Ξηρά μάτια κατά την εμμηνόπαυση: Γιατί συμβαίνει;

Τα ξηρά μάτια κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα του σταδίου, αμέσως μετά από τις εξάψεις. Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο.
Ξηρά μάτια κατά την εμμηνόπαυση: Γιατί συμβαίνει;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που φέρνει πολλές αλλαγές σε όλο το σώμα. Αν και πολλές γυναίκες δεν έχουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα, ή έχουν ήπιας μορφής ενοχλήσεις, μερικές πάσχουν από σοβαρή δυσφορία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ένα από αυτά τα συμπτώματα: τα ξηρά μάτια κατά την εμμηνόπαυση.

Τα ξηρά μάτια είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Συμβαίνει όταν η επιφάνεια του ματιού χάνει μέρος της υγρασίας που την προστατεύει κανονικά και μπορεί να γίνει μια πολύ άβολη κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει κνησμό, οπτικά προβλήματα, ακόμη και τραυματισμούς.

Περίπου το 30% του πληθυσμού πάσχει από ξηροφθαλμία. Ωστόσο, σε αυτό το ποσοστό, ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από ξηρά μάτια κατά την εμμηνόπαυση είναι πολύ υψηλός. Σχεδόν το 60% των γυναικών εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα.

Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τη σχέση μεταξύ ξηροφθαλμίας και εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, θα αναφέρουμε μια σειρά βημάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε αυτό το πρόβλημα και να μειώσετε την ενόχληση.

Τι προκαλεί ξηρά μάτια κατά την εμμηνόπαυση;

Όπως αναφέραμε, είναι μια παθολογία που μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες. Φαίνεται ότι η σχέση με την εμμηνόπαυση έγκειται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν.

Κατά την εμμηνόπαυση, το οιστρογόνο μειώνεται. Αυτή η μείωση των οιστρογόνων αλλάζει σχεδόν όλες τις εκκρίσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, επηρεάζει επίσης τον κόλπο. Επομένως, αυτό προκαλεί ξηρότητα του κόλπου που είναι εμφανής κατά τη σεξουαλική επαφή.

Δυστυχώς, τα ξηρά μάτια είναι το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα στην εμμηνόπαυση μετά από τις εξάψεις. Επιπλέον, μπορεί να διαρκέσει έως και 4 χρόνια. Ωστόσο, δεν σχετίζεται μόνο με τις ορμόνες. Στην πραγματικότητα, η γήρανση μπορεί επίσης να την επηρεάσει. Μερικές άλλες αιτίες είναι:

  • Φακοί επαφής
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά
  • Θεραπείες καρκίνου, όπως χημειοθεραπεία
  • Υπερβολική χρήση θέρμανσης ή διαβίωσης σε πολύ ξηρό και μολυσμένο περιβάλλον

Τα ξηρά μάτια αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των ματιών, είτε στον κερατοειδή χιτώνα είτε αλλού. Επιπλέον, οι γυναίκες νιώθουν σαν να υπάρχει άμμος μέσα στα μάτια και τα μάτια αισθάνονται βαριά. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την όραση.

κόκκινα μάτια

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Τα δάκρυα στα μάτια έχουν αμυντική λειτουργία. Λειτουργούν ως ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού που απομακρύνουν τα σωματίδια και τα μικρόβια που μπορούν να βλάψουν τα μάτια. Όταν αυτή η υγρασία εξαφανιστεί, τα μάτια ερεθίζονται. Επομένως, είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμό.

Επιπλέον, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται. Επομένως, εάν τα ξηρά μάτια δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν ακόμη και να αναπτυχθούν έλκη.

μάτι κοντινό

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα ξηρά μάτια;

Λόγω της ταλαιπωρίας και των κινδύνων της ξηροφθαλμίας, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπο να την αντιμετωπίσετε. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα πράγματα. Πρώτον, συνιστούμε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας συχνά. Αυτό βοηθά στην τόνωση των δακρυϊκών αγωγών.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να κάνετε διαλείμματα για να ξεκουράσετε τα μάτια σας. Για παράδειγμα, κάντε διαλείμματα ενώ μελετάτε, εργάζεστε ή ακόμα και όταν παρακολουθείτε τηλεόραση.

Επίσης, σας συνιστούμε να είστε προσεκτικοί με τον άνεμο και τον ήλιο. Είναι καλύτερο να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, καθώς προστατεύουν μάτια από το να μπουν τα σωματίδια σε αυτά. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα ξηρά περιβάλλοντα.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να μειώσετε τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρες στο σπίτι. Επίσης, ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε τι τρώτε και πίνετε πολύ νερό.

Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να κοιμάστε αρκετά. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, τα μάτια σας θα υποφέρουν και θα είναι ακόμη πιο ευαίσθητα.

Συμπέρασμα

Το πραγματικά σημαντικό είναι ότι, εάν αισθάνεστε δυσφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Τα ξηρά μάτια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά και να αλλάξουν την ποιότητα ζωής σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρετικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.