Ginkgo Biloba: Ιδιότητες, οφέλη και οι αντενδείξεις του

Το Ginkgo Biloba λέγεται ότι έχει πολλές ιδιότητες για την υγεία. Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική φυσική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ωστόσο, πολλές από αυτές τις ιδιότητες δεν έχουν καμία επιστημονική υποστήριξη.
Ginkgo Biloba: Ιδιότητες, οφέλη και οι αντενδείξεις του

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Το Ginkgo biloba, γνωστό και ως «το δέντρο της μακροζωίας», είναι ένα είδος που δεν ανήκει σε καμία οικογένεια με ζωντανά δείγματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι το μόνο μέλος του είδους του. Μάθετε για τις ιδιότητες του ginkgo biloba σε αυτό το άρθρο.

Η προέλευσή του είναι από την Κίνα και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε όσους το καταναλώνουν, είτε ως συμπλήρωμα ή έγχυση.

Αν θέλετε να μάθετε τα χαρακτηριστικά και τις υποτιθέμενες ιδιότητες του ginkgo biloba για την υγεία, διαβάστε παρακάτω! Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα συμπλήρωμα και δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει τη θεραπεία που έχει συνταγογραφηθεί από έναν επαγγελματία, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφτείτε εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα υγείας.

Χαρακτηριστικά του Ginkgo biloba

Ιδιότητες του Ginkgo Biloba

Η κυριολεκτική μετάφρασή του από τα κινέζικα είναι “ασημένιο βερίκοκο”, αν και ονομάζεται επίσης “λευκό φρούτο”. Το Ginkgo biloba είναι ένα πολύ δημοφιλές δέντρο στην Ασία και μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα ύψος, με χοντρά κλαδιά και ανοιχτοπράσινα φύλλα σε σχήμα «βεντάλιας». Σε αυτό το μέρος του κόσμου, υπάρχουν δείγματα ηλικίας έως και 2500 ετών.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, αυτό το δέντρο είχε πολλές χρήσεις στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, όλες μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά. Επιπλέον, κυκλοφορεί για λόγους διακόσμησης σε κήπους, καθώς είναι ένα ανθεκτικό δέντρο που αντέχει σε διάφορα κλίματα.

Ιδιότητες του ginkgo biloba

Έγχυμα Ginkgo biloba.

Για χρόνια, αυτό το είδος χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και, παρόλο που δεν υπάρχουν οριστικά δεδομένα σχετικά με τις ιδιότητές του, ακόμη και σήμερα τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη βοτανοθεραπεία. Ας ρίξουμε μια ματιά στις κύριες χρήσεις του στη φυσική ιατρική και ας δούμε αν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση για αυτές.

Ginkgo Biloba, σύμμαχος για τη μνήμη μας

Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται συχνά σε ηλικιωμένους, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων άρδευσης του εγκεφάλου. Αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη μνήμης, σύγχυση, κατάθλιψη ή άγχος.

Αν και αρκετές έρευνες ανέφεραν βελτιώσεις στη μνήμη που σχετίζονται με την κατανάλωση ginkgo, μια μελέτη 8 ετών που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη 120 mg αυτού του φυτού δύο φορές την ημέρα δεν ήταν αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν ακόμα πειστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το ginkgo biloba είναι καλό για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ ή της γεροντικής άνοιας.

Συμπλήρωμα κατά των προβλημάτων εγκεφάλου και καρδιάς

Η γέφυρα του Βαρολίου είναι μια σύνθετη και σημαντική κατασκευή.

Το Ginkgo biloba περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες που, σύμφωνα με στοιχεία μιας μελέτης του 2018, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, αυξάνοντας την αιμάτωση και μειώνοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης.

Ως εκ τούτου, το ginkgo biloba χρησιμοποιείται συχνά για την ανάρρωση ασθενών με εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι αυτά τα δεδομένα δεν αποτελούν οριστικά στοιχεία.

