Πώς να λευκάνετε τα δόντια με φυσικό τρόπο

Δεν ξέρετε πώς να λευκάνετε τα δόντια σας φυσικά; Θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν πολύ.
Πώς να λευκάνετε τα δόντια με φυσικό τρόπο

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το χρώμα των δοντιών απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα τέλεια λευκά δόντια είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει να επιλέξουν θεραπείες που είναι επιβλαβείς για τα δόντια σε μακροπρόθεσμη βάση. Σήμερα θα σας δείξουμε ποιες προσδοκίες πρέπει να έχετε, μαζί με 5 συμβουλές για να λευκάνετε τα δόντια φυσικά.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η επιθυμία για τέλεια δόντια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική χρήση θεραπειών λεύκανσης δοντιών. Αν και μεμονωμένα αυτές οι καλλυντικές οδοντιατρικές θεραπείες δεν είναι επιβλαβείς, όταν γίνονται με υπεβολή μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον σας. Γι’ αυτό οι συμβουλές που επιλέξαμε για να λευκάνετε τα δόντια στηρίζονται μόνο σε φυσικές εναλλακτικές.

Μπορείτε να λευκάνετε τα δόντια σας φυσικά;

Ναι, είναι δυνατό να λευκάνετε τα δόντια σας φυσικά. Αν και όταν σκεφτόμαστε τη λεύκανση των δοντιών, σκεφτόμαστε γενικά τις χημικές θεραπείες, η φυσική λεύκανση είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη διατήρηση των δοντιών και την επίτευξη μιας πιο ρεαλιστικής απόχρωσης.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημάνουμε μερικά πράγματα σχετικά με το χρώμα των δοντιών σας. Κάθε δόντι είναι επικαλυμμένο με ένα κάλυμμα γνωστό ως σμάλτο. Το σμάλτο είναι λευκό, αλλά το στρώμα οδοντίνης από κάτω έχει μια κιτρινωπή απόχρωση. Επειδή το σμάλτο είναι κάπως ημιδιαφανές, μέρος αυτού του κιτρινωπού στρώματος είναι ορατό σχεδόν σε όλους.

Όταν φθαρεί το σμάλτο των δοντιών, τα δόντια σας θα φαίνονται πιο κίτρινα επειδή το υποκείμενο στρώμα οδοντίνης θα είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Ευτυχώς, το σμάλτο των δοντιών μπορεί να ανακάμψει μέσω μιας εξειδικευμένης θεραπείας, με οδοντόκρεμες με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και, φυσικά, με τη βοήθεια μιας αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες.

Σε κάθε περίπτωση, να έχετε κατά νου ότι τα δόντια με μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση δεν αποτελούν ένδειξη κακής στοματικής υγιεινής. Τα δόντια που κυμαίνονται από λευκά έως κίτρινα δεν είναι σημάδι τερηδόνας ή στοματικής νόσου. Το να το έχετε υπόψη σας είναι πολύ σημαντικό, καθώς η εμμονή με τα λευκά δόντια μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι περισσότερες θεραπείες λεύκανσης τεχνητών δοντιών περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, αυτές οι ουσίες προκαλούν αποπρωτεϊνοποίηση και αφαλάτωση των δοντιών. Επομένως, είναι καλύτερο να επιλέξετε τις φυσικές συμβουλές λεύκανσης δοντιών που θα περιγράψουμε παρακάτω.

5 συμβουλές για να λευκάνετε τα δόντια σας φυσικά

Τώρα που εξηγήσαμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την ιδέα σας για τα “λευκά δόντια” και ότι οι τεχνητές θεραπείες είναι επιβλαβείς για την υγεία των δοντιών (τουλάχιστον όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά), θα σας προσφέρουμε 5 συμβουλές για να λευκάνετε τα δόντια φυσικά. Και, για να ολοκληρώσουμε, θα σας δώσουμε μερικές συστάσεις για τον τρόπο ζωής που θα είναι χρήσιμες για να διατηρήσετε τον λευκό τόνο των δοντιών σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

1. Ξεβγάλματα με φυσικό λάδι

Πώς να λευκάνετε τα δόντια με φυσικό τρόπο
Ορισμένα φυσικά έλαια προσφέρουν οφέλη για τη στοματική υγεία, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά προϊόντα.

Χρησιμοποιήστε έλαιο από καρύδα, ηλίανθο, σουσάμι ή ελαιόλαδο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το λάδι καρύδας περιέχει ιδιότητες λεύκανσης δοντιών. Αυτά τα έλαια μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να ελέγξουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα.

Ο τρόπος να χρησιμοποιήσετε αυτά τα λάδια προς όφελός σας είναι να ξεπλύνετε τα δόντια σας για 20 λεπτά με αυτά. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό μετά το βούρτσισμα και το νήμα, όχι ως υποκατάστατο αυτών των συνηθειών. Αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες φυσικές συμβουλές λεύκανσης των δοντιών, καθώς το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα είναι αναντικατάστατα.

