Αρωματικά έλαια για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που συνιστώνται πριν πάτε στο κρεβάτι, προκειμένου να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Εδώ σας έχουμε οκτώ αρωματικά έλαια τα οποία θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, επειδή αποτρέπουν την αϋπνία και σας εγγυώνται μια βαθιά ξεκούραση.
Αρωματικά έλαια για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Με τη χρήση στρατηγικών, όπως είναι τα αρωματικά έλαια, μπορείτε να βοηθήσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα. Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι μια φυσιολογική ανάγκη.

Ο ύπνος σας βοηθά να σκέφτεστε πιο καθαρά, να επανεξετάζετε διάφορα ζητήματα και να συγκεντρώνεστε καλύτερα. Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τόσο την πνευματική, όσο και την φυσική υγεία.

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που συνιστώνται πριν πάτε στο κρεβάτι, προκειμένου να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Εδώ σας έχουμε οκτώ αρωματικά έλαια τα οποία θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, επειδή αποτρέπουν την αϋπνία και σας εγγυώνται μια βαθιά ξεκούραση.

Για την ακρίβεια, στις μέρες μας η αρωματοθεραπεία είναι μια πολύτιμη πηγή βοήθειας, για να φτάσουν οι άνθρωποι στα στάδια ηρεμίας τα οποία βοηθούν και άλλες καθημερινές λειτουργίες.

Άγχος, αϋπνία, αγωνία και κατάθλιψη

Γυναίκα ξαπλωμένη κοιτά το κινητό της

Σήμερα, ο καταπιεστικός τρόπος ζωής είναι γεμάτος με ευθύνες που μπορούν ν’ απελευθερώσουν επεισόδια άγχους. Ορισμένα παραδείγματα άγχους είναι το πολύ πρωινό ξύπνημα, το να κοιτάτε το ρολόι ή το κινητό σας, ή η δυσκολία στον ύπνο.

Η αϋπνία συμβάλλει επίσης στις αλλαγές του προγράμματός σας, τη διατροφή, την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Όταν δεν κοιμάστε καλά είναι πιθανό ν’ αποκτήσετε κακή διάθεση, γενική δυσφορία, ευερεθιστικότητα, ή γενική κούραση. Το άγχος μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα συναισθηματικών διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη και η αγωνία.

Ευτυχώς, η αρωματοθεραπεία ως τέχνη ή θεραπευτική κουλτούρα αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά των ασθενειών αυτών. Δεν αντικαθιστά θεραπείες, αλλά σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα με φυσικά προϊόντα.

Αιθέρια αρωματικά έλαια και το νευρικό σύστημα

Αρωματικά έλαια

Τα αιθέρια έλαια ή ενεργά αρωματικά συστατικά δρουν στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την ξεκούραση, τη χαλάρωση και τον ύπνο. Τα εκατομμύρια των οσφρητικών υποδοχέων της μύτης σας, συνδέονται με τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, οι οσμές έχουν άμεση επίδραση στις λειτουργίες της ξεκούρασης, της χαλάρωσης και του ύπνου.

Ορισμένα ενεργά συστατικά βρίσκονται σε αρκετά αρωματικά έλαια. Ανάμεσά τους το πικρό πορτοκάλι και η λεβάντα, με καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Είτε μέσω ενός μασάζ, είτε μέσω εγχυμάτων ή αρωματικών διαχυτών, τα αρώματά τους φτάνουν στον εγκέφαλο. Έπειτα, η δράση τους καθιστά δυνατό έναν ξεκούραστο ύπνο καθώς μειώνουν την ένταση, την αγωνία και την κατάθλιψη.

8 αρωματικά έλαια για να μπορέστε να κοιμηθείτε καλύτερα

Αιθέρια έλαια σε μπουκαλάκια

1. Λεβάντα, το πολυτιμότερο από τα αρωματικά έλαια

Στην αρωματοθεραπεία το έλαιο λεβάντας είναι το πολυτιμότερο. Η επίδρασή του στο νευρικό σύστημα είναι αδιαμφισβήτητη, χάρη στην καταπραϋντική και χαλαρωτική του δράση. Είναι ιδανική για τον ύπνο, ακόμη και σε περιπτώσεις χρόνιας αϋπνίας.

