Τι να κάνετε αφού βγάλετε τα δόντια της σοφίας;

Αφού βγάλετε τα δόντια της σοφίας σας, το πιο σημαντικό είναι να καθαρίσετε σωστά το στόμα σας, να ξεκουραστείτε και να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε. Είναι μια επώδυνη διαδικασία, αλλά είναι συνήθως απαραίτητη και αναπόφευκτη.
Τι να κάνετε αφού βγάλετε τα δόντια της σοφίας;

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε στον οδοντίατρο επειδή φοβούνται τυχόν επώδυνες διαδικασίες. Το να βγάλετε τα δόντια της σοφίας σας είναι συνήθως μια από τις πηγές φόβου, καθώς μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό.

Τα δόντια της σοφίας είναι δόντια που εμφανίζονται μεταξύ 17 και 25 ετών. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, δεν εμφανίζονται ποτέ. Ονομάζονται επίσης τρίτοι γομφίοι και καταλαμβάνουν την τελευταία θέση για τα δόντια.

Η αλήθεια είναι, μερικές φορές μπορεί να μην παρατηρήσετε όταν εμφανιστούν. Ωστόσο, μερικές φορές προκαλούν ορισμένα συμπτώματα και είναι απαραίτητο να τα αφαιρέσετε. Για παράδειγμα, όταν πιέζουν τα άλλα δόντια, δημιουργούν ένταση στο στόμα σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βγάλετε τα δόντια της σοφίας σας. Θα συζητήσουμε επίσης τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά το πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα

Γιατί πρέπει να βγάλετε τα δόντια της σοφίας σας;

Όπως ήδη αναφέραμε, τα δόντια της σοφίας εμφανίζονται στη νεαρή ενήλικη ζωή όταν τα άλλα δόντια έχουν ήδη διαμορφωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετό χώρο στο στόμα τους ώστε αυτά τα δόντια να αναδυθούν και να αναπτυχθούν κανονικά.

Επομένως, τα δόντια της σοφίας μπορούν να αναπτυχθούν πατώντας το δόντι που είναι δίπλα. Μπορεί ακόμη και να αναπτυχθούν προς το πίσω μέρος του στόματος ή ακόμη και να μην μπορούν να περάσουν από το οστό της γνάθου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και επιπλοκές. Τα ούλα μπορεί να μολυνθούν, τα παρακείμενα δόντια μπορεί να υποστούν βλάβη και ολόκληρη η περιοχή συχνά παρουσιάζει φλεγμονή.

Επίσης, τα άτομα που έχουν μικρά στόματα παρατηρούν επίσης ότι αλλάζουν όλα τα δόντια τους. Στην πραγματικότητα, τα δόντια μπορεί να καταλήξουν να αλλάζουν λόγω της πίεσης από τα δόντια σοφίας. Ακόμα κι αν όλα είναι εντάξει στην αρχή, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα.

Όντας στο πίσω μέρος του στόματος, είναι πολύ κοινό για αυτά τα δόντια να έχουν κοιλότητες ή να συσσωρεύουν τρόφιμα πίσω τους. Όλες αυτές οι πτυχές οδηγούν στο να τα αφαιρέσετε παρά να τα κρατήσετε.

πονόδοντος σε άνδρα

Τι να προσέξετε αφού βγάλετε τα δόντια της σοφίας σας

Τα δόντια σοφίας μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη γνάθο ή ακόμη και πονοκεφάλους. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή αναπνοή και φλεγμονή των ούλων. Η εξαγωγή γίνεται μέσω χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν τοπική αναισθησία.

Αμέσως μετά την αφαίρεση των δοντιών σοφίας, οι οδοντίατροι προτείνουν ορισμένα βήματα για να γίνει ομαλά η αποκατάσταση. Πρώτον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε παυσίπονα. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ανακουφίσετε τον πόνο ή να αποτρέψετε την εμφάνιση του πόνου.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), για παράδειγμα, παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κρύα κομπρέσα στο μάγουλό σας για να μειώσετε τη φλεγμονή. Άλλες συμβουλές είναι:

  • Μην φτύνετε αμέσως μετά την επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποτρέψετε την αιμορραγία της πληγής.
  • Είναι σημαντικό να πάρετε μια μέρα άδεια. Επίσης, μην κάνετε επίπονες δραστηριότητες.
  • Όταν επιλέγετε γεύματα, προτείνουμε τα μαλακά τρόφιμα για τις πρώτες 24 ώρες. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε ζεστά ροφήματα, αλκοόλ και καφέ.
  • Δεν πρέπει να καπνίζετε ή να μασάτε καπνό, καθώς μπορούν να αλλάξουν τη διαδικασία επούλωσης.
πονόδοντος σε άνδρα

Οι οδοντίατροι συνήθως τοποθετούν ένα ή δύο ράμματα για να κλείσουν την πληγή. Αν και μπορεί να φαίνεται δυσάρεστο, πρέπει να καθαρίσετε σωστά την περιοχή. Για τις πρώτες ώρες, είναι καλύτερο να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας ή να ξεπλένετε το στόμα σας.

Ωστόσο, λίγο μετά, πρέπει να καθαρίσετε σχολαστικά το στόμα σας, φροντίζοντας την πληγή. Δοκιμάστε να βουρτσίζετε απαλά την περιοχή με οδοντόβουρτσα. Ορισμένοι οδοντίατροι συνιστούν το ξέπλυμα με αλατόνερο για τη βελτίωση της επούλωσης.

Συμπερασματικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να αφαιρέσουν τα δόντια της σοφίας τους, καθώς μπορεί να είναι επώδυνο ή άβολο. Ωστόσο, εάν ακολουθείτε σωστά τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας και πηγαίνετε συχνά για εξετάσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλοκές.

Δεν έχουν όλοι δόντια σοφίας, ούτε όλοι θα έχουν οδυνηρά συμπτώματα. Ο στόχος είναι να επισκέπτεστε πάντα τον οδοντίατρό σας για να προσδιορίσετε την κατάσταση των δοντιών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.