Πώς να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις

Περίπου το 75% των γυναικών ηλικίας άνω των 15 ετών υπέστη ή θα υποστεί κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την συνήθη κατάσταση, πώς να την αποτρέψετε και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Πώς να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιουνίου, 2020

Γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις; Οι κολπικές μυκητιάσεις προκαλούνται από τους ζυμομύκητες του γένους Candida και είναι πιο συχνές από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Οι  κολπικές μυκητιάσεις θεωρούνται επιφανειακές ασθένειες, μια ομάδα ασθενειών που περιλαμβάνουν επίσης από του στόματος ασθένειες. Ωστόσο, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει επίσης κάποιες συστηματικές και θανάσιμες ασθένειες που επηρεάζουν τα άτομα με συμβιβασμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις κολπικές μυκητιάσεις

Αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις - Γυναίκα, ευαίσθητη περιοχή

Όταν οι ζυμομύκητες Candida βγαίνουν εκτός ελέγχου και πολλαπλασιάζονται στο σώμα μας, μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ασθένειες. Μια από αυτές είναι η κολπική μυκητίαση. Ωστόσο, αυτή η μυκητίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικές, δερματικές και γαστρεντερικές διαταραχές.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός ο μύκητας ζει μέσα σας. Δεν μας επηρεάζει καθόλου αν διατηρείται υπό έλεγχο.

Όταν παρατηρήσετε συμπτώματα μυκητιακής μόλυνσης, θα πρέπει όχι μόνο να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας, αλλά και να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Τα συμπτώματα είναι:

 • Κνησμός ή ερεθισμός
 • Εξέλκωση (προκαλείται από φαγούρα)
 • Πόνος, φλεγμονή και ερυθρότητα
 • Πυκνό, λευκό κολπικό έκκριμα
 • Τσιμπήματα κατά την ούρηση
 • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή
 • Συχνές κακές οσμές

Οι κολπικές μυκητιάσεις είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες όπως αναφέρει στη μελέτη της η Δρ. Rebecca Jeanmonod. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ την πρώτη φορά που θα παρουσιάσετε αυτό το πρόβλημα.

Περίπου το 75% των γυναικών ηλικίας άνω των 15 ετών υπέστη ή θα υποστεί κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν ενοχλητικά και ακόμη και οδυνηρά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δώστε προσοχή σε αυτά, αν συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Υπάρχουν ορισμένοι χρόνοι και συνθήκες όπου είναι πιο πιθανό να πάσχετε από την κολπική μυκητίαση. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Εγκυμοσύνη
 • Διαβήτη
 • Θεραπείες με αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή
 • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Ορμονικές αλλαγές

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις;

Η θεραπεία των λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων μπορεί να απαιτήσει φάρμακα και να πάρει χρόνο.

Όπως λέει και η παροιμία, “η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία”. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις κολπικών μυκητιάσεων. Παρακάτω παρατίθενται μερικές χρήσιμες καθημερινές συνήθειες για να αποφύγετε την ανάπτυξη των Candida στο σώμα σας:

1.Προσέξτε ποια φάρμακα παίρνετε.

Ορισμένες ασθένειες απαιτούν λήψη αντιβιοτικών. Εάν πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά, μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε ποια είναι τα αποτελέσματα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου που παίρνετε. Πολλά αντιβιοτικά καταστρέφουν τα καλά βακτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν κι εκείνα που κρατούν τους ζυμομύκητες Candida και άλλους μύκητες υπό έλεγχο.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας. Εάν υπάρχουν, προσπαθήστε να βρείτε ένα που δεν θα βλάψει τα καλά βακτήρια στο σώμα σας.

Αν όχι, εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης προβιοτικών για να εξισορροπήσετε τα υγιή βακτηρίδια.

2.Περιποιηθείτε καλά την ευαίσθητη περιοχή για να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αποφυγή κολπικών μυκητιάσεων. Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε λευκό ή ουδέτερο σαπούνι. Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αρωματισμένα ή όξινα σαπούνια. Επίσης, δεν πρέπει να προσθέτετε αφρόλουτρο στην μπανιέρα.

Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το κολπικό ντους, όμως πρέπει να καθαρίσετε την ευαίσθητη σας περιοχή μετά από σεξουαλική επαφή.

Θα πρέπει επίσης να εξασκείτε καλή υγιεινή κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα. Για να αποφύγετε τη διάδοση μικροβίων από το ορθό σας στον κόλπο, να σκουπίζεστε πάντα από μπροστά προς τα πίσω.

3.Αλλάξτε τις σερβιέτες και τα ταμπόν.

Αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις - Γυναίκα κρατά ταμπόν

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προσωπική σας υγιεινή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Αποφύγετε τη χρήση της ίδιας σερβιέτας ή του ταμπόν για πολλές ώρες. Αλλάξτε τα κάθε φορά που είναι βρώμικα ή όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.

4.Χρησιμοποιήστε καθαρές πετσέτες.

Οι πετσέτες μπάνιου μπορούν επίσης να προκαλούν την ανάπτυξη των κολπικών μυκητιάσεων. Αν δεν τις αλλάζετε τακτικά, θα είναι βρώμικες και θα πιάσουν υγρασία.

Συνιστούμε να αλλάζετε την πετσέτα σας καθημερινά ή κάθε δυο μέρες.

5.Χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα.

Ορισμένα συνθετικά υλικά όπως το spandex αυξάνουν την εφίδρωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα βακτήρια και τους μύκητες να αναπτυχθούν πιο εύκολα.

Είναι πάντα καλύτερο να φοράτε εσώρουχα από φυσικό βαμβάκι. Επίσης, δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά. Αυτό επιτρέπει καλή ροή του αέρα και στεγνώνει οποιαδήποτε υγρασία.

Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για παντελόνια. Τα στενά παντελόνια δεν βοηθούν στην απομάκρυνση του ιδρώτα. Αυξάνουν επίσης τη θερμοκρασία. Με τη σειρά του, αυτό αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των Candida.

6.Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις - Γυναίκα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου της

Υπάρχει μια μακρά σχέση μεταξύ διαβήτη και κολπικών μυκητιάσεων. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι εκτός ελέγχου, ο ζυμομύκητας στο σώμα σας μεγαλώνει πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα, κινδυνεύετε περισσότερο να υποφέρετε από μια λοίμωξη.

Φυσικές θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις

Εάν πάσχετε από λοίμωξη των ζυμομυκήτων Candida, θυμηθείτε να ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές για να αποφύγετε την επιστροφή της μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ, παρακάτω παρατίθενται μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να την αντιμετωπίσετε:

Γιαούρτι

Η κατανάλωση του γιαουρτιού σας κάνει καλό. Λόγω των προβιοτικών αυτών των γαλακτοκομικών προϊόντων, βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει ορισμένους μύκητες. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθούν οι μολύνσεις. Ορισμένες γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν επίσης γιαούρτι στην περιοχή που έχει προσβληθεί ως τοπική θεραπεία. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω κλινικές έρευνες για την επίδραση του γιαουρτιού όπως αναφέρει ο Δρ. Daniel J. Merenstein στην έρευνά του.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Αυτή η χημική ουσία έχει την ικανότητα να θεραπεύει τα τραύματα. Αυτό το καθιστά χρήσιμο εάν έχετε οποιαδήποτε εξέλκωση λόγω φαγούρας. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει οποιοδήποτε άλλο τραύμα ή ιστό που έχει υποστεί βλάβη λόγω μόλυνσης από τον ζυμομύκητα.

Εφαρμόστε το είτε με μια βαμβακερή μπαλίτσα είτε χρησιμοποιήστε το στο κολπικό ντους. Εάν θέλετε κάτι λιγότερο σκληρό, ανακατέψτε το με ίσα μέρη νερού.

Φυσικά βότανα

Αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις - Διάφορα βότανα και φυτά

Υπάρχουν δυο συγκεκριμένα τσάγια που πρέπει να πίνετε για να πολεμήσετε αυτό το πρόβλημα: η εχινάκεια και το σύμφυτο. Το πρώτο έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το δεύτερο μπορεί να ανακουφίσει το κάψιμο και τη φαγούρα.

Μπορείτε να τα πίνετε όλες τις ημέρες που έχετε την λοίμωξη.

Αιθέρια έλαια

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα δύο συνιστώμενα αιθέρια έλαια: τεϊόδεντρο και λάδι καρύδας. Μην ξεχάσετε να τα αραιώσετε στο νερό για να τα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα  πιο μαλακό λάδι όπως το αμυγδαλέλαιο ή το ελαιόλαδο για να τα αραιώσετε.

Είναι εξαιρετικά για την καταπολέμησετε και να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις. Μετά το μπάνιο, χρησιμοποιήστε λίγο βαμβάκι για να εφαρμόσετε το λάδι. Βεβαιωθείτε μετά ότι το ξεπλύνατε καλά.

Όπως ήδη αναφέραμε καλό θα είναι πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμβουλές μας για να αποτρέψετε τις κολπικές μυκητιάσεις να επισκεφθείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Spampinato, Claudia and Darío Leonardi. “Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents” BioMed research international vol. 2013 (2013): 204237.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.