Για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του ελαίου λεβάντας, σας προτείνουμε να:

 • Βάλετε 15 σταγόνες σε ένα διαχυτή τη νύχτα.
 • Κάνετε μασάζ με αυτό στο πρόσωπό σας, τον αυχένα, τα μπράτσα, τα χέρια και τα πόδια.
 • Βάλετε μια σταγόνα σε κάθε καρπό ή στον αυχένα, διαλυμένη σε μια κρέμα ή φυσικό λάδι σώματος.

2. Έλαιο πικρού πορτοκαλιού

Οι καταπραϋντικές και κατευναστικές ιδιότητες του ελαίου πορτοκαλιού καταπολεμούν αποτελεσματικά την αϋπνία, την κατάθλιψη, το άγχος, την αγωνία και τη νευρικότητα.

Είτε με τη χρήση διαχυτή, είτε μέσω μασάζ, το πικρό πορτοκάλι είναι ένα από τα καλύτερα αρωματικά έλαια για την αποτροπή διαταραχών ύπνου.

3. Αιθέριο έλαιο μανταρινιού

Αν έχετε πρόβλημα στο ν’ αποσυνδεθείτε από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, τότε το αιθέριο έλαιο μανταρινιού είναι πολύ χρήσιμο, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.

 • Ο καλύτερος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να βάλετε 15 σταγόνες σε ένα διαχυτή πριν τον ύπνο.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να το πιείτε το πρωί και το απόγευμα, αραιώνοντας δύο σταγόνες σε ελαιόλαδο.

4. Έλαιο βαλεριάνας

Οι ηρεμιστικές του ιδιότητες εγγυώνται έναν ξεκούραστο ύπνο.

 • Μπορείτε να βάλετε 15 με 20 σταγόνες σε ένα διαχυτή ή να κάνετε μασάζ στο πρόσωπο, στον αυχένα, και τα πλευρά σας.

5. Χαμομήλι το ευγενές

Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Έχει ισχυρή χαλαρωτική δράση η οποία ωφελεί ακόμη και τα άτομα με υπέρταση που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν.

6. Μαντζουράνα για την καταπολέμηση του άγχους

Οι ιδιότητες αυτού του αρωματικού ελαίου θα χαλαρώσουν την πίεσή σας και θα σας ελευθερώσουν από το άγχος. Επίσης, το έλαιο μαντζουράνας σας επιτρέπει να αναπνεύσετε εύκολα όταν είστε κρυωμένοι.

 • Η χρήση διαχυτών ή ένα μασάζ είναι ιδανικές μέθοδοι μείωσης του άγχους.

7. Λουίζα για την αγωνία

Με αυτό το αρωματικό έλαιο θα αποτρέψετε την αγωνία, την κατάθλιψη ή τη δυσφορία, επειδή έχει πολύ αποτελεσματικές καταπραϋντικές ιδιότητες.

 • Για να τις εκμεταλλευτείτε πλήρως, μπορείτε να το αραιώσετε με δύο σταγόνες ελαιόλαδο, και να το πίνετε τρεις φορές την ημέρα.

8. Έλαιο νερατζόφυλλου για την υπερένταση

Είναι γνωστό ως υπνωτικό έλαιο πιο αποτελεσματικό και από το χαμομήλι. Το νερατζόφυλλο είναι επίσης ένα μυοχαλαρωτικό που σας απαλλάσσει από το άγχος και προάγει την χαλάρωση.

 • Είναι ιδανικό για μασάζ.
 • Μπορείτε να το μυρίσετε απευθείας από το φιαλίδιο, ή να πάρετε δύο σταγόνες διαλυμένες σε ελαιόλαδο.

Τα αρωματικά έλαια έχουν μια ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε πλήρως, ενώ καταπολεμούν την αϋπνία, το άγχος και την αγωνία. Μπορείτε να τα μυρίσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ειδικά τη νύχτα, όταν θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε γαλήνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
 • Solórzano-Santos, F., & Miranda-Novales, M. G. (2012). Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2011.08.005
 • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.