Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, μερικές φορές ακόμη και θάνατο. Ευτυχώς, τα ανθρώπινα περιστατικά είναι πολύ σπάνια. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι ιοί είναι μολυσματικοί παράγοντες που μπορούν να εισβάλουν στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς. Τα πουλιά μπορούν να προσβληθούν από ιούς που μεταδίδονται μεταξύ των πτηνών και εξ αποστάσεως στους ανθρώπους. Εκεί έρχεται η γρίπη των πτηνών.

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τη γρίπη των πτηνών;

Σήμερα, θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της.

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Εξαπλώνεται στα πουλερικά μέσω σάλιου, βλεννογόνων εκκρίσεων και περιττωμάτων. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε 2 κρούσματα στην Κίνα το 2017.

Επί του παρόντος, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει περισσότερα από 12 διαφορετικά στελέχη του ιού, αλλά μόνο τρία από αυτά έχουν επηρεάσει τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι συνεχείς μεταλλάξεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό μόλυνσης στους ανθρώπους μακροπρόθεσμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα από τη γρίπη των πτηνών;

Οι κλινικές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως 2 έως 7 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό της γρίπης των πτηνών. Η συμπτωματολογία ποικίλλει από ήπιες έως σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνήθως μοιάζει με την κοινή γρίπη, παρουσιάζοντας τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Βήχας
 • Αναπνευστική δυσχέρεια
 • Πυρετός
 • Γενική αδιαθεσία
 • Πονόλαιμος
 • Ρινική συμφόρηση
 • Μυϊκοί και πόνοι στις αρθρώσεις
 • Ανεξήγητη κούραση
 • Κόκκινα μάτια με αυξημένο δάκρυ

Οι ήπιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν συνήθως γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Ταυτόχρονα, ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών με γρίπη των πτηνών μπορεί να έχει δυσμενή πορεία και να εμφανιστεί με τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια
 • Πνευμονία
 • Αλλαγμένη κατάσταση συνείδησης
 • Σπασμοί
γυναίκα με πυρετό
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα γρίπης είναι ο πυρετός και η υπερβολική κόπωση με μυϊκούς πόνους.

Ποια είναι η αιτία για τη γρίπη των πτηνών;

Ο παράγοντας που ευθύνεται για τη γρίπη των πτηνών είναι ο ιός της γρίπης τύπου Α στις διαφορετικές μεταλλαξιογόνες παραλλαγές του. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τα στελέχη H5N1, H7N9 και H5N6 στους ανθρώπους, το H5N1 έχει μελετηθεί αρκετά. Περισσότερα από 165 περιστατικά γρίπης των πτηνών αποδόθηκαν στο τελευταίο μεταξύ 2003 και 2006, με ποσοστό θανάτου περιστατικών άνω του 50%.

Η μόλυνση στους ανθρώπους συμβαίνει όταν ο ιός έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους των ματιών, της μύτης ή του στόματος ή μέσω εισπνοής σταγονιδίων ή σκόνης που περιέχει τον ιό. Επιπλέον, η άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης.

Ομοίως, μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι πολύ χαμηλή και συνήθως συμβαίνει μέσω ενδοοικογενειακής επαφής. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη ικανότητα προσαρμογής του ιού στον άνθρωπο δημιουργεί ανησυχία για την πιθανή εμφάνιση νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους στο μέλλον.

Παράγοντες κινδύνου

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου που οι ειδικοί έχουν συνδέσει με την εμφάνιση γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους έχουν να κάνουν με τη συνεχή έκθεση σε μολυσμένα κατοικίδια και άγρια ​​πτηνά. Αυτά περιλαμβάνουν κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες και χήνες.

Επομένως, η συχνότητα εμφάνισης αυτής της νόσου είναι υψηλότερη στα ακόλουθα σενάρια:

 • Εργασίες και δραστηριότητες με πουλερικά
 • Συνωστισμός και ανεπάρκεια σε καταστήματα και αγορές που πωλούν προϊόντα πουλερικών
 • Ταξίδι σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση
 • Επαφή με εκκρίσεις, περιττώματα και φτερά μολυσμένων πτηνών
 • Κατανάλωση κρέατος πουλερικών και αυγών που δεν έχουν ψηθεί σωστά

Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των ασθενών με γρίπη των πτηνών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε νέους μεταξύ 10 και 19 ετών.

Διάγνωση για τη γρίπη των πτηνών

Η αναγνώριση της λοίμωξης από τη γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους απαιτεί την εκτίμηση των συμπτωμάτων και των σημείων που σχετίζονται με εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά τη λήψη επιχρισμάτων μύτης και λαιμού τις πρώτες ημέρες.

Εξειδικευμένα εργαστήρια θα λάβουν αυτά τα δείγματα, όπου θα εντοπίσουν τον παράγοντα με μοριακό έλεγχο ή καλλιέργεια ιών. Ομοίως, σε ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις, οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν δείγματα κατώτερης αναπνευστικής οδού για να επιβεβαιώσουν την ιική αιτιολογία.

Σε ορισμένους ασθενείς, ο προσδιορισμός των αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης τύπου Α είναι χρήσιμος. Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί λαμβάνουν δύο δείγματα αίματος, ένα στην έναρξη των συμπτωμάτων και ένα άλλο μετά από 3 ή 4 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι τα αποτελέσματα θα πάρουν αρκετές ημέρες.

