Οι πιθανές επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες στα παιδιά

Υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες στην υγεία των παιδιών. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο το χλώριο που είναι το πιο επιβλαβές, αλλά η ακατάλληλη χρήση του.
Οι πιθανές επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες στα παιδιά

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι πολύ υγιεινό για τα παιδιά να κολυμπούν και να διασκεδάζουν στο νερό. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις, καθώς οι επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες μπορεί να είναι πολύ αρνητικές εάν δεν προληφθούν έγκαιρα.

Το χλώριο είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στις πισίνες για να σκοτώσει βακτήρια και μύκητες ή να αποτρέψει την εμφάνισή τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επηρεάζει μόνο αυτούς τους μικροοργανισμούς, αλλά και τους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει όταν η έκθεση είναι πολύ μεγάλη ή οι ποσότητες της ουσίας στο νερό είναι πολύ υψηλές.

Οι επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες στην υγεία των παιδιών κυμαίνονται από μικρές ενοχλήσεις έως σοβαρά προβλήματα. Η καλύτερη εναλλακτική είναι να τις αποτρέψετε από το να συμβούν.

Το χλώριο και οι κίνδυνοι

Το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο που βρίσκεται στη φύση και είναι ένα από τα δομικά στοιχεία της ύλης. Κατασκευάζεται τεχνητά από κοινό αλάτι μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση.

Το χλώριο προστίθεται στο νερό της πισίνας για να σκοτώσει τα μικρόβια στο νερό. Όταν οι χλωριωμένες ενώσεις έρχονται σε επαφή με το νερό, απελευθερώνουν υποχλωριώδες οξύ, το οποίο είναι ένα ενεργό απολυμαντικό.

Παρά τα μεγάλα οφέλη του, η παρατεταμένη και συχνή έκθεση στο χλώριο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 3 ετών. Σε αυτή τη νεαρή ηλικία, οι αναπνευστικές λειτουργίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται και τείνουν να αντιδρούν ανώμαλα σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Προβλήματα υγείας από τις επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες

Οι επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες στην υγεία των παιδιών μπορεί να είναι πολλές. Οι πιο σοβαρές είναι αυτές που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Γενικά, πρόκειται για διάφορα είδη ερεθιστικών ουσιών.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Οφθαλμικοί ερεθισμοί ή επιπεφυκίτιδα

Πολλές φορές τα παιδιά βγαίνουν από την πισίνα με κόκκινα μάτια. Πιστεύεται ότι αυτή είναι μια από τις επιπτώσεις του χλωρίου στις πισίνες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι είναι συνέπεια της έλλειψης αυτού του στοιχείου. Μια πισίνα που ερεθίζει τα μάτια είναι μια πισίνα που έχει απολυμανθεί άσχημα.

Οι οφθαλμικοί ερεθισμοί και η επιπεφυκίτιδα προκαλούνται συνήθως από την παρουσία ιδρώτα, σάλιου, ούρων, κοπράνων και ιχνών καλλυντικών προϊόντων. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να υπάρχουν στο νερό, ακόμα κι αν φαίνεται καθαρό.

Επιπεφυκίτιδα en niño que estuvo en la piscina.
Όταν εμφανίζεται επιπεφυκίτιδα σε ένα παιδί που έχει πάει σε πισίνα, η κακή απολύμανση της πισίνας είναι συνήθως ο ένοχος.

Δερματικά προβλήματα

Μια άλλη πιθανή επίδραση του χλωρίου στις πισίνες είναι η ξηροδερμία ή η ερεθιστική δερματίτιδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το pH αυτής της ουσίας είναι υψηλότερο από αυτό του δέρματος.

Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται ερεθισμός. Αυτό προκαλεί φαγούρα και ξεφλούδισμα.

Αναπνευστικά προβλήματα

Μια άλλη πιθανή επίδραση του χλωρίου στις πισίνες είναι η δημιουργία αναπνευστικών προβλημάτων. Το χλώριο περιέχει μια συμπυκνωμένη ουσία που ονομάζεται τριχλωραμίνη.

Αυτή η ουσία είναι τοξική και εισπνέεται εύκολα. Δεν φτάνει μόνο στην ανώτερη αναπνευστική οδό, αλλά και βαθιά στους πνεύμονες.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ερεθίσει και να κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Η εγκυμοσύνη μετά τα 35: Όσα πρέπει να ξέρετε

Δηλητηρίαση από χλώριο

Μια υγιής πισίνα δεν πρέπει να έχει οσμή. Αν υπάρχει πολύ έντονη μυρωδιά χλωρίου, σημαίνει ότι το νερό είναι γεμάτο ακαθαρσίες. Αυτή η έντονη μυρωδιά παράγεται όταν το χλώριο αντιδρά – όπως όταν έρχεται σε επαφή με τον ιδρώτα ή τα κόπρανα.

