Πώς βοηθά η άσκηση στη μείωση του άγχους;

Καθημερινά αναζητούμε τρόπους να αποσπάσουμε τον εαυτό μας και να μειώσουμε το άγχος της καθημερινότητας. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην εκπλήρωση και των δύο αναγκών.
Πώς βοηθά η άσκηση στη μείωση του άγχους;

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαΐου, 2020

Μία από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Διαδίκτυο αυτές τις μέρες είναι πώς να πετύχετε μείωση του άγχους στην καθημερινότητά σας και ειδικά την εποχή του κορωνοϊού. Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να μαγειρεύουν, ξεκινούν μαθήματα ή μαθαίνουν ένα όργανο. Ωστόσο, υπάρχει μια επιλογή για τη μείωση του άγχους που ξεχωρίζει πάνω από τα υπόλοιπα: η άσκηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανακαλύπτουμε πολλές ιδέες για το πώς να ασκηθούμε στο σπίτι σαν να ήμασταν στο γυμναστήριο. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική άσκηση δεν είναι μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας και απόσπασης της προσοχής, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του άγχους.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η σωματική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του στρες. Οι εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο καλύπτουν βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τους λόγους για τους οποίους η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να είστε καλύτεροι και να σταματήσετε να αγχώνεστε τόσο καθημερινά.

Αλλαγές στο σώμα μετά την άσκηση

Μετά την άσκηση, το σώμα περνάει αλλαγές που επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ουσίες όπως η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη. Αυτές οι τρεις ουσίες προκαλούν συναισθήματα ευεξίας και χαλάρωσης, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ώρες αφού τελειώσουμε με την προπόνηση.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα διατηρεί την απαραίτητη παροχή θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο και βελτιστοποιεί τις γνωστικές διαδικασίες (προσοχή, μνήμη και αντίληψη). Γι ‘αυτό οι άνθρωποι αισθάνονται πιο δραστήριοι και ξύπνιοι μετά την άσκηση.

Πώς βοηθά η άσκηση στη μείωση του άγχους;

Οι αλλαγές στη μείωση του άγχους που εμφανίζονται στο σώμα μας δεν συμβαίνουν μόνο στον εγκέφαλο. Ορισμένες ασκήσεις όπως η γιόγκα και το πιλάτες επικεντρώνονται στον έλεγχο της αναπνοής, μια δράση που σχετίζεται στενά με το άγχος. Επομένως, εάν τροποποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο αναπνέετε, καθιστώντας τον πιο αργό και βαθύτερο, μπορείτε να μειώσετε το άγχος και τη συναισθηματική δυσφορία.

Οι ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους

Οι λόγοι για τους οποίους η σωματική άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος υπερβαίνει τις βιολογικές εξηγήσεις. Υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους η άσκηση είναι ευεργετική για τη διάθεσή σας:

  • Καθιερώνει μια ρουτίνα. Ο διαχωρισμός μιας ώρας την ημέρα για άσκηση είναι μια ρουτίνα. Οι ρουτίνες μειώνουν την αβεβαιότητα και μας δίνουν την αίσθηση του ελέγχου της ημέρας μας. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά επίσης να μην χάνουμε χρόνο και να μην ξοδεύουμε πολύ χρόνο χωρίς να κάνουμε τίποτα.
  • Σας βοηθά να κοιμηθείτε. Η σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε καλύτερα. Όχι μόνο επειδή το σώμα σας απελευθερώνει ουσίες που προκαλούν χαλάρωση μετά την άσκηση, αλλά και επειδή όλη αυτή η ενεργειακή δαπάνη θα σας κάνει να νιώσετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε τη νύχτα.
  • Αυξάνει την αίσθηση του επιτεύγματος. Κάνοντας μικρή πρόοδο και βλέποντας πώς βελτιώνεται η φυσική σας εμφάνιση, δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας που δεν συμβαδίζει με το άγχος. Δεν χρειάζεται να πάτε στο γυμναστήριο για να ασκηθείτε σωστά, με τη δημιουργικότητα και τα καθημερινά αντικείμενα, μπορείτε να κάνετε μια απαιτητική ρουτίνα άσκησης.
  • Απελευθερώστε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις. Ενώ κάνουμε σωματική άσκηση, το μυαλό μας μπορεί να επικεντρωθεί στις κινήσεις και όχι στις αρνητικές σκέψεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άγχος προέρχεται από σκέψεις για το μέλλον και την αβεβαιότητα και όχι από την ίδια την κατάσταση. Επομένως, εάν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις σκέψεις, η διάθεσή σας θα είναι πιο θετική.
  • Είναι ένας τρόπος σύνδεσης με άλλους. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες φυσικής κατάστασης που προσφέρουν μαθήματα από απόσταση αυτές τις μέρες. Η αξιοποίηση αυτού του πόρου για άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αισθήματος της απομόνωσης και να μας κάνει να αισθανθούμε μέρος μιας διαδικτυακής κοινότητας.
Πώς η άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μείωση του άγχους με άσκηση

Η άσκηση είναι μια ιδανική δραστηριότητα για τη μείωση του στρες ανά πάσα στιγμή. Κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δραστηριότητα, το σώμα περνάει αλλαγές που βελτιώνουν τη διάθεσή σας.

Επιπλέον, η σωματική άσκηση έχει ψυχολογικά αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά την ευημερία σας. Η φροντίδα του μυαλού σας κατά την καραντίνα είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του σώματός σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα χρειαστείτε μια ώρα την ημέρα για άσκηση. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και συνδυασμοί που μπορείτε να ακολουθήσετε. Από πιο ήρεμες ασκήσεις όπως η γιόγκα και το πιλάτες που βοηθούν στην επιβράδυνση της αναπνοής μας, σε πιο έντονες που απαιτούν πολλή ενέργεια και μας βοηθούν να κοιμηθούμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cornejo Callejo, P. (2017). El uso del ejercicio físico como intervención enfermera en pacientes con depresión leve y moderada.
  • Herrero, L. B., y Ferradaz, M. A. L. (2011). Aportes del ejercicio físico a la actividad cerebral. Lecturas: Educación física y deportes, (160), 1-7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.