Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την ολανζαπίνη

Η ολανζαπίνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας χάρη στην υψηλή της έλξη στους υποδοχείς σεροτονίνης και ντοπαμίνης.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την ολανζαπίνη
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ολανζαπίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των άτυπων αντιψυχωσικών. Οι γιατροί τη συνταγογραφούν για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, καθώς και των μανιοκαταθλιπτικών επεισοδίων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή.

Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly and Company είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τη διανομή των συνθέσεων ολανζαπίνης. Ωστόσο, η πατέντα γι’ αυτό το φάρμακο έληξε το 2011. Έτσι, είναι πλέον γενόσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ορισμένα πράγματα για τη σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια ψυχιατρική διαταραχή την οποία χαρακτηρίζουν οι διαστρεβλωμένες σκέψεις, οι παραισθήσεις, και οι ψευδαισθήσεις. Αυτά τα τρία συμπτώματα είναι κλινικά γνωστά σαν “θετικά” συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, ο ασθενής ίσως να υποφέρει και από αυτά που ονομάζουν οι γιατροί “αρνητικά” συμπτώματα. Ανάμεσά τους είναι:

 • Κοινωνική απομόνωση
 • Απάθεια
 • Μειωμένη συναισθηματική απόκριση
Άνδρας στη γωνία ενός δωματίου
Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που εκδηλώνεται με διαστρεβλωμένες σκέψεις, ψευδαισθήσεις, και κοινωνική απομόνωση μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τις αιτίες της σχιζοφρένειας, ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια προδιάθεση σε αυτή εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων. Κάποιοι από τους κυριότερους είναι:

 • Οι βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Άτομα με αυτή την ασθένεια έχουν συχνά αλλοιωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
 • Γενετικοί παράγοντες. Η παρουσία της ασθένειας σε έναν ασθενή ή κάποιον κοντινό συγγενή αυξάνει συνήθως τις πιθανότητες εμφάνισής της σε ένα παιδί.
 • Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Ορισμένες επιπλοκές όπως ανοξία, μαζί με συγκεκριμένες λοιμώξεις και τραύματα κατά την εγκυμοσύνη μπορούν επίσης να επηρεάσουν ένα μωρό. Δυστυχώς, αυτά οδηγούν συχνά στην έναρξη ψυχικών νόσων και άλλων προβλημάτων.

Πώς λειτουργεί η ολανζαπίνη: Δομή και μηχανισμός δράσης

Αυτό το αντιψυχωσικό έχει μια χημική δομή η οποία σχετίζεται με τις βενζοδιαζεπίνες. Ειδικότερα, συγγενεύει δομικά με τη κουετιαπίνη και τη κλοζαπίνη. Η αντιψυχωσική της δράση οφείλεται στην αλληλεπίδρασή της με τους υποδοχείς σεροτονίνης. Συγκεκριμένα, μπλοκάρει τους υποδοχείς σεροτονίνης στο τμήμα 5-HT2 του εγκεφάλου.

Επιπλέον, αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς ντοπαμίνης D1 και D2, σε μέτριο βαθμό όμως. Επίσης, έχει μια έλξη στους μουσκαρινικούς χολινεργικούς και τους α-αδρενεργικούς υποδοχείς και τους υποδοχείς Η1 ισταμίνης.

Χάρη σε όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Θα τις συζητήσουμε όμως λεπτομερώς στη συνέχεια.

Η ολανζαπίνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας χάρη στην υψηλή της έλξη στους υποδοχείς σεροτονίνης και ντοπαμίνης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια παρατεταμένη δράση σύνθεσης αυτού του φαρμάκου.

Φαρμακοκινητική – Πώς επεξεργάζεται την ολανζαπίνη το σώμα;

Η φαρμακοκινητική περιλαμβάνει τις διαδικασίες της απορρόφησης, της διανομής, του μεταβολισμού, και της εξουδετέρωσης. Σε αυτές υποβάλλεται ένα φάρμακο μόλις χορηγηθεί. Υπό αυτή την έννοια, η ολανζαπίνη απορροφάται γρήγορα μετά την λήψη από το στόμα.

Μόλις απορροφηθεί, φτάνει τις μέγιστες συγκεντρώσεις της στο πλάσμα μετά από 6 ώρες. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η παρουσία τροφής δεν επηρεάζει την απορρόφησή της και αυτό δε συμβαίνει με όλα τα φάρμακα.

Γυναίκα κρατά ένα χάπι και ένα ποτήρι νερό ολανζαπίνη
Η ολανζαπίνη έχει μια χημική δομή η οποία σχετίζεται με τις βενζοδιαζεπίνες. Έτσι, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, των μανιακών επεισοδίων, και της διπολικής διαταραχής.

Η βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου, η μέγιστη συγκέντρωσή του στο αίμα κατά την άσκηση της δράσης του, δεν είναι υψηλή.

Ο λόγος πίσω από αυτό είναι το δυνατό πρώτο πέρασμα του ηπατικού μεταβολισμού. Έτσι, μόνο το 40% της χορηγούμενης δόσης φτάνει στη συστημική κυκλοφορία.

Ο μεταβολισμός, ο οποίος είναι μια σειρά χημικών αντιδράσεων στις οποίες υποβάλλει το σώμα το φάρμακο προκειμένου να γίνει πιο διαλυτό και έτσι να διευκολύνει την αποβολή του, γίνεται στο συκώτι.

Μόλις μεταβολιστεί, οι παράγωγες ουσίες, γνωστές ως μεταβολίτες, μπορεί ή όχι να προκαλέσουν μια αντίδραση στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι μεταβολίτες που είναι το αποτέλεσμα των χημικών αντιδράσεων από τις οποίες περνά η ολανζαπίνη δεν έχουν καμία φαρμακολογική δράση.

Μετά τον μεταβολισμό, τόσο οι μεταβολίτες όσο και το φάρμακο φεύγουν από το σώμα – 30% μέσω των ούρων και περίπου 55% μέσω των κοπράνων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της ολανζαπίνης

Τέλος, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της ολανζαπίνης είναι οι:

 • Αύξηση βάρους
 • Λήθαργος
 • Αύξηση των επιπέδων προλακτίνης
 • Η αύξηση των επιπέδων C της χοληστερίνης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων
 • Ζάλη
 • Ορθοστατική υπόταση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ακαθησία και δυσκινησία

Συμπέρασμα

Η ολανζαπίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Χάρη στην ισχυρή δράση του στο σώμα, διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή. Γι’ αυτό, δε θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε αν δεν την έχει γράψει ο γιατρός σας. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του και να τον ρωτάτε αν έχετε απορίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • De Matos E Souza, F. G. (2005). Tratamento do transtorno bipolar – Eutimia. Revista de Psiquiatria Clinica.
 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU. (2016). Olanzapina: MedlinePlus medicinas.
 • AEMPS. (2017). Olanzapina. Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad.
 • Nagai, N., & Watanabe, K. (2013). [Olanzapine]. Nihon Rinsho. Japanese Journal of Clinical Medicine. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)63186-8
 • Duggan, L., Fenton, M., Rathbone, J., Dardennes, R., El-Dosoky, A., & Indran, S. (2009). Olanzapine for schizophrenia. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001359.pub2

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.