Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά και τα συμπτώματά τους

Τα συμπτώματα από τις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να πιστεύουμε ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι προσωρινή και θα περάσει.
Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά και τα συμπτώματά τους
María Belén del Río

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η ψυχική ασθένεια και άλλες διαταραχές δεν επηρεάζουν μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, επηρεάζουν ακόμα και πολλά είδη ζώων. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά στα παιδιά. Είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά σας;

Σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες πληροφορίες που θα σας επιτρέψουν να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά. Διαβάστε το άρθρο για να έχετε μια ιδέα για το πώς να εντοπίσετε τα συμπτώματα εάν εμφανιστούν στο παιδί σας;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά

Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά και τα συμπτώματά τους

Αν και η ανίχνευση ψυχικών ασθενειών σε ενήλικες δεν είναι περίπλοκη, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη διάγνωση των παιδιών. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να μην τα παρατηρούν οι ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για αυτά. Δυστυχώς, πολύτιμος χρόνος χάνεται συχνά πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά εξακολουθούν να δημιουργούν λεξιλόγιο. Επομένως, η ικανότητά τους να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται είναι ακόμη περιορισμένη.

Έτσι, οι υπεύθυνοι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν αρκετά για το πώς εκδηλώνονται οι ψυχικές ασθένειες στα παιδιά, ώστε να μπορούν να τις εντοπίσουν και τα παιδιά να ξεκινήσουν μια θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Παρακάτω, θα σας πούμε λεπτομερώς ποιες είναι οι συχνότερες ψυχικές διαταραχές στα παιδιά, μαζί με τα γενικά συμπτώματά τους.

Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στα παιδιά

Τα παιδιά μπορούν να έχουν τις ίδιες ψυχικές ασθένειες με τους ενήλικες.

Ωστόσο, ορισμένες διαταραχές είναι πιο συχνές στα παιδιά. Για παράδειγμα:

 • Διαταραχές άγχους, όπως η κοινωνική φοβία, το γενικευμένο άγχος ή επιλεκτική αλαλία.
 • Έλλειψη προσοχής και υπερκινητικότητα.
 • Αυτισμός.
 • Διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία ή ανορεξία.
 • Διαταραχές της διάθεσης όπως κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.λπ.
 • Σχιζοφρένεια, η οποία συνήθως εκδηλώνεται προς το τέλος της εφηβείας.

Τα συμπτώματα από τις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, οι ψυχικές διαταραχές στα παιδιά συχνά δεν γίνονται αντιληπτές από τους γονείς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να πιστεύετε ότι τα αρχικά συμπτώματα είναι φυσιολογικά και αποτελούν μέρος της κοινής παιδικής συμπεριφοράς. Εάν ναι, τότε δεν θα τα θεωρήσετε ως σημάδι ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή γίνεται πιο έντονο, ζητήστε συμβουλή από έναν θεραπευτή. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το παιδί σας χρειάζεται κάποια επιπλέον βοήθεια.

Οι γονείς συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες για την ανίχνευση των συμπτωμάτων μιας ψυχικής ασθένειας στα παιδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που ενδέχεται να μην ζητήσουν βοήθεια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς επηρεάζονται από την αρνητικότητα και τον στιγματισμό των ψυχικών ασθενειών στην κοινωνία μας. Τούτου λεχθέντος, το πρώτο βήμα είναι να αφήσετε πίσω τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την ψυχική ασθένεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εμπνεύσετε την εμπιστοσύνη σε αυτά και να βοηθήσετε στον τερματισμό του (περιττού) κοινωνικού στίγματος, τουλάχιστον στο σπίτι.

Λοιπόν, ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχετε;

1. Αλλαγές στη συμπεριφορά

Παιδί σε παράθυρο

Προσέξτε για δραστικές και ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσουν να είναι ευερέθιστα και βίαια ή να υιοθετήσουν μια επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά. Επίσης, ενδέχεται να απειλούν ή να φωνάζουν και να διαφωνούν συνεχώς.