Εάν ένα παιδί καταπιεί πολύ χλωριωμένο νερό, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, έμετο, στομαχικές διαταραχές, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο των ματιών, του λαιμού, των αυτιών και της μύτης.

Αλλεργική ευαισθητοποίηση

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Δρ Alfred Bernard του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χλωρίου στις πισίνες και της εμφάνισης αλλεργικών ασθενειών. Ειδικότερα, αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του άσθματος.

Αυτό είναι εμφανές σε μωρά που κάνουν συχνά μπάνιο σε πισίνες πριν από την ηλικία των δύο ετών και σε παιδιά που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες. Έρευνες δείχνουν ότι για κάθε 100 ώρες έκθεσης σε χλωριωμένη πισίνα, ο κίνδυνος άσθματος αυξάνεται έως και 60%.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι τα άτομα που κολύμπησαν σε πισίνες πριν από την ηλικία των δύο ετών είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν αλλεργίες, ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες

Μία από τις πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι αυτό που είναι γνωστό ως ενεργοποιημένο χλώριο. Αυτή η γενική ονομασία δίνεται στα υποπροϊόντα που προκύπτουν ως αντίδραση του συνδυασμού του χλωρίου με άλλες ουσίες. Αυτό συμβαίνει συχνά στις πισίνες.

Για παράδειγμα, όταν το χλώριο συνδυάζεται με αντηλιακές κρέμες, λοσιόν ή αρώματα, υφίσταται αλλαγές που μπορεί να βλάψουν τον προστατευτικό μανδύα λαδιού του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη ξηρότητα.

Επίσης, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, όταν το χλώριο έρχεται σε επαφή με οργανικές ουσίες (ιδρώτας, ούρα) παράγει χλωραμίνες. Αυτά κάνουν τη μυρωδιά του χλωρίου πιο έντονη, αλλά επηρεάζουν και την εμφάνιση αλλεργικών προβλημάτων υγείας.

Από την άλλη, όταν οι πρωτεΐνες του σάλιου έρχονται σε επαφή με νερό στο οποίο υπάρχουν χλωραμίνες, αποσυντίθενται με επιταχυνόμενο τρόπο. Συνέπεια αυτού είναι ο σχηματισμός καφέ πέτρας στα δόντια.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να φορούν συγκεκριμένη προστασία ματιών όταν χρησιμοποιούν δημόσιες πισίνες.

Συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του χλωρίου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του χλωρίου στην πισίνα στα παιδιά στην υγεία:

 • Αποφύγετε τις πισίνες που έχουν έντονη οσμή χλωρίου.
 • Μην εισέρχεστε σε πισίνες που δεν χρειάζονται ντους πριν και μετά τη χρήση.
 • Μετά το ντους, όταν βγαίνετε από την πισίνα, καλό είναι να βάζετε στο παιδί ενυδατική κρέμα.
 • Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να μην φτύνει ή να κατουρεί στην πισίνα.
 • Συνιστάται το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν μπει στην πισίνα.
 • Ειδικές πάνες που απορροφούν τα ούρα στο νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται και να απαιτούνται για τα μωρά.
 • Είναι καλύτερο να φοράτε γυαλιά και ωτοασπίδες όταν χρησιμοποιείτε πισίνα.
 • Το παιδί θα πρέπει να μάθει να μην βάζει νερό της πισίνας στο στόμα του, πολύ λιγότερο να το καταπίνει.
 • Εάν το παιδί βγαίνει με κόκκινα μάτια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό και να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες για μερικά λεπτά.
 • Οι εξωτερικές πισίνες είναι καλύτερες από τις εσωτερικές πισίνες.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το χλώριο

Υπάρχουν πλέον πισίνες που δεν απολυμαίνονται με χλώριο. Μερικοί χρησιμοποιούν ιονιστές νερού, οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρόλυση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ηλεκτρισμός σκοτώνει τα μικρόβια.

Υπάρχουν επίσης πισίνες που χρησιμοποιούν σύστημα απολύμανσης βρωμίου ή υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό το σύστημα αποστείρωσης είναι πολύ ισχυρό και αξιόπιστο. Τόσο αυτά όσο και τα προηγούμενα είναι καλές εναλλακτικές για την αποφυγή των επιπτώσεων του χλωρίου στις πισίνες στην υγεία των παιδιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bernard A. Chlorination products: emerging links with allergic diseases. Curr Med Chem. 2007;14(16):1771-82. doi: 10.2174/092986707781058940. PMID: 17627515.
 • De la Vega Pazitková, T., Pérez Martínez, V. T., & Bezos Martínez, L. (2010). Factores de riesgo de asma bronquial en niños y su relación con la severidad de las manifestaciones clínicas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2), 0-0.
 • Drobnic, F. (2009). Impacto sobre la salud de los compuestos utilizados en el tratamiento del agua en las piscinas. Estado de la cuestión. Apunts. Medicina de l’Esport, 44(161), 42-47.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.