Υδράργυρος στα ψάρια: Θα πρέπει να ανησυχείτε;

Ο υδράργυρος υπάρχει κυρίως σε μεγάλα μπλε ψάρια. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το πόσα ψάρια καταναλώνουν.
Υδράργυρος στα ψάρια: Θα πρέπει να ανησυχείτε;
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Υδράργυρος στα ψάρια: Να ανησυχώ; Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση ψαριών λόγω της υψηλής συμβολής των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους υδραργύρου σε αυτά.

Στο σημερινό άρθρο, θα μάθετε εάν ο υδράργυρος που περιέχεται στα ψάρια είναι πραγματικά επικίνδυνος, ποια είναι η ασφαλής ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε και ποιες ποικιλίες τον περιέχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Υδράργυρος στα ψάρια

Ο υδράργυρος εμφανίζεται φυσικά στο έδαφος, το νερό, τα φυτά και τα ζώα. Το πρόβλημα είναι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεισφέρει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου στο περιβάλλον μέσω της αποτέφρωσης στερεών αποβλήτων, της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της χρήσης υδραργύρου σε κάθε είδους βιομηχανία.

Ο υδράργυρος μπαίνει στα ψάρια μέσω της τροφής που καταναλώνουν, έτσι τα πιο αρπακτικά ψάρια – τα οποία είναι επίσης τα μεγαλύτερα – συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 ψάρια που είναι καλύτερο ν’ αποφεύγετε.

Υδράργυρος στα ψάρια: Κίνδυνοι κατανάλωσης

Η τοξικότητα του υδραργύρου εξαρτάται από τη χημική του μορφή, τον τύπο, την ποσότητα και την ηλικία έκθεσης. Από όλους τους χημικούς τύπους υδραργύρου που υπάρχουν στα τρόφιμα, η οργανική ένωση μεθυλυδράργυρου είναι η πιο τοξική. Αυτό το είδος υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Αυτή η χημική ένωση μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα, ειδικά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, διασχίζοντας τόσο το αιματοεγκεφαλικό φράγμα όσο και τον πλακούντα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλοιώσεις στη φυσιολογική εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών. Επιπλέον, σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει νευρολογικές αλλαγές στους ενήλικες.

Υδράργυρος στα ψάρια: Ποια τον περιέχουν;

κομμάτι τόνου

Ορισμένες ποικιλίες ψαριών έχουν υψηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου. Τα μεγάλα ψάρια έχουν συνήθως περισσότερο.

Συνολικά, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου βρίσκονται στα ψάρια τόσο γλυκού νερού όσο και αλμυρού νερού, ιδιαίτερα στα μεγάλα είδη που αποτελούν μέρος του υψηλότερου επιπέδου της τροφικής αλυσίδας, όπως τα ακόλουθα:

Τόνος με μεγάλα μάτια

Ο τόνος περιέχει τις πιο ανησυχητικές ποσότητες υδραργύρου. Ωστόσο, δεν είναι τόνος της Μεσογείου που πρέπει να ανησυχείτε, αλλά ο τόνος με μεγάλα μάτια. Αυτή η ποικιλία τόνου κατοικεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του Ατλαντικού, του Ινδικού και του Ειρηνικού.

Ξιφίας

Ο ξιφίας είναι ένα από τα εμπορικά ψάρια με τις υψηλότερες ποσότητες υδραργύρου. Είναι ένα αρπακτικό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών καθημερινά. Επομένως, απορροφά όλο τον υδράργυρο που περιέχει το θήραμά του. Στη συνέχεια, ο υδράργυρος που περιέχει καταλήγει στο σώμα σας.

Καρχαρίας

Αυτό το είδος έχει επίσης υψηλά ποσοστά υδραργύρου. Οι καρχαρίες μπορούν να είναι είτε μικροί είτε μεγάλοι. Ανεξαρτήτα από το μέγεθος, επειδή είναι αρπακτικά, απορροφούν πολύ υδράργυρο από το θήραμά τους.

