Πώς να φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο διαχυτήρα αρωμάτων

Ένας σπιτικός διαχυτήρα αρωμάτων συμβάλλει σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα επηρεάζει θετικά την υγεία σας. Μάθετε πώς να φτιάξετε έναν εδώ.
Πώς να φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο διαχυτήρα αρωμάτων
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου, 2023

Πόσο ωραίο είναι να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με καλή μυρωδιά! Αυτός είναι ένας από τους στόχους ενός αυτοσχέδιου διαχυτήρα αρωμάτων, ο οποίος βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι αλήθεια ότι τα καταστήματα προσφέρουν εκατοντάδες μοντέλα διαχυτήρων. Ορισμένα με λειτουργίες που σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε το επίπεδο του ψεκασμού ή να τους συνδυάσετε με φώτα. Αλλά η συναρμολόγηση της συσκευής με στοιχεία που σίγουρα έχετε στο σπίτι είναι οικονομική, αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε έναν τρόπο δημιουργίας της συσκευής και τα οφέλη που προσφέρει.

Τι είναι ο αυτοσχέδιος διαχυτήρας αρωμάτων;

Οι διαχυτήρες αρωμάτων είναι συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να διαχέουν αρώματα σε κλειστούς χώρους. Λειτουργούν με ράβδους που, σε αντίθεση με το λιβάνι και τα στικ, δεν χρειάζεται να ανάβουν. Ξεχωρίζουν για τη φυσικότητά τους, αφήνοντας στην άκρη τη χρήση χημικών ουσιών και άλλων ρύπων.

Η δημιουργία αυτών των συσκευών είναι απλή. Με λίγα υλικά, μπορείτε να τους φτιάξετε χωρίς βοήθεια. Ένα μπουκάλι, έλαια και ξυλάκια είναι τα μόνα που χρειάζεστε.

Αυτό το είδος αποσμητικού χώρου λειτουργεί όταν τα ξυλάκια απορροφούν τα αποστάγματα και τα αποβάλλουν στον αέρα. Μόλις εξατμιστούν, οι ουσίες απελευθερώνουν άρωμα και αναζωογονούν τον αέρα.

a commercial aroma diffusor
Οι εμπορικές εκδόσεις έχουν κάποιες επιπλέον λειτουργίες, ανάλογα με τη μάρκα του προϊόντος.

Τα οφέλη από την κατοχή ενός αυτοσχέδιου διαχυτήρα αρωμάτων

Ένας διαχυτήρας αρωμάτων έχει πλεονεκτήματα που συνδέονται με τη σωματική και συναισθηματική ευεξία. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της διεθνούς αλυσίδας χώρων χαλάρωσης AIRE Ancient Baths.

Το άρθρο αναφέρει ότι, χάρη στις δραστικές ενώσεις των αιθέριων ελαίων, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν ευκολότερα τη χαλάρωση. Υπονοούν ότι η αρωματοθεραπεία είναι μια τεχνική ομορφιάς και φροντίδας, η οποία νοείται επίσης ως συμπληρωματική ιατρική.

Μια άλλη ανασκόπηση του Ámbito Farmacéutico εξηγεί ότι όταν τα αρωματικά φυτά τρίβονται, οι σταγόνες αιθέριου ελαίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και φτάνουν στη μύτη. Εκεί ενεργοποιούνται οι οσφρητικοί υποδοχείς και στέλνουν αισθητηριακά ερεθίσματα στον εγκέφαλο.

Προς επιβεβαίωση, το UFPE Online Nursing Journal αποκάλυψε μια μελέτη στην οποία η αρτηριακή πίεση παρουσίασε αποτελεσματική μείωση σε συνεδρίες μασάζ με αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία. Αντίστοιχα, το άγχος και το στρες μειώθηκαν στην ομάδα που αναλύθηκε.

Οι διαχυτήρες αρωμάτων βοηθούν στην ηρεμία, στην καλή σωματική υγεία, στον καθαρισμό του αέρα και στη βελτίωση της διάθεσης.

Ανακαλύψτε: Περιορίστε την ψωρίαση με πέντε φυσικούς τρόπους

Μέθοδος για την κατασκευή ενός σπιτικού διαχυτήρα αρωμάτων

Η αποτελεσματικότητα ενός διαχυτήρα αρωμάτων έγκειται στη σωστή επιλογή των αρωμάτων και των εργαλείων για την κατασκευή του. Επιλέγοντας τεχνητά έλαια κινδυνεύετε να εισπνεύσετε τις τοξικές ουσίες που μπορεί να περιέχουν.

