Θαλασσινό αλάτι: 8 εκπληκτικές ωφέλειες

Το θαλασσινό αλάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι, έτσι διατηρεί τις χημικές ουσίες που συνήθως χάνονται και μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για το σώμα σας. Ανακαλύψτε οχτώ εκπληκτικές ωφέλειες του θαλασσινού αλατιού και κάντε το μέρος της διατροφής σας!
Θαλασσινό αλάτι: 8 εκπληκτικές ωφέλειες

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θαλασσινό αλάτι. Ξέρετε από πού προέρχεται το αλάτι της κουζίνας σας;

Μπορεί να νομίζετε ότι το αλάτι που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας προέρχεται πραγματικά από τη θάλασσα. Κατά κάποιον τρόπο αυτό ισχύει, όμως υποβάλλεται σε επεξεργασία πριν φτάσει στο σπίτι σας.

Τα κύρια στάδια της επεξεργασίας αφαιρούν τα μεταλλικά στοιχεία, το μαγνήσιο και το ιώδιο. Ταυτόχρονα προστίθενται ιωδίδιο του καλίου και δεξτρόζη, καθώς και μια λευκαντική ουσία.

Αυτό γίνεται για να μπορείτε να το προσθέτετε πιο εύκολα στο φαγητό σας καθώς και για να γίνει το αλάτι πιο ελκυστικό και πιο ανθεκτικό. Εξάλλου, παλιά πίστευαν ότι το θαλασσινό αλάτι δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Από τότε, ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι το θαλασσινό αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλό για το σώμα και έχει πολλές και διάφορες ωφέλειες.

Τι είναι το θαλασσινό αλάτι;

Θαλασσινό αλάτι
  • Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό το είδος αλατιού προέρχεται από μια πολύ πιο φυσική διαδικασία. Μάλιστα, το μόνο που χρειάζεται είναι να στεγνώσει στον ήλιο!
  • Κατά τη διαδικασία αυτή, μικροσκοπικά σωματίδια από τη χλωρίδα και την πανίδα της θάλασσας ενσωματώνονται στο αλάτι μαζί με όλες τις ουσίες που συνήθως αφαιρούνται από το επιτραπέζιο αλάτι: μεταλλικά στοιχεία, ιώδιο και μαγνήσιο.
  • Επειδή πρόκειται για φυσικό προϊόν, είναι λιγότερο λευκό από ό,τι έχετε συνηθίσει και δεν περιέχει τη λευκαντική ουσία που αναφέραμε παραπάνω.
  • Είναι επίσης πιο υγρό από τα συνηθισμένα επιτραπέζια αλάτια και έχει πιο δυνατή γεύση, έτσι θα χρειαστείτε λιγότερο για τις συνταγές σας.

Οι ωφέλειες του θαλασσινού αλατιού

1. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα μεταλλικά στοιχεία που διατηρούνται στο θαλασσινό αλάτι βελτιώνουν τις φυσικές άμυνες του σώματός σας. Για το λόγο αυτό είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι όταν τελειώνει το καλοκαίρι.

Όπως γνωρίζετε, η εποχή αυτή συνήθως φέρνει κρυολογήματα, ιούς και άλλα… το θαλασσινό αλάτι θα συνεισφέρει στην προστασία σας από τις επιδράσεις των αλλαγών του καιρού και της θερμοκρασίας.

2. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Η σεροτονίνη και η μελατονίνη είναι δύο ορμόνες που εκκρίνει ο εγκέφαλος για να ελέγξει το άγχος. Όταν περνάτε μια περίοδο κατάθλιψης, ο εγκέφαλός σας δεν παράγει αρκετές ποσότητες από αυτές τις ορμόνες και, ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταβληθείτε από λύπη και άγχος.

Το θαλασσινό αλάτι διευκολύνει τη διατήρηση αυτών των ορμονών της χαράς σε υγιή επίπεδα.

3. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι διευκολύνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Όπως γνωρίζετε, το αίμα σας μεταφέρει οξυγόνο στις περιοχές του σώματος που το χρειάζονται συνεχώς για να εκτελούν τις λειτουργίες τους.

Αν δεν συμβαίνει αυτό, το σώμα καταλήγει να εργάζεται πολύ σκληρά και μπορεί να εξαντληθεί. Αυτή η ιδιότητα από μόνη της δικαιολογεί την κατανάλωση θαλασσινού αλατιού.

4. Θα χάσετε περισσότερο βάρος

Το θαλασσινό αλάτι είναι μια αλκαλική τροφή. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει το στομάχι σας να παράγει ουσίες που θα εξαλείψουν βλαβερά συστατικά όπως τα λίπη.

Το θαλασσινό αλάτι όχι μόνο σας προστατεύει από τα υψηλά επίπεδα οξύτητας αλλά επίσης βελτιώνει και επιταχύνει την πέψη σας.

5. Μειώνει τις επιθέσεις άσθματος

Το θαλασσινό αλάτι αποτελεί έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα, έτσι βοηθάει σε περίπτωση άσθματος. Η επίδραση είναι τόσο ισχυρή που μερικοί γιατροί συνιστούν να βάλετε λίγο θαλασσινό αλάτι πάνω στη γλώσσα σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος αντί να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή εισπνοών σας.

Αν έχετε αυτή την πάθηση, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποια εναλλακτική θεραπεία και μην πετάξετε τη συσκευή εισπνοών σας.

6. Προλαμβάνει και μειώνει την οστεοπόρωση

Τα οστά περιέχουν κάτι περισσότερο από ασβέστιο. Το σκελετικό σας σύστημα αποθηκεύει το ένα τέταρτο του αλατιού που καταναλώνετε. Αυτό σημαίνει ότι, όταν κάτι δεν πάει καλά με τα οστά σας, το επιπλέον αλάτι μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

Επιπλέον τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το θαλασσινό αλάτι είναι εξαιρετικά για την αποκατάσταση των οστών σας.

7. Εξαλείφει τους σπασμούς και τις κράμπες

Έχετε ποτέ προσέξει ότι οι τενίστες τρώνε μπανάνες κατά τη διάρκεια των αγώνων; Αυτό το κάνουν επειδή οι μπανάνες περιέχουν πολύ κάλιο, το οποίο αποτελεί σημαντική θρεπτική ουσία για τους μυς.

Μία από τις ωφέλειες του θαλασσινού αλατιού είναι ότι λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Επιτρέπει επίσης στους μυς σας να χρησιμοποιούν καλύτερα το κάλιο που περιέχεται σε άλλες τροφές.

Θαλασσινό αλάτι

8. Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου

Το θαλασσινό αλάτι είναι ιδανικό για ανθρώπους με διαβήτη, επειδή βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα σας, σκεφτείτε να προσθέσετε το θαλασσινό αλάτι στη διατροφή σας: είναι σαν φυσική ινσουλίνη.

Οι ωφέλειες του θαλασσινού αλατιού είναι τόσο μεγάλες που, μόλις τις γνωρίσετε, θα είναι δύσκολο να επιστρέψετε στο επιτραπέζιο αλάτι. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε, τόσο πιο γρήγορα θα διαπιστώσετε τις ωφέλειές του και θα μάθετε να προσαρμόζετε την ποσότητα που χρειάζονται οι συνταγές σας.

Τι περιμένετε λοιπόν; Δοκιμάστε το θαλασσινό αλάτι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior. Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K.  (2008): 709-721 DOI: 10.1016/j.physbeh.2008.04.008

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.