Πώς να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

Αν δεν έχετε ιδέα πώς να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο, θα σας πούμε τον σωστό τρόπο για να το κάνετε χωρίς να τραυματιστείτε κατά τη διαδικασία.
Πώς να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου, 2023

Οι κάκτοι έχουν προ πολλού πάψει να είναι φυτά εξωτερικού χώρου. Είναι σύνηθες να τα βλέπουμε σε σαλόνια, να κοσμούν ράφια ή να βρίσκονται πάνω σε ένα γραφείο. Αυτή η ιδιαιτερότητα αυξάνει το ενδιαφέρον για τη γνώση της φροντίδας που απαιτεί το είδος και, στο πλαίσιο αυτών των απαιτήσεων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο χωρίς να τον καταστρέψετε ή να τραυματιστείτε στην προσπάθειά σας.

Αυτό που εντυπωσιάζει σε αυτή την ποικιλία είναι η αγκαθωτή όψη, η οποία περιγράφεται από το University of Minnesota Extension ως λέπια που κυμαίνονται από μικροσκοπικά έως μεγάλα. Χρησιμεύουν για να τα προστατεύουν από τα αρπακτικά και να αντιστέκονται στον ήλιο. Από αυτή την άποψη, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα αγκάθια είναι υπεύθυνα για την προστασία από τους ανέμους και τη σκίαση του βλαστού.

Αλλά τα αγκάθια τους είναι αυτά που δυσκολεύουν τον χειρισμό τους. Πώς μπορείτε λοιπόν να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο χωρίς να τσιμπηθείτε; Πώς να τον κρατήσετε με ένα εργαλείο χωρίς να τον τραυματίσετε; Σε αυτό το άρθρο, θα σας το αποκαλύψουμε.

Κάκτος: ένα αγκαθωτό, όμορφο και χρηστικό φυτό

Οι κάκτοι είναι φυτά με μεγάλη αντοχή και ιδιαίτερη εμφάνιση που τους καθιστά ελκυστικό διακοσμητικό στοιχείο. Η συντήρησή τους είναι απλή και επιβιώνουν σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Είναι τυπικά δείγματα ξηρών και ημίξηρων περιοχών, όπως εξηγείται σε άρθρο στο Phytotherapy Research. Η δημοσίευση αναφέρει ότι οι κάκτοι χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς:

  • Κτηνοτροφία
  • Διατροφή
  • Για φαρμακευτικούς σκόπούς
  • Διακόσμηση

Ένα άλλο κείμενο, από το περιοδικό Food Chemistry μιλάει για τους κάκτους ως ένα είδος χυμώδους φυτού με μίσχο χωρίς φύλλα και με πάρα πολλά αγκάθια, συμφωνώντας με το προηγούμενο περιοδικό ως προς τις ωφέλιμες ιδιότητές του για τη βιομηχανία τροφίμων και τη φαρμακοβιομηχανία.

Τα σχήματα των κάκτων ποικίλλουν από πεπλατυσμένα έως κυλινδρικά, συμπεριλαμβανομένων και των στρογγυλών. Η ανθεκτικότητα του είδους δεν περιορίζει την ανθοφορία του, του οποίου οι οφθαλμοί είναι συνήθως ερμαφρόδιτοι. Παρόλο που θα μπορούσαν να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος, αν προτιμάτε να τους έχετε σε γλάστρες, δεν υπάρχει πρόβλημα- απλώς πρέπει να τους χειρίζεστε με προσοχή για να αποφύγετε να τρυπηθείτε.

Πώς να μεταφύτευσετε έναν κάκτο: τι μπορεί να συμβεί στο φυτό και σε εσάς;

Παρόλο που οι κάκτοι δεν απαιτούν συνεχείς μεταφυτεύσεις στη λιγοστή συντήρησή τους, όταν το χρειάζονται, αυτό πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν βλάπτετε το φυτό και δεν τραυματίζετε ούτε τον εαυτό σας.

Η μεταφύτευση σε γλάστρες ενδείκνυται αν οι ρίζες προεξέχουν από τις οπές αποστράγγισης, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ 2 και 4 ετών, ανάλογα με την ταχύτητα ανάπτυξης.

Το να πιάσετε τον κάκτο με γυμνό χέρι είναι σχεδόν αδύνατο χωρίς τραυματισμό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η πληγή είναι αρκετά επώδυνη. Και μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του Actas Dermo-Sifilográficas. Ομοίως, οι ρίζες του κάκτου είναι επιρρεπείς, αν δεν χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αφαίρεσή τους.

