Κεραμικά και ζαφειρένια σιδεράκια: Τα πλεονεκτήματα και οι διαφορές

Όταν πρόκειται για ορθοδοντική θεραπεία, υπάρχουν επιλογές που διατηρούν την αισθητική κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι κεραμικοί βραχίονες και οι βραχίονες από ζαφείρι είναι δύο εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις και εδώ σας ενημερώνουμε για τα πλεονεκτήματα και τις διαφορές τους.
Κεραμικά και ζαφειρένια σιδεράκια: Τα πλεονεκτήματα και οι διαφορές

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τις πιο αισθητικές εναλλακτικές λύσεις όταν πρόκειται για ορθοδοντική θεραπεία. Τα κεραμικά και τα ζαφειρένια σιδεράκια είναι επιλογές που ανταποκρίνονται πολύ καλά σε αυτές τις απαιτήσεις.

Ο ορθοδοντικός μπορεί να εξετάσει την ανάγκη για σιδεράκια για την επίλυση προβλημάτων στο δάγκωμα και τη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου. Σήμερα υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές ικανές να επιτύχουν τον ίδιο στόχο. Επομένως, όταν πρόκειται να φορέσει κανείς σιδεράκια, το κλασικό μέταλλο και τα σύρματα στα δόντια δεν είναι πλέον τα μόνα στην αγορά.

Για όσους θέλουν τα σιδεράκια να περάσουν απαρατήρητα, υπάρχουν αισθητικές επιλογές. Τα γλωσσικά σιδεράκια, οι αόρατοι νάρθηκες και τα κεραμικά και ζαφειρένια σιδεράκια είναι τα πιο συχνά. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες του ασθενούς αλλά και στις οικονομικές του δυνατότητες.

Πάντα ο ορθοδοντικός θα είναι αυτός που μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα για τη σωστή συσκευή. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τις διαφορές μεταξύ των διάφορων τύπων.

Οδοντική αισθητική

Όταν πρόκειται για την επίλυση προβλημάτων με το δάγκωμα και τη διόρθωση των κακώς τοποθετημένων δοντιών, η ορθοδοντική είναι η θεραπεία. Στόχος αυτής της θεραπείας είναι να φτάσουν τα δόντια στην ιδανική τους θέση και να επιτευχθεί μια τέλεια λειτουργική και αισθητική σύγκλειση.

Το να φορέσετε σιδεράκια για ένα χρονικό διάστημα επιτρέπει τη διόρθωση αλλοιώσεων όπως τα ανοιχτά ή σταυροειδή δόντια, τα υπερδόντια και τα διαστήματα διαστολής. Βοηθούν επίσης στην διόρθωση των στραβών δοντιών.

Η ορθοδοντική με μεταλλικά σιδεράκια είναι η παραδοσιακή και επίσης η πιο οικονομική λύση. Σήμερα όμως οι ορθοδοντικοί έχουν πολλές περισσότερες εναλλακτικές να προσφέρουν στους ασθενείς τους.

Η εξέλιξη των χρησιμοποιούμενων θεραπευτικών μέσων επιτρέπει στον ασθενή να επιλέξει μεταξύ διαφόρων υλικών που προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες και στην τσέπη του:

 • Μεταλλικά: είναι τα πιο δημοφιλή και οικονομικά. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε νέους ασθενείς.
 • Αισθητικά: πρόκειται για τα κεραμικά και τα ζαφειρένια σιδεράκια.
 • Αυτοδεσμευόμενα: πρόκειται για μια μέθοδο που δεν απαιτεί ελαστικές ταινίες για τη στερέωση του αψιδωτού σύρματος στα σιδεράκια.
 • Γλωσσικά: τα σιδεράκια τοποθετούνται στο πίσω μέρος ή στο εσωτερικό των δοντιών.
 • Αόρατη ορθοδοντική: αντί για σιδεράκια χρησιμοποιούνται αφαιρούμενοι διαφανείς νάρθηκες.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Λευκές κηλίδες στα δόντια: Γιατί εμφανίζονται;

Κεραμικά σιδεράκια

Τα κεραμικά σιδεράκια χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητα να μιμούνται το χρώμα των δοντιών. Έχουν μια αδιαφανή λευκή ή ιβουάρ απόχρωση που τα καθιστά σχεδόν αόρατα όταν χαμογελάτε.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι οι τύποι κεραμικών σιδερακίων ίδιοι. Υπάρχουν διάφορες μάρκες με διαφορετικές ιδιότητες και ιδιαιτερότητες.

