Βήματα για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας

Ο καθαρισμός του υπολογιστή δεν είναι μόνο το άδειασμα του κάδου. Για να ελευθερώσετε χώρο, θα πρέπει να διαγράψετε αχρείαστα αρχεία από τον σκληρό δίσκο. Θα σας πούμε πώς να το κάνετε γρήγορα και, πάνω απ' όλα, απλά.
Βήματα για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κάθε μέρα αποθηκεύετε αρχεία στον υπολογιστή σας μέχρι να σας ζητήσει ένα “διάλειμμα”. Θα χρειαστεί να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή για να έχει τη βέλτιστη απόδοση.

Αν και μπορεί ν’ ακούγεται πολύπλοκο, δεν είναι μια εργασία που θα πρέπει να αναλάβει κάποιος ειδικός υπολογιστών. Για να ελευθερώσετε χώρο, θα πρέπει να αποσυμφορήσετε τον σκληρό δίσκο, δηλαδή, τη μονάδα που αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες.

Αν είναι η πρώτη σας φορά, τότε ήρθατε στον σωστό οδηγό καθώς θα σας εξηγήσουμε με λεπτομέρειες και με απλό τρόπο πώς ν’ αποκτήσετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.

Βήματα για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας, ακόμη και πριν εμφανιστεί το μήνυμα που σας προειδοποιεί ότι δεν έχετε αρκετό χώρο διαθέσιμο. Εδώ, έχουμε ορισμένους τρόπους για να ελευθερώσετε χώρο σε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows®.

1. Ανάλυση αρχείων και επιλογή

Με αυτή την επιλογή, θα δείτε μια λίστα με τα αρχεία που πιθανόν να μη χρειάζεστε πλέον και θα πρέπει να διαγράψετε. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

 • Βήμα 1: Ανοίξτε το εικονίδιο “Ο υπολογιστής μου”, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του δίσκου, και έπειτα κάντε κλικ στις “Ιδιότητες”.
 • Βήμα 2: Θα εμφανιστεί ένα μενού στο οποίο θα πρέπει να πατήσετε την επιλογή “Καθαρισμός”. Τότε θα ξεκινήσει αμέσως η ανάλυση της λίστας με τα στοιχεία που μπορείτε να διαγράψετε.
 • Βήμα 3: Τικάρετε μόνο τα αρχεία που δεν χρειάζεστε και συμφωνείτε με τη διαγραφή τους από τον υπολογιστή.

Σημειώστε ότι, ανάλογα με την έκδοση των Windows®, ίσως βρείτε μια καρτέλα με την ονομασία “Περισσότερες επιλογές”, ή μια άλλη με την ονομασία “Καθαρισμός αρχείων συστήματος”.

Γυναίκα μπροστά σε υπολογιστή
Οι υπολογιστές αποθηκεύουν πολλά αρχεία, αλλά φορτώνονται και γίνονται αργοί.

2. Βήματα για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή – Άμεση ανάκτηση

Αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία σημείων επαναφοράς βάσει συγκεκριμένων ημερομηνιών και χρόνων στα οποία έχουν καταγραφεί τα δεδομένα. Στόχος τους είναι η επαναφορά του συστήματος σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο χωρίς να χαθούν οι πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί μέχρι τότε.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 • Βήμα 1: Πηγαίνετε στην “Έναρξη” και δείτε το μενού για τη “Δημιουργία σημείου επαναφοράς”.
 • Βήμα 2: Κάντε κλικ στην καρτέλα “Προστασία συστήματος”, την οποία θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει προηγουμένως.
 • Βήμα 3: Επιλέξτε τον δίσκο στον οποίο θέλετε να ελευθερώσετε χώρο και κάντε κλικ στο κουμπί “Ρύθμιση” για να δείτε το ποσοστό χρήσης κάθε σημείου.

Επιπλέον, υπάρχει ένα μενού που σας επιτρέπει τη “Διαγραφή όλων των σημείων επαναφοράς σε αυτόν τον δίσκο”. Έπειτα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο.

3. Απεγκατάσταση προγραμμάτων

Εδώ μπορείτε να απεγκαταστήσετε προγράμματα από τον σκληρό σας δίσκο, αν και μέσω μιας πιο συγκεκριμένης διαδρομής.

 • Βήμα 1: Μέσω της “Έναρξης” στην επιφάνεια εργασίας, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις” και έπειτα στις “Εφαρμογές”. Όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά εδώ.
 • Βήμα 2: Επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να απεγκαταστήσετε και κάντε κλικ στην “Απεγκατάσταση”.

4. Βήματα για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή – Προσέξτε αν δουλεύετε με iOS®

Όσοι δουλεύουν με συσκευές MAC® θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μενού “Διαχείριση χώρου αποθήκευσης” το οποίο προσφέρει τις επιλογές “Αποθήκευση στο iCloud ®”, “Βελτιστοποίηση χώρου αποθήκευσης”, “Αυτόματο άδειασμα του Κάδου”, και “Μείωση περιττών στοιχείων“.