Φτιάχνοντας τον δικό σας διαχυτήρα, από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε ότι η συσκευή είναι ασφαλής. Ακολουθεί ο τρόπος κατασκευής του.

Απαιτούμενα υλικά

  • Αλκοόλη
  • Ένα βασικό έλαιο
  • Αιθέρια έλαια
  • Ξύλινα μπαστούνια, μπαστούνι, μπαμπού ή κλαδιά δέντρων
  • Ένα γυάλινο δοχείο με στενό στόμιο και ύψος 12 έως 25 εκατοστά

1. Συνδυάστε τα έλαια με το οινόπνευμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προετοιμάσετε την εσάνς. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε 60 ml ουδέτερου ελαίου και ίση ποσότητα νερού σε ένα μπολ. Προσθέστε μερικές σταγόνες οινόπνευμα, ακόμη και η βότκα επιτρέπεται. Αυτά τα υγρά βοηθούν τα ραβδιά να απορροφήσουν εύκολα το λάδι.

Είναι δυνατόν να αντικαταστήσετε το οινόπνευμα με κολώνια, αλλά όπως και με τη βότκα, πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αν δεν είναι πολύ δυνατό σημαίνει ότι έχει περισσότερο νερό και το μείγμα δεν θα είναι ομοιογενές.

Συμπληρώστε με 30 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σας και ανακατέψτε. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά διαχυτήρα φυσικών αρωμάτων, απορρίψτε το ορυκτέλαιο ή τα αρώματα που το περιέχουν, καθώς πρόκειται για παράγωγο του πετρελαίου.

2. Αδειάστε τα συστατικά στο δοχείο

Με τα υγρά μαζί, το επόμενο βήμα είναι να τα μεταφέρετε σε ένα δοχείο. Για το σκοπό αυτό, τα μπουκάλια ή τα βάζα από γυαλί ή κεραμικό με στενό λαιμό είναι ιδανικά. Εάν το στόμιο του μπουκαλιού είναι φαρδύ, το λάδι θα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον αέρα, επιταχύνοντας την εξάτμιση.

Στην περίπτωση των διαφανών δοχείων, ενσωματώστε μερικές διακοσμητικές πέτρες στον πυθμένα. Εκτός από τη διακόσμηση, οι πέτρες σταθεροποιούν τα ραβδιά.

3. Τοποθετήστε τα ραβδιά στον σπιτικό διαχυτήρα αρωμάτων

Τοποθετήστε 8 έως 10 ραβδιά μέσα στο δοχείο, τοποθετώντας τα σε σχήμα βεντάλιας. Βεβαιωθείτε ότι τα ραβδιά δεν γέρνουν όλα προς την ίδια πλευρά, καθώς το άρωμα θα πάρει μόνο μία κατεύθυνση. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χρησιμοποιήστε στεγνά, ξεκομμένα, ξεφλουδισμένα ξυλάκια.

4. Αναποδογυρίστε τα μπαστούνια

Μετά από μια ώρα ξεκούρασης μέσα στο διαχυτήρα, τα κλαδιά γίνονται αρωματικά. Είναι καλή ιδέα να τα γυρίσετε ανάποδα για να μουλιάσουν και οι δύο άκρες. Μέσα σε μια μέρα από τη συναρμολόγηση της συσκευής, τα μπαστούνια θα έχουν εμποτιστεί καλά με το υγρό και το σπίτι θα αρωματιστεί.

Περιστρέψτε τα μπαστούνια μια φορά την εβδομάδα, ώστε να μην ξεραθούν. Μετά από ένα μήνα χρήσης, αν έχει μείνει ακόμα ουσία, αυξήστε την με μερικές σταγόνες έλαια και οινόπνευμα. Μια άλλη επιλογή είναι να ετοιμάσετε ένα νέο μείγμα.

oils for a homemade aroma diffusor
Τα αρώματα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ανάλογα με αυτό που σκοπεύετε να πετύχετε. Το καθένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.

Το μυστικό των ελαίων για έναν σπιτικό αρωματικό διαχυτήρα

Ένα συγκεκριμένο άρωμα δεν θα κάνει τον διαχυτήρα να λειτουργήσει καλύτερα. Το μυστικό είναι να ελέγξετε ποια έλαια συμβάλλουν στη χαλάρωση του νου και στην προαγωγή της σωματικής υγείας.

Για παράδειγμα, ο ευκάλυπτος, η μέντα και η λεβάντα συνδέονται με τη μείωση της έντασης, ενώ το πορτοκάλι και το γιασεμί συνιστώνται για την καταπολέμηση του άγχους και την τόνωση της άμυνάς σας. Το λεμόνι βοηθά στην αναπνοή και παρέχει καλή ενέργεια στο περιβάλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.