Γκριζεοφουλβίνη: Τι είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Η γκριζεοφουλβίνη είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής, των νυχιών και του δέρματος. Πώς να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια;
Γκριζεοφουλβίνη: Τι είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουνίου, 2023

Η γκριζεοφουλβίνη είναι ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε το 1939 στην Οξφόρδη. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων, ιδίως στα μαλλιά και τα νύχια και ως εκ τούτου, θεωρείται αντιμυκητιασικό. Αν και διατίθεται σε διάφορες μορφές χορήγησης, η από του στόματος οδός είναι η πιο συνηθισμένη.

Αυτό έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα αντιμυκητιασικά φάρμακα, ωστόσο, ενέχει επίσης ορισμένους κινδύνους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ειδικά εάν λαμβάνετε άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα. Σας λέμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στο άρθρο. Διαβάστε παρακάτω!

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η γκριζεοφουλβίνη;

Η γκριζεοφουλβίνη είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι προορίζεται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μύκητες. Για παράδειγμα, η δερματοφυτίαση, που μπορεί να προκαλείται από διάφορα είδη (μύκητες των γενών Microsporum, Epidermophyton και Trichophyton).

Διατίθεται στην αγορά με διαφορετικούς τρόπους από χώρα σε χώρα. Διατίθενται τόσο γενόσημα όσο και επώνυμα φάρμακα (το πιο χαρακτηριστικό είναι το Fulcin®). Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος είναι η θεραπεία λοιμώξεων που επηρεάζουν τα μαλλιά, τα νύχια ή το δέρμα.

Πώς δρα;

Η γκριζεοφουλβίνη σταματά τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ορισμένους μύκητες. Ο μηχανισμός δράσης της είναι να εμποδίζει τον μύκητα να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί σε νέα κύτταρα.

Αυτό το επιτυγχάνει καταστρέφοντας ορισμένες δομές του μύκητα που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση. Συγκεκριμένα, αναστέλλει τη μίτωση του μύκητα καταστρέφοντας τους μικροσωληνίσκους των κυττάρων.

Το φάρμακο εναποτίθεται στα κύτταρα του σώματος που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση της κερατίνης. Αυτά είναι παρόντα στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Σε αυτά τα σημεία ασκεί την αντιμυκητιακή του δράση.

Τα αποτελέσματά του γίνονται συνήθως αισθητά μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης ημέρας της θεραπείας. Ωστόσο, η πλήρης ίαση της λοίμωξης μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη θέση και την έκταση του μύκητα.

Χορηγείται από το στόμα, επειδή απορροφάται μέσω του εντερικού βλεννογόνου. Το φάρμακο έχει χρόνο ημιζωής στο αίμα περίπου 24 ώρες. Στη συνέχεια, μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες

Προφυλάξεις πριν από τη χρήση της γκριζεοφουλβίνης

Όπως και με κάθε άλλο φάρμακο, υπάρχουν ορισμένες πτυχές που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν από τη λήψη της γκριζεοφουλβίνης. Πρώτα απ’ όλα, ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτή την ουσία. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να εμφανιστεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Εάν συμβαίνει αυτό, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και κνίδωση και άλλες εκδηλώσεις. Η απόφραξη των αεραγωγών μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Είναι απαραίτητο να μεταβείτε στα επείγοντα εάν συμβεί αυτό.

Από την άλλη πλευρά, το φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορες ουσίες. Μία από αυτές είναι το αλκοόλ. Μπορεί να κάνει το άτομο πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις του αλκοόλ, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο δηλητηρίασης.

Προφυλάξεις εάν έχετε ορισμένες ασθένειες

Η γκριζεοφουλβίνη μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες παθολογίες. Καθώς μεταβολίζεται στο ήπαρ, δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ηπατική ανεπάρκεια ή κίρρωση.

Το ίδιο ισχύει και για άτομα που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ή πορφυρία. Η τελευταία είναι μια γενετική ασθένεια που επηρεάζει το αίμα. Και στις δύο καταστάσεις, η χορήγηση αυτού του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Άλλες προειδοποιήσεις σχετικά με τη γκριζεοφουλβίνη

Δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες, γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει ή γυναίκες που θηλάζουν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φάρμακο μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να βλάψει το έμβρυο.

Στην περίπτωση του θηλασμού, φαίνεται ότι περνάει στο μητρικό γάλα. Ως εκ τούτου, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε αυτή τη θεραπεία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια, τη δοσολογία και την αποτελεσματικότητά του.

Πιθανές παρενέργειες από την γκριζεοφουλβίνη

Η γκριζεοφουλβίνη, όπως και κάθε άλλο φάρμακο, δεν είναι απαλλαγμένη από παρενέργειες. Δεν εμφανίζονται πάντα, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες που είναι πιο συχνές από άλλες. Τις εξηγούμε στις ακόλουθες ενότητες.

