Κρέμες φωτισμού: Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται

Οι κηλίδες στο δέρμα σας είναι ένα ενοχλητικό αισθητικό πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες φωτισμού για να τις μειώσετε αισθητά. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Κρέμες φωτισμού: Τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται

Τελευταία ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου, 2021

Οι κηλίδες του δέρματος είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά αισθητικά προβλήματα. Δυστυχώς, η έκθεση στον ήλιο, η ηλικία, οι ορμονικές ανισορροπίες και πολλοί άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο κηλίδων. Λόγω αυτού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν κρέμες φωτισμού.

Αυτά τα προϊόντα έχουν συστατικά που βοηθούν στη μείωση του υπερχρωματισμού του δέρματος και κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται νεότερο και πιο ομοιόμορφο. Ωστόσο, για να επιτύχετε αυτά τα καλά αποτελέσματα, πρέπει να ξέρετε πώς να τις χρησιμοποιείτε σωστά.

Μην ανησυχείτε: Θα σας πούμε πώς να τις χρησιμοποιήσετε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι οι κρέμες φωτισμού;

κρέμα για το δέρμα
Οι κρέμες λεύκανσης του δέρματος περιέχουν ουσίες που βοηθούν στη μείωση των λεκέδων του δέρματος

Οι κρέμες φωτισμού είναι καλλυντικά προϊόντα που βοηθούν στη μείωση ή την εξάλειψη των κηλίδων που εμφανίζονται στο δέρμα σας. Τα ενεργά συστατικά τους μπορούν να καταστρέψουν τη μελανίνη στις πληγείσες περιοχές. Ταυτόχρονα, διεγείρουν την κυτταρική αναγέννηση και ενυδάτωση.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο NHS Foundation Trust, μπορεί να περιέχουν έναν συνδυασμό διαφορετικών φαρμάκων. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι υδροκινόνη, ρετινοειδή και κορτικοστεροειδή. Κάθε μία από αυτές τις ουσίες έχει διαφορετική επίδραση στο δέρμα σας.

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά:

  • Υδροκινόνη ή μονοβενζυλαιθέρας της υδροκινόνης: Αυτή είναι μια ουσία που βοηθά στην αναστολή της υπερπαραγωγής μελανοκυττάρων ή χρωστικών κυττάρων.
  • Τα ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη ή το ρετινοϊκό οξύ, βοηθούν στην τόνωση της αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος. Επιπλέον, βοηθούν την υδροκινόνη να διεισδύσει στο δέρμα.
  • Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να μειώσουν και να αποτρέψουν τη φλεγμονή του δέρματος. Το πιο κοινό παράδειγμα είναι η υδροκορτιζόνη.

Εκτός από τις ουσίες που αναφέραμε, οι κρέμες φωτισμού μπορούν επίσης να περιέχουν βιταμίνη C, κοζικό οξύ, αδαπαλένιο τζελ, το οποίο είναι επίσης ρετινοειδές ή αζελαϊκό οξύ. Μερικά περιέχουν ακόμη και εκχυλίσματα λαχανικών όπως η γλυκόριζα ή χαμομήλι ή μουριά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις κρέμες φωτισμού

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι κρέμες φωτισμού δεν φέρνουν άμεσες διορθώσεις. Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση των κηλίδων του δέρματος είναι μια πρόκληση που απαιτεί γενικά χρόνο. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να κατανοήσετε τις καλύτερες επιλογές θεραπείας.

Ένας σημαντικός παράγοντας για να έχετε καλά αποτελέσματα από αυτά τα προϊόντα είναι να τα χρησιμοποιείτε με συνέπεια. Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε τις επιπτώσεις μεταξύ 6 και 12 μηνών μετά την πρώτη χρήση. Επιπλέον, θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε μία ή δύο φορές την ημέρα.

Πώς να τις χρησιμοποιήσετε

  • Για να ξεκινήσετε, απλώστε ένα λεπτό στρώμα της κρέμας στις κηλίδες. Όπως έχουμε πει, πρέπει να το κάνετε αυτό έως και δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας.
  • Πριν και μετά τη χρήση του προϊόντος, πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας και να αποφεύγετε την επαφή του δέρματος με το δέρμα από άλλα άτομα για τουλάχιστον μία ώρα μετά την εφαρμογή.
  • Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση τους κοντά στα μάτια σας ή γύρω από τα βλέφαρα. Υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.
  • Επίσης, δεν πρέπει να τις χρησιμοποιείτε εάν έχετε εγκαύματα ή εξανθήματα στο δέρμα σας.

Αντηλιακό: Ο ιδανικός σύμμαχος

γυναίκα και αντηλιακό
Το αντηλιακό είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα για την προστασία του δέρματός σας από κηλίδες. Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε κρύες ή συννεφιασμένες μέρες.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τις κηλίδες του δέρματος, υπάρχει ένα προϊόν που πρέπει πάντα να έχετε: αντηλιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το αντηλιακό είναι απαραίτητο όταν βρίσκεστε έξω, ακόμα και όταν βρέχει ή χιονίζει.

Στην πραγματικότητα, ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, οι «μη φαγετογόνες» εναλλακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τους πόρους σας καθαρούς και να αποφύγετε ξεσπάσματα.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση κρεμών φωτισμού;

Ανάλογα με τη σύνθεση, οι κρέμες αυτές μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία. Επομένως, πρέπει να τις χρησιμοποιείτε αποκλειστικά τη νύχτα. Άλλες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ελαφρύ ερεθισμό του δέρματος και αλλεργικές αντιδράσεις όπως κάψιμο, κνησμό και δερματίτιδα.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη χρήση του προϊόντος και να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχουν κρέμες που περιέχουν υδράργυρο και άλλα συστατικά που μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας. Εξαιτίας αυτού, όταν επιλέγετε ένα προϊόν, θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που είναι εγκεκριμένο από δερματολόγους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.