Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Κύρια συμπτώματα και θεραπείες

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κινητικότητα του χεριού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα για να βελτιώσετε την πρόγνωσή σας.
Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Κύρια συμπτώματα και θεραπείες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια πάθηση που περιορίζει την κίνηση του δακτύλου και ίσως επηρεάσει και την ικανότητα κάμψης του. Για την ακρίβεια, “κολλάει” και για να το τεντώσετε ή να το λυγίσετε θα πρέπει να το “σπάσετε”, όπως γίνεται με ένα ελατήριο όταν τεντώνεται και απελευθερώνεται.

Ένα πρόβλημα στους μακριούς τένοντες, επίσης ονομάζονται καμπτήρες, είναι αυτό που προκαλεί την ανωμαλία. Αυτοί οι τένοντες γλιστρούν σε ένα είδος τούνελ, μια θήκη τένοντα, η οποία τους περιβάλλει. Όταν ερεθίζεται και παρουσιάζει φλεγμονή αυτή η θήκη, τότε το τούνελ στενεύει και κάνει δυσκολότερη την κίνηση.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος κλειδώνει σε θέση κάμψης και δεν κινείται. Ένα άλλο όνομα γι’ αυτή την πάθηση είναι η στενωτική τενοντοθηκίτιδα, και είναι συχνότερη σε γυναίκες και σε άτομα με διαβήτη.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος – Συμπτώματα

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο, συμπεριλαμβανομένου του αντίχειρα. Για την ακρίβεια, επηρεάζει σχεδόν πάντα περισσότερα από ένα δάκτυλο, ακόμη και στα δύο χέρια. Η πάθηση είναι προοδευτική και ξεκινά συνήθως με έντονο πόνο στη βάση του δακτύλου.

Τα αρχικά συμπτώματα της πάθησης είναι, συνήθως, τα εξής:

 • Ένα οζίδιο που εμφανίζεται στη βάση του δακτύλου, προς την παλάμη.
 • Ο μυς στη βάση του δακτύλου είναι πιο ευαίσθητος στο άγγιγμα.
 • Υπάρχει μια αίσθηση ακαμψίας στο δάκτυλο, ειδικά τις πρωινές ώρες.
 • Όταν κάνετε μια κίνηση, το δάκτυλο κάνει “κρακ”.

Όταν εξελίσσεται η ασθένεια, το δάκτυλο παραμένει λυγισμένο και τεντώνεται ξαφνικά. Σε πιο προχωρημένα στάδια, σκαλώνει και δεν τεντώνεται ξανά.

Γιατρός κάνει ένεση στο χέρι ασθενή
Μια θεραπευτική επιλογή είναι η ένεση στεροειδών, αν και δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Διάγνωση

Η βάση για τη διάγνωση του εκτινασσόμενου δακτύλου είναι μια φυσική εξέταση από γιατρό. Όταν ο ασθενής κάνει κάποια κίνηση στην επηρεαζόμενη περιοχή, αυτή κάνει ένα κλικ, χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της ανωμαλίας.

Ο γιατρός θα ολοκληρώσει την εξέταση ζητώντας από τον ασθενή να ανοίξει και να κλείσει το χέρι του. Ο επαγγελματίας θα ελέγξει επίσης την παλάμη και τη βάση των δακτύλων αναζητώντας σημάδια πόνου και απόφραξης. Έπειτα, είναι δυνατή η επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος – Θεραπείες

Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση του δακτύλου και τον χρόνο που έχει περάσει από την έναρξη της πάθησης μέχρι την επίσκεψη στον γιατρό. Γενικά, υπάρχουν τρεις τρόποι προσέγγισης: φάρμακα, θεραπεία, και χειρουργείο.

