Λευκές κηλίδες στα δόντια: Γιατί εμφανίζονται;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε λευκές κηλίδες στα δόντια. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για αυτές λεπτομερώς και θα σας πούμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Λευκές κηλίδες στα δόντια: Γιατί εμφανίζονται;

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουνίου, 2022

Οι λευκές κηλίδες στα δόντια μπορεί να εμφανιστούν για διαφορετικούς λόγους και μπορεί να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες. Για όσους τις έχουν, αποτελούν αισθητικό πρόβλημα. Επιπλέον, μπορεί να αποτελούν σημάδι για μια υποκείμενη πάθηση.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα σημάδι που υποδηλώνει ότι η οδοντική υγιεινή αποτυγχάνει, ότι συσσωρεύεται βακτηριακή πλάκα και ότι τα δόντια χάνουν τα μέταλλά τους. Ωστόσο, άλλες φορές μπορεί να δημιουργούνται από άλλες καταστάσεις και, σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε όλες αυτές.

Η γνώση της προέλευσης των λευκών λεκέδων στα δόντια μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη θεραπεία που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν μια αρκετά εύκολη λύση και το άτομο μπορεί να έχει και πάλι ένα όμορφο χαμόγελο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τις λευκές κηλίδες στα δόντια.

Τι είναι οι λευκές κηλίδες στα δόντια;

Οι λευκές κηλίδες στα δόντια παρατηρούνται ως αλλαγή του χρωματισμού στην επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών. Είναι ορατές ως περιοχές με ξηρή, θαμπή, λευκή εμφάνιση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το φυσιολογικό φωτεινό κιτρινωπό ή γκριζωπό λευκό του δοντιού.

Οι λευκές κηλίδες στα δόντια είναι αρκετά συχνές και η εμφάνισή τους σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Η έλλειψη οδοντικής υγιεινής είναι η πιο συχνή αιτία. Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών, η εμφάνιση τερηδόνας, η υποπλασία και η φθορίαση μπορεί να είναι άλλοι λόγοι για την προέλευσή τους.

Οι λεκέδες αυτοί μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και τόσο στα προσωρινά όσο και στα μόνιμα δόντια. Η εμφάνισή τους δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα υγείας, αλλά και αισθητικό πρόβλημα. Ορισμένες φορές, προκαλούν ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση στο άτομο που προσπαθεί να κρύψει το χαμόγελό του εξαιτίας της εμφάνισης των δοντιών του.

Η δυνατότητα αποσαφήνισης της αιτίας των λευκών κηλίδων στα δόντια καθιστά δυνατό τον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή εμφάνισης νέων βλαβών. Συνιστάται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο όταν παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα των δοντιών σας.

Οι λευκές κηλίδες στα δόντια και η σχέση τους με τις στοματικές παθήσεις

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που προκαλούν την εμφάνιση λευκών κηλίδων στα δόντια. Κάποιοι σχετίζονται με τη στιγμή του σχηματισμού των δοντιών και άλλοι με εξωτερικές καταστάσεις που προκαλούν στοματικές παθήσεις που εκδηλώνονται με αυτές τις αλλοιώσεις.

Manchas en los dientes.
Οι λευκές κηλίδες στα δόντια διακρίνονται από τον ματ τόνο τους, σε αντίθεση με άλλους χρωματισμούς που ανταποκρίνονται σε διάφορες αιτίες, όπως οι καφέ κηλίδες που προκαλούνται από τα τρόφιμα.

