Πώς να μάθετε αν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

Πολλές γυναίκες και πολλοί άνδρες αναρωτιούνται αν είναι πραγματικά έτοιμοι να γίνουν γονείς. Δεν είναι εύκολο όμως να το γνωρίζεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις ερωτήσεις και στις πιθανές απαντήσεις τους.
Πώς να μάθετε αν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε πει στον σύντροφό σας ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς ή μήπως διστάζετε ακόμη; Αν δε φοβάστε ν’ ανακαλύψτε αν είστε πραγματικά έτοιμοι, τότε βρείτε την απάντηση ρωτώντας τον εαυτό σας. Κανείς άλλος δε θα μπορεί να το απαντήσει καλύτερα.

Όμως, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε στην ερώτησή σας. Συνεχίστε να διαβάζετε τις προτάσεις μας για το τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Οι απαντήσεις σας ίσως δείξουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς.

Είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς;

Όπως προείπαμε, δεν υπάρχει κάποια επιστήμη που να σας πει ακριβώς αν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς. Ένα μωρό είναι μια εντελώς προσωπική απόφαση. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια με τα οποία θα μπορέσετε να αξιολογήσετε αν είστε ή όχι έτοιμοι να ξεκινήσετε αυτή την περιπέτεια.

Ας τα ανακαλύψουμε.

1. Θέλετε να γίνετε γονείς

Έγκυος γυναίκα

Η αληθινή σας επιθυμία να γίνετε γονείς θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Το πρώτο βήμα για να μάθετε αν είστε έτοιμοι για ένα μωρό είναι να αναρωτηθείτε αν πραγματικά το θέλετε και γιατί. Ίσως σας φαίνεται προφανές, αλλά δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Θέλετε αλήθεια να γίνετε γονείς; Είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε σημαντικό χρόνο (24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα) για το μωρό σας;

Ένα παιδί είναι κάτι το ξεχωριστό και, ταυτόχρονα, μια τεράστια ευθύνη που δε θα πρέπει να πάρετε ελαφρά τη καρδία. Αξιολογήστε ειλικρινά αν θέλετε να γίνετε γονείς.

Σίγουρα εσείς επιθυμείτε ένα μωρό; Ή μήπως ο σύντροφός σας; Ίσως υπάρχει πίεση από τους γονείς σας; Ή νιώθετε το βιολογικό σας ρολόι να χτυπά και αισθάνεστε ότι θα το μετανιώσετε αν δε δράσετε γρήγορα;

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας με ένα μωρό, ενώ σας πλημμυρίζει ένα συναίσθημα ζεστασιάς; Όταν η φίλη σας σάς είπε ότι θα γίνει μητέρα, χαρήκατε για εκείνη; Μήπως ζηλέψατε;

Χρησιμοποιήστε αυτές τις ερωτήσεις για να μπορέσετε να καθορίσετε καλύτερα τις αληθινές σας αντιδράσεις και όχι απλά αυτές που αναμένονται από εσάς.

2. Είστε σε θέση να αφιερώσετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας στο παιδί σας;

Έγκυος γυναίκα κόβει λαχανικά

Κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

Σωστά διαβάσατε. Με την εγκυμοσύνη, αλλάζει ριζικά η ζωή μιας γυναίκας.

Όσες γυναίκες καπνίζουν θα πρέπει να το σταματήσουν για το καλό του μωρού. Επίσης, αλκοόλ και υγιής εγκυμοσύνη δε συμβαδίζουν. Επιπλέον, ίσως να χρειαστεί να κόψετε τα ξενύχτια και τα ταξίδια, και να δεχτείτε μια ζωή γεμάτη με λερωμένες πάνες, μπιμπερό, εμετούς στο στήθος σας… αλλά και χαμόγελα, και μια επιθυμία για προστασία που δε νιώσατε ποτέ ξανά.

Το ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς δε σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη ζωή σας και τις απολαύσεις. Σημαίνει ότι θα πρέπει να τις προσαρμόσετε ώστε να περιλαμβάνουν ένα αβοήθητο πλάσμα το οποίο εξαρτάται από εσάς, και έχει τη δική του/ης προσωπικότητα και θέληση.

Η ζωή σας θα αλλάξει και δε θα είναι ποτέ όπως πριν.

Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας ώστε να περιστρέφεται, κυριολεκτικά, γύρω από τις ανάγκες του παιδιού; Θα εγκαταλείψετε όσα απολαμβάνατε μέχρι σήμερα χωρίς παιδί; Είστε σε θέση να σταματήσετε να ταξιδεύετε ελεύθερα, να πίνετε, να καπνίζετε, και να διασκεδάζετε, προκειμένου να δοθείτε αληθινά στις ανάγκες του παιδιού σας;

Θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά αυτό.

Ναι, υπάρχουν νταντάδες, παππούδες και γιαγιάδες, και πολλοί άλλοι τρόποι για να προσέχει κάποιος το παιδί σας. Όμως, ποιο το νόημα να έχετε παιδί αν δεν αφιερώνετε χρόνο σε αυτό και την ανατροφή του;

3. Είστε οικονομικά σταθεροί

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να σκεφτείτε για να δείτε αν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς, είναι να λάβετε υπόψιν σας την οικονομική σας σταθερότητα.

Έχετε σταθερές δουλειές ή προσωρινές;

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι ένα παιδί θα αυξήσει τα έξοδα του ζευγαριού. Θα πρέπει ν’ αγοράσετε πολλά πράγματα όπως κούνιες, ρούχα, πάνες, καροτσάκι, και πολλά άλλα.

Δεν είναι μόνο αυτά όμως, υπάρχουν τα ιατρικά έξοδα και τα έξοδα για την εκπαίδευση του παιδιού. Επίσης, αν γεννήσετε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες τότε θα υπάρξουν έξοδα ειδικής εκπαίδευσης και θεραπείες, αλλά και περισσότερα ιατρικά έξοδα.

Μπορείτε, πραγματικά, να ανταπεξέλθετε οικονομικά και συναισθηματικά, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας; Είναι αρκετά δυνατή η σχέση σας ώστε να επιβιώσει;

4. Είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς; Θα πρέπει να είστε συναισθηματικά ισορροπημένοι

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να σας αποσταθεροποιήσουν. Πρόκειται για ένα δύσκολα εξηγήσιμο συναίσθημα, καθώς περιλαμβάνει τεράστια αποθέματα αγάπης, σωματικής κούρασης, και φόβου να μην κάνετε λάθη.

Είστε συναισθηματικά ισορροπημένο άτομο το οποίο αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις προκλήσεις; Μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας; Ο σύντροφός σας μπορεί;

5. Θέλει και ο σύντροφός σας μωρό

Είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς;

Η απόφαση για να γίνει κάποιος γονιός θα πρέπει να παρθεί εξίσου και από τα δύο άτομα που θα δώσουν το DNA τους.

Μη πιέσετε τον σύντροφό σας αν διστάζει. Κάθε άτομο έχει καλούς λόγους να δρα και να αισθάνεται όπως επιθυμεί.

Δηλώστε τη θέλησή σας αλλά όχι πιέζοντας. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και ό,τι σας συμβαίνει. Αν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς, τότε θα είστε για πάντα έτοιμοι. Δε μπορείτε να επιστρέψετε ένα παιδί.

6. Αν ανήκετε σε μια “φυλή”, ίσως είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

Με τον όρο “φυλή” αναφερόμαστε σε μια κλειστή ομάδα η οποία παρέχει συναισθηματική υποστήριξη και βοήθεια στα καθημερινά καθήκοντα. Μια φυλή είναι πάντα εκεί για ‘σας, σας βοηθά, και σας ανυψώνει όποτε το χρειάζεστε.

Οι γονείς σας, τα πεθερικά σας, τα αδέρφια, οι κουνιάδοι και οι κουνιάδες σας, αλλά και οι στενοί σας φίλοι, όλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες γονέων στις οποίες μοιράζονται τις εμπειρίες, τις συμβουλές, τις αμφιβολίες, και τους φόβους τους.

Όσοι βρίσκονται στο πλευρό σας αποτελούν στήριγμα όπως και ο σύντροφός σας. Εκείνοι είναι που θα σας ακούν και θα σας καταλαβαίνουν όταν θελήσετε να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας.

Το να είστε γονέας είναι δύσκολο – ίσως το δυσκολότερο πράγμα που θα κάνετε ποτέ – θα υπάρξουν στιγμές όπου θα θελήσετε να ξεκλέψετε λίγη ελευθερία από το παιδί σας. Όμως, δε θα μπορείτε και δε θα το κάνετε. Γι’ αυτό είναι δίπλα σας η φυλή σας.

Τώρα, πιστεύετε πως είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς; Αν ναι, ευχαριστηθείτε το. Αν όχι, και πάλι ευχαριστηθείτε το.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.