Καρδιοπνευμονική ανακοπή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όταν αντιμετωπίζετε καρδιοπνευμονική ανακοπή, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα και να ξεκινήσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη το συντομότερο δυνατό.
Καρδιοπνευμονική ανακοπή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2021

Η καρδιοπνευμονική ανακοπή, επίσης γνωστή ως καρδιακή ανακοπή, είναι μια κατάσταση στην οποία η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σταματούν ξαφνικά. Είναι μια κρίσιμη στιγμή που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Το οξυγόνο, όπως γνωρίζετε, είναι το βασικό συστατικό  για τη ζωή. Τα κύτταρα το χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» για να πάρουν ενέργεια και να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις λειτουργίες τους. Όταν συμβαίνει καρδιοπνευμονική ανακοπή, το οξυγόνο δεν μπορεί να φτάσει στο υπόλοιπο σώμα.

Για το λόγο αυτό, εάν συνεχιστεί η κατάσταση, οι ιστοί θα αρχίσουν να καταστρέφονται. Ωστόσο, μια καρδιοπνευμονική ανακοπή είναι μια δυνητικά αναστρέψιμη κατάσταση. Δηλαδή, εάν ενεργήσετε γρήγορα, μπορείτε να σώσετε τη ζωή του ατόμου που πάσχει από αυτήν.

Θα εξηγήσουμε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η καρδιοπνευμονική ανακοπή;

Η καρδιοπνευμονική ανακοπή συνίσταται σε ξαφνική διακοπή της καρδιακής δραστηριότητας και της αναπνοήα. Αν και μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, ο πιο κοινός λόγος είναι μια ηλεκτρική διαταραχή στην καρδιά.

Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δυνητικά αναστρέψιμη, όπως είπαμε προηγουμένως. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, η καρδιοπνευμονική ανακοπή οδηγεί στο θάνατο του ατόμου που πάσχει από αυτήν. Ωστόσο, εάν ενεργήσετε γρήγορα, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

άνδρας σε οξυγονο

Η ιδέα είναι να διατηρηθεί η ροή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος έως ότου η καρδιά να «ξαναρχίσει να χτυπά». Το πρόβλημα είναι ότι, για την επανεκκίνηση της καρδιάς, χρειάζεστε απινιδωτή. Αυτή είναι μια συσκευή που κάνει την ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά να επανέλθει στην κανονική ροή.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι το 80% των καρδιακών ανακοπών συμβαίνουν έξω από νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Στην πραγματικότητα, στην Ισπανία, για παράδειγμα, μόνο 6 στους 100 ανθρώπους ξέρουν τι να κάνουν όταν έχουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, παρά το περίφημο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

Για αυτόν τον λόγο, θα εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω.

Τι να κάνετε για καρδιοπνευμονική ανακοπή;

Όταν αντιμετωπίζετε καρδιακή ανακοπή, πρέπει να παρέχετε βασική υποστήριξη ζωής. Αυτό συνίσταται στην αντικατάσταση των αναπνευστικών και κυκλοφορικών λειτουργιών του ατόμου. Αυτό σημαίνει διατήρηση της ροής του οξυγόνου και της κυκλοφορίας του αίματος έως ότου φτάσει το ασθενοφόρο.

Ένα άτομο που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή θα είναι αναίσθητο, χωρίς σφυγμό και χωρίς αναπνοή. Πρώτον, πρέπει να επικοινωνήσετε με το ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια, πρέπει να προσπαθήσετε να βεβαιωθείτε ότι το άτομο βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και να τον/την αγγίξετε για να δείτε εάν ανακτά συνείδηση.

Πριν ξεκινήσετε την ανάνηψη, είναι ιδανικό να ζητήσετε βοήθεια από τουλάχιστον δύο άτομα. Ο ένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ανάνηψη και ο άλλος να μιλάει με επαγγελματίες υγείας στο τηλέφωνο για να ακολουθεί τις οδηγίες τους.

Για να μπορέσετε να αναζωογονήσετε πλήρως το άτομο, χρειάζεστε απινιδωτή. Σε πολλούς δημόσιους χώρους υπάρχουν ημιαυτόματοι απινιδωτές. Η καλύτερη επιλογή είναι να προσπαθήσετε να βρείτε ένα από αυτούς και να τον χρησιμοποιήσετε ενώ περιμένετε το ασθενοφόρο.

απινιδωτής και δοκιμή
Ένας απινιδωτής είναι θεμελιώδης για την αναζωογόνηση ενός ατόμου που πάσχει από καρδιοπνευμονική ανακοπή.

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR)

Είναι πολύ σημαντικό ενώ περιμένετε να φτάσουν οι υπηρεσίες υγείας έκτακτης ανάγκης, να ξεκινήσετε την ανάνηψη. Κατ ‘αρχάς, πρέπει να τοποθετήσετε το άτομο προς τα πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια και να σπρώξετε το κεφάλι του ελαφρά προς τα πίσω. Με το ένα χέρι, κρατήστε το μέτωπο και με το άλλο το πηγούνι, για να διατηρήσετε τους αεραγωγούς ανοιχτούς.

Μόλις το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε θωρακικές μαλάξεις στο άτομο. Τοποθετήστε τον εαυτό σας πάνω του, με τα χέρια σας ευθεία προς τα έξω, βάλτε τα χέρια σας στο κέντρο του στήθους του. Θα πρέπει να κάνετε 30 δυνατές, ρυθμικές μαλάξεις.

Μετά από αυτό, βοηθήστε στο να πάρει οξυγόνο φυσώντας δυνατά στο στόμα του. Το πρωτόκολλο λέει να κάνετε δύο αναπνοές και στη συνέχεια να συνεχίσετε με συμπίεση. Είναι μια απλή τεχνική, αλλά απαιτεί δύναμη και ρυθμό. Για αυτόν τον λόγο, ιδανικά κάποιος άλλο άτομα θα συνεχίσει ενώ το πρώτο άτομο θα πρέπει να ξεκουραστεί.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, κάνοντας σωστά την ανάνηψη, μπορείτε να σώσετε τη ζωή του ατόμου. Υπάρχουν πολλά μαθήματα και τρόποι για να μάθετε αυτόν τον τύπο πρώτων βοηθειών. Σκεφτείτε να πάρετε μέρος σε ένα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.