Σήμερα, η ποιότητα του υλικού και ο σχεδιασμός έχουν βελτιστοποιηθεί. Τα νέα προηγμένα κεραμικά σιδεράκια είναι αυτά που προσφέρουν καλύτερες ιδιότητες και ανώτερα αποτελέσματα. Σε αυτόν τον τύπο, αναφερόμαστε σε αυτό το άρθρο.

Τα κεραμικά χαμηλότερης ποιότητας σιδεράκια έχουν ήδη πέσει σε αχρηστία, επειδή έχουν ξεπεραστεί από τις νέες τεχνολογίες. Τα κεραμικά σιδεράκια που κατασκευάζονται με πιο παρωχημένα υλικά είναι εύθραυστα, λεκιάζουν με τα τρόφιμα και με το πέρασμα του χρόνου και δεν κολλάνε σωστά.

Αντίθετα, τα νέα προηγμένα κεραμικά σιδεράκια είναι μικρά, στρογγυλεμένα και εργονομικά. Η επιφάνειά τους είναι λεία και συγκολλούνται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα. Επιπλέον, οι πιθανότητες θραύσης και παραμόρφωσης έχουν ελαχιστοποιηθεί λόγω της βελτίωσης της αντοχής.

Μια άλλη καινοτομία είναι ότι αποφεύγεται η χρώση ή ο αποχρωματισμός κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι, αποτρέπεται το κιτρίνισμα με την πάροδο του χρόνου, το οποίο επηρεάζει την αισθητική πτυχή για την οποία συνήθως χρησιμοποιούνται.

Αυτός ο τύπος, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπει την τοποθέτηση αισθητικών συνδέσμων αντί μεταλλικών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διακριτικότητα. Και αν για λόγους μηχανικής απόδοσης τα εξαρτήματα αυτά πρέπει να είναι μεταλλικά, ο οπτικός τους αντίκτυπος είναι συνήθως πολύ μικρός.

Αυτός ο τύπος υλικού είναι ακριβότερος από τα συμβατικά μεταλλικά σιδεράκια.

Κεραμικά και ζαφειρένια σιδεράκια: Τα πλεονεκτήματα και οι διαφορές
Το κεραμικό υλικό δένει πολύ καλά με το χρώμα των δοντιών, γεγονός που το καθιστά μια περιζήτητη αισθητική επιλογή.

Οφέλη από τα κεραμικά σιδεράκια

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το ιβουάρ χρώμα που μοιάζει με το οδοντικό σμάλτο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του υλικού που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τα επιλέξουν. Ταιριάζουν πολύ καλά με τα δόντια, περνώντας απαρατήρητα.

Αλλά επιπλέον, τα προηγμένα κεραμικά σιδεράκια προσφέρουν ορισμένα τεχνικά πλεονεκτήματα όπως τα παρακάτω:

 • Δεν αφήνουν υπολείμματα προσκόλλησης: Έχουν υψηλή πρόσφυση στα δόντια και αποτελεσματική στεγανοποίηση που αποτρέπει τις κοιλότητες και τις διαρροές. Και όταν αφαιρούνται, δεν αφήνουν υπολείμματα στα δόντια.
 • Μικρότερο μέγεθος: Καταλαμβάνουν μικρότερη οδοντική επιφάνεια, μειώνοντας τη δυσφορία στα χείλη, τα μάγουλα και τα ούλα.
 • Η λεία και γυαλιστερή επιφάνεια βελτιώνει την προσαρμογή του ασθενούς στη συσκευή και μειώνει την πιθανότητα να υποστεί τραυματισμούς λόγω τριβής και πληγών.
 • Εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση και αφαίρεση.
 • Βιοσυμβατά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με αλλεργία στα μέταλλα.
 • Ανθεκτικά: Έχουν μικρή πιθανότητα θραύσης.