Συνήθεις ανεπιθύμητες παρενέργειες

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ναυτία, έμετος και ζάλη.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μυκητιασικές λοιμώξεις στο στόμα. Τέλος, έχει βρεθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους, σύγχυση και αϋπνία.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει: Μια μάσκα προσώπου με ασπιρίνη και γιαούρτι για να καθαρίσετε τις ατέλειες του δέρματος

Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες

Αν και λιγότερο συχνές, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες. Μία από αυτές έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν – σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτές ονομάζονται επίσης αναφυλαξία. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως.

Σε υπερβολικές ποσότητες ή σε ευαίσθητους ασθενείς είναι πιθανή ηπατική βλάβη. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να εμφανιστεί κόπωση και αδυναμία. Ο ίκτερος, η απώλεια της όρεξης και ο στομαχόπονος είναι επίσης συνηθισμένα φαινόμενα. Ομοίως, είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο εύκολα μώλωπες (λόγω διαταραχής της πήξης).

Γκριζεοφουλβίνη: Τι είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Σύμφωνα με δημοσίευση του Mayo Clinic, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με συμπληρώματα βιταμινών ή βοτάνων. Μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές επιδράσεις ή να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Όταν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα, το φάρμακο αυτό συχνά μειώνει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλεί το ήπαρ να μεταβολίζει ταχύτερα. Ως αποτέλεσμα, η παρουσία αυτών των φαρμάκων στο σώμα μειώνεται και δεν λειτουργούν σωστά.

Πρώτα απ’ όλα, μπορεί να επηρεάσει τα αντισυλληπτικά χάπια. Όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία με γκριζεοφουλβίνη, συνιστάται να χρησιμοποιεί άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους. Για παράδειγμα, μεθόδους φραγμού. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να μείνει έγκυος. Άλλα φάρμακα με τα οποία εμφανίζονται αλληλεπιδράσεις είναι τα ακόλουθα:

  • Βαρφαρίνη. Είναι ένα αντιπηκτικό που χρησιμοποιείται για την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως θρομβοεμβολές ή καρδιακές προσβολές.
  • Σαλικυλικά άλατα, όπως η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ).
  • Κυκλοσπορίνη.
  • Ορισμένα βαρβιτουρικά, όπως η φαινοβαρβιτάλη.

Γκριζεοφουλβίνη: Συστάσεις

Για να χρησιμοποιήσετε σωστά αυτό το φάρμακο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο χορήγησής του και τη συνιστώμενη δοσολογία. Σύμφωνα με μια δημοσίευση της Clínica Universidad de Navarra, αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον ασθενή.

Ο γιατρός πρέπει να είναι αυτός που επιλέγει την καταλληλότερη δόση ανάλογα με την ηλικία, τη λοίμωξη και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν. Η από του στόματος δόση που χρησιμοποιείται συνήθως στους ενήλικες κυμαίνεται από 250 έως 500 χιλιοστόγραμμα κάθε 12 ώρες. Επίσης, μπορούν να χορηγηθούν 125 χιλιοστογραμμάρια κάθε 6 ώρες.

Η θεραπεία θα πρέπει να διατηρείται μέχρι την πλήρη εξάλειψη της λοίμωξης. Αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Εάν πρόκειται για tinea capitis (λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής), μπορεί να συνιστώνται υψηλότερες δόσεις. Επίσης, εάν η λοίμωξη βρίσκεται στο δέρμα, συνήθως απαιτείται λιγότερος χρόνος θεραπείας. Από την άλλη πλευρά, εάν είναι στα νύχια, συνήθως παρατείνεται έως και έξι μήνες.

Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν 10 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό ημερησίως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γραμμάριο γκριζεοφουλβίνης ανά ημέρα δεν πρέπει να υπερβαίνεται. Όπως και στους ενήλικες, μπορεί να λαμβάνεται μία φορά κάθε 12 ώρες ή μία φορά την ημέρα.

Συνιστάται η λήψη του φαρμάκου μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη. Για παράδειγμα, μετά την κατανάλωση πλήρους γάλακτος ή τυριού. Ο λόγος είναι ότι τα λίπη βελτιώνουν την απορρόφησή του από το έντερο.

Τι πρέπει να θυμάστε

Η γκριζεοφουλβίνη είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. Όπως κάθε άλλο φάρμακο, πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή, καθώς δεν είναι χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλες ουσίες και φάρμακα.

Επομένως, πρέπει πάντα να συνταγογραφείται από γιατρό. Ομοίως, είναι σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει ο ασθενής, καθώς και για το ιατρικό ιστορικό του. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.