Λούτσος

Ο λούτσος είναι ένας μεγάλος θηρευτής, ο οποίος τρέφεται με όλα τα είδη καθώς και με καβούρια. Είναι ένα χωροκατακτητικό είδος σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Πόσα ψάρια μπορείτε να φάτε χωρίς κίνδυνο;

ψημένος τόνος

Για ασφαλή κατανάλωση ψαριών, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ποικιλιών που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Επιπλέον, θα πρέπει να τα αποφύγετε εάν είστε έγκυος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης τόνου, ξιφία, καρχαρία και λούτσου. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη την προέλευση του ψαριού, καθώς ορισμένα νερά είναι πιο μολυσμένα από άλλα. Η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO και ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων επανεξέτασε την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη μεθυλυδραργύρου τον Ιούνιο του 2003, μειώνοντάς την από 3,3 μg / kg σωματικού βάρους σε 1,6 μg / kg σωματικού βάρους.

Οι συστάσεις του AESAN για ομάδες κινδύνου είναι οι εξής:

  • Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή μπορεί να μείνουν έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.
  • Τα παιδιά κάτω των 3 ετών πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.
  • Για παιδιά ηλικίας μεταξύ 3-12 ετών, πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψή τους σε 50 g / εβδομάδα ή 100 g / 2 εβδομάδες . (Δεν πρέπει να καταναλώνουν άλλα ψάρια αυτής της κατηγορίας την ίδια εβδομάδα).

Συστάσεις για την κατανάλωση ψαριών

Το ψάρι είναι απαραίτητο για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως βιταμίνες Α, D και Β12, ιώδιο και σελήνιο. Μια διατροφή που περιέχει ψάρια και οστρακοειδή θα βοηθήσει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής σας υγείας. Ομοίως, δεν υπάρχουν ενδείξεις σχέσης μεταξύ πρόσληψης υδραργύρου και κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που παρέχονται από τα λιπαρά οξέα DHA και του κινδύνου του υδραργύρου, η κατανάλωση ψαριών από γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ή έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν μειώνει τον κίνδυνο μη φυσιολογικής νευρολογικής ανάπτυξης των παιδιών.

Το βασικό είναι να εναλλάσσετε τους τύπους ψαριών που καταναλώνετε.

  • Επιλέξτε άλλους τύπους μπλε ψαριών όπως λαβράκι, τσιπούρα, σολομό, σαρδέλες, πέστροφα κ.λπ.
  • Οι υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο όπως τόνο, ξιφία, λούτσο ή καρχαρία περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα.
  • Αποφύγετε να τρώτε κονσέρβες τόνου πολύ συχνά. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν φοιτητές πανεπιστημίου που τις έτρωγαν συχνά και είχαν υψηλότερο επίπεδο υδραργύρου στα μαλλιά τους από εκείνους που δεν έτρωγαν αυτό το είδος τροφής.
  • Θα πρέπει να εναλλάσσεστε μεταξύ της κατανάλωσης γαλάζιου και λευκού ψαριού, καθώς το τελευταίο περιέχει λιγότερο υδράργυρο.

Συμπερασματικά

Υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου σε ορισμένες ποικιλίες ψαριών είναι αρκετές για να περιορίσετε την πρόσληψή τους. Η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Ομοίως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι άλλες ποικιλίες ψαριών εξακολουθούν να είναι πολύ υγιεινές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rhee JJ., Kim E., Buring JE., Kurth T., Fish consumption, omega 3 fatty acids, and risk of cardiovascular disease. Am J Prev Med, 2017. 52 (1):  10-19.
  • Bjorklund G., Tinkov AA., Dadar M., Rahman M., et al., Insights into the potential role of mercury in alzheimer’s disease. J Mol Neurosci, 2019. 67 (4): 511-533.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.