Συμβουλές για την προστασία των ματιών σας το καλοκαίρι

Η προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η υπεριώδης ακτινοβολία έχει ισχυρή επίδραση σε αυτά. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή πάθηση των ματιών.
Συμβουλές για την προστασία των ματιών σας το καλοκαίρι

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς είναι επιρρεπή σε επιθέσεις λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Ο ήλιος είναι πηγή θερμότητας και φωτός, ωστόσο, οι υπεριώδεις ακτίνες του αποτελούν κίνδυνο για την οπτική υγεία.

Σύμφωνα με ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, αυτή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές του χρόνου όσον αφορά την υγεία των ματιών. Χωρίς επαρκή προστασία, τα μάτια μπορεί να υποστούν σοβαρά προβλήματα, όπως ο καταρράκτης. Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να λάβετε; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε!

Συμβουλές για την προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πραγματικά πολύ απλή. Είναι σημαντική η υιοθέτηση απλών πρακτικών και η μετατροπή τους σε υγιεινές συνήθειες. Το πρώτο είναι να φοράτε σκούρα ή ημι-σκούρα γυαλιά ηλίου με αντηλιακή προστασία κάθε φορά που βγαίνετε.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε με έναν οπτικό για να σας συστήσει τα γυαλιά ηλίου που πρέπει να φοράτε, καθώς όλα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορείτε να φοράτε γυαλιά κατηγορίας 3 (αυτός ο αριθμός πρέπει να φαίνεται στο στέλεχος των γυαλιών).

Επίσης, και για προφανείς λόγους, τα γυαλιά πρέπει να έχουν φίλτρο UV400. Αυτό επιτρέπει την προστασία των ματιών σας το καλοκαίρι από 99 έως 100%.

Από την άλλη πλευρά, τα πολωμένα γυαλιά ηλίου είναι τα πιο κατάλληλα για όσους περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Πρέπει πάντα να τα αγοράζετε από ένα αξιόπιστο κατάστημα, κατά προτίμηση από έναν οπτικό.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο οπτικός είναι υπεύθυνος για να προτείνει τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου εάν έχετε κάποιο οπτικό έλλειμμα. Για παράδειγμα, κατά γενικό κανόνα, οι ελαφρύτεροι χρωματικοί φακοί είναι καλύτεροι για μυωπικά άτομα και σκοτεινότεροι για υπερτροπικά άτομα.

γυαλιά ηλίου στην άμμο

Σωστές συνήθειες

Ποτέ δεν είναι καλό να κοιτάτε απευθείας στον ήλιο. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται, ακόμη και με σκούρα γυαλιά. Επιπλέον, δεν συνιστάται η έκθεση στον ήλιο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά καθόλου από το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. επειδή ακριβώς εκείνες τις ώρες η ακτινοβολία φτάνει στη γη με μεγαλύτερη δύναμη.

Εάν φοράτε φακούς επαφής ή γυαλιά, το να φοράτε γυαλιά ηλίου είναι το κλειδί για την προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τώρα, ορισμένοι φακοί επαφής έρχονται με ένα φίλτρο UV, το οποίο είναι εξαιρετικό, ωστόσο, τα γυαλιά ηλίου αποτελούν προτεραιότητα σε αυτήν την περίπτωση.

Επιπλέον, για να φροντίσετε τόσο τα μάτια σας όσο και το δέρμα σας το καλοκαίρι, προσπαθήστε να μείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι ‘αυτό το λόγο, το να φοράτε καπέλο ή κάτι που καλύπτει το κεφάλι σας είναι καλή ιδέα.

Ένας παράγοντας κινδύνου που αυξάνεται το καλοκαίρι είναι τα κλιματιστικά, τα οποία λειτουργούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι σε άλλες εποχές του έτους. Εάν δεν το γνωρίζετε, αυτές οι συσκευές μπορούν να στεγνώσουν σημαντικά τα μάτια σας. Ωστόσο, είναι δυνατόν να το αποτρέψετε χρησιμοποιώντας οφθαλμικές σταγόνες που δεν περιέχουν συντηρητικά.

γυναίκα καλοκαίρι

Άλλα κλειδιά για την προστασία των ματιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι, είναι πολύ συνηθισμένο να πηγαίνετε σε πισίνες. Ωστόσο, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες χλωρίου. Αυτό το ισχυρό απολυμαντικό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, ακόμη και αλλεργίες.

Επιπλέον, μερικές φορές, παρά τη χρήση χλωρίου, μπορεί να υπάρχει πολλαπλασιασμός βακτηρίων στην πισίνα, όπως το Acanthamoeba, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Πώς μπορείτε λοιπόν να φροντίσετε τον εαυτό σας; Το ιδανικό εδώ είναι να μην έρθετε σε άμεση επαφή με το νερό. Μπορείτε να το πετύχετε φορώντας γυαλιά κολύμβησης.

Επίσης, σας συμβουλεύουμε να μην μοιράζεστε την πετσέτα σας ενώ βρίσκεστε στην πισίνα, στην παραλία ή στο μπάνιο. Επίσης, αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια σας όσο περισσότερο μπορείτε, ανεξάρτητα από το πόσο φαγούρα αισθάνεστε. Τέλος, μην φοράτε μακιγιάζ πριν πάτε στην πισίνα.

Τα μωρά και τα μάτια των παιδιών φιλτράρουν τις υπεριώδεις ακτίνες λιγότερο αποτελεσματικά από τα μάτια των ενηλίκων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το παραβλέψουμε. Ανεξάρτητα από το πόσο άβολα μπορεί να είναι για αυτά, πρέπει πάντα να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλα κατά την έκθεση στον ήλιο.

Συνθήκες που προέρχονται από υπεριώδεις ακτίνες

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να φέρουν τρομερές συνέπειες στα μάτια. Αρχικά, προκαλούν ερυθρότητα, ερεθισμό και θολή όραση. Εάν το άτομο δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί συνδέουν ορισμένους τύπους καταρράκτη με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Αυτή η ασθένεια μειώνει σταδιακά την όραση και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε τύφλωση. Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός ενός πτερυγίου, το οποίο είναι ένα είδος σαρκικής ανάπτυξης που εμφανίζεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ανάπτυξης φωτοκερατίτιδας ή εκφυλιστικών αλλαγών στον κερατοειδή που επηρεάζουν αναμφίβολα την όραση με σημαντικό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam, 13(3), 39-45.
  • Backes, C., Religi, A., Moccozet, L. et al. Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses. J Expo Sci Environ Epidemiol 29, 753–764 (2019). https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
  • Cadena, C. A. (2011). Determinación de la fotoprotección de lentes de sol fotocromáticos, polarizados y de policarbonato.
  • Schanz, F., Stockhausen, K., & Dor, L. (1909). ¿Cómo proteger nuestros ojos contra la acción de los rayos ultra-violetas? Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, 9(104), 439.
  • Ahmad SS. Water related ocular diseases. Saudi J Ophthalmol. 2018;32(3):227-233. doi:10.1016/j.sjopt.2017.10.009
  • Hark LA, Shiuey E, Yu M, et al. Efficacy and outcomes of a summer-based pediatric vision screening program. J AAPOS. 2018;22(4):309.e1-309.e7. doi:10.1016/j.jaapos.2018.04.006
  • Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018;64(1):40-46. doi:10.4103/jpgm.JPGM_52_17

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.