Έλκη στο στόμα ή πληγές: Όσα πρέπει να ξέρετε

Τα έλκη στο στόμα εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 60 ετών και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούνται εάν προκαλούν πολύ έντονα συμπτώματα, έχουν παράξενα χαρακτηριστικά ή βγαίνουν συχνά.
Έλκη στο στόμα ή πληγές: Όσα πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα έλκη στο στόμα ή πληγές είναι βλάβες που εμφανίζονται στα χείλη ή στη βάση των ούλων. Μπορεί επίσης να εμφανίζονται στο εσωτερικό των μάγουλων, στην οροφή του στόματος και γύρω από τις αμυγδαλές.

Αυτές οι βλάβες είναι συχνά οδυνηρές, επομένως δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας, το φαγητό, το ποτό ή η ομιλία μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία. Η εμφάνιση των ελκών στο στόμα είναι συνήθως λευκό οβάλ με κόκκινη περιοχή γύρω από αυτό.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι επηρεάζουν περίπου το 25% του πληθυσμού. Είναι συχνότερα σε γυναίκες, εφήβους και σε εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης. Δεν είναι μεταδοτικά και σπάνια αποτελούν κίνδυνο για το άτομο που τα έχει.

Έλκη στο στόμα: Τύποι

Τα έλκη του στόματος μπορούν να ταξινομηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Εάν εμφανίζονται μόνο περιστασιακά, είναι οξεία. Ωστόσο, όταν είναι επαναλαμβανόμενα, θεωρούνται χρόνια. Σύμφωνα με τις κλινικές εκδηλώσεις τους, μπορεί να είναι τριών τύπων: μείζονος, ελάσσονος ή ερπητοειδής. Ας δούμε περισσότερα για το καθένα:

Μεγάλα- Μείζονα

Τα μεγάλα έλκη ή οι πληγές έχουν διάμετρο άνω των 10 χιλιοστών και μπορούν να εμφανιστούν μόνα τους ή σε ομάδες. Αυτά τα έλκη διεισδύουν βαθύτερα στον ιστό και συνήθως παραμένουν εκεί για περισσότερο από μία εβδομάδα, μερικοί ακόμη και μερικούς  μήνες. Μπορεί να αφήσουν μια ουλή όταν εξαφανιστούν και συνήθως βρίσκονται στα χείλη, τον ουρανίσκο, τη γλώσσα, τον φάρυγγα και τα εσωτερικά μάγουλα.

Μικρά

Μικρές πληγές που έχουν διάμετρο μικρότερη από 10 χιλιοστά και είναι η πιο κοινή μορφή. Είναι ρηχά και βρίσκονται στις άκρες της γλώσσας ή στον εσωτερικό βλεννογόνο των χειλιών ή των μάγουλων. Προκαλούν έντονο πόνο που εκπέμπεται σε παρακείμενες περιοχές, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Εμφανίζονται πολλές φορές ανά διαστήματα.

Έχουν τη μορφή έρπη

Αυτοί οι τύποι των ελκών του στόματος σχηματίζουν πληγές παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τον έρπητα. Δεν είναι μεταδοτικά, αν και τείνουν να επανεμφανίζονται. Εμφανίζονται σε ομάδες που δεν είναι ποτέ μεγαλύτερες από 3 χιλιοστά. Μερικές φορές καταλήγουν να ενωθούν μαζί για να σχηματίσουν μεγαλύτερες βλάβες.

άφθες στο στόμα
Τα έλκη του στόματος μπορεί να είναι μεγάλα, μικρά ή ερπητοειδή.

Γιατί εμφανίζονται έλκη στο στόμα ή πληγές στο στόμα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται έλκη στο στόμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από τους ακόλουθους κανόνες:

 • Τρίψιμο με μη ευθυγραμμισμένα, σπασμένα δόντια ή αυτο-δαγκώνοντας τα χείλη. Η ανεπαρκής τριβή με οδοντοστοιχίες θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόβλημα.
 • Τραυματισμός που προκαλείται από έντονο βούρτσισμα ή οδοντιατρικά ή στοματικά προϊόντα που περιέχουν θειικό νάτριο.
 • Πολύ ζεστά τρόφιμα που προκαλούν εγκαύματα ή εγκαύματα που προκαλούνται από το κάπνισμα.
 • Αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα και ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόρροια στις γυναίκες.
 • Συναισθηματικό στρες και έλλειψη ύπνου.

Μερικές φορές τα έλκη του στόματος προκαλούνται από έλλειψη βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου, φολικού οξέος ή σιδήρου. Μπορούν επίσης να είναι αλλεργική απόκριση στα βακτήρια στο στόμα.

Υπάρχουν πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες αυτές οι βλάβες είναι εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, σακχαρώδης διαβήτης, HIV / AIDS, νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη, αυτοάνοσες ασθένειες ή καρκίνος του στόματος.

Θεραπείες για τα έλκη στο στόμα

Τα περισσότερα έλκη στο στόμα ή πληγές στο στόμα είναι ακίνδυνα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Συνήθως τίθενται σε ύφεση εντός 7-14 ημερών. Κατ ‘αρχήν, είναι σκόπιμο να εξακριβωθεί εάν τα προϊόντα, τα τρόφιμα ή τα φάρμακα τα έχουν προκαλέσει. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε αυτά τα στοιχεία με άλλα προϊόντα που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα.