2. Βούρτσισμα με μαγειρική σόδα για να λευκάνετε τα δόντια σας

Μελέτες και έρευνες υποστηρίζουν τη χρήση της μαγειρικής σόδας ως φυσικής μεθόδου λεύκανσης δοντιών. Είναι μια ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα στις καθημερινές συνήθειες φροντίδας των δοντιών σας.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αγοράσετε οδοντόκρεμα με βάση τη μαγειρική σόδα, αλλά μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια σπιτική πάστα με νερό και μια σταγόνα λεμόνι και να τη χρησιμοποιήσετε με την οδοντόβουρτσά σας. Δεδομένου ότι αυτό το συστατικό ελέγχει επίσης τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, είναι μια εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη της τερηδόνας.

3. Τρώτε φρούτα

Αυτή είναι μια από τις συμβουλές για τη φυσική λεύκανση των δοντιών που δεν είναι τόσο γνωστή και είναι επίσης μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταξύ των ειδικών. Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων όπως ο ανανάς, η παπάγια, η φράουλα και το λεμόνι μπορεί να προσφέρει μέτρια λεύκανση των δοντιών. Στη συνέχεια, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση αυτών των φρούτων στην καθημερινή σας διατροφή.

4. Ξεβγάλματα με μηλόξυδο

Οι ειδικοί προτείνουν ότι, παρόλο που δεν έχει τις θαυματουργές ιδιότητες που του αποδίδονται ευρέως, το μηλόξυδο περιέχει αντιμικροβιακούς και αντιμυκητιακούς παράγοντες. Μπορείτε να ξεπλύνετε μετά από καθημερινό βούρτσισμα κάθε μέρα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Λάβετε υπόψη ότι τα αποτελέσματα είναι μέτρια, επομένως θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να παρατηρήσετε αλλαγές.

5. Κουρκουμάς για να λευκάνετε τα δόντια

Ο κουρκουμάς είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες για τις αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και στυπτικές του ιδιότητες. Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει την αξιοποίηση αυτών των ιδιοτήτων στην οδοντιατρική, ειδικά για τον έλεγχο της βακτηριακής χλωρίδας που μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια και κακή αναπνοή.

Για να το χρησιμοποιήσετε, φτιάξτε μια πάστα με λίγο νερό και βουρτσίστε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας για να αφαιρέσετε τυχόν ίχνη του συστατικού και να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό άλλων τμημάτων του στόματός σας. Όπως και με άλλες φυσικές θεραπείες λεύκανσης δοντιών, αποφύγετε να καταπιείτε το συστατικό στη διαδικασία.

Συστάσεις για φυσικά λευκά δόντια

Ένας άντρας που λέει όχι στον καφέ,
Η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη του σκουρόχρωμου  χρώματος της επιφάνειας των δοντιών.

Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής σας εάν θέλετε να διατηρήσετε το λευκό χρώμα των δοντιών σας. Σκεφτείτε ότι, εκτός από τα οφέλη από αισθητική άποψη, θα δείτε διαφορά και στη συνολική στοματική σας υγεία:

 • Μειώστε την πρόσληψη καπνού και αλκοόλ
 • Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη
 • Μειώστε την κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται με ραφιναρισμένη ζάχαρη
 • Μειώστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών κάθε είδους
 • Χρησιμοποιείτε πάντα οδοντικό νήμα
 • Κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο
 • Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας

Εάν λάβετε υπόψη αυτές τις βασικές συμβουλές, θα διασφαλίσετε ότι το σμάλτο σας δεν θα αλλοιωθεί, το οποίο, με τη σειρά του, θα διατηρήσει τη λευκή απόχρωση των δοντιών σας. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σμάλτου, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να φτιάξετε ένα σχέδιο για την αποκατάστασή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Benahmed AG, Gasmi A, Menzel A, Hrynovets I, Chirumbolo S, Shanaida M, Lysiuk R, Shanaida Y, Dadar M, Bjørklund G. A review on natural teeth whitening. J Oral Biosci. 2021 Dec 13:S1349-0079(21)00178-X.
 • Chaturvedi TP. Uses of turmeric in dentistry: an update. Indian J Dent Res. 2009 Jan-Mar;20(1):107-9.
 • Gopal, J., Anthonydhason, V., Muthu, M., Gansukh, E., Jung, S., Chul, S., & Iyyakkannu, S. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural product research. 2019, 33(6): 906-910.
 • Gong, M. J., Kim, S. W., Kim, S. J., Ahn, H. J., Chae, W. R., Hong, S. J., & Nam, S. H. Whitening effect with fruit and whitening toothpaste. Journal of the Korea Convergence Society. 2017; 8(9): 127-133.
 • Joiner A, Luo W. Tooth colour and whiteness: A review. J Dent. 2017 Dec;67S:S3-S10.
 • Lee, J., & Bae, S. (2016). A study on the whitening effect of fruit extracts and the changes in the components of the teeth. Indian J Sci Technol, 9, 1-7.
 • Li Y. Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. J Am Dent Assoc. 2017 Nov;148(11S):S20-S26.
 • Putt, M. S., Milleman, K. R., Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Soparkar, P. M., … & Proskin, H. M. Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies. Journal of Clinical Dentistry. 2008; 19(4): 111.
 • Rajab, S. H., Al-Hindi, L. K., & Elmarsafy, S. M. Evaluation of Coconut Oil Pulling vs. Whitening Mouthwash as Home Teeth Whitening Methods. Al-Azhar Dental Journal for Girls, 8(1 January-Restorative Dentistry issue (Removable Prosthodontics, Fixed Prosthodontics, Endodontics, Dental Biomaterials, Operative Dentistry)). 2021; 35-44.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.