1. Οδοντικές υποπλασίες

Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την ελλιπή και ανεπαρκή ανοργανοποίηση κατά τη διαδικασία σχηματισμού των σκληρών ιστών του δοντιού. Πρόκειται για μια αλλοίωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των δοντιών – δηλαδή στη μήτρα της μητέρας ή στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν οδοντική υποπλασία:

 • Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Η ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν σχηματίζονται τα μελλοντικά δόντια του μωρού, μπορεί να μεταβάλει την ανοργανοποίησή τους και να προκαλέσει υποπλασία. Υψηλός πυρετός, λοιμώξεις, ασθένειες της μητέρας, διατροφικές ελλείψεις ή λήψη ορισμένων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης προκαλούν αυτή την κατάσταση.
 • Προβλήματα στην πρώιμη παιδική ηλικία: Ορισμένες παθήσεις κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν τα δόντια σχηματίζονται ακόμη, προκαλούν επίσης υποπλασίες. Οι πρόωρες γεννήσεις, το χαμηλό βάρος γέννησης, οι λοιμώξεις, ο υψηλός πυρετός, οι συστηματικές ασθένειες, ο υποσιτισμός και οι ελλείψεις βιταμινών είναι μερικά παραδείγματα που μπορούν να μεταβάλουν την ανοργανοποίηση των δοντιών.
 • Τραύμα: Όταν ένα χτύπημα πλήττει ένα παιδικό δόντι, μπορεί να τραυματίσει το φύτρο του μόνιμου δοντιού που σχηματίζεται μέσα στο οστό μέσω της ρίζας του. Αυτό προκαλεί υποπλασία στο μόνιμο δόντι.

2. Λευκές κηλίδες στα δόντια λόγω φθορίωσης

Η οδοντική φθορίωση είναι μια παθολογία που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση φθορίου κατά την περίοδο σχηματισμού των δοντιών. Η υπέρβαση των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων για το εν λόγω μέταλλο κατά την ανάπτυξη των δοντιών είναι αυτή που προκαλεί το πρόβλημα.

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, το πόσιμο νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα αυτού του μετάλλου και η κατανάλωσή του κατά την ανάπτυξη των δοντιών μπορεί να προκαλέσει φθορίαση. Η χρήση συμπληρωμάτων φθορίου όταν δεν είναι απαραίτητο ή η πρόσληψη φθορίου σε είδη οδοντόκρεμας με υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί επίσης να είναι η αιτία.

Η φθορίαση εκδηλώνεται ως λευκές κηλίδες στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές οι λευκές κηλίδες αφορούν συνήθως πολλά δόντια που έχουν προσβληθεί και τείνουν να έχουν ραβδώσεις. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο χρωματισμός είναι πιο καφετί και ατέλειες όπως τραχύτητα και λακκούβες μπορούν επίσης να παρατηρηθούν στις στεφάνες των δοντιών.

3. Οδοντικές κοιλότητες

Μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης λευκών κηλίδων στα δόντια είναι οι οδοντικές κοιλότητες. Η εμφάνιση αυτής της νόσου εκδηλώνεται με ένα θαμπό και ξηρό χρώμα που μοιάζει με το άσπρο.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την απώλεια μετάλλων από το σμάλτο της κορώνας των δοντιών. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της δράσης των οξέων που παράγονται από βακτήρια που ζυμώνουν υδατάνθρακες στη διατροφή.

Επομένως, αυτός ο τύπος λευκής κηλίδας συνδέεται με την κακή οδοντική υγιεινή και τη διατροφή που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα σε τροφές πλούσιες σε σάκχαρα. Αυτό ευνοεί το σχηματισμό και τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας που δημιουργεί τερηδόνα.

Γενικά, η κατάσταση αυτή συχνά περνά απαρατήρητη από τους ασθενείς, γι’ αυτό και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Αυτό το πρώιμο στάδιο της νόσου είναι αναστρέψιμο και με τη χρήση θεραπευτικού φθορίου, το δόντι μπορεί να ανακτήσει την υγεία του.

