Μεταβολές του στήθους κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Αν και η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το στήθος δεν κρεμάει από το θηλασμό, πολλές μητέρες στερούν από τα μωρά τους το θηλασμό λόγω του φόβου τους για αλλαγές στην εμφάνισή τους. Αυτός είναι ένας μύθος που πρέπει να εξαλειφθεί.
Μεταβολές του στήθους κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2023

Υπάρχουν ήδη αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το στήθος δεν κρεμάει πραγματικά από το θηλασμό, παρά το τι μπορεί να πιστεύουν πολλές γυναίκες. Μέχρι πρόσφατα, πίστευαν ότι ο θηλασμός είχε αρνητικές συνέπειες στην αισθητική του στήθους. Σήμερα, είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είναι αλήθεια ότι το στήθος είναι μία από τις περιοχές του σώματος που υφίσταται τις περισσότερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης σαφές ότι υφίσταται αλλαγές κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο, το στήθος δεν κρεμάει στην πραγματικότητα λόγω του θηλασμού.

Η χαλάρωση του στήθους μπορεί να είναι συνέπεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πολλαπλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας, μεταξύ των οποίων και κάποιες αλλαγές στο στήθος. Ωστόσο, ο ίδιος ο θηλασμός δεν ευθύνεται για αυτές τις αλλαγές.

Μεταβολές του στήθους κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Μεταβολές του στήθους κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
Το στήθος μιας γυναίκας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ο θηλασμός δεν προκαλεί χαλάρωση.

Το στήθος μιας γυναίκας αρχίζει να σχηματίζεται κατά την εφηβεία και συνεχίζει να αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η ηλικία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνισή του. Επιπλέον, υπάρχει πάντα μια ανανέωση των κυττάρων του μαστού ως μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Αυτή η ανανέωση διακόπτεται όταν μια γυναίκα μένει έγκυος. Οι μαστοί γίνονται τότε όργανα παραγωγής γάλακτος. Κατά τη διαδικασία αυτή, αυξάνεται ο αριθμός των αγωγών που μεταφέρουν το γάλα. Επίσης, γίνονται πιο πολύπλοκοι προκειμένου να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους, δηλαδή να θρέψουν το μωρό.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της κύησης, τα κύτταρα που παράγουν γάλα, αυξάνονται και η κυκλοφορία στην περιοχή αυτή αυξάνεται. Όλα μαζί κάνουν τους μαστούς να γίνονται μεγαλύτεροι, μέχρι και μιάμιση φορά μεγαλύτεροι, στην πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, τη στιγμή του τοκετού, οι μαστοί έχουν ήδη διαφορετική εμφάνιση. Αυτό που ακολουθεί είναι ότι τα στήθη αυτά γεμίζουν με γάλα. Συνήθως κατά τους πρώτους μήνες είναι πολύ βαριά, αλλά σιγά-σιγά αρχίζουν να ελαφρύνουν.

Τα στήθη δεν κρεμούν από το θηλασμό

Τα στήθη αυξάνονται λόγω των επιπτώσεων της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, γεμίζουν με γάλα και αυτό οδηγεί σε τέντωμα του δέρματος, οπότε υπάρχει και αύξηση του όγκου τους. Το τέντωμα αυτό προκαλεί χαλάρωση του δέρματος και στη συνέχεια δεν είναι εύκολο να ανακτήσει τον τόνο και την ελαστικότητά του.

Ωστόσο, τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι μαστοί δεν χαλαρώνουν λόγω του θηλασμού. Στην πραγματικότητα είναι οι διεργασίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη που οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές στο στήθος. Σε αυτό, βέβαια, προστίθεται και το πέρασμα του χρόνου.

Μάλιστα, υπάρχει μελέτη του 2011 από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) που αναφέρει σαφώς ότι το στήθος δεν κρεμάει από το θηλασμό. Αυτό καταρρίπτει τον ευρέως διαδεδομένο μύθο για τον θηλασμό.

