Όρια στα παιδιά: Μια πράξη αγάπης από τους γονείς

Πότε και πώς να ορίσετε τα όρια στα παιδιά είναι μια κοινή ερώτηση. Η πρόκληση είναι να βρείτε τα καλύτερα μοντέλα για να το κάνετε. Ας τα δοκιμάσουμε!
Όρια στα παιδιά: Μια πράξη αγάπης από τους γονείς
Irene Nora Melamed

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Irene Nora Melamed.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το να καθορίσουν όρια στα παιδιά είναι κάτι που οι γονείς εφαρμόζουν συνήθως, αν και άλλοι ενήλικες μπορούν να το κάνουν επίσης. Τα όρια εκπληρώνουν το σκοπό της οργάνωσης των απαντήσεων ενός παιδιού και τους προσφέρουν πλαίσια αναφοράς.

Το να λέτε “όχι” είναι απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις και οι επαγγελματίες προτείνουν, όταν λέτε όχι, να δίνετε επίσης μια σύντομη εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό. Καθώς περνούν τα χρόνια και μεγαλώνουν τα παιδιά, τα εν λόγω όρια μπορεί να ποικίλουν σε κλίμακα, αναλογία, καθώς και στους διαφορετικούς μηχανισμούς που τα καθορίζουν.

Από ένα ξέσπασμα, έως τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης άδειας και εξόδου, πρέπει να ελέγξετε τον καθορισμό αυτών των ορίων. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε; Θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για αυτό.

Τα όρια στα παιδιά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των παιδιών

κόρη με μητέρα συζητούν
Ο καθορισμός ορίων στην παιδική ηλικία είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών.

Γιατί το λέω εγώ

“Επειδή το λέω” είναι μια φράση που είναι βαθιά ριζωμένη στον γονέα, αλλά μπορεί να μην αφήνει πολύ χώρο για συζήτηση, εάν οι επαναλαμβανόμενες εξηγήσεις σας δεν παρέχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Υπό αυτήν την έννοια, πείτε αντίθετα: «Επειδή το λέω εγώ και εγώ είμαι η μητέρα / πατέρας σου, και καθώς είμαι υπεύθυνη/ος για την ευημερία σου, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να κάνεις αυτό ή εκείνο ή να πας εκεί.”

Ένα άρθρο που γράφτηκε από τον Josep Cornellà i Canals,  αναφέρει ότι:

«Οι κανόνες είναι ουσιαστικοί καθώς ένα παιδί ανακαλύπτει το περιβάλλον του και απαιτεί από εμάς να θέσουμε όρια μέσω των αταξιών του. Το μικρό παιδί δεν μπορεί να καταλάβει επιχειρήματα ή συλλογισμούς».

Τα παιδιά μαθαίνουν από τα όρια;

Μαθαίνουν οι άνθρωποι από τα όρια; Και αν ναι, ποιος τους τα διδάσκει; Δεν υπάρχει ούτε μία απάντηση. Περιστασιακά, το αρχείο των γονέων για το πώς ορίζουν τους περιορισμούς τους οι φίλοι τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και η ευχάριστη ή τραυματική μνήμη της παιδικής τους ηλικίας, μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.

Τα όρια στα παιδιά ως γεννήτριες αυτοεκτίμησης

Ο καθορισμός ορίων – όταν συμβαίνει σε ένα πλαίσιο αγάπης και υπομονής – προάγει την αυτοεκτίμηση. Ομοίως, μπορείτε να πείτε ότι όταν τα παιδιά ξεσπούν, πραγματικά αποζητούν ένα όριο.

Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για αυτά επεξεργάζονται τα ξεσπάσματα μπορούν να γίνουν ένας καθρέφτης στον οποίο οι πρώτοι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Υγιή και ανθυγιεινά παιδικά όρια

μητέρα μαλώνει την κόρη

Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε τα υγιή όρια από τα ανθυγιεινά και, στη συνέχεια, τα αποτελέσματα στην ανατροφή των παιδιών θα είναι πιο ικανοποιητικά.

Υπό αυτήν την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι ορισμένα όρια είναι υγιή, ενώ άλλα δεν είναι. Είναι σαφές ότι είναι τα υγιή όρια που μπορούν να οδηγήσουν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

  • Ο καθορισμός ορίων στα παιδιά είναι σαφώς μια πράξη αγάπης, παρόμοια με τον εμβολιασμό των παιδιών από ασθένειες.
  • Είναι σημαντικό να μην χάνετε την ψυχραιμία σας όταν πρέπει να ορίσετε ένα όριο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είστε θυμωμένοι, δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα στον καθορισμό των ορίων.
  • Εστιάστε σε όχι περισσότερα από δύο ζητήματα όσον αφορά τον καθορισμό ενός ορίου, ώστε να μην χάσετε την αποτελεσματικότητά σας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.