4. Απασβεστοποίηση των δοντιών

Υπάρχουν περιπτώσεις έλλειψης ασβεστίου που εκδηλώνονται ως λευκές κηλίδες στα δόντια. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους:

 • Διάβρωση των δοντιών: Η συχνή έκθεση της επιφάνειας των δοντιών στη δράση των οξέων, των αναψυκτικών, των κιτρικών ή των ειδών ξυδιού επηρεάζει το οδοντικό σμάλτο. Η πάθηση από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να αλλοιώσει την επιφάνεια των δοντιών.
 • Πολύ τραυματικές πρακτικές οδοντικής υγιεινής: Το πολύ γρήγορο βούρτσισμα των δοντιών με υπερβολική πίεση, η χρήση μεγάλης δύναμης ή η συχνή χρήση πολύ σκληρής βούρτσας με τρίχες μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών.
 • Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη επαρκών θρεπτικών συστατικών και οι παρατεταμένες περίοδοι οξύτητας στο στοματικό περιβάλλον ευνοούν την απώλεια μετάλλων από τα δόντια.
 • Ξηροστομία: Η έλλειψη σάλιου ευνοεί την απώλεια μετάλλων από τα δόντια.

5. Λευκές κηλίδες που σχετίζονται με ορθοδοντική θεραπεία

Υπάρχει σχέση μεταξύ της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια και των λευκών κηλίδων στα δόντια. Ωστόσο, δεν είναι τα σιδεράκια που προκαλούν αυτά τα ελαττώματα στα δόντια, η δυσκολία στη διατήρηση της σωστής οδοντικής υγιεινής συχνά προκαλεί την κατάσταση

Η μη σωστή απολύμανση όλων των περιοχών του στόματος οδηγεί στη συσσώρευση πλάκας γύρω από τα σιδεράκια και κάτω από τις ταινίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απομεταλλοποίηση του σμάλτου, η οποία φαίνεται ως λευκές κηλίδες στα δόντια. Σε γενικές γραμμές, αυτές γίνονται εμφανείς όταν αφαιρούνται τα σιδεράκια και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εκείνη τη στιγμή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

Πώς να αφαιρέσετε τις λευκές κηλίδες στα δόντια

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι απαραίτητο πρώτα να προσδιοριστεί η αιτία των λευκών κηλίδων στα δόντια για να αποφασιστεί ποια θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή τους. Η επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο σας επιτρέπει να λάβετε μια ακριβή διάγνωση και να σχεδιάσετε τη θεραπεία που ενδείκνυται για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Στη συνέχεια, μπορεί να σας συστήσει μία από τις ακόλουθες θεραπείες.

1. Θεραπευτικό φθόριο

Το φθόριο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λευκών κηλίδων που προκαλούνται από απασβεστώσεις και τα πρώτα στάδια της τερηδόνας. Η τοπική εφαρμογή του στοιχείου στα δόντια επιτρέπει την επαναμεταλλοποίησή τους.

Η θεραπεία πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο στο οδοντιατρείο, τοποθετώντας το φθόριο στην επιφάνεια των δοντιών και αφήνοντάς το να δράσει για λίγο. Έρχεται με τη μορφή τζελ, βερνικιών ή αφρών που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση του μετάλλου.

Μετά την εφαρμογή του προϊόντος, ο οδοντίατρος θα δώσει οδηγίες στον ασθενή να μην τρώει, να μην πίνει και να μην ξεπλένει το στόμα του για μερικές ώρες. Επιπλέον, ο οδοντίατρος θα υποδείξει πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνει τις εφαρμογές για την αναστροφή της κατάστασης.

2. Οδοντιατρική μικροαπόξεση

Αυτή η θεραπεία είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση επιφανειακών λευκών λεκέδων. Η διαδικασία συνίσταται στη στίλβωση της προσβεβλημένης περιοχής του δοντιού με περιστροφικά εργαλεία ή ειδικά οξέα. Στη συνέχεια, το παρεμβατικό τμήμα του δοντιού γεμίζεται με σφράγισμα που έχει το ίδιο χρώμα με το δόντι.

3. Σφραγίσματα

Ένας άλλος τρόπος αφαίρεσης των λεκέδων από τα δόντια είναι η τοποθέτηση σφραγίσματος. Αυτά χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερους και βαθύτερους λεκέδες.