Ο ειδικός μπορεί να βασιστεί σε απεικονιστικές μεθόδους, όπως η ακτινογραφία θώρακος, για να καθορίσει τη συμμετοχή του βρογχοπνευμονικού δέντρου. Ομοίως, αυτή η μελέτη τους επιτρέπει να αξιολογήσουν τη στάση και το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν.

Θεραπεία

Η θεραπεία της γρίπης των πτηνών στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην εξάλειψη του ιού. Η χρήση αντιιικών αναστολέων νευραμινιδάσης είναι αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν την απελευθέρωση του ιού από μολυσμένα κύτταρα και τον αποικισμό του στα υπόλοιπα κύτταρα.

Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και Β είναι ευαίσθητα σε oseltamivir ή Tamiflu®, peramivir και zanamivir ή Relenza®. Ωστόσο, το CDC έχει αναφέρει κάποια αντίσταση σε αυτά τα φάρμακα από κάποιες μεταλλάξεις στελεχών H5N1 και H7N9 σε ασθενείς από την Ασία.

Τα θεραπευτικά περιλαμβάνουν επαρκή αντικατάσταση υγρών και χρήση αντιπυρετικών και αναλγητικών φαρμάκων για τη μείωση των σχετικών συμπτωμάτων.

Ανάρρωση από τη γρίπη των πτηνών

Η πορεία της νόσου θα εξαρτηθεί από το στέλεχος του ιού που επηρεάζει το άτομο και τον βαθμό αναπνευστικής προσβολής. Γενικά, οι ασθενείς έχουν συνήθως καλή πρόγνωση. Ωστόσο, ορισμένοι αντιμετωπίζουν επιπλοκές και απαιτούν ειδικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών, συνιστάται να ακολουθείτε τις παρακάτω ενδείξεις:

 • Πίνετε πολλά υγρά.
 • Αποφύγετε τα κρύα ποτά.
 • Αερίστε το δωμάτιο.
 • Χρησιμοποιήστε μάσκα.
 • Ξεκουραστείτε.

Η νόσος υποχωρεί συνήθως μετά από μερικές εβδομάδες θεραπείας. Ωστόσο, εάν ο ασθενής παρατηρήσει νέα σημάδια ή επιδείνωση των συμπτωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

γυναίκα σε νοσοκομείο
Για σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία για την υποστήριξη βασικών ζωτικών σημείων και τη χορήγηση αντιιικών.

Πρόληψη της γρίπης των πτηνών

Όσον αφορά την πρόληψη της γρίπης των πτηνών, οι μέθοδοι στοχεύουν στη μείωση ή την εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη μόλυνση. Από αυτή την άποψη, το κύριο μέτρο είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή έκθεσης στον ιό.

Για το σκοπό αυτό, μπορούν να ακολουθηθούν οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Αποφύγετε την επαφή με άγρια ​​πουλερικά ή υδρόβια πτηνά.
 • Μην αγγίζετε επιφάνειες ή αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν περιττώματα ή εκκρίσεις πτηνών.
 • Πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο σαπούνι και νερό όταν αγγίζετε μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.
 • Χρησιμοποιήστε μάσκες και προστατευτικές στολές όταν εργάζεστε με πουλιά, ειδικά σε κλειστούς χώρους.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αυγών χωρίς σωστή υγιεινή και μαγείρεμα.
 • Επίσης, μαγειρέψτε κρέας πουλερικών σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 75 βαθμούς Κελσίου.

Ταυτόχρονα, τα άτομα που αποφασίζουν να επισκεφθούν χώρες με πιθανό κίνδυνο μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών θα πρέπει να αποφεύγουν τις υπαίθριες και ανθυγιεινές αγορές. Επιπλέον, τα προϊόντα πουλερικών που έχουν υποστεί κακή επεξεργασία δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Όσον αφορά τα εμβόλια, η χορήγηση εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης δεν αποτρέπει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά μειώνει τη συχνότητα της ιογενούς συν-λοίμωξης. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επί του παρόντος ένα απόθεμα εμβολίου κατά του στελέχους H5N1 ασιατικής προέλευσης. Ωστόσο, δεν θα ήταν αποτελεσματικό έναντι πιθανής μετάλλαξης.

Μην υποτιμάτε τη μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Συμπερασματικά, τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών είναι συνήθως διάχυτα και τείνουν να συγχέονται με αυτά που υπάρχουν σε άλλες μορφές γρίπης. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό νωρίς για να καθορίσει τη θετική πορεία της νόσου.

Σε ορισμένους ασθενείς που δεν λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία ή λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία, μπορεί να εμφανιστούν θανατηφόρες επιπλοκές. Εάν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Perret C, Dabanch J. Influenza Aviar y Riesgo de Pandemia. Rev. chil. pediatr. 2008;  79( 4 ): 358-363.
 • Barricarte A. Gripe aviar: ¿la pandemia que viene?. Anales del Sistema Sanitario de Navarra. 2006; 29 (1).
 • Godoy P. Pandemia de gripe aviar: un nuevo desafío para la salud pública. Gac Sanit. 2006;20( 1 ): 4-8.
 • Casillas S, Herrero Fernández S, Varon J. Gripe aviar: lo que un intensivista debe conocer. Med Intensiva. 2008;32(4):183-93.
 • Lycett SJ, Duchatel F, Digard P. A brief history of bird flu. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2019;374(1775):20180257.
 • Li YT, Linster M, Mendenhall IH, Su YCF, Smith GJD. Avian influenza viruses in humans: lessons from past outbreaks. Br Med Bull. 2019;132(1):81-95.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.