Ενδοτραχειακοί σωλήνες: Οι τύποι και οι χρήσεις τους

Οι ενδοτραχειακοί σωλήνες βοηθούν τους αεραγωγούς να παραμείνουν ανοιχτοί. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς και γιατί χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία οι γιατροί. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Ενδοτραχειακοί σωλήνες: Οι τύποι και οι χρήσεις τους
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ενδοτραχειακοί σωλήνες τοποθετούνται συνήθως είτε από το στόμα είτε από τη μύτη. Διασφαλίζουν ότι οι αεραγωγοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, και οι ασθενείς θα μπορούν ν’ αναπνέουν κανονικά.

Οι γιατροί τους χρησιμοποιούν με γενική αναισθησία, όταν ο/η ασθενής είναι σε εντατική θεραπεία, όταν χρειάζεται μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ή όταν πηγαίνει στα επείγοντα με πρόβλημα που επηρεάζει τους αεραγωγούς.

Ορισμένες μελέτες περιγράφουν τη διαδικασία ως “επεμβατική μηχανική υποστήριξη αναπνοής“. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως οι ενδοτραχειακοί σωλήνες αναγκάζουν τους αεραγωγούς να παραμείνουν ανοιχτοί. Για την ακρίβεια, αυτό γίνεται όταν κλείνουν εξαιτίας του άγχους του/ης ασθενούς.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων για να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής ώστε να μπορέσει να εισαχθεί ο ενδοτραχειακός σωλήνας. Στη συνέχεια, θα σας δείξουμε πώς τους χρησιμοποιούν οι γιατροί. Επιπλέον, θα σας εξηγήσουμε τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελούνται, και τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας.

Ενδοτραχειακοί σωλήνες – Τα μέρη τους

Ασθενής με ενδοτραχειακό σωλήνα

Οι ενδοτραχειακοί σωλήνες ή τα συστήματα επεμβατικής μηχανικής υποστήριξης, αποτελούνται από διαφορετικά μέρη. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε. Έτσι έχουμε:

 • Το βύσμα: Αυτό το κομμάτι συνδέει τον σωλήνα και τον αναπνευστήρα. Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε και ως επιστόμιο, και είναι το τμήμα που βρίσκεται αντίθετα από αυτό που μπαίνει στους αεραγωγούς.
 • Σώμα: Αυτό είναι το κύριο μέρος του σωλήνα που επιτρέπει στο οξυγόνο να περάσει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, έχει ένα φως ώστε να βλέπουν οι γιατροί αν έχει εισαχθεί σωστά στην τραχεία.
 • Μύτη: Είναι το κομμάτι που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά από το βύσμα, το οποίο έχει, ορισμένες φορές, μυτερό σχήμα με μία οπή που ονομάζεται “Οπή του Μέρφυ”. Όμως, δεν το έχουν όλοι οι σωλήνες αυτό καθώς μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού των αεραγωγών.
 • Μπαλόνι: Βρίσκεται κοντά στο βύσμα, και συνήθως έχει εργονομικό σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζεται για να διευκολύνεται η εισαγωγή. Αυτό το μέρος του σωλήνα βοηθά στη μείωση της πίεσης στα τοιχώματα της τραχείας. Κατά κύριο λόγο οι γιατροί το χρησιμοποιούν στα παιδιά.

Τύποι ενδοτραχειακών σωλήνων

Άνοιγμα συσκευασίας ενδοτραχειακού σωλήνα

Πέραν από τα ξεχωριστά τμήματα των ενδοτραχειακών σωλήνων, υπάρχουν και διάφοροι τύποι σωλήνων. Παρακάτω, σας έχουμε μερικούς καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.

 • Ενδοτραχειακοί σωλήνες Lumen: Πρόκειται για αποστειρωμένες συσκευές κατασκευασμένες από χλωριούχο πολυβινύλιο ή σιλικόνη. Οι γιατροί τους τοποθετούν από το στόμα ή από τη μύτη, και ίσως χρειαστεί αναισθησία για τη διευκόλυνση της τοποθέτησης. Έχουν μια μπάλα με υψηλή ένταση και χαμηλή πίεση.
 • Ενδοτραχειακοί σωλήνες Double Lumen: Ιδανικοί για ασθενείς με ασυμμετρία πνευμόνων ή που έχουν βρογχοπλευρικό συρίγγιο. Για την ακρίβεια, αυτοί οι σωλήνες επιτρέπουν στους γιατρούς να δώσουν αέρα μόνο στον ένα πνεύμονα.
 • Ειδικοί ενδοτραχειακοί σωλήνες: Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως με ανθεκτικότητα στο λέιζερ αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου. Επιπλέον, υπάρχει ενίσχυση του τείχους του σωλήνα με σπειρωτό καλώδιο, για την αποτροπή του σφιξίματος από τον σφιγκτήρα που χρησιμοποιούν οι γιατροί στις επεμβάσεις στον εγκέφαλο και στο πρόσωπο.
 • Σωλήνες με επιπρόσθετες θύρες: Οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να χορηγήσουν φάρμακα στους/ις ασθενείς στα έκτακτα περιστατικά. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να γίνει χορήγηση αναισθησίας ή χαλαρωτικών για να μπορέσει να εισαχθεί στους αεραγωγούς ο σωλήνας.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν διαφορετικά είδη ενδοτραχειακών σωλήνων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διαφορετικές ανάγκες κάθε ασθενούς. Όμως, ας δούμε και τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν χρησιμοποιήσετε ενδοτραχειακούς σωλήνες.

Πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου σας

Η σωστή τοποθέτηση ενδοτραχειακών σωλήνων είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι επαγγελματίες στα επείγοντα περιστατικά. Η αποτυχία της σωστής εφαρμογής των βημάτων ή της σωστής εισαγωγής του σωλήνα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του/ης ασθενούς.

Πρώτα απ’ όλα, δε θα πρέπει να βάζετε με δύναμη τους σωλήνες στον λαιμό του/ης ασθενούς. Αν υπάρχει αντίσταση στους αεραγωγούς εξαιτίας έντασης ή ακαμψίας, θα πρέπει να χορηγήσετε ένα ηρεμιστικό για να μην τραυματίσετε τα τοιχώματα της τραχείας.

Επίσης, οι επαγγελματίες οι οποίοι εκτελούν αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να είναι ακριβείς, γρήγοροι και επιδέξιοι. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο σωλήνα που χρειάζεται ο/η ασθενής ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμες οι πληροφορίες που σας δώσαμε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Díaz, E., Lorente, L., Valles, J., & Rello, J. (2010). Neumonía asociada a la ventilación mecánica. Medicina intensiva34(5), 318-324.
 • Ferragut, C. R., & López-Herce, J. (2003, January). Complicaciones de la ventilación mecánica. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 2, pp. 160-165). Elsevier Doyma.
 • Ramón, C. O., & Pablo, Á. A. J. (2011). Manejo avanzado de la vía aérea. Revista Médica Clínica Las Condes22(3), 270-279.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.