Συμβουλές για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας

Σε στιγμές που ψάχνετε διακαώς χώρο στον υπολογιστή σας, η πρώτη σας σκέψη ίσως είναι να διαγράψετε ό,τι έχετε στον “Κάδο”. Αν δεν είναι αρκετό αυτό, σημειώστε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Αρχειοθέτηση στο cloud

Οι υπηρεσίες φιλοξενίας αρχείων όπως το OneDrive® ή Drive®, είναι χρήσιμες για ν’ αποφύγετε τα περιττά αρχεία στον υπολογιστή σας. Το καλό είναι ότι είναι διαθέσιμες σε συσκευές Android®, PC®, iOS®, και Mac®.

2. Αφαιρέστε τα αντίγραφα

Πολύ πιθανόν ο υπολογιστής σας να έχει διπλά αρχεία, καταλαμβάνοντας χώρο στον σκληρό δίσκο. Υπάρχουν εφαρμογές για να μπορέσετε να τα ξεφορτωθείτε, είτε τα αντιγράψατε άθελά σας, είτε τα δημιούργησε κάποιο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε.

Τα VisiPics® και Duplicate File Finder® είναι ορισμένα εργαλεία που μπορούν να εξετάσουν και ν’ ανιχνεύσουν διπλές φωτογραφίες και φακέλους.

3. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία καθαρισμού δίσκου

Πρόκειται για έναν καθαριστή χώρου που βρίσκεται ενσωματωμένος στα Windows®. Αυτός απομακρύνει τα αρχεία-προϊόντα λαθών μνήμης, τα προσωρινά αρχεία, και τις αναβαθμίσεις που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα.

4. Βήματα για να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή – Απενεργοποιήστε τη λειτουργία αδρανοποίησης

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή επειδή τους επιτρέπει να ανοίξουν τον υπολογιστή τους στην τελευταία συνεδρία τους. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: πριν την αδρανοποίηση, εγκαθίστανται προγράμματα οδήγησης και άχρηστα αρχεία που επιβραδύνουν το σύστημα.

5. Διαμόρφωση διαμερίσματος δίσκου

Ένας σκληρός δίσκος μπορεί να έχει διάφορα διαμερίσματα, με άλλα λόγια, αυτόνομες μονάδες που μαζεύουν πληροφορίες. Πώς να κάνετε ένα διαμέρισμα; Κάντε διαμερίσματα στον δίσκο για να κατανείμετε τα αρχεία ή τις εφαρμογές σε διαφορετικούς τομείς.

6. Χρησιμοποιήστε έναν φορητό δίσκο

Υπάρχουν εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης τις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας, ακόμη και να τις χρησιμοποιήσετε σε διάφορους υπολογιστές με όλες τις πληροφορίες που έχετε αποθηκεύσει. Υπάρχουν διαθέσιμες σε διάφορες χωρητικότητες.

7. Διαγράψτε επαναλαμβανόμενα αρχεία μουσικής

Όπως διαγράψατε τις διπλές φωτογραφίες και τα έγγραφα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με τα τραγούδια που δημιουργούνται από κάποια προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων. Το Similarity® είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές γι’ αυτόν τον σκοπό.

Να θυμάστε τι δεν πρέπει να αφαιρείτε!

Κοριτσάκι χαρούμενο μπροστά σε υπολογιστή
Τα παιχνίδια στον υπολογιστή κρατούν αρχείο προόδου και βαθμολογίας

Πριν ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας, το λειτουργικό σύστημα θα σας ρωτήσει αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να προχωρήσετε σε αυτή την ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ορισμένοι τύποι αρχείων που δε θα πρέπει να διαγράψετε. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Προσωρινά αρχεία διαδικτύουΑν τα διαγράψετε θα χάσετε το ιστορικό πλοήγησης.
 • Στατιστικά παιχνιδιών: Ποιος θέλει να χάσει την πρόοδο στα παιχνίδια του; Όσο ρηχό και αν ακούγεται, όλοι μας θέλουμε να βλέπουμε τα σκορ που πετυχαίνουμε παίζοντας παιχνίδια. Αν τα διαγράψετε θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή.
 • Μικρογραφίες (Thumbnails): Αυτός είναι ο αυτόματος οδηγός που δημιουργείται όταν ανοίγετε φακέλους με φωτογραφίες, οι οποίες κατηγοριοποιούνται και εμφανίζονται σαν μικρογραφίες. Όταν μπείτε ξανά στον φάκελο, δε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δείτε τη μικρογραφία.
 • ChkDsk: Αυτά δημιουργούνται κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή στον σκληρό δίσκο και την εξωτερική μνήμη. Τα αρχεία ChkDsk έχουν ονομασίες όπως FOUND.001, FOUND.002 κ.λπ.. Πρόκειται για αρχεία συστήματος και αν τα διαγράψετε είναι πιθανό να μην ανοίγει ή να υποστεί ζημιά ένα αρχείο ή μία εφαρμογή.

Γιατί είναι σημαντικό να ελευθερώσετε χώρο στον υπολογιστή σας;

Να θυμάστε ότι ο υπολογιστής χρειάζεται συντήρηση. Αυτός είναι ο τρόπος για να βελτιωθούν οι λειτουργίες του. Η ελευθέρωση χώρου είναι μια μέθοδος που συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του υπολογιστή.

Αν κατά τη διαδικασία αντιμετωπίσετε προβλήματα, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός τεχνικού υπολογιστών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.