Τι είναι η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και γιατί μπορεί να συμβεί;

Μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία αποτελεί ένα έκτακτο περιστατικό καθώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ υψηλό και μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση.
Τι είναι η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και γιατί μπορεί να συμβεί;

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαΐου, 2021

Μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Αποτελείται από ένα αιμάτωμα μέσα στον εγκέφαλο. Εξαιτίας αυτού, άλλα μέρη του σώματος στερούνται οξυγόνο.

Για τον παραπάνω λόγο, αποτελεί τη δεύτερη αιτία εγκεφαλικού. Το πρόβλημα είναι πως το ποσοστό θνησιμότητας της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, παρά τις υπάρχουσες θεραπείες, είναι πάρα πολύ υψηλό. Επιπλέον, οι ανεπάρκειες είναι κάτι συχνό στα άτομα που καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται με την ηλικία. Όμως, η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου.

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά.

Τι είναι μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία;

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, πρόκειται για αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο. Συνήθως προκαλεί ξαφνικά νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και κώμα.

Ο λόγος είναι η έλλειψη παροχής αίματος στα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου, καθώς το αίμα δε συνεχίζει τη διαδρομή του μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία από την ενδοκρανιακή.

Οι ενδοκρανιακές αιμορραγίες, πέραν των ενδοεγκεφαλικών, περιλαμβάνουν και άλλες οι οποίες γίνονται μέσα στο κρανίο αλλά όχι μέσα στο παρέγχυμα του εγκεφάλου. Παραδείγματος χάρη, ενδοκοιλιακές, υποαραχνοειδείς, υποδόριες και επισκληρίδιες αιμορραγίες.

Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είναι μία από τις κύριες αιτίες εγκεφαλικούΓια την ακρίβεια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, περίπου, το 15% των εγκεφαλικών προκαλούνται από αυτή την πάθηση. Ακόμη, έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ειδικά τις πρώτες μέρες.

Σχετικά συμπτώματα

Όπως εξηγήσαμε, η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία σχετίζεται συνήθως με ένα νευρολογικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά. Ανάλογα με το τι προκαλεί την αιμορραγία, ίσως προχωρήσει πολύ γρήγορα (μέσα σε μία με δύο ώρες) ή κάπως πιο αργά. Επιπροσθέτως, τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα την επηρεαζόμενη περιοχή.

Όπως στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, είναι πολύ συχνή η απώλεια δύναμης στο μισό σώμα. Δηλαδή, αν η αιμορραγία συμβεί στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου, επηρεάζονται το αριστερό χέρι και το αριστερό πόδι.

Πολύ συχνά, επίσης, η ίδια πλευρά χάνει την ευαισθησία της ή εμφανίζεται ένα μυρμήγκιασμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ομιλία ή την ικανότητα κατανόησης της γλώσσας. Ορισμένοι άνθρωποι χάνουν την όρασή τους από το ένα μάτι.

Πονοκέφαλος, εμετός, λιποθυμία, και ακόμη και κώμα είναι συχνά συμπτώματα. Ο πονοκέφαλος και ο εμετός συνδέονται συνήθως με την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση εξαιτίας της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Γυναίκα πιάνει το κεφάλι της
Παρότι ο πονοκέφαλος δεν είναι συγκεκριμένο σημάδι, οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό υποφέρουν από έντονους και επίμονους πονοκεφάλους.

Ενδοεγκεφαλική αιμορραγία – Τα κύρια αίτια

Αυτή η κατάσταση προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Η ηλικία είναι ένας από τους πιο συχνούς. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και είναι μεγαλύτερος στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Η κύρια υποβόσκουσα αιτία είναι η υψηλή πίεση ή υπέρταση. Αυτό επειδή οι αρτηρίες του εγκεφάλου, οι οποίες είναι μικρές, είναι ευαίσθητες στην αυξημένη πίεση.

Ομοίως, ένα τραύμα μπορεί να προκαλέσει μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν την τάση να υποφέρουν από πτώσεις.

Ακόμη μία αιτία είναι η εγκεφαλική αμυλοειδής αγγειοπάθεια. Είναι μια ασθένεια που αποτελείται από τη συσσώρευση ορισμένων πρωτεϊνών στα τοιχώματα των αρτηριών του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί επαναλαμβανόμενη αιμορραγία καθώς οι αρτηρίες γίνονται όλο και πιο εύθραυστες.