Στην περίπτωση αυτή, ο προσβεβλημένος ιστός πρέπει να αφαιρεθεί με περιστροφικά εργαλεία και να παραμείνει μια κοιλότητα. Η κοιλότητα γεμίζεται με σύνθετα υλικά στο χρώμα των δοντιών, τα οποία συγκολλούνται μεταξύ τους με ειδικά συστήματα συγκόλλησης.

Το υλικό που χρησιμοποιείται έχει σύσταση παρόμοια με στόκο, επιτρέποντας στον οδοντίατρο να το πλάσει και να του δώσει την εμφάνιση που επιθυμεί. Όταν τελειώσει, εφαρμόζεται ένα ειδικό φως που σκληραίνει το υλικό και στη συνέχεια το σφράγισμα γυαλίζεται για να αποκτήσει το τελικό φινίρισμα.

4. Οδοντικές όψεις ή στεφάνες

Αυτές οι επιλογές εξετάζονται για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν υπάρχουν μεγάλες προσβεβλημένες περιοχές και οι λεκέδες προκλήθηκαν από προβλήματα κατά την ανάπτυξη, όπως υποπλασίες και φθορίαση. Οι όψεις ή οι στεφάνες επιτρέπουν την κάλυψη των ατελειών, δίνοντας μια φυσική εμφάνιση στα δόντια.

Οι όψεις χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι τοποθετούνται στο μπροστινό τμήμα του δοντιού. Προηγουμένως, πρέπει να γίνει μια μικρή φθορά στο δόντι για να του δοθεί στήριξη. Κατασκευάζονται από σύνθετο υλικό ή πορσελάνη και μπορούν να επιτύχουν τη βέλτιστη αισθητική.

Οι κορώνες, από την άλλη πλευρά, καλύπτουν ολόκληρο το δόντι, όπως ένα καπάκι. Είναι επίσης απαραίτητο να κοπεί το δόντι για την τοποθέτησή τους, απαιτώντας μεγαλύτερη φθορά.

Για το σχεδιασμό τους, λαμβάνεται υπόψη το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος του προς αποκατάσταση δοντιού, ώστε να είναι εξατομικευμένες και να παρέχουν την κατάλληλη λύση για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

5. Λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση δοντιών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πετύχετε ένα λευκότερο και πιο όμορφο χαμόγελο. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αφαιρεθούν οι λευκοί λεκέδες από τα δόντια, ειδικά όταν βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του δοντιού.

Αυτή η οδοντιατρική τεχνική δεν επιδιώκει μόνο να επιτύχει πιο αισθητικά αποτελέσματα, αλλά και να ισοπεδώσει το σμάλτο, γεγονός που διευκολύνει τον καθαρισμό των δοντιών και την εξάλειψη των βακτηρίων. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλαπλοί τύποι λεύκανσης, οπότε η καλύτερη επιλογή είναι να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να επιλέξετε τον καταλληλότερο.

Carillas dentales para las manchas blancas en los dientes.
Οι όψεις δημιουργούν απόκρυψη του λεκέ. Πρόκειται για διαφορετική μέθοδο από τις κορώνες.

Πρόληψη των λευκών λεκέδων στα δόντια

Ορισμένοι λευκοί λεκέδες στα δόντια δεν μπορούν να προληφθούν, αλλά μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Επαρκής οδοντική υγιεινή: Η πρόληψη της συσσώρευσης βακτηριακής πλάκας αποτρέπει την απώλεια μετάλλων από τα οδοντικά τεμάχια. Το σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές την ημέρα, η χρήση οδοντικού νήματος, φθοριούχου οδοντόκρεμας και η συμπλήρωση με στοματικά διαλύματα είναι απαραίτητη. Οι ασθενείς με σιδεράκια πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σχολαστική στοματική υγιεινή και να προσπαθούν πάντα να φτάνουν σε όλες τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας.
 • Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση φθορίου: Η γνώση των επιπέδων φθορίου στο πόσιμο νερό σας, η αποφυγή της χρήσης συμπληρωμάτων που περιέχουν το μέταλλο χωρίς ιατρική ένδειξη και η χρήση της σωστής ποσότητας οδοντόκρεμας για κάθε ηλικία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φθορίωσης στα παιδιά.
 • Υγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής αποτρέπει την έλλειψη μετάλλων που θα μπορούσε να προκαλέσει απασβεστοποίηση στα δόντια. Επίσης, η αποφυγή επεξεργασμένων, όξινων και πλούσιων σε ζάχαρη τροφών θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λευκών κηλίδων στα δόντια σας.
 • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Τέλος, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας επιτρέπουν να εντοπίζετε τυχόν προβλήματα, ώστε να τα αντιμετωπίζετε εγκαίρως. Οι επαγγελματικοί καθαρισμοί και οι συμβουλές του οδοντιάτρου βοηθούν στον έλεγχο της βακτηριακής πλάκας και στη διατήρηση της υγείας του στόματός σας.