Φάρμακα

Η χρήση φαρμάκων βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση. Γενικά, οι γιατροί γράφουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη και άλλα όμοια φάρμακα. Αυτό το μέτρο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Φυσική θεραπεία

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπευτικές φυσιοθεραπείες, όπως:

 • Ξεκούραση: Πιάσιμο, κράτημα, ή δονήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται για τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αν δεν είναι δυνατή η ξεκούραση, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα γάντι με επένδυση.
 • Νάρθηκας: Επιτρέπει στο δάκτυλο να παραμένει τεντωμένο και φοριέται μόνο τη νύχτα. Συνήθως θα πρέπει να το φοράτε για ενάμιση μήνα.
 • Ήπιες ασκήσεις: Ορισμένες διατάσεις χεριού ίσως προταθούν από τον γιατρό για να βελτιωθεί το εύρος κίνησης.
 • Ζέστη και κρύο: Οι εναλλαγές μεταξύ ζεστού-κρύου βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.
 • Βύθιση σε ζεστό νερό: Η βύθιση του χεριού σε ζεστό νερό, αρκετές φορές την ημέρα, βοηθά τους τένοντες να χαλαρώσουν και έτσι ανακουφίζονται τα συμπτώματα.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος – Χειρουργείο

Όταν τα φάρμακα και οι φυσικές θεραπείες δεν λειτουργούν τότε θα πρέπει να εκτελεστεί μια χειρουργική επέμβαση. Κάποιες φορές δοκιμάζονται οι ακόλουθες διαδικασίες πριν το χειρουργείο:

 • Ένεση στεροειδών: Εφαρμόζεται στη θήκη του τένοντα και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί να είναι αποτελεσματική για έναν χρόνο ή παραπάνω, αλλά ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η εφαρμογή της σε αρκετές θεραπείες.
 • Διαδερμική απελευθέρωσηΑυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή μια παχιάς βελόνας στον τένοντα που έχει φλεγμονή, μετά τη χορήγηση αναισθησίας, απελευθερώνοντας τον τένοντα από την πίεση που τον εμποδίζει.

Αν δεν λειτουργήσουν αυτές οι τεχνικές, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί χειρουργείο. Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται χωρίς νοσηλεία και αποτελείται από μια τομή στην επηρεαζόμενη περιοχή ώστε να κοπεί η θήκη του τένοντα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εδώ είναι η λοίμωξη ή η αναποτελεσματικότητα της επέμβασης.

Γυναίκα μετρά το σάκχαρό της
Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας επικινδυνότητας για τον εκτινασσόμενο δάκτυλο καθώς προκαλείται συχνά σε άτομα με αυτή την ασθένεια.

Εκτινασσόμενος δάκτυλος – Παράγοντες επικινδυνότητας

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που έχουν την τάση να εμφανίσουν αυτήν την πάθηση ευκολότερα. Οι γνωστοί παράγοντες επικινδυνότητας είναι οι εξής:

 • Ηλικία: Άτομα άνω των 40 και κάτω των 60 ετών.
 • Ασθένειες: Διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, φυματίωση.
 • Η υποβολή σε επέμβαση για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
 • Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες: Εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν επαναλαμβανόμενο πιάσιμο.

Μια πάθηση με διάφορες θεραπείες

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να αλλοιώσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό, η καλύτερη συμβουλή γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, αποφεύγοντας τις κινήσεις πιασίματος.

Αν είναι αδύνατη η αποφυγή αυτών των κινήσεων, τότε είναι σημαντικό να αξιολογήσετε επαρκή μέτρα προστασίας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι καμία από τις διαθέσιμες θεραπείες δεν είναι 100% αποτελεσματικές. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών βλέπει βελτίωση μετά από ενέσεις με κορτικοστεροειδή. Επίσης, υπάρχουν αρκετές επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι οι προοπτικές είναι καλές. 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • DEL TRATAMIENTO, D. Y. P. (2009). Infiltración esteroidea en el dedo en gatillo.
 • González, E. H. H., & Betancourt, G. M. (2018). Liberación percutánea del dedo en resorte. Revista Archivo Médico de Camagüey, 22(3), 303-312.
 • Chaves Moreno, A. (2008). Tenosinovitis estenosante del tendón flexor (dedo en resorte). Medicina Legal de Costa Rica, 25(1), 59-65.
 • Suárez Martín, Ricardo, et al. “Artrocentesis e inyecciones intra y periarticulares con corticoesteroides.” Revista Cubana de Reumatología 18.1 (2016): 45-61.
 • Berlanga-de-Mingo, D., et al. “Asociación entre dedos en resorte múltiples, enfermedades sistémicas y síndrome del túnel carpiano: análisis multivariante.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 63.4 (2019): 307-312.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.