Ζαφειρένια σιδεράκια

Τα ζαφειρένια σιδεράκια αποτελούν μια άλλη αισθητική ορθοδοντική επιλογή. Χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι διαφανή και έχουν εμφάνιση παρόμοια με γυαλί.

Αυτό επιτρέπει να φαίνεται το αρχικό χρώμα του δοντιού από κάτω, καθιστώντας τα σχεδόν αόρατα. Αυτή η κρυσταλλική συμπεριφορά τα καθιστά την καλύτερη αισθητική εναλλακτική λύση για ασθενείς με σκουρόχρωμα δόντια.

Τα σιδεράκια από ζαφείρι κατασκευάζονται με κρυστάλλους αυτού του υλικού ή στη συνθετική του μορφή. Το προϊόν έχει επαρκή στερέωση στο δόντι, δεν αλλοιώνεται, δεν λεκιάζει, δεν αποχρωματίζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και είναι επαρκώς ανθεκτικό. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή εάν αναζητάτε μια αισθητική συσκευή.

Το κόστος τους είναι υψηλότερο από αυτό των μεταλλικών και παρόμοιο με αυτό των βελτιστοποιημένων κεραμικών.

Πλεονεκτήματα από τα ζαφειρένια σιδεράκια

Τα ζαφειρένια σιδεράκια, όπως και τα κεραμικά σιδεράκια, έχουν ως κύριο πλεονέκτημά τους την αισθητική τους εμφάνιση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι η διαφάνεια του υλικού που τους επιτρέπει να αναδεικνύουν το υποκείμενο δόντι και να περνούν απαρατήρητα.

Η διαφάνειά τους αποτελεί εξαιρετική αισθητική επιλογή σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Αυτός ο τύπος από σιδεράκια λειτουργεί πολύ καλά σε δόντια με σπάνιους χρωματισμούς, όπως τα γκριζωπά και τα καστανόχρωμα.

Εκτός από την αισθητική, το ζαφείρι έχει καλή πρόσφυση στην αδαμαντίνη και επαρκή μηχανική συγκράτηση. Είναι δύσκολο και τυχαίο να αποκολληθούν.

Ο μικρός, στρογγυλεμένος σχεδιασμός τους και το γυαλισμένο φινίρισμα επιτρέπουν στον ασθενή να προσαρμοστεί καλά στη συσκευή. Και υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τριβής και τραυματισμού του βλεννογόνου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι δεν λεκιάζει και δεν χρωματίζει. Επομένως, ακόμη και αν καπνίζετε, πίνετε τσάι, καφέ ή κρασί με την πάροδο του χρόνου, τα σιδεράκια δεν θα αλλάξουν χρώμα.

Είναι ανθεκτικά και σπάνε δύσκολα. Ωστόσο, όπως και με το γυαλί, οι ισχυρές κρούσεις ή τα τυχαία ξηρά χτυπήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη θραύση τους.

Κεραμικά ή ζαφειρένια σιδεράκια: Ποια να επιλέξετε;

Τώρα που σας έχουμε ενημερώσει για τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα των δύο τύπων, μπορούμε να εστιάσουμε στις λεπτές διαφορές μεταξύ τους. Παρόλο που και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές αισθητικές επιλογές όταν πρόκειται να φορέσετε σιδεράκια, υπάρχουν καταστάσεις που δικαιολογούν την προτίμηση του ενός έναντι του άλλου τύπου.

Μία από τις διαφορές μεταξύ των δύο υλικών είναι το πώς φαίνονται στα δόντια. Το ζαφείρι είναι ημιδιαφανές, όπως το γυαλί, και καθιστά διαφανές το χρώμα του φυσικού δοντιού που βρίσκεται από κάτω. Το κεραμικό έχει το δικό του ιβουάρ χρώμα.

