Πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης

Οι ετικέτες των προϊόντων περιποίησης περιέχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες, όπως τα συστατικά, την ημερομηνία λήξης, και τα πιθανά αλλεργιογόνα. Γιατί θα πρέπει να τις διαβάζετε; Τι θα πρέπει να προσέχετε; Μάθετε περισσότερα στο σημερινό μας άρθρο!
Πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης

Έχει γραφτεί από Alejandra Maria Gonzalez Bonilla

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ετικέτες των προϊόντων περιποίησης είναι ένα σημαντικό κομμάτι τους καθώς θα πρέπει να τις προσέχετε όταν τα αγοράζετε. Ο λόγος είναι πως περιέχουν πληροφορίες για τα συστατικά, τα οφέλη, και την ενδεικτική χρήση τους. Όλα αυτά είναι σημαντικά για να είναι καλά πληροφορημένος ένας καταναλωτής, γι’ αυτό συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε τι θα πρέπει να κοιτάτε.

Το δέρμα είναι ένας ιστός ο οποίος μπορεί ν’ απορροφά διάφορες ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα περιποίησης. Το πρόβλημα εγείρεται όταν αυτές είναι τοξικά χημικά που βλάπτουν την υγεία μακροπρόθεσμα.

Τι είναι ένα προϊόν περιποίησης;

Για να κατανοήσετε καλύτερα τις ετικέτες, ας δούμε τι θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας σε ένα προϊόν περιποίησης. Εδώ, αναφερόμαστε στις ουσίες που εφαρμόζουμε στη επιφάνεια του σώματος για να το προστατεύσουμε, να το καθαρίσουμε, ή να καλύψουμε τη φυσική μυρωδιά του. Όμως, αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Έτσι, λοσιόν, αποσμητικά, αρώματα, και μακιγιάζ είναι όλα μέρος μιας μακράς λίστας που αποτελείται από αυτή την κατηγορία προϊόντων. Μάθετε τι θα πρέπει να κοιτάτε στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης στη συνέχεια.

Τι είναι το INCI και πώς σχετίζεται με τις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης;

Το INCI (Διεθνής Ονοματολογία Συστατικών των Καλλυντικών Προϊόντων) είναι ένα σύστημα που ρυθμίζει την ορολογία που χρησιμοποιείται στα προϊόντα περιποίησης. Αυτό χρησιμοποιείται στις ετικέτες τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Λατινικά ονόματα των συστατικών εμφανίζονται στην επιστημονική τους ονομασία και τα παράγωγα ή χημικά συστατικά στην Αγγλική γλώσσα. Ομοίως, ταξινομούν τα στοιχεία με τέτοιον τρόπο ώστε τα πρώτα να είναι εκείνα με τη μεγαλύτερη ποσότητα.

Διάφορα καλλυντικά προϊόντα
Οι κανονισμοί για τα προϊόντα περιποίησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όμως το INCI είναι ένα διεθνές πρωτόκολλο.

Ποιες πληροφορίες θα πρέπει να περιέχουν οι ετικέτες των προϊόντων περιποίησης;

Οι ετικέτες των προϊόντων περιποίησης δεν διαβάζονται εύκολα, συνήθως. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά. Ξεκινώντας, θα πρέπει να περιέχουν μια λίστα των συστατικών και να τα δείχνουν με σειρά από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη συγκέντρωση.

Επιπλέον, αυτή η λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει ουσίες όπως αλλεργιογόνα που είναι ικανά να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Τα συστατικά με συγκέντρωση μικρότερη του 1% ίσως να μην περιλαμβάνονται με συγκεκριμένη σειρά.

Ο αστερίσκος είναι ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να κατανοήσετε στις ετικέτες αυτών των προϊόντων. Βρίσκεται εκεί είτε για να προσδιορίσει την προέλευση του συστατικού, είτε για να υποδείξει τα αλλεργιογόνα.

Ο FDA περιλαμβάνει πληροφορίες όπως το όνομα της εταιρείας και τη διεύθυνσή της, προφυλάξεις για τη χρήση, τη λειτουργία του προϊόντος, το βάρος ή τον όγκο του περιεχομένου, οδηγίες χρήσης, ημερομηνία λήξης, χρόνο διατήρησης, και αριθμό παρτίδας.

