Πώς να παρασκευάσετε και να χρησιμοποιήσετε έλαιο λεβάντας

Το άρωμα του ελαίου λεβάντας μπορεί να ξυπνήσει τις αισθήσεις. Αλλά πέραν από το υπέροχο άρωμά του, μας προσφέρει επίσης καταπληκτικά οφέλη.

Το έλαιο λεβάντας είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα έλαια τόσο στη φαρμακευτική όσο και την καλλυντική βιομηχανία, για τις πολλές εκπληκτικές του ιδιότητες. Οι δυνατότητές του είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων και η μοντέρνα επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ακόμα περισσότερα μυστικά του.

Η μωβ απόχρωσή του είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν το έλαιο λεβάντας τόσο ξεχωριστό. Πρόκειται επίσης και για ένα από τα πιο αγνά και φυσικά έλαια που χρησιμοποιούνται σε χαλαρωτικά μασάζ και αρωματοθεραπείες.

Παρασκευάζοντας το έλαιο λεβάντας

Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό και διεγερτικό φυτό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση κραμπών, στις πεπτικές διαταραχές και σε προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.

Μπορείτε ν’ αγοράσετε έλαιο λεβάντας από ένα κατάστημα που πουλάει αρώματα ή βότανα, αλλά μπορεί να είναι πολύ ακριβό. Οι φθηνότερες επιλογές είναι συχνά πιο αδύναμες και αραιωμένες, γι’ αυτό σας προτείνουμε να το παρασκευάσετε μόνοι σας. Η παρασκευή αυτού του ελαίου είναι μια πολύ απλή και ανέξοδη διαδικασία με την οποία θα μπορέσετε να το έχετε πάντα εύκαιρο και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη του.

Δείτε επίσης: Η λεβάντα δίνει ένα θαυμάσιο αιθέριο έλαιο για το σπίτι και το δέρμα σας

Τι θα χρειαστείτε

λεβάντα σε ματσάκια

  • Αποξηραμένα άνθη λεβάντας
  • Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • Ένα μικρό γυάλινο δοχείο

Διαδικασία

  • Αρχικά, ανακατέψτε τα άνθη λεβάντας και το ελαιόλαδο στο γυάλινο δοχείο και αφήστε το μείγμα να καθίσει στον ήλιο για τρεις μέρες.
  • Έπειτα, μετά το πέρας των τριών ημερών, ανακινήστε το περιεχόμενο του δοχείου και μεταφέρετέ το σ’ ένα άλλο δοχείο, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο καφέ.
  • Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο!

Να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να πίνετε ποτέ αιθέρια έλαια.

Επιπλέον, μία καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα αλλεργικό τεστ βάζοντας λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι και να το τρίψετε στο μπράτσο σας.

Χρησιμοποιήστε αυτό το έλαιο για να κάνετε μασάζ στους κροτάφους σας όταν έχετε πονοκέφαλο ή απλά για ένα χαλαρωτικό μασάζ σώματος.

Οφέλη για την ομορφιά

Φροντίδα του δέρματος

γυναίκα που βάζει κρέμα

Το έλαιο λεβάντας μαλακώνει το δέρμα, κάνοντάς το να φαίνεται πιο απαλό και νεανικό. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά από τις εταιρείες καλλυντικών στα κύρια προϊόντα φροντίδας του δέρματος.

Το άρωμα και η ευωδιά του συχνά συγκρίνονται με αυτό του ελαίου αγριοτριανταφυλλιάς.

Επιπροσθέτως, το έλαιο λεβάντας αποτρέπει το σχηματισμό ρυτίδων και βοηθά στην καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης τα οποία εμφανίζονται στο δέρμα σας, μέσω των αναζωογονητικών ιδιοτήτων.

Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη και για την ενεργοποίηση των κυτταρικών ιστών, καθώς είναι πολύ ενυδατικό.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 6 φυτικά έλαια για όμορφες βλεφαρίδες!

Φροντίδα για τα μαλλιά

Το έλαιο λεβάντας αναζωογονεί το τριχωτό της κεφαλής, επιτρέποντας την αναδόμηση ακόμη και των πιο τραυματισμένων μαλλιών και τα κάνει να φαίνονται υγιή και λαμπερά.

Υπάρχουν αναρίθμητα σαμπουάν και conditioners στην αγορά τα οποία περιέχουν έλαιο λεβάντας. Μπορείτε ακόμη και να εφαρμόσετε το αιθέριο έλαιο στα μαλλιά σας αφότου τα έχετε λούσει με το συνηθισμένο σαμπουάν.

Θεραπευτικά οφέλη

Καταπολεμά το άγχος και ηρεμεί τα νεύρα

γυναίκα που κάθεται σε ύψωμα

Επιπρόσθετα, το έλαιο λεβάντας είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα έλαια με χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Ο συνηθισμένος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να το εισπνεύσετε είτε χρησιμοποιώντας έναν διαχυτήρα ή προσθέτοντας λίγες σταγόνες στο νερό που κάνετε μπάνιο.

Βελτιώνει επίσης την ποιότητα ύπνου και καταπολεμά τα συμπτώματα της αϋπνίας.

Αντισηπτικό

Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών μολύνσεων χάρη στην ιδιότητά του να καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσει τα εγκαύματα ή οποιοδήποτε είδος μόλυνσης γενικά.

Παυσίπονο

Το έλαιο λεβάντας μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο που σχετίζεται με δερματολογικές παθήσεις.

Αντιφλεγμονώδες

γυναίκα με πρησμένο γόνατο

Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα που φέρνουν οι λοιμώξεις ή η αγγειακή συμφόρηση (αίματος), και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στα εγκαύματα.

Αναπνευστικές παθήσεις

Το έλαιο λεβάντας μπορεί να καταπραΰνει τα αναπνευστικά προβλήματα όπως είναι η γρίπη, το κρυολόγημα, ο βήχας, το άσθμα, και ο πονόλαιμος. Μπορείτε να τρίψετε λίγο στον λαιμό σας και την πλάτη σας ή να το εισπνεύσετε με έναν ατμοποιητή.

Χρήσεις και εφαρμογές

  • Προσθέστε το στο μπάνιο ή το ντους σας για ν’ ανακουφίσετε τον πόνο των μυών.
  • Κάντε το μασάζ στο δέρμα σας για να καταπραΰνετε τον πόνο στις αρθρώσεις ή τους μύες.
  • Εισπνεύστε το ή κάντε το ατμό, προσθέτοντας λίγες σταγόνες σε μία λεκάνη με καυτό νερό και εισπνεύστε τον ατμό.
  • Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε τα χέρια και τα πόδια σας προσθέτοντας μία σταγόνα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Για να το κάνετε αυτό αφήστε τα πόδια και τα χέρια σας να μουλιάσουν ώστε να καταπραϋνθεί ο πόνος και το πρήξιμο.
  • Μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε ως κομπρέσα: βρέξτε μία πετσέτα σ’ ένα δοχείο με νερό και λίγες σταγόνες από έλαιο λεβάντας. Έπειτα, εφαρμόστε το στα διαστρέμματα ή τους τραυματισμένους μύες.

Συμβουλές

  • Το έλαιο θα πρέπει να αραιωθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε αρωματοθεραπεία.
  • Δεν συνιστάται για παιδιά.
  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια ή τις βλεννώδεις μεμβράνες.
  • Πριν το χρησιμοποιήσετε κάντε ένα αλλεργικό τεστ τρίβοντας μία σταγόνα του ελαίου στο μπράτσο σας.
  • Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτού του ελαίου
Ίσως σας αρέσουν