3 συμβουλές για τους μύκητες στα φυτά εσωτερικού χώρου

Η διατήρηση των φυτών εσωτερικού χώρου χωρίς μύκητες είναι εφικτή παρέχοντάς τους βασική φροντίδα και εφαρμόζοντας αυτά τα κόλπα.
3 συμβουλές για τους μύκητες στα φυτά εσωτερικού χώρου

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2023

Για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου απαλλαγμένα από μύκητες, πρέπει να φροντίζετε προληπτικά ή να ενεργείτε άμεσα, μόλις παρατηρήσετε αλλαγές στο φυτό. Είναι ο περιορισμός των φυτών αυτών μέσα στο σπίτι που δημιουργεί τις συνθήκες για αυτά τα προβλήματα.

Αλλά πώς να το κάνετε; Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές και συστάσεις. Όμως, πριν ασχοληθούμε με το θέμα, είναι καλό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι συνηθισμένοι μύκητες σε αυτού του είδους τα φυτά και τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν για την παρουσία τους.

Τύποι μυκήτων που είναι συνηθισμένοι στα φυτά εσωτερικού χώρου

Δεδομένου ότι πρόκειται για φυτά που διατηρούνται μέσα στο σπίτι, οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στις γλάστρες λόγω της συσσώρευσης υγρασίας στο υπόστρωμα και του μείγματος σπορίων και χώματος. Σιγά-σιγά, προσβάλλουν σταδιακά τα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου τοποθετούνται σε μπαλκόνια ή βεράντες, αλλά κάποια βρίσκονται σε κλειστά δωμάτια, όπου οι συνθήκες μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον τους. Η συνέπεια είναι να μαραθούν.

Ποιοι μύκητες όμως προσβάλλουν τα φυτά;

  • Βοτρύτης: Πρόκειται για μια γκρίζα, τριχωτή μούχλα, προϊόν του ψύχους και της υπερβολικής υγρασίας, η οποία συνήθως βλάπτει τα πιο μεγάλα σε ηλικία φυτά.
  • Λευκή μούχλα: Αυτή είναι γνωστή ως Sclerotinia spp. Αν και λέγεται ότι δεν είναι πολύ σοβαρή, είναι μια προειδοποίηση ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του φυτού.
  • Σκουριά: Πρόκειται για μια ασθένεια των φυτών που είναι χαρακτηριστική των υγρών περιβαλλόντων. Τα φύλλα φαίνονται κιτρινωπά, καφέ ή ακόμη και μαύρα. Επιπλέον, το πίσω μέρος των φύλλων εμφανίζει μικροβλάβες. Αν και τα φυτά που φιλοξενούν αυτά τα παράσιτα σπάνια πεθαίνουν, η εμφάνισή τους επηρεάζεται σημαντικά.
  • Περονόσπορος είναι ο μύκητας που είναι εμφανής στις επάνω πλευρές των φύλλων. Πρόκειται για υπόλευκες, κονιορτοειδείς κηλίδες που εξαπλώνονται επίσης στους νεαρούς βλαστούς, τους καρπούς και τα άνθη, προκαλώντας τους καχεξία και πτώση. Αυτή η επίστρωση αποτελείται από μυκήλιο και άχρωμα σπόρια, όλα παρόμοια με μια αλευρώδη επίστρωση.
  • Negrilla: Μια άλλη ονομασία είναι “fumagine” και εκδηλώνεται ως μαύρη σκόνη που αποδυναμώνει τη βλάστηση, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Συνέπειά της είναι η παρεμπόδιση της διέλευσης του φωτός, η οποία επηρεάζει τη φωτοσύνθεση.
How to keep houseplants fungus-free.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου απαλλαγμένα από μύκητες

Η γνώση της εμφάνισης αυτών των μικροοργανισμών διευκολύνει τον εντοπισμό και την καταπολέμησή τους. Για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου απαλλαγμένα από μύκητες, καλό είναι να εφαρμόσετε στην πράξη τις παρακάτω συστάσεις.

1. Ψεκάστε φυσικά μυκητοκτόνα

Οι φυσικές θεραπείες είναι επωφελείς τόσο για το φυτό όσο και για όσους ζουν μαζί του. Χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα, δεν εκτίθεστε σε χημικές οσμές και τις πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις τους.

Ορισμένες μελέτες σχετικά με την αντιμυκητιακή δράση φυσικών εκχυλισμάτων, όπως αυτές που εξετάστηκαν στο περιοδικό Saber, υπογραμμίζουν ότι τα μυκητοκτόνα που παρασκευάζονται με μελισσόχορτο αναστέλλουν την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus flavus.

Μεταξύ πολλών πιθανών συστατικών, το γάλα, το τζίντζερ και η μέντα αποτελούν καλές επιλογές. Άλλα αποτελεσματικά φυσικά μυκητοκτόνα για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου απαλλαγμένα από μύκητες είναι αυτά που θα σας αποκαλύψουμε τώρα.

