Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να κάνετε

Η επιπεφυκίτιδα στα παιδιά μπορεί να έχει σοβαρές αιτίες: Βακτήρια, ιοί, αλλεργικές αντιδράσεις, και ξένα σώματα στο μάτι. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι δυσφορίας στο μάτι του παιδιού σας, είναι σημαντικό να δείτε έναν παιδίατρο το συντομότερο δυνατό.
Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να κάνετε

Τελευταία ενημέρωση: 08 Μαΐου, 2021

Η επιπεφυκίτιδα στα παιδιά και τους ενήλικες είναι μια ασθένεια που ανταποκρίνεται σε μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Πρόκειται για τη διάφανη βλεννογόνο μεμβράνη του ματιού η οποία, όταν υποστεί φλεγμονή, προκαλεί κνησμό, και ερυθρότητα στα μάτια. Όμως, σύμφωνα με το U.S. National Library of Medicine, συνήθως δεν βλάπτει την όραση.

Σε αντίθεση με πολλές πεποιθήσεις, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να έχει πολλές αιτίες πέραν από βακτηριακές λοιμώξεις. Ιοί, αλλεργίες, τραύμα, φακοί επαφής, ακόμη και η αϋπνία μπορούν να την προκαλέσουν.

Επίσης, στην περίπτωση των παιδιών, είναι σημαντικό να τα φροντίσετε ιδιαίτερα όταν έρχονται αντιμέτωπα με αυτή την πάθηση.  Ορισμένοι Οργανισμοί προειδοποιούν πως η επιπεφυκίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες στην παιδική ηλικία.

Όμως, μην ανησυχείτε καθώς θα σας πούμε πώς να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα στα παιδιά;

Όπως είπαμε προηγουμένως, η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της βλεννογόνου μεμβράνης του ματιού. Σύμφωνα με πηγές που ειδικεύονται στην οφθαλμολογία, συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει και μόνο το ένα.

Επιστημονικές μελέτες μάς έχουν δείξει ότι στα παιδιά από 1 έως 9 ετών αυτή είναι η πιο συχνή οφθαλμική ασθένεια. Απ’ όλες τις επισκέψεις στον παιδίατρο για δυσφορία στα μάτια, σχεδόν το 41% πρόκειται για επιπεφυκίτιδα, ενώ το 30% έχει να κάνει με κάποιον τραυματισμό.

Κοριτσάκι πιάνει το μάτι του
Η επιπεφυκίτιδα είναι συχνή στα παιδιά, αλλά τα βακτήρια δεν είναι η μοναδική αιτία.

Συμπτώματα επιπεφυκίτιδας στα παιδιά

Εφόσον ορίσαμε τη φύση της ασθένειας και τη συχνότητά της στα παιδιά, είναι ώρα να μιλήσουμε για την ανίχνευσή της. Παιδιατρικές πηγές, όπως το Kidshealth, μας βοηθούν σε αυτό ταξινομώντας τα συμπτώματα στα παιδιά. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα στο μάτι
 • Δυσφορία στο μάτι (το παιδί μπορεί να πει πως νιώθει “τραχύ” το μάτι)
 • Έκκριση από το μάτι
 • Πόνος και φλεγμονή στον επιπεφυκότα
 • Σε ορισμένα παιδιά μπορεί να πρηστούν τα βλέφαρα, καθώς επίσης μπορεί να υπάρξει και φωτοφοβία (η άμεση επαφή με φως προκαλεί δυσφορία)

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά – Αίτια

Όπως είπαμε, τα αίτια της επιπεφυκίτιδας δεν σχετίζονται πάντα με λοιμώξεις. Πηγές που ήδη αναφέραμε, αλλά και το National Eye Institute (NEI), εξερευνούν τις διάφορες αιτίες πρόκλησης φλεγμονής στον επιπεφυκότα.

Θα σας πούμε γι’ αυτές στη συνέχεια.

