Πώς να προστατέψετε τα μαλλιά σας από το χλώριο

Εάν ανυπομονείτε να κολυμπήσετε στην πισίνα, αλλά ανησυχείτε λίγο για το πώς το χλώριο μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας, μην ανησυχείτε.
Πώς να προστατέψετε τα μαλλιά σας από το χλώριο

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Καθώς φτάνει ο χειμώνας και οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε πισίνες για άσκηση, λίγοι ανησυχούν για τα μαλλιά που μπορούν να καταστραφούν από το χλώριο. Τα γυμναστήρια και τα κέντρα σπα συνιστούν συνήθως να φοράμε σκουφάκι. Το σκουφάκι δεν είναι μόνο για να μην βρομίζει το νερό, αλλά και για να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα μαλλιά σας.

Πώς να προστατέψετε τα μαλλιά σας από το χλώριο

Με όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, πρέπει να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους το νερό της πισίνας έχει χλώριο. Βασικά, ο λόγος είναι πολύ απλός: Το χλώριο είναι ένα απολυμαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως.

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την απολύμανση, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι τα μαλλιά μας καταλήγουν να γίνονται εύθραυστα και χάνουν τη φυσική τους λάμψη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατέψετε τα μαλλιά σας.

Χρησιμοποιήστε ένα σκουφάκι κολύμβησης

γυναίκα με σκουφάκι

Αυτό το αξεσουάρ κολύμβησης είναι απαραίτητο. Προστατεύει τα μαλλιά σας περιορίζοντας την επαφή με το νερό. Τα σκουφάκια διατίθενται σε διάφορα υλικά: ύφασμα, σιλικόνη, πολυουρεθάνη και λατέξ. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τελευταίο, επειδή το λατέξ μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας όταν προσπαθείτε να τα φορέσετε και να τα βγάλετε.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πρέπει να φορούν σκουφάκι κολύμβησης για να προστατεύουν τα μαλλιά τους από χλωριωμένο νερό.

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερις τρόποι να ισιώσετε τα μαλλιά σας φυσικά χωρίς σίδερο

Απλώστε κάποιο λάδι για να προστατέψετε τα μαλλιά σας

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε την καταστροφή των μαλλιών σας από το χλώριο εάν δεν θέλετε να είστε ο μόνος που φοράει σκουφάκι στην πισίνα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα λάδι όπως το λάδι αργκάν, το λάδι καρύδας ή το ελαιόλαδο στα μαλλιά σας.

Απλώς τρίψτε λίγο λάδι στις παλάμες των χεριών σας και διανείμετέ το σε όλα τα μαλλιά σας. Θα τα κάνει πιο ανθεκτικά στο χλώριο.

Βρέξτε τα τα μαλλιά σας από πριν

Ένας άλλος τρόπος για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από το χλώριο στην πισίνα είναι να τα βρέξετε με κρύο νερό πριν μπείτε μέσα. Θα μπορούσατε επίσης να τα πλύνετε εάν το επιθυμείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό το απλό μέτρο θα εμποδίσει τα μαλλιά σας να απορροφήσουν το νερό στην πισίνα.

Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εφαρμόστε μια ποιοτική μάσκα μαλλιών

Ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε σκουφάκι κολύμβησης ή μία από τις άλλες επιλογές, είναι πάντα καλή ιδέα να εφαρμόσετε μια μάσκα μαλλιών μετά το μπάνιο. Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να αγοράσετε στα τοπικά καταστήματά σας, αλλά μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις δικές σας στο σπίτι.

Αυτά τα είδη μάσκας παρέχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και μπορείτε να τα εφαρμόζετε καθημερινά στα μαλλιά σας, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά πηγαίνετε στην πισίνα.

Πώς να προστατέψετε τα μαλλιά σας από το χλώριο όταν είναι βαμμένα

γυναίκα που κολυμπά
Τα άτομα που βάφουν τα μαλλιά τους πρέπει να υιοθετήσουν ειδικά μέτρα για την προστασία των μαλλιών τους από το χλωριωμένο νερό.

Αλλά τι γίνεται με την προστασία των μαλλιών μας όταν είναι βαμμένα;

Οι άνθρωποι που βάφουν τα μαλλιά τους παρατηρούν συχνά πώς γίνονται κιτρινωπά ή πράσινα αφού μπουν στην πισίνα. Όπως επισημαίνει αυτό το άρθρο σχετικά με τον αντίκτυπο στην ασφάλεια της υγείας των ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού στις πισίνες, μπορεί να υπάρχουν «αλλοιώσεις των χαρακτηριστικών των μαλλιών, τροποποιήσεις ορισμένων βαφών κ.λπ.»

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές στην πράξη. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να συνηθίσετε να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα για βαμμένα μαλλιά.

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε, η προστασία των μαλλιών σας από το χλώριο δεν είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε, αν και πρέπει να υιοθετήσετε κάποια επιπλέον μέτρα, είτε πηγαίνετε συχνά στην πισίνα ή εάν πηγαίνετε μόνο μερικές φορές κατά τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, θυμηθείτε να προσέχετε ιδιαίτερα εάν έχετε βάψει πρόσφατα τα μαλλιά σας ή έχετε κάνει ανταύγειες. Περιμένετε μια εβδομάδα (τουλάχιστον) πριν πάτε σε μια πισίνα ή φορέστε σκουφάκι κολύμβησης. Αυτό είναι σημαντικό αν δεν θέλετε να δείτε αλλαγές στο χρώμα.

Λοιπόν, πώς προστατεύετε τα μαλλιά σας όταν πηγαίνετε στην πισίνα; Έχετε δοκιμάσει ποτέ κάποια από τις λύσεις που αναφέραμε παραπάνω;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental11, 815-819.
  • Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
  • Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.