Διάλυμα σκόρδου

Το σκόρδο, σε σκόνη ή θρυμματισμένο, το ρίχνετε σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζετε κατά του ωιδίου. Η ουσία αυτών των βολβών είναι η αλλικίνη, που συνδέεται με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Με τη σειρά του, το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας στην Αργεντινή, αναδεικνύει το σκόρδο ως εντομοαπωθητικό με αντιμυκητιακές ιδιότητες, ιδανικό για την καταπολέμηση των μυκήτων στα φυτά.

Μείγμα ξυδιού και νερού

Σύμφωνα με δημοσίευση του Postharvest Biology and Technology, το ξύδι από μπαμπού συγχωνευμένο με κόμμι ροδάκινου είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο της γκρίζας μούχλας. Αν και το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε φυτά βατόμουρου, είναι δυνατόν να το επαναλάβετε σε καλλωπιστικά είδη.

Όσον αφορά το ξύδι ως μυκητοκτόνο, το International Journal of Molecular Sciences διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του ξυδιού κατά του Botrytis cinerea. Στις δοκιμές τους, διαπίστωσαν ότι η αραίωση του πυρολεανικού οξέος αναστέλλει την ανάπτυξη του μύκητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την προστασία των φυτών από παθογόνες επιθέσεις.

Ο σκοπός του οξέος είναι να τροποποιήσει το pH των μικροοργανισμών. Τα μείγματα για το σκοπό αυτό περιέχουν τουλάχιστον 3 κουταλιές της σούπας ξύδι σε 1 λίτρο νερού.

Μαγειρική σόδα

Συνδυάστε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 1 λίτρο νερό και ψεκάστε το διάλυμα στα φύλλα, στην κορυφή και στο κάτω μέρος. Πρόκειται για μια σπιτική συνταγή με θετικά αποτελέσματα κατά των μυκήτων.

Μάλιστα, έρευνα από το Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas ανέλυσε την αποτελεσματικότητα του διττανθρακικού καλίου ως μυκητοκτόνο. Στο πείραμα, ανακάτεψαν την ουσία αυτή με φωσφορούχο κάλιο και διαπίστωσαν σημαντική μείωση της εμφάνισης και της σοβαρότητας του περονόσπορου.

2. Αφαιρέστε τα άρρωστα φύλλα

Το κόψιμο των άρρωστων φύλλων είναι ο πιο γρήγορος και προφανής τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας απαλλαγμένα από μύκητες. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι κήπου, κόψτε τα μολυσμένα μέρη και πετάξτε τα. Θυμηθείτε να απολυμαίνετε το εργαλείο πριν και μετά τη χρήση, καθώς και να φοράτε γάντια όταν το κρατάτε.

3. Αλλάξτε γλάστρες

Όπως ακριβώς η αφαίρεση των φύλλων είναι ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τους μύκητες στα φυτά εσωτερικού χώρου, η μετακίνησή τους σε άλλη γλάστρα είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Μεταφυτεύστε τα και πάρτε νέο χώμα.

Πριν από τη φύτευση, φροντίστε να καθαρίσετε καλά το δείγμα, από τα φύλλα μέχρι τις ρίζες. Αν ψεκάσετε μυκητοκτόνο στη βάση της γλάστρας, οι σπόροι της μούχλας δεν θα εξαπλωθούν ξανά.

Mold in soil.
Οι μύκητες αναπτύσσονται επίσης στο υπόστρωμα, γεγονός που μπορεί να σας αναγκάσει να αλλάξετε γλάστρα.

Τι να κάνετε μετά την εξάλειψη των μυκήτων στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Μόλις ολοκληρώσετε την απολύμανση του φυτού, εξετάστε την προσαρμογή του περιβάλλοντός τους προς όφελος της υγείας τους. Δηλαδή, τοποθετήστε το είδος σε χώρο όπου δέχεται επαρκή αερισμό και φως και οι δύο συνθήκες θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλα φυτά κοντά του, τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Ομοίως, ελέγξτε ότι η γλάστρα στραγγίζει σωστά το νερό και ότι είναι καθαρή. Ποτίστε τα φυτά το πρωί, επειδή τη νύχτα το χώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει. Με όλες αυτές τις συστάσεις, είναι βέβαιο ότι θα κρατήσετε τους μύκητες μακριά και τα φυτά εσωτερικού χώρου θα ευδοκιμήσουν.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
6 συμβουλές για να μεγαλώσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
6 συμβουλές για να μεγαλώσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα

Η αφαίρεση των πεσμένων φύλλων, η μεταφύτευση και το φειδωλό πότισμα είναι μερικές από τις συμβουλές για όμορφα παχύφυτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.