Πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή;

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε με σαφήνεια τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας.
Πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή και δεν την παίρνουν στα σοβαρά. Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πραγματική και πολύ περίπλοκη κατάσταση. Αλλά είναι σημαντικό να την αναγνωρίζετε και να την αντιμετωπίζετε σωστά τόσο για το ίδιο το άτομο που πάσχει όσο και για τους ανθρώπους γύρω του, ώστε να μπορούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε με σαφήνεια τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, ώστε να τα αναγνωρίσετε στους αγαπημένους σας – ή ακόμα και στον εαυτό σας. Μόλις διαγνωστεί, μπορεί να ελεγχθεί.

Πρώτα από όλα, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχολογική διαταραχή, όχι μια επιλογή ή ένας τρόπος ύπαρξης. Η διπολική διαταραχή δεν είναι επίσης πολλαπλή διαταραχή προσωπικότητας. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Οι διπολικοί άνθρωποι δεν έχουν καμία δυσκολία στο να αναγνωρίζουν την ταυτότητά τους, αλλά οι διακυμάνσεις στη διάθεση τους είναι τόσο δραστικές ώστε οι συμπεριφορές του ατόμου μπορεί να αλλάζουν φτάνοντας από το ένα άκρο στο άλλο και να είναι δύσκολο να το εξηγήσουν.

Πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή – Διάγνωση

Πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή - Άτομο που κλαίει

Η διάγνωση αυτής της κατάστασης είναι πολύ περίπλοκη, ιδιαίτερα επειδή ο ασθενής συχνά αντιστέκεται στη βοήθεια. Γίνεται πιο δύσκολο λόγω της ασταθούς συμπεριφοράς τους. Ως αποτέλεσμα, συχνά συγχέεται με την ψύχωση ή την κατάθλιψη.

Όταν έχει κανείς διπολική διαταραχή, ένας επαγγελματίας θα πρέπει να αξιολογεί το άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και η ασθένεια δεν έχει μόνιμη θεραπεία, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με την τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ατόμου.

Κοινές συστάσεις είναι:

  • η τακτική άσκηση
  • η ψυχολογική βοήθεια
  • η γιόγκα ή άλλες δραστηριότητες χαλάρωσης

Πάνω απ ‘όλα, χρειάζονται την υποστήριξη των ανθρώπων που τους καταλαβαίνουν και φροντίζουν. Το περιβάλλον τους διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη θεραπεία.

Συμπεριφορά ενός ατόμου με διπολική διαταραχή

1. Δραστική αλλαγή της διάθεσης

Πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή - Γυναίκα με πολλά πρόσωπα

Η διπολική διαταραχή συνεπάγεται δραστικές αλλαγές στη διάθεση. Όταν έχει κανείς διπολική διαταραχή μπορεί να βρεθεί από μια κατάσταση ανεξέλεγκτης ευφορίας σε μια κατάσταση βαθιάς αναταραχής εν ριπή οφθαλμού. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκληθεί από πολύ απλά πράγματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα σε ένα διανοητικά πιο σταθερό άτομο.

Ένα άτομο με διπολική διαταραχή μπορεί επίσης να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με μια συγκεκριμένη διάθεση, είτε σταθερή, καταθλιπτική είτε μανιακή. Αλλά αυτές οι μεταβολές της διάθεσης δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή προβλέψιμα πρότυπα.

Μερικές φορές αισθάνονται φανταστικά για μια καλή περίοδο. Αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια, τόση πολλή ώστε να μην αισθάνονται την ανάγκη να κοιμούνται. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μένουν για ημέρες χωρίς ύπνο, ενώ συγχρόνως να αποσπάται η προσοχή τους και να είναι ευερέθιστοι. Αυτό θα ήταν μια φάση μανίας, η οποία αποτελείται από συμπεριφορές που φτάνουν στην υπερβολή: υψηλή σεξουαλική ενέργεια, υπερβολική ενέργεια, ακόμα και επιθετικότητα.

2. Θλίψη

Ένα άτομο με διπολική διαταραχή θα αισθάνεται πολύ καταθλιπτικό. Αυτό θα προκαλέσει άγχος, θλίψη, απαισιοδοξία και έντονα αισθήματα απογοήτευσης. Επίσης θα χάσουν εντελώς το ενδιαφέρον για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που αγαπούσαν κατά τη διάρκεια της μανιακής φάσης.

Για ένα άτομο με αυτή την κατάσταση, είναι πολύ απογοητευτικό να μην κατανοούν τον λόγο της βαθιάς κατάθλιψής τους. Αυτό, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις.

3. Ψυχωτικά χαρακτηριστικά

Πώς είναι να έχει κανείς διπολική διαταραχή - Άνδρας με γέλιο και λύπη

Μια αιτία αυτών των αλλαγών είναι η ψύχωση, η οποία συχνά συνοδεύει τη διπολική διαταραχή. Η ψύχωση είναι μια κατάσταση που αλλάζει την αντίληψη ενός ατόμου για καταστάσεις, χειρονομίες και λόγια.

  • Ένα ψυχωτικό άτομο μπορεί να παρερμηνεύει το περιβάλλον του.
  • Εάν η ψύχωση είναι σοβαρή, μπορεί ακόμη και να έχουν παραισθήσεις.

4. Υπομανία

Ένα άτομο με διπολική διαταραχή μπορεί να παρουσιάσει σημάδια υπομανίας. Η υπομανία συνεπάγεται μια συνεχή χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια αυξημένη διάθεση. Το άτομο μπορεί επίσης να είναι ευερέθιστο με τρόπο διαφορετικό από την φυσιολογική του διάθεση. Διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε ημέρες. Η υπομανία μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη αυτοεκτίμηση ή αυταπάτες μεγαλοπρέπειας. Το άτομο μπορεί να αρχίσει να μιλάει πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Γενικά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ένα άτομο με διπολική διαταραχή θα περάσει από πολύ έντονες και ακραίες διαθέσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alejandro Koppmann, A. (2012). Sobre el diagnóstico de bipolaridad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70348-6
  • Vieta, E. (2014). Diagnosing Bipolar Disorder. In Managing Bipolar Disorder in Clinical Practice, 3rd Edition and Guide to Assessment Scales in Bipolar Disorder, 2nd Edition.
  • PuedoSer, E. V. (2012). La hipomanía. Trastorno bipolar.
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.