Έχετε ψωριασική αρθρίτιδα; Πέντε κόλπα για να κοιμηθείτε καλύτερα

13 Αυγούστου 2019
Όσοι πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα έχουν, συνήθως, προβλήματα με τον ύπνο εξαιτίας των συμπτωμάτων της ασθένειας. Τα κόλπα που θα μοιραστούμε σ' αυτό το άρθρο ίσως βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα τότε γνωρίζετε πως τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν μειώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Γι’ αυτό, πολλοί ασθενείς θα πρέπει ν’ ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για να μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες. Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα κόλπα τα οποία θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Δρ. Kristina Callis Duffin, καθηγήτριας στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, η φαγούρα και ο πόνος που προκαλεί η πάθηση μπορούν να οδηγήσουν σε φτωχή ποιότητα ύπνου. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει το άγχος και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης σοβαρότερων διαταραχών ύπνου, όπως είναι η άπνοια ύπνου.

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Χέρι με ψωριασική αρθρίτιδα

Προτού μπούμε σε λεπτομέρειες αναφορικά με την καλύτερη ποιότητα ύπνου σε περιπτώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας, είναι σημαντικό να δούμε περιληπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά της ασθένειας. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια πάθηση η οποία συνδυάζει τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων με την ψωρίαση.

Η ψωρίαση είναι μια δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από τα κόκκινα, φολιδωτά τμήματα δέρματος στο σώμα και το κρανίο. Εκτιμάται ότι το 30% των περιπτώσεων ψωρίασης αφορούν την ψωριασική αρθρίτιδα.

Υπάρχουν διάφοροι υποτύποι:

 • Συμμετρική: Αυτό το είδος αρθρίτιδας επηρεάζει τις ίδιες αρθρώσεις και από τις δύο πλευρές του σώματος. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Ασύμμετρη: Επηρεάζει την άρθρωση ή τις αρθρώσεις στη μία πλευρά του σώματος. Ο ασθενής μπορεί να υποφέρει και από κοκκινίλα στις αρθρώσεις.
 • Αρθρίτιδα περιφερικών μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων: Επηρεάζει τις αρθρώσεις κοντά στα νύχια.
 • Σπονδυλίτιδα: Επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί πόνο κατά την κίνηση.
 • Ακρωτηριαστική ψωριασική αρθρίτιδα: Αυτή είναι μία από τις σοβαρότερες μορφές. Μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στα χέρια και τα πόδια.

Έχετε ψωριασική αρθρίτιδα; – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πιθανό να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για την ακρίβεια, μπορούν να εκδηλώνονται κατά διαστήματα. Ορισμένες φορές είναι ήπια, και άλλες χειροτερεύουν κατά πολύ.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

 • Ευαισθησία και φλεγμονή των αρθρώσεων.
 • Πρωινή ακαμψία.
 • Μυϊκός πόνος.
 • Φολίδες στο δέρμα.
 • Ξηροδερμία στο κεφάλι.
 • Κόπωση.
 • Διαχωρισμός νυχιού από το υπονύχιο.
 • Κοκκινίλα στα μάτια (επιπεφυκίτιδα).

Διαβάστε επίσης: 5 θεραπείες για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Ψωριασική αρθρίτιδα και ύπνος

Γυναίκα δε μπορεί να κοιμηθεί

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι επιπλοκές της ψωριασικής αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Μια μελέτη η οποία εκπονήθηκε το 2017, αναφέρει ότι το 84% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα είχε φτωχή ποιότητα ύπνου. Συμπτώματα όπως φαγούρα, πόνος, και άγχος επηρέαζαν σημαντικά τον ύπνο τους.

Παρότι δεν αποτελεί άμεση αιτία αϋπνίας, οι παρενέργειές της επηρεάζουν την περίοδο ανάπαυσης. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να κοιμηθούν και η ξεκούρασή τους διακόπτεται τακτικά. Υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Πέντε κόλπα για να κοιμηθείτε καλύτερα αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα

Προκειμένου να κοιμηθείτε καλύτερα σε περίπτωση που έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια σειρά στρατηγικών. Ο γιατρός σας ίσως σας προτείνει ορισμένες από αυτές κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ελέγχου.

1. Να φοράτε άνετα ρούχα

Έχετε ψωριασική αρθρίτιδα;

Οι βαμβακερές ίνες αποτρέπουν τη δυσφορία καθώς το δέρμα αναπνέει.

Αν και ίσως δε φαίνεται σχετικό, η επιλογή κατάλληλων ρούχων μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα. Για να διατηρήσετε στεγνό το δέρμα σας και να θέσετε υπό έλεγχο τη φαγούρα, επιλέξτε βαμβακερά ή μεταξένια άνετα ρούχα. Αυτά τα υλικά δεν ερεθίζουν το δέρμα ενόσω κοιμάστε.

2. Δοκιμάστε θεραπεία με ζεστό και κρύο

Η θεραπεία θερμοκρασίας είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσουν οι αρθρώσεις πριν τον ύπνο.

Το κρύο λειτουργεί καλύτερα σε κάποια άτομα, ενώ το ζεστό σε άλλα. Δοκιμάστε τα και τα δύο και επιλέξτε τη θερμοκρασία που σας ανακουφίζει περισσότερο. Αν θέλετε, μπορείτε να εναλλάσσετε τις θερμοκρασίες.

Ανακαλύψτε: Αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

3. Έχετε ψωριασική αρθρίτιδα; – Ενυδατώστε το δέρμα σας

Εφαρμογή αλοιφής σε χέρι με ψωρίαση

Με την εφαρμογή κρεμών και ελαίων θα διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και θα μειώσετε τη δυσφορία.

Ένα από τα απλούστερα βήματα είναι να ενυδατώνετε συχνά το δέρμα σας προκειμένου να κρατάτε υπό έλεγχο τα συμπτώματα. Αν αυτά χειροτερέψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα πριν πάτε για ύπνο. Επιλέξτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως το έλαιο καρύδας ή το βούτυρο καριτέ.

4. Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης

Η γιόγκα, ο διαλογισμός, και άλλες τεχνικές χαλάρωσης αποτελούν εξαιρετικές λύσεις για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα αν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα.

Αυτές οι θεραπείες προάγουν τη χαλάρωση των αρθρώσεων και μειώνουν το άγχος που είναι απόρροια των συμπτωμάτων. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια τεχνική χαλάρωσης 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο.

5. Έχετε ψωριασική αρθρίτιδα; – Εκμεταλλευτείτε την αρωματοθεραπεία

Έχετε ψωριασική αρθρίτιδα;

Η αρωματοθεραπεία χαλαρώνει το σώμα. Μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτήν για να μειώσετε τα συμπτώματα πολλών ασθενειών. Χάρη στις ιδιότητες ορισμένων αιθέριων ελαίων, υπάρχουν καλές επιλογές για τη μείωση του άγχους και άλλων προβλημάτων που προκαλεί η ψωριασική αρθρίτιδα. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση του πόνου.

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια όπως:

 • Λεβάντα
 • Χαμομήλι
 • Μέντα
 • Λεμόνι
 • Σανταλόξυλο
 • Δενδρολίβανο

Τέλος, μην ξεχάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τα προβλήματα ύπνου, είναι σημαντικό να τα ελέγξετε μαζί του ώστε να μην υποφέρετε από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

 • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
 • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
 • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
 • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
 • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330