Επανατοποθέτηση ενός παιδικού δοντιού

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς επανατοποθέτησης ενός παιδικού δοντιού, είναι σημαντικό να λάβετε κάποια μέτρα. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο.
Επανατοποθέτηση ενός παιδικού δοντιού

Έχει γραφτεί από Ana María Fuentes Turrión

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Η επανατοποθέτηση ενός παιδικού δοντιού είναι μια θεραπεία με την οποία ο οδοντίατρος μεταμοσχεύει ένα δόντι που έχει αφαιρεθεί ή βγει, για παράδειγμα λόγω χτυπήματος, πίσω στο στόμα. Ο στόχος είναι το δόντι αυτό να δημιουργήσει εκ νέου συνδετικές ίνες με τα ούλα και να είναι σε θέση να το συγκρατήσει ξανά στη θέση του.

Κατά κανόνα, στα προσωρινά δόντια, που ονομάζονται επίσης παιδικά δόντια, οι επανατοποθετήσεις πραγματοποιούνται ως θεραπεία για την αποκόλληση. Η οδοντική αποκόλληση είναι η πλήρης απομάκρυνση ενός δοντιού από την υποδοχή του, συνήθως από χτύπημα. Συχνά, τα δόντια που πλήττονται περισσότερο είναι οι άνω κεντρικοί κοπτήρες.

Στα παιδιά, η καλύτερη δυνατή θεραπεία είναι η επανατοποθέτηση του παιδικού δοντιού στη θέση του, ώστε να ξανασχηματιστεί ο ιστός. Σε τι συνίσταται αυτή η θεραπεία; Ποιες είναι οι συνέπειες; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Τι συμβαίνει μετά την αποκόλληση του παιδικού δοντιού;

Όταν το δόντι βγαίνει εντελώς από τα ούλα, οι ίνες του συνδέσμου που το συγκρατούν στα ούλα σπάνε. Σπάει επίσης το αγγειονευρικό κομμάτι που επιτρέπει την παροχή αίματος και τα νευρικά ρεύματα να φτάσουν στο δόντι.

Πώς να διατηρήσετε το δόντι ασφαλές

Baby teeth.
Για να επανατοποθετήσετε ένα παιδικό δόντι, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το δόντι. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να προσπαθείτε να το καθαρίσετε πάρα πολύ.

Όσο λιγότερο χρόνο το δόντι βρίσκεται εκτός στόματος, τόσο πιο επιτυχής μπορεί να είναι η θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επανατοποθέτηση ενός παιδικού δοντιού θεωρείται επείγουσα ανάγκη.

Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να αποφύγετε να αγγίξετε το δόντι ή να το καθαρίσετε με χαρτομάντιλο ή οτιδήποτε παρόμοιο. Αφαιρώντας το στρώμα που έχει απομείνει στη ρίζα του δοντιού, εξαλείφετε τυχόν ίνες που μπορεί να υπάρχουν ακόμα εκεί.

Υπάρχουν διάφορα υγρά διαλύματα στα οποία μπορείτε να κρατήσετε το δόντι μέχρι να φτάσετε στην οδοντιατρική κλινική.

  • Το καλύτερο υγρό για τη διατήρηση ενός δοντιού είναι το γάλα, κατά προτίμηση αποβουτυρωμένο. Διατηρεί τη ζωτικότητα των ινοβλαστών για 3 ώρες.
  • Αν δεν έχετε γάλα, μπορείτε να το βάλετε σε φυσιολογικό ορό.
  • Όταν δεν έχετε ούτε αυτό, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε νερό ή αν δεν έχετε κανένα είδος υγρού, θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε σάλιο. Στην περίπτωση του σάλιου, το ιδανικό μέρος για την ασφαλή φύλαξή του είναι κάτω από τη γλώσσα για να αποφύγετε την κατάποσή του.

Πώς γίνεται η επανατοποθέτηση του παιδικού δοντιού;

Πρώτα απ’ όλα, ο οδοντίατρος θα ελέγξει ολόκληρη την πληγείσα περιοχή προκειμένου να αποκλείσει κατάγματα οστών ή αμυχές που χρειάζονται συρραφή ή άλλους τραυματισμούς. Αφού βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει, ο γιατρός θα πλύνει απαλά την κυψελίδα με φυσιολογικό ορό.