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: Η πιο συχνή

Μια βακτηριακή λοίμωξη είναι κατά πολύ η πιο συχνή αιτία επιπεφυκίτιδας στα παιδιά, με παρουσία 78%. Στους ενήλικες όμως, τα στατιστικά διαφέρουν καθώς οι ιοί προκαλούν το 36% των περιπτώσεων και τα βακτήρια το 40%.

Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν αυτή την παθολογία είναι συνήθως εκείνοι που προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις ή βρίσκονται στο δέρμα: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenza, και Moraxella catarrhalis.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Αυτός είναι ένας λιγότερο συχνός παράγοντας στα παιδιά καθώς οι ιοί προκαλούν περίπου το 13% των περιπτώσεων επιπεφυκίτιδας. Οι αδενοϊοί αποτελούν το 50% των περιπτώσεων ιογενούς επιπεφυκίτιδας στα παιδιά.

Άλλες αιτίες επιπεφυκίτιδας στα παιδιά

Δεν σχετίζονται όλες οι περιπτώσεις με ιούς ή βακτήρια. Εδώ έχουμε ορισμένες πιθανές αιτίες τις οποίες δεν έχουμε ακόμη εξερευνήσει:

 • Αλλεργίες: Οι αλλεργίες προκαλούν το 2% των περιπτώσεων επιπεφυκίτιδας στα παιδιά. Συνήθως είναι εποχικές και σχετίζονται με την ιγμορίτιδα.
 • Ξένα σώματα: Η είσοδος ξένων σωμάτων στα μάτια ή η χρήση φακών επαφής είναι επίσης αιτίες πρόκλησης της πάθησης.
 • Μυκητιάσεις
 • Λοιμώξεις από αμοιβάδες
 • Μόλυνση: Μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική, προκαλείται από τη ρύπανση ή από χημικούς παράγοντες.
 • Τραύμα, όπως χτυπήματα και γρατζουνιές στα μάτια

Τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτούς τους τύπους επιπεφυκίτιδας. Είναι σπάνια η έκθεση παιδιών σε τοξικά χημικά ή η χρήση φακών επαφής για μεγάλο διάστημα.

Φροντίδα στο σπίτι

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η ιογενής και η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Γι’ αυτό, όταν ένα παιδί έχει αυτή την πάθηση θα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Πλύντε τις μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια, τις πετσέτες και άλλα πράγματα που χρησιμοποιεί συχνά το παιδί σας.
 • Μη χρησιμοποιείτε προσωπικά αντικείμενα του παιδιού.
Άτομο βάζει σταγόνες στο μάτι κοριτσιού
Μόνο ο γιατρός μπορεί να υποδείξει τη χρήση σταγόνων για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας στα παιδιά.

Πότε να δείτε γιατρό

Όπως αναφέρουν οι παιδιατρικές οργανώσεις που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που έχουν τα ίδια συμπτώματα με την επιπεφυκίτιδα. Γι’ αυτό, όσο ήπια και να είναι αυτή η ασθένεια, αν το παιδί παραπονεθεί για δυσφορία στα μάτια θα πρέπει να πάτε σε γιατρό.

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα περνά μόνη της συνήθως, δηλαδή θεραπεύεται από μόνη της μετά από λίγες μέρες. Από την άλλη, η βακτηριακή απαιτεί τη χρήση αντιβιοτικών υπό τη μορφή σταγόνων ή αλοιφών.

Διαβάστε ακόμη: Ποιοι είναι οι λόγοι για τα μάτια που δακρύζουν;

Μην κάνετε αυτοθεραπεία στα παιδιά με επιπεφυκίτιδα

Το να υιοθετείτε τον ρόλο του γιατρού στο σπίτι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά για να θεραπεύσετε μια ιογενή επιπεφυκίτιδα. Επιπλέον, μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Γι’ αυτό, αν το παιδί σας έχει δυσφορία στα μάτια, μια επίσκεψη στον παιδίατρο είναι το λογικό και υπεύθυνο βήμα. Δεν σχετίζονται όλοι οι πόνοι στα μάτια με την επιπεφυκίτιδα και έτσι η διάγνωση θα πρέπει να γίνει σύντομα και σωστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.