paciente

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.