Τονίζει επίσης το γεγονός ότι η αισθητική δεν είναι λόγος να σταματήσετε να θηλάζετε. Ο θηλασμός είναι πολύ ευεργετικός για το μωρό αλλά και για τη μητέρα. Επιπλέον, δεν δημιουργεί καμία τροποποίηση στο στήθος σας.

Πώς να αποτρέψετε τη χαλάρωση του στήθους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Έχει διαπιστωθεί η περίπτωση γυναικών που έχουν περάσει αρκετές εγκυμοσύνες και δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι χαλάρωσης στο στήθος τους. Για το λόγο αυτό, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η πτυχή αυτή επηρεάζεται από γενετικό παράγοντα. Πιστεύεται ότι οι αλλαγές εξαρτώνται από την ποιότητα του δέρματος της μητέρας.

Η χαλάρωση είναι πιο συχνή στις μητέρες που είναι υπέρβαρες , καπνίζουν ή είναι μεγαλύτερες σε ηλικία. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να προλάβετε τη χαλάρωση του στήθους με ορισμένα απλά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε μετά το θηλασμό. Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους για να το κάνετε αυτό:

Έλεγχος του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η γυναίκα θα πρέπει να πάρει μεταξύ 25 και 35 κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πέρα από αυτό το βάρος, μπορεί να είστε υπέρβαρη και, υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν πιο εύκολο για το στήθος σας να γίνει πλαδαρό μετά το θηλασμό.

Σταδιακή απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να μην αυξηθεί η χαλάρωση του στήθους. Αν η μείωση είναι απότομη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το δέρμα να μην μπορέσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές και, κατά συνέπεια, το στήθος σας να κρεμάσει.

Φορέστε υποστηρικτικό σουτιέν

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα στήθη δεν κρεμούν από το θηλασμό. Ωστόσο, ορισμένες μητέρες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζουν να παρατηρούν χαλάρωση των μαστών μετά το θηλασμό. Ένας από τους λόγους για να συμβεί αυτό είναι η χρήση ενός ακατάλληλου σουτιέν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας πει ποιον τύπο σουτιέν πρέπει να φοράτε.

Κάντε κάποιες ασκήσεις για την επαναφορά του στήθους

Μερικές φορές, μια απλή ρουτίνα άσκησης είναι αρκετή για να μην κρεμάσει το στήθος μετά το θηλασμό. Ο στόχος είναι η ενδυνάμωση των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν το στήθος. Οι ασκήσεις με βάρη και τα push-ups και οι σανίδες είναι κατάλληλες.

Μερικές άλλες συμβουλές

breasts sag from breastfeeding
Οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να αποτρέψουν τη χαλάρωση του στήθους.

Ο πάγος στο στήθος μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα. Απλά βάλτε το παγάκι στο στήθος σας και κάντε μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις για ένα λεπτό κάθε μέρα. Τα φυσικά έλαια σύσφιξης είναι επίσης μια καλή επιλογή. Τα καλύτερα είναι το έλαιο τριαντάφυλλου, το γλυκό αμύγδαλο, το ελαιόλαδο ή το έλαιο αβοκάντο.

Άλλα κατάλληλα μέτρα είναι τα εξής:

  • Κοιμηθείτε άφθονα.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Να κάνετε υγιεινή διατροφή.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Προστατεύστε το στήθος σας από τον ήλιο.

Η σωματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει τη χαλάρωση του στήθους

Είναι ιδιαίτερα σκόπιμο η μητέρα να ασχολείται με αθλήματα όπως η κολύμβηση, τα οποία όχι μόνο τη διατηρούν σε φόρμα, αλλά είναι ιδανικά για την ανάκτηση του φυσιολογικού τόνου του στήθους. Η γιόγκα και το πιλάτες συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

Το στήθος δεν κρεμάει πραγματικά από το θηλασμό, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερήσετε από τον εαυτό σας και το μωρό σας την υπέροχη διαδικασία του θηλασμού. Όσο πιο υγιεινός είναι ο τρόπος ζωής της μητέρας, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να κρεμάσει το στήθος της μετά το θηλασμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.