Τα κεραμικά σιδεράκια δένουν πολύ καλά με τα ανοιχτόχρωμα, λευκά δόντια. Από την άλλη πλευρά, τα ζαφειρένια σιδεράκια αποτελούν καλύτερη εναλλακτική λύση για δόντια με γκριζωπό ή καστανό σμάλτο.

Αν και τα δύο υλικά είναι ανθεκτικά, τα προηγμένα κεραμικά σιδεράκια προτιμώνται σε περιπτώσεις με μεγαλύτερες μηχανικές απαιτήσεις. Εάν πρόκειται να εφαρμοστούν ροπές ή βοηθητικά εξαρτήματα, για παράδειγμα, τα ζαφειρένια σιδεράκια μπορεί να είναι πιο εύθραυστα και να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θραύσης.

Πέρα από τις διαφορές που σας αναφέρουμε εδώ, ο ορθοδοντικός είναι πάντα αυτός που συμβουλεύει καλύτερα τον κάθε άνθρωπο σχετικά με τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για τις ανάγκες του. Ανάλογα με τον στόχο της θεραπείας, το μέγεθος, το χρώμα των δοντιών, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες του ασθενούς, θα καθοριστεί το κατάλληλο υλικό.

Κεραμικά και ζαφειρένια σιδεράκια: Τα πλεονεκτήματα και οι διαφορές
Η επαγγελματική συμβουλή είναι το κλειδί για την επιλογή που είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση.

Πώς να φροντίζετε τα σιδεράκια σας;

Όταν πρόκειται να φορέσετε σιδεράκια, πρέπει να τα φροντίζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είτε τα σιδεράκια είναι κεραμικά είτε από ζαφείρι, αυτές είναι οι πτυχές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις συσκευές σε βέλτιστη κατάσταση:

 • Βούρτσισμα των δοντιών: Παρόλο που τα κεραμικά και τα ζαφειρένια σιδεράκια έχουν λείες και στρογγυλεμένες επιφάνειες που συγκρατούν λιγότερη βακτηριακή πλάκα από τα συμβατικά σιδεράκια, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Κάθε ξένο σώμα στο στόμα ευνοεί τη συγκράτηση υπολειμμάτων και μικροβίων.
 • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια: Αυτά επιτρέπουν τον καθαρισμό της περιοχής μεταξύ των δοντιών και των ούλων και αποτρέπουν τη συσσώρευση βακτηρίων. Οι οδοντιατρικές πλύσεις είναι επίσης χρήσιμες για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων σε αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία.
 • Χρησιμοποιήστε στοματικά διαλύματα: Η χρήση στοματικών διαλυμάτων βοηθά στην ολοκλήρωση της οδοντικής υγιεινής και στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και των βακτηρίων από το στόμα. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει προϊόντα με φθόριο ή αντισηπτικά ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
 • Προσέξτε τα τρόφιμα: Παρόλο που τα ζαφειρένια και τα προηγμένα κεραμικά σιδεράκια δεν λεκιάζουν, υπάρχουν ορισμένες σκληρές ή κολλώδεις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται. Το δάγκωμα πολύ σταθερών τροφών μπορεί να αποκολλήσει ή να διασπάσει αυτά τα εξαρτήματα. Προτείνεται να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί, οι σοκολάτες και ο νουγκάς, για παράδειγμα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αφαιρέσετε την πέτρα από τα δόντια σας με φυσικό τρόπο

Κεραμικά ή ζαφειρένια σιδεράκια για ένα αρμονικό χαμόγελο

Είτε είναι κεραμικά είτε ζαφειρένια, μπορείτε να επιτύχετε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα και ένα αρμονικό και ισορροπημένο δάγκωμα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται, σε μεγαλύτερο βαθμό, από τη σωστή διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας που θα πραγματοποιήσει ο ορθοδοντικός.

