Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για το Πρόζακ για την κατάθλιψη

Το Πρόζακ είναι ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από μια ουσία με το όνομα φθοροξετίνη. Λαμβάνοντας Πρόζακ για την κατάθλιψη, δίνετε ώθηση στη σεροτονίνη του σώματός σας. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν' ανακαλύψετε περισσότερα.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για το Πρόζακ για την κατάθλιψη

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το Πρόζακ είναι ένα φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία είναι η φθοροξετίνη. Είναι γνωστό αντικαταθλιπτικόΤο Πρόζακ για την κατάθλιψη θεωρείτο ένα επαναστατικό φάρμακο καθώς ήταν το πρώτο που συνταγογραφούσαν οι γιατροί.

Το παρήγαγε το 1988 μια Αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία, η Lilly. Έπειτα, ξεκίνησε να πωλείται και σε άλλες χώρες. Από τότε, οι γιατροί ήταν πολύ αισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, καθώς πολλοί άνθρωποι το δεχόντουσαν καλά. Οι παρενέργειες, για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω, είναι λιγότερο επιθετικές από άλλων φαρμάκων.

Το Πρόζακ ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με τα υπάρχοντα φάρμακα, αλλά ήταν πολύ πιο ασφαλές. Γι’ αυτό, άρχισαν να το συνταγογραφούν οι γιατροί.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Πρόζακ για την κατάθλιψη

Όπως γνωρίζουμε, αυτό το φάρμακο άρχισε να παράγεται το 1988. Έπειτα, οκτώ χρόνια αργότερα, οι εταιρείες άρχισαν να παρασκευάζουν γενόσημες εκδοχές του, αλλά και χάπια. Με την ύπαρξη χαπιών γινόταν ευκολότερη η χρήση του Πρόζακ για την κατάθλιψη. 

Πριν λήξει η πατέντα το 1999, οι πωλήσεις του Πρόζακ έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, όταν έφτασε στην αγορά η γενόσημη εκδοχή του, το νούμερο αυτό έπεσε στις 700,000 δολάρια.

Τα εργοστάσια παραγωγής της δραστικής ουσίας του Πρόζακ, της φθοροξετίνης, βρίσκονται στο Πουέρτο Ρίκο, τη Βραζιλία, και την Τουρκία. Τα εργοστάσια παραγωγής χαπιών και της υγρής μορφής του, βρίσκονται στη Γαλλία. Τέλος, τα κέντρα συσκευασίας βρίσκονται στην Αμερική, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα, την Τουρκία, και τη Γαλλία.

Γενικά, αυτό το φάρμακο έφερε την επανάσταση στο πεδίο του. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών για κλινικές δοκιμές.

Αναπαράσταση μορίων

Πώς λειτουργεί το Πρόζακ;

Η φθοροξετίνη είναι ένα αντικαταθλιπτικό που ανήκει στην ομάδα των SSRI, ή αλλιώς στους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη είναι μια βιογενετική αμίνη και δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα. Δηλαδή, είναι ένα χημικό που κρατά σταθερή τη διάθεσή σας. Επίσης, το σώμα σας χρησιμοποιεί σεροτονίνη για την κίνηση των μυών, τα νεύρα, και τον κιρκάδιο ρυθμό. Βοηθά, ταυτόχρονα, την ευεξία και την ευτυχία σας.

Γι’ αυτό, το Πρόζακ λειτουργεί καλύτερα με τον συγκεκριμένο διαβιβαστή σεροτονίνης, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην προσυναπτική μεμβράνη. Προσθέτοντας φθοροξετίνη σε αυτή, αναστέλλει την ενεργή επαναπρόσληψη του νευροδιαβιβαστή. Στο τέλος, η ποσότητα σεροτονίνης σε αυτό το σημείο αυξάνεται. Με περισσότερη σεροτονίνη, μπορούν να αντιδράσουν με τους υποδοχείς περισσότερα μόρια, τα οποία ενεργοποιούν τις βιολογικές λειτουργίες τους.

Πρόζακ για την κατάθλιψη: Πώς δρα στο σώμα σας

Μπορείτε να πάρετε Πρόζακ για την κατάθλιψη δια στόματος, και αυτό θα κινηθεί στο σώμα σας πολύ εύκολα. Να θυμάστε ότι αν υπάρχει φαγητό στο στομάχι θα καθυστερήσει η απορρόφησή του, αλλά δε θα επηρεαστεί ο χρόνος δράσης του. Αυτό το φάρμακο περνά πρώτα από το ήπαρ, έπειτα πάει στο αίμα σας μέσα σε 6 με 8 ώρες.

Κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι η φθοροξετίνη κολλά στις πρωτεΐνες πλάσματοςΑυτό είναι πολύ σημαντικό αν λαμβάνετε κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή που κολλά στις πρωτεΐνες πλάσματος καθώς μπορεί να υπάρξει αντίδραση. Αν συμβεί αυτό, θα έχετε περισσότερο Πρόζακ στο πλάσμα, και μπορεί να γίνει ακόμη και τοξική.

Το φάρμακο μεταβολίζεται στο συκώτι. Το αποτέλεσμα είναι μετά από διαφορετικές αντιδράσεις, να παράγει μεταβολιτές το σώμα. Ο σημαντικότερος είναι η νορφθοροξετίνη, η οποία δρα όπως το Πρόζακ στο μπλοκάρισμα της επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Το σώμα σας αποβάλλει περίπου το 60% μέσα από τα ούρα, και το υπόλοιπο από τα κόπρανα. Όμως, ο κάθε άνθρωπος αποβάλλει τα φάρμακα με διαφορετικό ρυθμό.

Παρενέργειες

Αν και πολύ αποτελεσματικό, το Πρόζακ για την κατάθλιψη έχει ορισμένες παρενέργειες. Παραδείγματος χάρη, η σεξουαλική δυσλειτουργία και η κατακράτηση υγρών είναι οι σημαντικότερες. Επίσης, το γεγονός πως το Πρόζακ είναι ασφαλές, δε σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες. Πέραν των δύο που αναφέραμε, έχει και τις παρενέργειες που ακολουθούν:

Γυναίκα με ναυτία
  • Απώλεια βάρους
  • Νευρικότητα
  • Πονοκεφάλους

Αν και πρόκειται για συχνές παρενέργειες, σε πολλές περιπτώσεις, φεύγουν χωρίς να χρειαστεί θεραπεία.

Υπενθύμιση

Όπως και με όλα τα φάρμακα, μπορείτε να πάρετε Πρόζακ μόνο με συνταγογράφηση από γιατρό και δε θα πρέπει να καταφεύγετε ποτέ στην πρόσληψη φαρμάκων από μόνοι σας. 

Επίσης, καθώς το Πρόζακ επικεντρώνεται μόνο στη χημική ανισορροπία της κατάθλιψης, είναι σημαντικό να σκεφθείτε τη θεραπεία η οποία θα σας βοηθήσει στο συναισθηματικό κομμάτι και θα μάθετε πώς να ζείτε μια πιο υγιεινή ζωή για εσάς. Πολυάριθμοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στο άγχος και την κατάθλιψη, και είναι σημαντικό να τους έχετε κατά νου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.