Εμβόλια για τις αλλεργίες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα εμβόλια για τις αλλεργίες δεν καλύπτουν όλους τους τύπους αλλεργιογόνων. Γενικά, ωστόσο, αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων.
Εμβόλια για τις αλλεργίες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα εμβόλια για τις αλλεργίες είναι μία από τις διαθέσιμες θεραπείες για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικές φορές ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορούν ακόμη και να τα εξαλείψουν μετά από παρατεταμένη θεραπεία.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να κάνουν τα εμβόλια επειδή δεν υπάρχουν εμβόλια για όλες τις μορφές αλλεργιών. Η ανοσοθεραπεία είναι ένα πεδίο μελέτης που βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το θέμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε όλη την αλήθεια σχετικά με τα εμβόλια, για το πού χρησιμοποιούνται και τις παρενέργειές τους.

Τι είναι οι αλλεργίες;

Η αλλεργία είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται μετά την κατάποση ορισμένων ουσιών ή την επαφή με αυτές. Ο αριθμός των ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλος. Αυτές οι ουσίες είναι αλλεργιογόνα που ενεργοποιούν μια ανεπιθύμητη ενέργεια στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, αντιδρά προκαλώντας διάφορα αποτελέσματα.

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές και η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Συμβαίνει γρήγορα και τα συμπτώματά της είναι θανατηφόρα.

Τι είναι τα εμβόλια για τις αλλεργίες;

εμβόλιο σε χέρι

Τα εμβόλια αυτά είναι μια θεραπεία για αλλεργίες. Στόχος τους είναι να μειώσουν ή να εξαλείψουν την υπερευαισθησία ενός ατόμου σε ορισμένες ουσίες που προκαλούν αλλεργική αντίδραση όταν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί.

Επίσης, τα εμβόλια κατά των αλλεργιών βοηθούν το σώμα να αναπτύξει ανοσία έναντι των στοιχείων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Οι γιατροί καταφεύγουν σε ανοσοθεραπεία μόνο όταν άλλες θεραπείες ή μέτρα δεν επαρκούν για τη θεραπεία του προβλήματος.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια για τις αλλεργίες;

Τα εμβόλια αυτά περιέχουν μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου που προκαλεί ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα άτομο. Αυτό το αλλεργιογόνο υπάρχει σε καθαρή μορφή μέσα στο εμβόλιο. Όταν κάνετε την ένεση, το σώμα παράγει αντισώματα που αποτρέπουν την αλλεργική αντίδραση.

Σταδιακά, οι γιατροί αυξάνουν τη δόση έως ότου – στην καλύτερη περίπτωση – το σώμα γίνεται άνοσο από το αλλεργιογόνο. Κανονικά, απαιτείται μια περίοδος τριών έως πέντε ετών για να μειωθούν ή να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Πώς χορηγούνται;

Συνήθως, ο τρόπος χορήγησης των εμβολίων είναι ενδοφλέβια. Η θεραπεία περιλαμβάνει δύο φάσεις:

  • Η πρώτη φάση είναι το στάδιο συσσώρευσης. Σε αυτήν τη φάση, κάνετε ένα εμβόλιο μία έως τρεις φορές την εβδομάδα για μια περίοδο τριών έως έξι μηνών.
  • Η δεύτερη φάση είναι το στάδιο συντήρησης. Διαρκεί μεταξύ τριών και πέντε ετών. Σε αυτήν τη φάση, λαμβάνετε μια ένεση είτε μία φορά το μήνα είτε κάθε έξι εβδομάδες. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας για να καθορίσει πότε θα σταματήσει τη θεραπεία.

Ποιοι τύποι υπάρχουν για τα εμβόλια για τις αλλεργίες;

Δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους τους τύπους αλλεργιογόνων. Για παράδειγμα, η εφαρμογή τους δεν είναι καλή ιδέα για τροφικές αλλεργίες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε περιπτώσεις εποχιακών αλλεργιών, για αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου (ακάρεα, μούχλα, κατσαρίδες ή σκύλους) και αυτά που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων.

Πότε πρέπει να κάνετε τα εμβόλια;

φάρμακο για εμβόλιο

Τα εμβόλια είναι καλά για άτομα με αποδεδειγμένη αλλεργία μόνο μέσω δοκιμών ευαισθητοποίησης. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Παιδιά κάτω των 5 ετών και έγκυες γυναίκες.
  • Ασθενείς με σοβαρό άσθμα ή καρδιακή πάθηση.
  • Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα βήτα-αποκλειστές.
  • Άτομα με ανεπιθύμητες παρενέργειες στο εμβόλιο.

Τα εμβόλια είναι καλή ιδέα μόνο εάν οι άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν. Συχνά, οι γιατροί τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση αλλεργίας στα έντομα, για παράδειγμα.

Δείτε ακόμα: Γιατί η γρίπη εξαπλώνεται περισσότερο τον χειμώνα

Έχουν παρενέργειες; Είναι ασφαλείς;

Συνολικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν κάνουν τα εμβόλια. Ορισμένοι άνθρωποι, όμως, έχουν παρενέργειες. Μπορεί να υπάρχει ερυθρότητα, ερεθισμός και φλεγμονή στο σημείο όπου το εμβόλιο εφαρμόστηκε. Ωστόσο, συνήθως εξαφανίζονται σύντομα.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται συστηματικές αντιδράσεις. Αυτό περιλαμβάνει ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα ή κνίδωση. Μερικές φορές υπάρχει φλεγμονή στο λαιμό και συριγμός και σφίξιμο στο στήθος. Στις πιο σοβαρές και σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει αναφυλαξία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να παίρνετε το εμβόλιο στο ιατρείο.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Γενικά, υπάρχει μια μέτρια βελτίωση κατά το πρώτο έτος της θεραπείας. Θα είναι πιο αισθητή κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους, ακόμη και αν ένας ασθενής δεν κάνει πλέον ενέσεις.

Μερικοί άνθρωποι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και άλλοι θα συνεχίσουν να έχουν ήπια συμπτώματα. Όταν πρόκειται για αλλεργίες στα ζώα, οι αλλεργικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή, αν είναι δυνατόν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernández-Caldas, E. (2001). Presente y futuro de la inmunoterapia. ALERGOLOGIA E INMUNOLOGIA CLINICA, 16, 6-12.
  • Porras, O. (2008). Vacunación: esquemas y recomendaciones generales. Acta Pediátrica Costarricense.
  • Posfay-Barbe, K. M., & Greenberg, D. P. (2007). Vacunación. In Atlas de Alergia e Inmunología Clínica. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50023-5

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.