Προετοιμασία του δοντιού

Εάν βυθίσετε το δόντι σε κάποια από τις ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν απαιτείται προετοιμασία.

Κάθε φορά που πρέπει να αγγίξετε το δόντι, πιάστε το από την κορώνα και αποφύγετε να αγγίξετε τη ρίζα. Επιπλέον, θα πρέπει να παραμένει σε υγρό περιβάλλον. Όσο περισσότερο χρόνο το δόντι βρίσκεται εκτός στόματος και σε ξηρό περιβάλλον, τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση για την επαναφύτευση.

Τοποθέτηση του παιδικού δοντιού

Ο οδοντίατρος εισάγει αργά το δόντι στην κυψελίδα των ούλων μέχρι να φτάσει στη θέση του. Μόλις τοποθετηθεί, ο οδοντίατρος πρέπει να το συνδέσει με τα παρακείμενα δόντια για να παρέχει στήριξη. Χρησιμοποιείται συνήθως ένα ημιάκαμπτο σύρμα στο εσωτερικό του δοντιού, πολύ παρόμοιο με αυτό που τοποθετείται όταν αφαιρείτε τα σιδεράκια.

Ο οδοντίατρος πρέπει πάντα να κάνει μια ακτινογραφία για να βεβαιωθεί ότι το δόντι είναι στη θέση του και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μέσα στο οστό. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να ελέγξει ο επαγγελματίας είναι η σύγκλειση του δοντιού. Θα πρέπει να βρίσκεται ελαφρώς στον αέρα, ώστε να μην υφίσταται μεγάλη δύναμη κατά τη μάσηση.

Child at dentist's.
Αφού ο οδοντίατρος επανατοποθετήσει το παιδικό δόντι, είναι σημαντικό να γίνει μια ακτινογραφία για να βεβαιωθεί ότι το δόντι βρίσκεται στη σωστή θέση.

Φαρμακευτική θεραπεία

Ο οδοντίατρος συνταγογραφεί τα απαραίτητα φάρμακα για τον έλεγχο πιθανών λοιμώξεων και φλεγμονών. Μπορεί επίσης να προτείνει παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο του χτυπήματος και της διαδικασίας.

Έλεγχοι

Ο οδοντίατρος πρέπει να ελέγξει το δόντι μια εβδομάδα, 3 εβδομάδες, 2 μήνες, 6 μήνες και ένα χρόνο μετά τη διαδικασία. Όλα αυτά τα ραντεβού με τον οδοντίατρο γίνονται για να διασφαλιστεί ότι όλα είναι εντάξει και ότι το δόντι δεν έχει μολύνσεις.

Συνέπειες της οδοντικής επανατοποθέτησης

Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού και το βαθμό ανάπτυξης του φύτρου του ενήλικου δοντιού για να αποφύγουμε πιθανό τραυματισμό κατά την επανατοποθέτηση του παιδικού δοντιού. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει πάντα να δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία του ενήλικου δοντιού. Εάν το δόντι που πέφτει στο τραύμα είναι ενήλικο δόντι, η επανατοποθέτησή του είναι μια προαιρετική διαδικασία για όσους το επιθυμούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Halawany HS, AlJazairy YH, Alhussainan NS, AlMaflehi N, Jacob V, Abraham NB. Knowledge about tooth avulsion and its management among dental assistants in Riyadh, Saudi Arabia. BMC Oral Health. 2014;14:46. Published 2014 May 6. doi:10.1186/1472-6831-14-46
  • Bejeh-Mir KP, Bejeh-Mir AP. Children dental trauma facts for emergent field management. Asian J Sports Med. 2012;3(1):64.
  • Alotaibi S, Wagner ND. Tooth Avulsed. [Updated 2019 Mar 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539876/
  • McTigue, D. J. (2000). Diagnosis and management of dental injuries in children. Pediatric Clinics of North America47(5), 1067–1084. https://doi.org/10.1016/S0031-3955(05)70258-3

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.