Φροντίστε το χαμόγελό σας

Το να έχετε λευκές κηλίδες στα δόντια σας δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα στοματικής υγείας. Επηρεάζει επίσης την εμφάνιση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα.

Ευτυχώς, όμως, η αποφυγή των λευκών κηλίδων και η ύπαρξη όμορφων δοντιών είναι εφικτή με ορισμένες τεχνικές για τη φροντίδα των δοντιών σας. Με υγιεινές πρακτικές και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, το χαμόγελο δεν θα είναι ποτέ πρόβλημα για εσάς!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Quiñones Ybarría, María Elena, et al. “Estado de salud bucal: su relación con el estado nutricional en niños de 2 a 5 años.” Revista Cubana de Estomatología 45.2 (2008): 0-0.
 • Giraldo Giraldo, Nubia Amparo, Alejandro Estrada Restrepo, and Andrés Alonso Agudelo Suárez. “Malnutrición y su relación con aspectos de salud en adultos mayores.” (2019).
 • Loyola-Rodríguez, J. P., et al. “Incidencia de lesión de mancha blanca en las clínicas de ortodoncia de la Universidad Michoacana en Morelia, Michoacán, México.” Actualidad Médica 803 (2018).
 • Da Silva, Claudia Ester, Julieta Galán, and Stella Maris González. “Etiología y diagnóstico diferencial de las lesiones de mancha blanca sobre la superficie adamantina.” III Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas SEPOI-PPS (La Plata, 2018). 2018.
 • Narváez Santos, María José. Tratamiento de la mancha blanca del esmalte post tratamiento ortodóncico. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Garófalo León, Mirian Adela. “Prevalencia de mancha blanca en pacientes de 3 a 6 años Clínica Odontológica UCSG B 2017.” (2018).
 • Maldonado-Ramírez, M. A., et al. “Remineralización de caries de mancha blanca no cavitada: estudio in vitro.” Oral 20.64 (2019): 1766-1770.
 • Carrasco Morales, Maria Belén. Fluorosis dental infantil. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Lalama Pincay, Martha Elizabeth. Microabrasión adamantina con ácido clorhídrico y ácido fosfórico en tratamiento de fluorosis dental leve. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
 • Poma Torres, Esthefania Mirella. Manejo y protocolo de atención de la hipoplasia en niños. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Montero Ronquillo, Mercedes María. Manchas blancas como primera manifestación en la Estructura dental en dentición temporaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Uzuriaga Bonifacio, Jossibel Dunea. “EFECTIVIDAD DEL FLUOR BARNIZ FRENTE AL FLUOR GEL NEUTRO PARA EL TRATAMIENTO DE MANCHAS BLANCAS DENTARIAS EN NIÑOS DE 5 A 6 AÑOS EN EL HOSPITAL II ESSALUD HUÀNUCO 2019.” (2021).
 • González, María Alejandra Romero, and Denisse Pilar Carmen Aguilar Gálvez. “Comparación de tres agentes remineralizantes utilizados en lesiones de manchas blancas en premolares medidos con fluorescencia láser: un estudio in vitro.” Revista Científica Odontológica 7.1 (2019): 66-77.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.