Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή. Εάν είναι πολύ υψηλή, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ειδικά σε καρδιακό επίπεδο.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υψηλή αρτηριακή πίεση
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης υπό έλεγχο είναι απαραίτητη για την αποφυγή πιο περίπλοκων προβλημάτων υγείας και κυρίως για τη διατήρηση της καρδιάς και του κυκλοφορικού σας συστήματος σε καλή κατάσταση. Γι’ αυτό σήμερα θα μιλήσουμε για συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να την αποτρέψετε. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Γιατί έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών. Κάθε φορά που η καρδιά χτυπά, αντλεί αίμα στις αρτηρίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη. Όταν η καρδιά είναι σε ηρεμία, πέφτει.

Δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Εάν είναι πολύ υψηλή, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την καρδιά. Τα άτομα που έχουν αυτή την πάθηση μπορεί να υποφέρουν από στεφανιαία ανεπάρκεια, στηθάγχη, καρδιακές προσβολές ή αρρυθμίες, μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Κατ’ αρχήν, οποιοσδήποτε παράγοντας που αυξάνει την πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτής της πάθησης είναι η άπνοια ύπνου, τα προβλήματα με τα νεφρά και τα προβλήματα του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης, όπως ορισμένα αντισυλληπτικά, παυσίπονα, μεταξύ άλλων.

Διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μεταξύ των πιο κοινών έχουμε τα εξής:

 • Υπερβολική πρόσληψη νατρίου
 • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος.
 • Μια ανθυγιεινή διατροφή.
 • Γενεσιολογία

Επιπλέον, ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από τα κανονικά της επίπεδα:

 • Υποφέρετε από ανησυχία.
 • Το να είστε σε κατάσταση θυμού ή οργής.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Νεφρική ανεπάρκεια: 8 πρώιμα σημάδια.

Μπορεί να προληφθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υψηλή πίεση του αίματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και, για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μερικές απλές συστάσεις που θα μπορούσαν να σας αποτρέψουν από αυτό το πρόβλημα υγείας. Ας τους ρίξουμε μια ματιά:

 • Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και το κάπνισμα.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
 • Ασκηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον μισή ώρα.
 • Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση αρκετά συχνά για να βεβαιωθείτε ότι είναι φυσιολογική.
 • Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι μεταξύ 120-80 και 129-84, τα επίπεδα φυσιολογικής-υψηλής αρτηριακής πίεσης κυμαίνονται μεταξύ 130-80 και 139-89.

Ανακαλύψτε περισσότερα σε αυτό το άρθρο: Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην καρδιά

Ωστόσο, τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω των δραστηριοτήτων που κάνουμε, αφού μέσω της αρτηριακής πίεσης του σώματός μας, έχουμε τη σωστή παροχή αίματος σε όλα τα όργανα του σώματός μας.

Εάν κάνουμε σωματική άσκηση και μετράμε την αρτηριακή μας πίεση ενώ ασκούμαστε ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσουμε ότι είναι υψηλότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το αίμα πρέπει να αυξήσει την έντασή του για να φτάσει στους μύες που συμμετέχουν στη δραστηριότητα. Όταν τελειώσει η άσκηση και μπορέσετε να ξεκουραστείτε λίγο, τότε τα επίπεδα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Οπότε, μην πανικοβάλλεστε. Είναι φυσιολογικό τα επίπεδά σας να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πρόβλημα εάν δεν το κάνει. Οι επιπλοκές προκύπτουν όταν είναι πολύ υψηλή και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είναι που πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τι είναι η υπέρταση; Πώς να την αντιμετωπίσετε;

Τροφή με ψευδάργυρο.
Οι λειτουργίες του ψευδαργύρου στον οργανισμό ποικίλλουν, από τη ρύθμιση της γεύσης έως τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα άτομο πάσχει από υπέρταση όταν αυτή η τιμή είναι πάντα μεταξύ 140/90. Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση, γιατί η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδά σας μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός από τα φάρμακα που μπορεί να μας συνταγογραφήσει ο γιατρός, η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί κάνοντας κάποιες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες. Όπως ήδη αναφέρθηκε, πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλμυρών, κονσερβοποιημένων τροφίμων, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν πολλά άλατα και συντηρητικά που βλάπτουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Επιπλέον, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση όλων των τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως λουκάνικα, τηγανητά και φαστ φουντ, καθώς αυτά θα μας κάνουν να παχύνουμε και, με τη σειρά του, να προκληθεί υπέρταση.

Συνιστάται να συμπεριλαμβάνουμε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μην διστάσετε, λοιπόν, να φάτε πολλά τρόφιμα όπως μπανάνες, αμύγδαλα, καρύδια κ.λπ.

Συνιστούμε επίσης φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, σέσκουλα, ντομάτες, κολοκύθες και νεροκάρδαμο, μεταξύ άλλων. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε λιπαρά ψάρια, πλούσια σε Ωμέγα 3, τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Τέλος, μην ξεχνάτε να ασκείστε τακτικά και να αποφύγετε το αλκοόλ και τον καπνό. Αυτά δεν είναι μόνο επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς σας, αλλά και για το σώμα σας γενικότερα.

Μην ξεχνάτε!

Σας συνιστούμε να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Εάν ο γιατρός δει ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι υπό έλεγχο, πιθανότατα θα μειώσει το φάρμακο που παίρνετε.

Έτσι, εάν ακολουθήσετε τις συστάσεις τους, είναι πιθανό να έρθει μια στιγμή που θα αποσύρουν εντελώς αυτά τα φάρμακα. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφασίσετε να αλλάξετε τη δοσολογία μόνοι σας.

Εκτός από αυτό, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τις συμβουλές μας στην καθημερινότητά σας. Αυτές οι συμβουλές δεν θα σας βοηθήσουν μόνο να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, αλλά θα σας βοηθήσουν να νιώσετε και καλύτερα. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τη γενική σας υγεία. Το σώμα σας, όπως και η καρδιά σας, θα σας ευχαριστήσουν για αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.