Τα σιδεράκια επιτρέπουν τη μετακίνηση των δοντιών για την ευθυγράμμιση και την επανατοποθέτησή τους. Και το υλικό του εξαρτήματος θα του προσδώσει ιδιαίτερες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός της διαδικασίας είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Η ανάθεση του στόματός σας στα χέρια ενός έμπειρου ορθοδοντικού είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές όταν αναζητάτε το τέλειο χαμόγελο. Οι ενδελεχείς μελέτες, η ακριβής διάγνωση και ο σωστός θεραπευτικός σχεδιασμός κάνουν τη διαφορά σε αυτό το είδος θεραπείας.

Και αν αναζητάτε την αισθητική, τώρα ξέρετε ότι τα κεραμικά και ζαφειρένια σιδεράκια είναι μια καλή επιλογή, ώστε τα σιδεράκια να περνούν απαρατήρητα. Με τις πληροφορίες που παρέχονται εδώ και τη συμβουλή του επαγγελματία της εμπιστοσύνης σας, θα είστε σε θέση να επιλέξετε την καλύτερη εναλλακτική λύση για εσάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • López, J. D. T., Meraz, W. S., Cárdenas, J. M., Amaro, A. M. G., Cantú, F. J. G., & Murga, H. M. (2015). Evaluación de carga bacteriana en brackets metálicos versus brackets cerámicos. Revista mexicana de ortodoncia3(4), 228-232.
 • ElSherifa, M. T., Shamaa, M. S., & Montasser, M. A. (2020). Enamel around orthodontic brackets coated with flash-free and conventional adhesives. Zahnschmelz im Bereich von mit flash free und konventionellen Adhäsiven beschichteten kieferorthopädischen Brackets. Journal of orofacial orthopedics = Fortschritte der Kieferorthopadie : Organ/official journal Deutsche Gesellschaft fur Kieferorthopadie81(6), 419–426. https://doi.org/10.1007/s00056-020-00241-7
 • Pasha, A., Vishwakarma, S., Narayan, A., Vinay, K., Shetty, S. V., & Roy, P. P. (2015). Comparison of Frictional Forces Generated by a New Ceramic Bracket with the Conventional Brackets using Unconventional and Conventional Ligation System and the Self-ligating Brackets: An In Vitro Study. Journal of international oral health : JIOH7(9), 108–113.
 • Lee, Y. K., & Bin, Y. (2016). Translucency and color match with a shade guide of esthetic brackets with the aid of a spectroradiometer. Dental press journal of orthodontics21(2), 81–87. https://doi.org/10.1590/2177-6709.21.2.081-087.oar
 • Guignone, B. C., Silva, L. K., Soares, R. V., Akaki, E., Goiato, M. C., Pithon, M. M., & Oliveira, D. D. (2015). Color stability of ceramic brackets immersed in potentially staining solutions. Dental press journal of orthodontics20(4), 32–38. https://doi.org/10.1590/2176-9451.20.4.032-038.oar
 • Abi Dergham, C., Khoury, E., & Ghoubril, J. (2019). In vitro comparison of frictional forces of a new polycrystalline ceramic bracket versus metal-insert ceramic bracket before and after aging. International Orthodontics17(2), 202-207.
 • LOPEZ ERENAS, CAROLINA (2016). RESISTENCIA DE LOS BRACKETS DE ZAFIRO A LAS FUERZAS DE COMPRENSION, CIZALLA Y TORSION.
 • Riatti, R. Digital Smile Design a 3M™ Clarity™ ADVANCED Keramické Zámky: dokonalá synergie Digital Smile Design and 3M™ Clarity™ ADVANCED Ceramic Brackets: the perfect synergy.
 • Cruz Vallejos, Y. Y. (2019). Comparación de la adhesión de streptococcus mutans atcc 25175 sobre la superficie de brackets metálicos, cerámicos, resina y zafiro.
 • Yang, L., Yin, G., Liao, X., Yin, X., & Ye, N. (2019). A novel customized ceramic bracket for esthetic orthodontics: in vitro study. Progress in Orthodontics20(1), 1-10.
 • Villacetín Domínguez, I. G. Evaluación In vitro de la pigmentación en brackets estéticos expuestos a bebidas y condimentos.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.