Πώς να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο χωρίς ατύχημα

Προκειμένου να αποφύγετε περιστατικά κατά τη μεταφύτευση ενός κάκτου, συνοψίζουμε και μοιραζόμαστε έναν οδηγό που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμος στη διαδικασία.

1. Ετοιμάστε τα εργαλεία σας

Είναι σαφές ότι δεν πρέπει ποτέ να σηκώνετε έναν κάκτο με απροστάτευτα χέρια. Χρειάζεστε κάποια εργαλεία κηπουρικής. Τα χοντρά γάντια που καλύπτουν το αντιβράχιο,  και ένα τσιμπιδάκι, αν ο κάκτος είναι μικρός, είναι απαραίτητα. Άλλα εργαλεία για την εργασία αυτή είναι τα εξής:

  • Εφημερίδες
  • Ένα χοντρό πανί
  • Υπόστρωμα
  • Γλάστρα

2. Ανακατέψτε το χώμα

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατέψτε το χώμα με ελαφριά πίεση. Φροντίστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια της γλάστρας, χωρίς να ξεχάσετε τις εσωτερικές άκρες.

3. Αφαιρέστε τον κάκτο

Φοράτε ήδη τα γάντια, αλλά είναι απαραίτητο να καλύψετε τον κάκτο με αρκετά φύλλα εφημερίδας ή ένα χοντρό πανί για να αποφύγετε τις τρυπούλες. Σηκώστε αργά το φυτό, ώστε να μην τραυματίσετε τα φύλλα του και να μην σπάσετε τις ρίζες του.

4. Ανακινήστε τη ρίζα και ελέγξτε

Μόλις ο κάκτος βγει, ανακινήστε τη ρίζα, ώστε να μη μεταφέρετε λίγη από τη μάζα του χώματος στη νέα γλάστρα. Εκμεταλλευτείτε αυτό το βήμα για να επιθεωρήσετε τις ρίζες, καθαρίζοντάς τις με μια βούρτσα ή ένα μεγαλύτερο πινέλο, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού.

Αναζητήστε μύκητες ή τυχόν σημάδια ασθένειας που αρχίζουν να εμφανίζονται στα ριζώματα. Απαλλαγείτε από τυχόν νεκρές ρίζες και ψεκάστε μυκητοκτόνο αν χρειάζεται.

5.Μεταφέρετε τον κάκτο στη νέα γλάστρα

Για το βήμα αυτό, η γλάστρα υποδοχής θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι πήλινες γλάστρες ενδείκνυνται για αυτού του είδους τα φυτά, επειδή βοηθούν στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας. Πρέπει να είναι μεγαλύτερη, με οπές αποστράγγισης και να επιτρέπει στις ρίζες να παραμένουν στο ίδιο βάθος με το προηγούμενο δοχείο.

Τοποθετήστε τον καθαρό κάκτο και προσθέστε σταδιακά το χώμα. Κατά τη διαδικασία κρατάτε τον κάκτο, προστατεύοντας τον εαυτό σας με γάντια ή ένα πανί. Θα απελευθερώσετε το φυτό όταν το δοχείο γεμίσει και το δείγμα είναι όρθιο.

6. Μην ποτίζετε τον κάκτο σας

Όταν τελειώσετε, μην ποτίσετε αμέσως τον κάκτο. Είναι καλύτερο να δώσετε στον κάκτο την ευκαιρία να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Μετά από μια εβδομάδα, αρχίστε να ποτίζετε.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να μεταφυτεύσετε έναν κάκτο

Οι αρχές έως τα μέσα της άνοιξης είναι το συνιστώμενο στάδιο για τη μεταφύτευση ενός κάκτου. Είναι σε αυτό το στάδιο που το φυτό γνωρίζει την ενεργό ανάπτυξή του. Ως εκ τούτου, θα χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και να ανακάμψει από τη διαδικασία μεταφύτευσης.

Μην ξεχνάτε να καλύπτετε τα χέρια σας με χοντρά γάντια και να χρησιμοποιείτε ειδικές λαβίδες όταν ο κάκτος είναι μικρός. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να τρυπηθείτε και να απαλλάξετε το φυτό από το άγχος του ακατάλληλου χειρισμού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.