Άλλα οφέλη

Μια δομή κυκλοφορίας του αίματος.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την ενότητα, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η φυσική ιατρική ισχυρίζεται ότι τα φύλλα αυτού του δέντρου επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στην καρδιά, τα πόδια και τα χέρια, προσφέροντας περισσότερη ζωτικότητα και κίνηση στα άκρα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Επίσης, σε σχέση με την κυκλοφορία του αίματος, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη σεξουαλική ζωή, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της επιθυμίας, στη βελτίωση της στύσης στους άνδρες και στην ευαισθησία στις γυναίκες. Ωστόσο, όπως και πριν, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τέλος, κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να είναι καλό να βοηθήσουμε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, βοηθώντας τους να έχουν καλύτερη διάθεση.

Αντενδείξεις του ginkgo biloba

Έχουμε ήδη δει ότι οι ιδιότητες του ginkgo biloba, όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα, θα μπορούσαν να είναι αρκετά μεγάλες. Ωστόσο, πριν αρχίσετε να το παίρνετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Είναι στην καλύτερη θέση να σας συμβουλεύσουν για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία σας.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί εάν βρεθείτε σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις, καθώς αυτό το φυτό δεν συνιστάται σε αυτά τα άτομα:

 • Όσοι πάσχουν ή υπέφεραν πρόσφατα από αιμορραγίες της μήτρας, οξείες γαστρεντερικές ή εγκεφαλικές αιμορραγίες, έμφραγμα του μυοκαρδίου, υψηλή αρτηριακή πίεση, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, βρέφη και μικρά παιδιά.
 • Διαβητικοί: Υπήρξαν περιπτώσεις όπου το ginkgo biloba έχει αλλοιώσει τις επιδράσεις των αντιδιαβητικών φαρμάκων, προκαλώντας ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς που, παρόλο που έχουν διαβήτη, δεν είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι, αλλά ελέγχουν την κατάσταση με δίαιτα και άσκηση.
 • Όσοι πάσχουν από προβλήματα πήξης ή καταναλώνουν ουσίες που αλλοιώνουν αυτή τη διαδικασία.

Το Ginkgo biloba θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία επιστημονική απόδειξη για να τους υποστηρίξει. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε είδος φυσικής θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Birks, J., & Evans, J. G. (2009). Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003120.pub3
 • Carlson, J. J., Farquhar, J. W., DiNucci, E., Ausserer, L., Zehnder, J., Miller, D., … Haskell, W. L. (2007). Safety and Efficacy of a Ginkgo Biloba-Containing Dietary Supplement on Cognitive Function, Quality of Life, and Platelet Function in Healthy, Cognitively Intact Older Adults. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2006.12.011
 • Diamond, B. J., Shiflett, S. C., Feiwel, N., Matheis, R. J., Noskin, O., Richards, J. A., & Schoenberger, N. E. (2000). Ginkgo biloba extract: Mechanisms and clinical indications. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1053/mr.2000.3840
 • Weinmann, S., Roll, S., Schwarzbach, C., Vauth, C., & Willich, S. N. (2010). Effects of Ginkgo biloba in dementia: systematic review and meta-analysis. BMC Geriatrics. https://doi.org/10.1186/1471-2318-10-14
 • University of Rochester. Ginkgo Biloba. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=GinkgoBiloba
 • National Center of Complementary and Integrative Health. Questions and Answers: Ginkgo biloba for the Evaluation of Memory (GEM) Study. https://nccih.nih.gov/research/results/gems/qa.htm#q1
  • Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 164139. Published online 2011 Aug 18. Examining Brain-Cognition Effects of Ginkgo Biloba Extract: Brain Activation in the Left Temporal and Left Prefrontal Cortex in an Object Working Memory Task. doi: 10.1155/2011/164139
  • Nutrients. 2018 Dec 1;10(12). pii: E1852. The Effects of Flavonoids on Cardiovascular Health: A Review of Human Intervention Trials and Implications for Cerebrovascular Function. doi: 10.3390/nu10121852.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.