Αυτό που θα ψάξετε εδώ είναι εξάρσεις ασυνήθιστης και δυσανάλογης ευερεθιστότητας και επιθετικότητας. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου είδους ψυχικής διαταραχής.

Επίσης, θεωρήστε τυχόν αξιοσημείωτες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας ως προειδοποιητικό σημάδι ψυχικής ασθένειας, ειδικά εάν διαρκούν πολύ καιρό ή είναι έντονες.

2. Διάθεση

Όταν λέμε: “Προσέξτε για συμπτώματα”, εννοούμε να προσέχετε σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή ενός παιδιού.

Έτσι, για παράδειγμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν ένα αίσθημα θλίψης διαρκεί περισσότερο από δεκαπέντε ημέρες ή εάν το παιδί είναι γενικά απομονωμένο. (Ωστόσο, λάβετε επίσης υπόψη ότι ορισμένα παιδιά είναι πιο εσωστρεφή από άλλα.)

Για παράδειγμα, παρατηρήστε εάν η νέα συμπεριφορά τούς εμποδίζει να κάνουν δραστηριότητες που απολαμβάνουν ή εάν επηρεάζει την σχολική τους απόδοση. Εάν ναι, τότε μπορεί να έχετε μια περίπτωση ψυχικής διαταραχής, όπως η παιδική κατάθλιψη.

3. Δυσκολία συγκέντρωσης

Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά και τα συμπτώματά τους

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, ειδικά εάν πρέπει να καθίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια βαρετή τάξη.

Ωστόσο, εάν αυτή η δυσκολία είναι δυσανάλογη σε σύγκριση με αυτήν άλλων παιδιών ή εάν επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τη σχολική τους απόδοση ή τουλάχιστον δύο τομείς της ζωής τους (σχολείο, σπίτι κ.λπ.), μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχή.

Συγκεκριμένα, δώστε προσοχή σε άλλα πιθανά συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης ή αλλοιώσεις σε αυτή, όπως δυσκολία καθαρής σκέψης.

4. Υπερβολική απώλεια βάρους

Προσέξτε για υπερβολική απώλεια βάρους, εμετό ή απώλεια όρεξης, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν διατροφική διαταραχή.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να αναζητάτε βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι ώστε η θεραπεία να μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Πράγματι, η ανορεξία και η βουλιμία θα οδηγήσουν σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστούν.

5. Η ψυχική ασθένεια στα παιδιά μπορεί να αντικατοπτρίζεται ως αυτοτραυματισμός

Σε πολλές περιπτώσεις, η ψυχική ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμό σε ένα παιδί. Επομένως, πρέπει να είστε επιφυλακτικοί για τυχόν τραυματισμούς στο σώμα ενός παιδιού, καθώς μπορεί να έχουν προκληθούν από τα ίδια.

Πρέπει να ζητήσετε άμεση βοήθεια εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, πολλά παιδιά με ψυχική ασθένεια έχουν επίσης αυτοκτονικές σκέψεις, οπότε όσο πιο γρήγορα τις εντοπίσετε, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Λάβετε υπόψη τυχόν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών σας. Να θυμάστε ότι η αυτοτραυματισμός, οι αυτοκτονικές σκέψεις και η δυσκολία συγκέντρωσης αποτελούν σίγουρη ένδειξη ότι πρέπει να δουν έναν θεραπευτή για υποστήριξη.

6. Έντονα συναισθήματα

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά και οι έφηβοι να βιώνουν συναισθήματα αρκετά έντονα. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό, αλλά – ας πούμε, το παιδί σας έχει υπερβολικό, ισχυρό, παράλογο φόβο για κάτι – τότε η φοβία μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής.

Εδώ, αναφερόμαστε σε φοβίες ή φόβους που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ένταση του φόβου είναι ασυνήθιστη.

7. Πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι

Ενώ οι ενήλικες τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα όπως άγχος ή θλίψη, τα παιδιά μπορεί να εκφράσουν μια ψυχική διαταραχή με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, ασυνήθιστοι ή συνεχείς πονοκέφαλοι ή πόνοι στο στομάχι θα μπορούσαν να είναι ένα σύμπτωμα άγχους ή ανησυχίας.

Ομοίως, πρέπει επίσης να γνωρίζετε τυχόν πιθανές διαταραχές ύπνου που δεν έχουν προφανή εξήγηση. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι να αποκλείσετε τυχόν σωματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόνο ή δυσκολία στον ύπνο.

8. Κατάχρηση ουσιών

Αυτό αφορά ιδιαίτερα παιδιά στην εφηβεία. Ένα προβληματικό παιδί συχνά βασίζεται σε ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά ως τρόπο «αντιμετώπισης» ή «αποφυγής» της οδυνηρής πραγματικότητας.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να γνωρίζετε τυχόν σημάδια χρήσης ναρκωτικών από την πλευρά τους.

9. Αντιληπτικές αλλαγές στις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά

Το παιδί μπορεί να εκφράσει ότι βλέπει ή ακούει ανθρώπους ή πράγματα που δεν υπάρχουν. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με αυτό, γιατί η φαντασία ενός παιδιού είναι απεριόριστη. 

Ωστόσο, εάν αυτό το σύμπτωμα συνεχίζεται για πολλά χρόνια έως την εφηβεία ή εάν επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, ζητήστε βοήθεια.

10. Δυσκολία κοινωνικοποίησης στις ψυχικές ασθένειες στα παιδιά

Πολλά παιδιά είναι ντροπαλά και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, η ακραία εσωστρέφεια μπορεί να οφείλεται σε μια ψυχική διαταραχή που τους εμποδίζει να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

Παρομοίως, προσέξτε εάν η δυσκολία τους να σχετίζονται με άλλους είναι υπερβολική και αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με άλλα παιδιά ή άλλα άτομα. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι διαταραχής άγχους ή κοινωνικής φοβίας.

Τι να κάνετε εάν εντοπίσετε ψυχικές ασθένειες στα παιδιά σας

Παιδί σε ψυχολόγο

Η ψυχολογική βοήθεια είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών που επηρεάζουν τα παιδιά. Επομένως, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια αφού αναγνωρίσετε ορισμένα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό ότι αν εντοπίσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα καθώς και την ένταση και τη διάρκεια που έχουμε περιγράψει, να ζητήσετε βοήθεια. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό και να συζητήσετε μαζί του τις ανησυχίες σας. Παρομοίως, θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με τον δάσκαλο του παιδιού, καθώς μπορεί να σας πει εάν τα συμπτώματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σχολείου ή εάν εμφανίζουν άλλα.

Εάν επιβεβαιώσετε την κατάσταση, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει μια αποτελεσματική ψυχολογική θεραπεία ανάλογα με την ασθένεια. Φυσικά, πρέπει πάντα να έχουν την άνευ όρων υποστήριξη και την αγάπη της οικογένειάς τους. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρουν ότι δεν είναι μόνα, ότι η ταλαιπωρία τους έχει μια λύση και ότι θα είστε πάντα εκεί για να τους δώσετε την πλήρη υποστήριξή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kathleen Ries Merikangas, “Epidemiology of mental disorders in children and adolescents”, Dialogues Clin Neurosci. 2009 Mar; 11(1): 7–20.
  • Barbara J. Burns et al. “Effective Treatment for Mental Disorders in Children and Adolescents”, Clinical Child and Family Psychology Review, December 1999, Volume 2, Issue 4, pp 199–254
  • Charlotte Johnston, Eric J. Mash, “Families of Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Review and Recommendations for Future Research”, Clinical Child and Family Psychology ReviewSeptember 2001, Volume 4, Issue 3, pp 183–207

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.