Αιματολογικές διαταραχές, ειδικά διαταραχές πήξης, διευκολύνουν την ανάπτυξη ενδοεγκεφαλικών αιμορραγιών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλούνται από τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιπηκτικά.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει και νέους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η χρήση ναρκωτικών όπως κοκαΐνης ή αμφεταμινών αυξάνει τον κίνδυνο. Ομοίως, οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες είναι ακόμη μια σχετικά συχνή αιτία.

Αντιμετώπιση

Μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία αποτελεί ένα έκτακτο περιστατικό. Αν υποφέρετε από κάποιο σύμπτωμα ή έχετε κάποιο από τα σημάδια της, θα πρέπει ν’ αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι γιατροί είναι να σταθεροποιούν τον ασθενή. Όπως και με οποιαδήποτε άλλη αιμορραγία, είναι σημαντικό να μην υποστεί σοκ ο ασθενής.

Επιπλέον, πολύ συχνά είναι απαραίτητη η διασωλήνωση καθώς εξασφαλίζει την επαρκή αναπνοή του ασθενή. Ομοίως, συμπυκνώματα αιμοπεταλίων ή φρέσκο παγωμένο πλάσμα είναι πιθανό να χορηγηθούν για να σταματήσει η αιμορραγία. Αυτό ενδείκνυται αν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά.

Όπως εξηγεί το Εγχειρίδιο MSD, η βιταμίνη Κ βοηθά και αυτή στη μείωση της αιμορραγίας. Σε περιπτώσεις σοβαρής υπέρτασης, χορηγούνται φάρμακα για την πίεση. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα καθώς η πολύ χαμηλή πίεση μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη.

Ο ασθενής ίσως χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται το συσσωρευμένο αίμα προκειμένου να μειωθεί η ενδοκρανιακή υπέρταση. Οι γιατροί τη χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις όπου η αιμορραγία έχει προκαλέσει προοδευτική νευρολογική φθορά ή επηρεάζει το στέλεχος του εγκεφάλου.

Πιθανές επιπλοκές και πρόγνωση

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μια ενδοεγκεφαλική αιμορραγία εμπεριέχει έναν μεγάλο κίνδυνο θανάτου. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει στο 40%. Επιπροσθέτως, τα άτομα που επιβιώνουν υποφέρουν συχνά από μακροχρόνια προβλήματα.

Οι περισσότερες επιπλοκές προκαλούνται από την έκταση της αιμορραγίας ή του οιδήματος που σχηματίζεται γύρω της. Ακόμη, προκαλούνται λόγω της βλάβης του εγκεφαλικού ιστού εξαιτίας της έλλειψης παροχής αίματος. Ο ασθενής ίσως υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις, ανικανότητα επικοινωνίας, και προβλήματα όρασης.

Όσοι επιβιώνουν έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους και απώλεια της αίσθησης και της κίνησης. Παρότι η πρόγνωση δεν είναι καλή, διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητα της αιμορραγίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία. Οι θεραπείες αποκατάστασης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ομιλίας ή της κίνησης, ή να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακτήσει ορισμένες λειτουργίες.

Άνδρας που έχει υποστεί εγκεφαλικό
Οι θεραπείες αποκατάστασης έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον ασθενή ν’ ανακτήσει τις χαμένες λειτουργίες του.

Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είναι σοβαρή

Όποιος επιβιώσει από τέτοιου είδους αιμορραγία, χρειάζεται να αναθεωρήσει ορισμένα πράγματα. Παραδείγματος χάρη, από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, θα πρέπει να ελέγχει την πίεσή του. Είναι σημαντικό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε ν’ αποτρέψει ένα μελλοντικό επεισόδιο.

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλή πίεση κινδυνεύουν περισσότερο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πτώσεων και θα πρέπει να ελέγχονται τα φάρμακά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hemorragia intracerebral – Enfermedades cerebrales, medulares y nerviosas – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 16, 2021, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/accidente-cerebrovascular-acv/hemorragia-intracerebral
  • Beaumont, C., et al. “Ceguera cortical como forma de presentación de hemorragia subaracnoidea.” emergencias 18 (2006): 174-177.
  • Martínez, Ángel Miguel Santos, et al. “Hemorragia cerebral.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 8.2 (2016): 241-62.
  • Nogueira, Raquel, et al. “Angiopatia Amiloide Cerebral.” Revista de Medicina e Saúde de Brasília 1.2 (2012).
  • Piña, Rigoberto Gonzales, and Daniel Alfredo Landinez Martinez. “Epidemiología, etiología y clasificación de la enfermedad vascular cerebral.” Archivos de Medicina (Manizales) 16.2 (2016): 495-507.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.