Η επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο: Τα οφέλη

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είστε σε βέλτιστη κατάσταση όταν ο εγκέφαλός σας όταν αθλείστε. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία αυτού του οργάνου καθώς το αποτρέπει από την επιδείνωση.
Η επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο: Τα οφέλη

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανθρώπινη ευημερία. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλό μας και αυτό είναι γεγονός. Η ψυχολογική και σωματική μας ευεξία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία του εγκεφάλου μας. Επομένως, είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι εάν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας. Ποια είναι όμως η επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλό μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι επιβραδύνει τη γήρανση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Ομοίως, έχει ισχυρό αντίκτυπο στη διάθεση και την ποιότητα ζωής μας.

Οι άνθρωποι επιβεβαιώνουν από την αρχαιότητα ότι η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλό μας. Το διάσημο λατινικό απόσπασμα «Mens sana in corpore sano» ( νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ) επινοήθηκε τον δεύτερο αιώνα προ Χριστού από τον ποιητή Γιουβενάλη. Σήμερα, και χάρη στην επιστήμη, ξέρουμε ότι είχε δίκιο.

Η επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο

Κατ ‘αρχήν, η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλό μας επειδή ο εγκέφαλος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν κάνετε τακτικά σωματικές δραστηριότητες. Η καρδιαγγειακή υγεία έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας.

Συνολικά, αρκετές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της συχνής σωματικής δραστηριότητας και του χαμηλότερου κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ομοίως, η έρευνα έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει διάφορες γνωστικές λειτουργίες και φέρνει πολλά ψυχολογικά οφέλη.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δημοσίευσε μια σχετική μελέτη στο περιοδικό NeuroImage. Σύμφωνα με την έρευνά τους, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνονται κατά 5% κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών. Όταν οι άνθρωποι ασκούνται, αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί μέχρι το μηδέν.

άσκηση με παιδιά
Η άσκηση είναι καλή σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορείτε να το κάνετε με άλλους.

Σωματικά και γνωστικά οφέλη

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλό μας είναι ότι δημιουργεί περισσότερους νευρώνες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό το όργανο δεν μπορούσε να δημιουργήσει νέα κύτταρα, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι μπορεί. Το όνομα αυτής της διαδικασίας είναι «νευρογένεση».

Ο ιππόκαμπος είναι μία από τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νευρογένεση. Σε ένα πείραμα με 737 άτομα, με επικεφαλή τον Δρ. Joseph Firth, διαπίστωσαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση αύξησε το μέγεθος της αριστερής περιοχής του ιππόκαμπου. Έτσι, προωθεί το σχηματισμό νέων νευρώνων.

Συνολικά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η άσκηση:

  • Διατηρεί την γκρίζα ύλη. Αυτό το θέμα είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση δεδομένων και την ψυχική ευκινησία, αλλά επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, μελέτες αποκάλυψαν ότι είναι πιο πυκνή και πιο πλήρης σε όσους ασκούνται, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
  • Βελτιώνει τις εκτελεστικές λειτουργίες. Αυτές οι λειτουργίες επιτρέπουν στον άνθρωπο να εκτελεί εργασίες και να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα.
  • Βελτιώνει τη συγκέντρωση. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι όσοι ασκούνται τακτικά είναι πιο εύκολο για αυτούς να συγκεντρωθούν.
  • Αυξάνει τη γνωστική ευελιξία. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την ικανότητα εύκολης εναλλαγής από τη μία εργασία στην άλλη.
  • Βελτιώνει τη μακροχρόνια μνήμη. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται πριν απομνημονεύσουν ένα κείμενο το θυμούνται καλύτερα από εκείνους που κάνουν λίγη σωματική δραστηριότητα.
  • Επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Υπάρχει έρευνα που αποδεικνύει ότι όσοι ασκούνται τακτικά αυξάνουν τον όγκο του εγκεφαλικού ιππόκαμπου κατά 1 έως 2% μετά την ηλικία των 30 ετών.

Τα ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη της άσκησης

διαλογισμός έξω
Η άσκηση έχει αντίκτυπο στα συναισθήματά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η δραστηριότητα πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με ουσίες που δημιουργούν συμπτώματα ικανοποίησης.

Σαν να μην ήταν αρκετά όλα τα παραπάνω, άλλες μελέτες έδειξαν επίσης ότι υπάρχουν πολλά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη που προέρχονται από τη σωματική δραστηριότητα. Η ψυχική υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου και η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση και τη διατήρησή της.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η σωματική άσκηση είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλου μας είναι:

  • Προλαμβάνει και μειώνει την κατάθλιψη. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό επειδή επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι αποφασιστικής σημασίας για τα συναισθήματα ευεξίας και τη συνολική διάθεση.
  • Μειώνει το άγχος και το στρες. Το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες όταν ασκούμαστε (ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, για να είμαστε ακριβείς). Συνολικά, συμβάλλουν στη μείωση καταστάσεων ανησυχίας και ερεθισμού και προάγουν τη συναισθηματική σταθερότητα.
  • Τέλος, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και τη δημιουργικότητα ενός ατόμου. Η σωματική άσκηση επηρεάζει επίσης το κίνητρό μας και το επίπεδο ζωτικότητας. Όλες αυτές οι συνεισφορές μας κάνουν πιο δημιουργικούς. Ομοίως, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του συνδρόμου στέρησης όταν προσπαθούμε να σταματήσουμε κάτι εθιστικό.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Κουνηθείτε! Ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί. Τώρα ξέρετε για την επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.