Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: χρησιμοποιήστε λιωμένο σκόρδο

Τα φαρμακευτικά οφέλη του σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία επούλωση και την καταπολέμηση μολύνσεων, οι οποίες προκαλούνται από τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα. Μάθετε πώς σε αυτό το άρθρο!
Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: χρησιμοποιήστε λιωμένο σκόρδο
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σκόρδο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τη δυσφορία που προκαλούν τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα, χάρη στις απολυμαντικές του ιδιότητες. Είναι φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο. Οι κοντινοί του συγγενείς είναι τα κρεμμύδια, τα εσαλότ, και τα πράσα.

Φυτρώνει σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο και αποτελεί δημοφιλές υλικό στην κουζίνα, εξαιτίας της δυνατής οσμής και της νόστιμης γεύσης του. Χρησιμοποιείται, από αρχαίων χρόνων, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Συμπτώματα και αιτίες για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Γυναίκα κρατά τα πόδια της

Ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν η σάρκα κάτω από τη μία ή και τις δύο πλευρές του νυχιού, γίνεται πιο ευαίσθητη και εμφανίζει φλεγμονή εξαιτίας υπερτροφίας του νυχιού ή της πίεσης που του ασκεί η σάρκα.

Η δυσφορία προκαλείται συχνά λόγω στενών παπουτσιών. Τα ψηλοτάκουνα υποδήματα μπορούν να προκαλέσουν επίσης πρόβλημα, καθώς αλλάζουν το κέντρο βάρους του σώματος προς τα μπροστά, και έτσι τα δάκτυλα των ποδιών πιέζονται στο στενότερο τμήμα του παπουτσιού.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα προκαλούνται από το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών. Θα πρέπει να κόβετε τις άκρες τετραγωνισμένα και όχι να τις στρογγυλεύετε. Αν δε το κάνετε, τότε η σάρκα μπορεί να μεγαλώνει γύρω από τις στρογγυλεμένες άκρες και, όταν το νύχι μεγαλώνει φυσιολογικά ίσως διαπεράσει το δέρμα.

Κόλπα για να κόψετε τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Γυναίκα κόβει τα νύχια του ποδιού της

Το σωστό κόψιμο των νυχιών είναι το πρώτο βήμα πρόληψης.

Παρακάτω, θα σας δείξουμε τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσετε ώστε να κόψετε ένα νύχι που έχει μπει στο δέρμα. Μη δοκιμάσετε να το κόψετε μόνοι, αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

 • Μουλιάστε τα νύχια σε ζεστό νερό για να το μαλακώσετε.
 • Έπειτα, κόψτε τα νύχια σας ίσια, κατά μήκος της άκρης του δακτύλου, με έναν καθαρό και κοφτερό νυχοκόπτη.
 • Μη λιμάρετε τις άκρες, και μη τις κόψετε πολύ.
 • Επίσης, σκεφτείτε την προοπτική του να φοράτε φαρδύτερα παπούτσια μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Παρακάτω, θα σας μιλήσουμε για τις ιδιότητες του σκόρδου οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ ανακουφιστείτε από αυτό το πρόβλημα. Θα μοιραστούμε επίσης μια θεραπεία στην οποία συμπεριλαμβάνεται αυτό το συστατικό.

Οι ιδιότητες του σκόρδου

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

Το σκόρδο είναι μια αξιοθαύμαστη φυσική θεραπεία για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα.

Οφείλει τις ιδιότητές του στο σύμπλεγμα που ονομάζεται αλλισίνη. Πρόκειται για ένα από τα θειικά συμπλέγματα τα οποία απελευθερώνονται όταν το σκόρδο κόβεται, λιώνεται, ή μασιέται. Αυτή είναι υπεύθυνη και για την ξεχωριστή μυρωδιά του.

Καθώς το σκόρδο είναι μια αντισηπτική, φυσική θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των νυχιών που μπαίνουν στο δέρμα και την ανακούφιση της δυσφορίας που προκαλούν.

Θεραπείες με σκόρδο για τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα

1. Σκόρδο και Vicks VapoRub

Το Vicks VapoRub είναι μια αλοιφή η οποία περιέχει μενθόλη. Καταπραΰνει τον ερεθισμό και τον πόνο στο μολυσμένο νύχι. Αν το συνδυάσετε με το σκόρδο θα ενισχύσετε την αποτελεσματικότητά του.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας Vicks VapoRub (20 γρ.)
 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • Έναν επίδεσμο

Εφαρμογή

 • Λιώστε το σκόρδο στην αλοιφή μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη πάστα.
 • Εφαρμόστε τη στο επηρεασμένο νύχι και καλύψτε με τον επίδεσμο.
 • Αφήστε την όλη νύχτα και επαναλάβετε για πέντε συνεχόμενες μέρες.

2. Φυσική σπιτική θεραπεία

Σκόρδα σε ξύλινο πάγκο

Το σκόρδο είναι πολύ δημοφιλές χάρη στην αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε με αυτή τη θεραπεία.

Συστατικά

 • 4 κούπες νερό (1 λίτρο)
 • 1 σκελίδα σκόρδο
 • Βαμβάκι

Παρασκευή

 • Βράστε το νερό και αδειάστε το σε ένα δοχείο.
 • Μουλιάστε προσεκτικά το νύχι στο ζεστό νερό, αρκετές φορές.
 • Στεγνώστε με μια στεγνή πετσέτα.
 • Έπειτα, λιώστε το σκόρδο. Βουτήξτε λίγο βαμβάκι στην πάστα σκόρδου και τοποθετήστε το κάτω από το νύχι, ώστε να εξολοθρεύσετε τη μόλυνση.
 • Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τη θεραπεία δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Άλλες πληροφορίες

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε περιπτώσεις διαβήτη, μικρών παιδιών, νευρικής βλάβης (συνήθως στα πόδια ή στα άκρα των ποδιών), φτωχής κυκλοφορίας του αίματος, ή μόλυνσης γύρω από το νύχι. Μην επιχειρήσετε να λύσετε το πρόβλημα στο σπίτι.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει το νύχι σας. Επιπλέον, ίσως σας ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.