Λίστα συστατικών στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης

Πολλά συστατικά με εξαιρετικά οφέλη και τα οποία είναι απαραίτητα στη σύνθεση της φόρμουλας, προστίθενται σε μικρές ποσότητες. Δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να τα αναγνωρίζετε. Τα συντηρητικά και τα αρώματα βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες, κάτω από 1%.

Εδώ, έχουμε ορισμένες επιλογές των κύριων συστατικών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

 • Η 1,4-διοξάνη βρίσκεται στα προϊόντα που παράγουν αφρό και είναι τοξική
 • Η βενζοφαινόνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στα κραγιόν και στα βερνίκια νυχιών για να τα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία
 • Οι βουτυλιωμένες ενώσεις διαταράσσουν την παραγωγή ενδοκρίνης και είναι τοξικές για κάποια όργανα
 • Η πίσσα άνθρακα είναι ένα καρκινογόνο που βρίσκεται, ορισμένες φορές, στα σαμπουάν, τα σαπούνια, και τις βαφές μαλλιών
 • Οι ενώσεις αιθανολαμίνης είναι χημικά που βρίσκονται στα καλλυντικά και πλέον απαγορεύονται σε ορισμένες χώρες εξαιτίας της πιθανής σύνδεσής τους με τον σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμίνων
 • Η φορμαλδευγή είναι μια ουσία που απελευθερώνεται από τα συντηρητικά που περιέχουν τα περισσότερα σαμπουάν και τα υγροσάπουνα για τα μωρά
 • Η τρικλοζάνη βρίσκεται σε απορρυπαντικά και οδοντόκρεμες
 • Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα πιθανό καρκινογόνο που εντοπίζεται σε πούδρες μακιγιάζ
 • Οι νιτροζαμίνες εμφανίζονται σε μεγάλη ποικιλία καλλυντικών
 • Τα φθαλικά οξέα, απαγορευμένα σε ορισμένες χώρες, είναι ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα όπως αρωματικές λοσιόν και σαπούνια

Άλλες πληροφορίες που περιέχουν οι ετικέτες των προϊόντων περιποίησης

Υπάρχουν ορισμένα σημεία στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης που θα πρέπει να προσέχετε ώστε να γνωρίζετε σε τι αναφέρονται. Εδώ έχουμε τις πιο συχνές.

Δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα

Όπως δείχνει το όνομα, ο όρος αναφέρεται στο γεγονός πως η εταιρεία δεν δοκίμασε το προϊόν σε ζώα. Αυτό το μήνυμα ίσως στηρίζεται και από ένα πιστοποιητικό από έναν ελεγκτικό οργανισμό.

Υποαλλεργικό

Αυτό δείχνει ότι η φόρμουλα έχει μια σύνθεση που προκαλεί λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πως το προϊόν δε θα προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα.

Γυναίκα εφαρμόζει λοσιόν στο πρόσωπό της- ετικέτες των προϊόντων περιποίησης
Το δέρμα είναι ευαίσθητο στα χημικά, έτσι θα πρέπει να προσέχετε τα συστατικά των καλλυντικών, ειδικά όσα δεν έχετε ακούσει προηγουμένως.

Ημερομηνία λήξης

Αυτή είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το προϊόν, λαμβάνοντας υπόψιν τη σωστή αποθήκευσή του. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα.

Οι ετικέτες θα πρέπει να δείχνουν τη μέγιστη περίοδο χρήσης και, σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η ημερομηνία συνοδεύεται από ένα “Μ”, δηλαδή τον αριθμό των μηνών που μπορεί να το χρησιμοποιείτε.

Οι πληροφορίες στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης

Η βιομηχανία καλλυντικών είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και αυτό έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές να δείχνουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις φόρμουλες και τις ετικέτες τους. Επίσης, τα συστατικά είναι πλέον πιο μεγάλο ζήτημα για τους καταναλωτές οι οποίοι είναι καλύτερα πληροφορημένοι και προσέχουν περισσότερο ό,τι καταναλώνουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
 • Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.