Γνωρίστε πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες

Η συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών έχει αυξηθεί παγκοσμίως, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Αλλά πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες σε επίπεδο εξέλιξης στους ανθρώπους; Ανακαλύψτε σε αυτό το άρθρο!
Γνωρίστε πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες

Τελευταία ενημέρωση: 31 Αυγούστου, 2020

Πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες; Πολλοί άνθρωποι είχαν την ατυχία να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση. Αυτές οι αντιδράσεις γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς εκτιμάται ότι το 30 με 40% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υποφέρει από κάποια αλλεργία κάποια στιγμή της ζωής τους.

Δεν είναι όλα τα νέα άσχημα όμως, επειδή, άσχετα με το πόσο ενοχλητικές μπορούν να είναι, οι αλλεργίες ίσως έχουν ένα μοναδικό εξελικτικό νόημα.

Οι αλλεργίες είναι μια ανοσοποιητική αντίδραση ενάντια σε μια ουσία η οποία είναι γενικά ακίνδυνη για τον ξενιστή. Αυτή η αντίδραση εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά σημάδια και συμπτώματα. Τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου που υποφέρει από αυτή την παθολογία αναγνωρίζουν αυτούς του ακίνδυνους παράγοντες από το περιβάλλον σαν επικίνδυνους.

Έτσι, δρουν αναλόγως προκειμένου να τους απομακρύνουν. Αυτό προκαλεί φλεγμονή σε διάφορους βαθμούς στους παραρρίνιους κόλπους, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Γι’ αυτό η ύπαρξη των αλλεργιών μάς κάνει ν’ αναρωτιόμαστε γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί εναντίον μας σε ακίνδυνες καταστάσεις. Για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό, παρακάτω θα σας μιλήσουμε για τον ρόλο των αλλεργιών στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες

Ο πραγματικός σκοπός των αλλεργικών αντιδράσεων συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης και έρευνας. Η υπόθεση περί υγιεινής προτείνει ότι οι αλλεργίες εξαπλώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της έλλειψης έκθεσης σε πραγματικά παθογόνα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos Computational Biology αναφέρει ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται σε στοιχεία με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, είναι παρόμοιες με αυτές των παρασίτων του σώματος. Η έλλειψη δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται σε επαφή με αυτόν τον βλαβερό οργανισμό θα μπορούσε να κάνει το ανοσοποιητικό να ανιχνεύσει ένα παρόμοιο σήμα σαν επικείμενη απειλή, προκαλώντας έτσι την αλλεργική αντίδραση.

Η μελέτη αυτή έχει αποδείξεις οι οποίες στηρίζουν τη θεωρία της:

  • Η ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε την εργαστηριακή αντίδραση των αντισωμάτων σε μια πρωτεΐνη από ένα συγκεκριμένο είδος παράσιτου, Μανσόνειο σχιστόσωμα. Αυτή η πρωτεΐνη ήταν αρκετά όμοια με αυτή που βρίσκεται στη γύρη σημύδας.
  • Τα ίδια αντισώματα τα οποία ήταν υπεύθυνα για την απομάκρυνση της παρασιτικής πρωτεΐνης ήταν αυτά που αντέδρασαν στη γύρη σημύδας.

Παρότι είναι απλά αυτά τα αποτελέσματα, περιέχουν αρκετές πληροφορίες. Η έλλειψη αληθινών συναγερμών ίσως προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργεί τους δικούς του.

Γυναίκα φυσά τη μύτη της
Μία αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παράγοντες τους οποίους αναγνωρίζει ως επικίνδυνους.

Μια απάντηση που ίσως δεν είναι τόσο τυχαία

Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε μονάχα αυτή την πιθανή εξήγηση καθώς φαίνεται πειστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Όμως, άλλες ομάδες υπερασπίζονται διαφορετικές θεωρίες.

Ορισμένες μελέτες τις οποίες συνέλεξε και δημοσίευσε το περιοδικό Scientific American αναφέρουν ότι αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες. Αυτές οι μελέτες αναφέρουν ότι οι αλλεργίες ίσως μας προστατεύουν από τις τοξίνες που βρίσκονται στο περιβάλλον:

  • Σε μία από τις μελέτες, ποντίκια εκτέθηκαν σε μικρές δόσεις δηλητηρίου. Έπειτα, μετά από μερικές εβδομάδες, εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες δόσεις. Οι ειδικοί εμβολίασαν μονάχα μερικά ποντίκια με μεγαλύτερες δόσεις.
  • Τα ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν σε μικρές δόσεις είχαν μεγαλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση στη μεγαλύτερη δόση από εκείνα που δεν είχαν εμβολιαστεί αρχικά.
  • Η έκθεση σε μια αρχική δόση έκανε τα ποντίκια που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί ν’ αναπτύξουν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα αντισώματα τα οποία τα προετοίμασαν για πιο σοβαρές μελλοντικές καταστάσεις.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Αν ερμηνεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα, δε θα ήταν παράλογο να σκεφτούμε ότι μέσω του εμετού, της δύσπνοιας, και άλλων συμπτωμάτων, το σώμα μας μάς προετοιμάζει για πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μπορούσε να μας προετοιμάζει για πιο σοβαρές μελλοντικές αντιδράσεις, και ταυτόχρονα, να μας προειδοποιεί ώστε να αποφεύγουμε αυτές τις αλλεργικές ουσίες.

Αυτή η θεωρία προτείνει ότι οι αλλεργίες αναπτύχθηκαν ως μηχανισμός της εξέλιξης του ανθρώπου. Βάσει εμπειριών σε ακίνδυνους παράγοντες, ως είδος, θα μπορούσαμε να έχουμε μάθει να αποφεύγουμε πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Επιπλέον, αυτά τα μικρά αλλεργικά επεισόδια ίσως εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια σε σοβαρούς κινδύνους.

Γυναίκα φτερνίζεται-πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες
Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν ότι οι αλλεργίες αποτελούν εξελικτικό μηχανισμό των ανθρώπων.

Πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες και γιατί; Μία ερώτηση χωρίς απάντηση

Όπως είδατε στο άρθρο μας, υπάρχουν διάφορες θεωρίες αναφορικά με την εμφάνιση των αλλεργιών. Δεν υπάρχουν δεδομένα ή απόλυτη βεβαιότητα, αντιθέτως, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Παρόλα αυτά, η αληθινή εξήγηση για το πώς αναπτύχθηκαν οι αλλεργίες παραμένει άγνωστη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.