Ένας έφηβος που λέει ψέματα: Το χειρότερο σενάριο

Η εφηβεία είναι περίπλοκη καθώς υπάρχουν πολλές αλλαγές συμπεριφοράς που συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, πολλοί γονείς ανησυχούν για το αν ένας έφηβος λέει ψέματα. Λοιπόν, εδώ θα βρείτε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό.
Ένας έφηβος που λέει ψέματα: Το χειρότερο σενάριο
Irene Nora Melamed

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Irene Nora Melamed.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Ένας έφηβος που λέει ψέματα είναι ένα από τα πράγματα που ανησυχούν περισσότερο οι γονείς, χωρίς αμφιβολία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να λέει ψέματα. Αλλά γενικά, οι γονείς φοβούνται να το αντιμετωπίσουν λόγω της πολυπλοκότητας ενός παιδιού που περνάει από την εφηβεία.

Οι πρώτες ερωτήσεις

Τι ακριβώς είναι τα ψέματα; Δεν λέει την αλήθεια; Γιατί λέει ψέματα; Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος που δεν λέμε την αλήθεια, και καταφεύγουμε σε ένα ψέμα. Τι συμβαίνει όταν οι γονείς ψεύδονται;

Υπάρχουν μεγάλα ψέματα και λευκά ψέματα; Ή, όλα έχουν την ίδια αξία, ακόμη και τα πιο ασήμαντα και αβλαβή; Αυτές και άλλες ερωτήσεις ρωτάμε συχνά όταν αντιμετωπίζουμε ένα σενάριο στο οποίο είναι πιθανά τα ψέματα.

Μερικές φορές τα ψέματα φαίνονται από την αρχή, σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα εφηβικά ψέματα είναι πιο περίτεχνα και θέλει προσπάθεια για να τα ανακαλύψουμε.

Ένας έφηβος που λέει ψέματα: Ο ρόλος του γονέα

έφηβη κρατάει μούτρα

Λοιπόν, γιατί οι γονείς δεν μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτό το ζήτημα; Πώς μπορούν να τα αποτρέψουν από το ψέμα; Όπως τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός έτσι και τα ψέματα δεν είναι φυσιολογικά.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα βρέφη συχνά συγχέουν την πραγματικότητα με τη φαντασία και δεν ελέγχουν τη φαντασία τους. Θα μπορούσατε να πείτε ότι οι ιστορίες τους δεν είναι απολύτως αληθινές. Αλλά το κίνητρο είναι αθώο και αυτός ο τύπος παιχνιδιού θα εξαφανιστεί όταν το παιδί μεγαλώσει.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν το παιδί καταλαβαίνει ότι μπορεί να έχει κάποιο όφελος μέσω του ψέματος.

Ένας έφηβος που λέει ψέματα: Πιθανά σενάρια

Πολλές φορές το ψέμα οφείλεται σε αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τις εκδρομές και την άδεια που δίνουν οι γονείς. Ή ίσως οφείλονται απλώς σε αισθήματα ενοχής λόγω δυσκολιών όπως οι σχολικοί βαθμοί ή το «τυχαίο» εύρημα ενός τσιγάρου στο σακίδιο τους.

Η Susana Molina Martin (2010) επισημαίνει ότι:

«Όπως σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό στάδιο, η εφηβική συμπεριφορά καθορίζεται από φυσικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες».

Τα εκπαιδευτικά κέντρα περνούν μια περίοδο προσαρμογής στις νέες μορφές αλληλεπίδρασης που συμβαίνουν στις σχέσεις ενός μαθητή με το περιβάλλον τους.

Στην έρευνά της, η συγγραφέας περιγράφει την προσομοίωση ή την προσποιητική συμπεριφορά κατά την εφηβεία και την αναλύει ως αποτέλεσμα των αναγκών επιβίωσης του παιδιού στην κοινωνία του.

έφηβος κοιτάει κάτω

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το εφηβικό ψέμα;

Το ψέμα – το περιστασιακό – δεν πρέπει να σας ανησυχεί πάρα πολύ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια σημάδια, έτσι ώστε αυτό το είδος συμπεριφοράς να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Πρέπει να παρέμβετε όταν γίνουν συνήθεια.

Γιατί στην εφηβεία;

Η εφηβεία είναι το στάδιο που το άτομο αναζητά την ταυτότητά του. Μια αναζήτηση για αυτονομία, ανεξαρτησία, που τους ξεχωρίζει από τους γονείς του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι επιθυμίες ενός εφήβου δεν συμφωνούν με αυτές των γονέων τους. Έτσι, αυτό είναι το τέλειο σενάριο για την εμφάνιση ψεμάτων.

Συμπερασματικά

Το εφηβικό ψέμα μπορεί να δείχνει ότι ένας έφηβος δεν έχει ακόμη βρει τον δρόμο του και έτσι του δίνει μια ταυτότητα.

Ας υπογραμμίσουμε ότι οι διευκολύνσεις που δημιουργούνται από τα ψέματα συχνά φαίνονται σαν εύκολοι τρόποι για να βγείτε από κάτι δυσάρεστο. Ωστόσο, είναι εφήμερα και, επομένως, θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Molina Martín, Susana, & Inda Caro, Ma de las Mercedes, & Fernández García, Carmen Ma (2010). ¿MENTIRA, SIMULACIÓN O ENGAÑO? UNA PERSPECTIVA DESDE LA ADOLESCENCIA.. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(1),109-120.[fecha de Consulta 9 de Enero de 2020]. ISSN: 1139-7853. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3382/338230784010
  • Martín, S. M., Caro, M. D. L. M. I., & García, C. M. F. (2010). ¿ Mentira, simulación o engaño? una perspectiva desde la adolescencia. REOP-Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(1), 109-120.
  • National Research Council. (2011). The science of adolescent risk-taking: Workshop report. National Academies Press.
  • Arvelo Arregui, L. (2003). Función paterna, pautas de crianza y desarrollo psicológico en adolescentes: Implicaciones psicoeducativas. Acción Pedagógica.
  • Santrock, J. W. (2003). Psicología del desarrollo en la adolescencia. In Psicología.
  • Engels, R. C., Finkenauer, C., & van Kooten, D. C. (2006). Lying behavior, family functioning and adjustment in early adolescence. Journal of Youth and Adolescence, 35(6), 949-958.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.