Εάν είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή η αιτία είναι άγνωστη, η θεραπεία συνίσταται στην υιοθέτηση ορισμένων αλλαγών στη ρουτίνα σας και στη χρήση φυσικών θεραπειών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:

 • Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό, ελαφρώς αλμυρό νερό: τρεις φορές την ημέρα για τέσσερα λεπτά. Κάντε επίσης γαργάρες με κρύο νερό.
 • Πίνετε πολλά υγρά και αποφύγετε ζεστά, πικάντικα, εσπεριδοειδή ή πολύ αλμυρά ή πικάντικα τρόφιμα. Φυσικά, αποφύγετε τον καπνό.
 • Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη.
 • Το να κάνετε σπορ ή να δοκιμάσετε τη χαλάρωση για το άγχος είναι επιλογές που εκτρέπουν την προσοχή από την ταλαιπωρία.
 • Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με απαλές τρίχες και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν τα δόντια σας είναι σε κακή κατάσταση.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά, οι θεραπείες στο σπίτι δεν λειτουργούν ή το πρόβλημα επαναληφθεί, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε κάτι περισσότερο από απλές θεραπείες στο σπίτι και μια αλλαγή στη ρουτίνα σας.

Πιθανές επιπλοκές

Η κύρια πιθανή επιπλοκή είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να επανεμφανιστεί πολύ συχνά ή εάν εμφανιστεί υπερμόλυνση των ελκών. Για να αποφευχθεί αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά αντισηπτικά από το στόμα που περιέχουν υδροχλωρική χλωρεξιδίνη, εξατιδίνη, ποβιδόνη-ιώδιο, χλωριούχο βενζαλκόνιο ή βορικό νάτριο.

Ο γιατρός σας πρέπει να υποδείξει πώς πρέπει να χορηγούνται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί ακόμη και να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά, ειδικά εάν τα έλκη είναι μεγάλα ή υποτροπιάζοντα.

βούρτσιστμα δοντιών
Το βούρτσισμα για στοματική υγιεινή είναι ένας καλός σύμμαχος για την πρόληψη των πληγών του καρκίνου.

Πρόληψη και συστάσεις για την αποφυγή ελκών του στόματος

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα έλκη είναι να υιοθετήσετε τις σωστές συνήθειες υγιεινής. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και ένα μη ερεθιστικό διάλυμα. Θα πρέπει επίσης να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην πρόληψη αυτής της κατάστασης. Εάν είναι επαναλαμβανόμενο, το πιο ενδεδειγμένο είναι να αποφεύγετε τρόφιμα που μπορούν να ερεθίσουν το στόμα, όπως οξέα, μπαχαρικά ή πολύ πικάντικα τρόφιμα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν πιθανές αλλεργίες.

Η τακτική σωματική άσκηση και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο του στρες. Αν και τα έλκη στο στόμα δεν πρέπει συνήθως να προκαλούν ανησυχία, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν ιατρική βοήθεια. Αυτές είναι μερικές περιπτώσεις που πρέπει να προσέχετε:

 • Εάν αρχίσουν να εξαπλώνονται και να γίνονται μεγαλύτερα σταδιακά.
 • Εάν προκαλούν πολύ πόνο ή δυσφορία.
 • Όταν διαρκούν περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
 • Εάν φαίνονται παράξενα ή σχηματίζουν λεκέ στο στόμα.

Συνιστούμε επίσης να επισκεφτείτε έναν ειδικό όταν ο πόνος είναι πολύ έντονος ή αυτές οι πληγές δημιουργούν πρόσθετα συμπτώματα, όπως πυρετό. Μερικές φορές, αυτά τα μικρά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sánchez Ñamo, I. J. (2015). Efectos que producen las prótesis totales removibles mal adaptadas AUTORA: Irma Jacqueline Sánchez Ñamo TUTOR: Dr. Silvio Gustavo Coronado Sarmiento. Guayaquil, Junio (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Rodríguez, G. (1998). Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana Aliment Nutr, 12(2), 107-19.
 • Bascones-Martínez, A., Figuero-Ruiz, E., & Esparza-Gómez, G. C. (2005). Úlceras orales. Medicina clínica, 125(15), 590-597.
 • Pontón, Mariano Marx-Sánchez, et al. “Prevalencia de alteraciones bucales en el Centro Dermatológico Dr. Ladislao de la Pascua.” Dermatología Revista Mexicana 61.2 (2017): 87-97.
 • Weber, P., and F. Pascal. “Aftas y aftosis.” EMC-Tratado de Medicina 21.4 (2017): 1-7.
 • Mendieta Álvarez, Verónica Andrea. Efectos negativos del tabaquismo en la enfermedad periodontal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología., 2019.
 • Rodríguez Guerrero, Katiuska, Rafael Alberto Clavería Clark, and Maritza Peña Sisto. “Consideraciones actuales sobre envejecimiento y cáncer bucal.” Medisan 20.12 (2016): 2526-2535.
 • Vázquez Marrero, Annia Iris, Milagros de la Caridad Pérez Suárez, and Marlen Esperanza García Zaldívar. “Eficacia del láser en el tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente.” Correo Científico Médico 23.1 (2019): 281-287.
 • Pernas, Mayra García, et al. “Efecto del oleozón oral en el tratamiento de las aftas bucales.” Revista Cubana de Medicina Natural y Tradicional 3 (2020).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.