Δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Υποφέρετε από δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής; Μάθετε σε αυτό το άρθρο τον σωστό τρόπο πρόληψης και θεραπείας του πιο κοινού τύπου μύκητα του κεφαλιού.
Δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής: Πώς να την αντιμετωπίσετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μύκητα της κεφαλής είναι η δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής, γνωστή και ως tinea capitis. Αν και μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, είναι πιο συχνή στα παιδιά. Προκαλεί φαγούρα και φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή και μόνιμη απώλεια μαλλιών. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να την αντιμετωπίσετε;

Εάν νομίζετε ότι έχετε δακτυλίτιδα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό ή το δερματολόγο σας. Αυτό το είδος λοίμωξης απαιτεί συνήθως φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν επίσης ορισμένα σαμπουάν και σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την κατάσταση και τις προτάσεις μας για μερικές σπιτικές θεραπείες.

Με τι μοιάζει η δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής και τι την προκαλεί;

Υπάρχουν διάφορα είδη μολύνσεων από μύκητες του κεφαλιού, αλλά ο πιο κοινός τύπος είναι γνωστός ως tinea capitis. Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από δερματόφυτα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Mycopathologia, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο της τριχοειδικής εισβολής, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και τον βαθμό της φλεγμονώδους αντίδρασής του.

Τα άτομα με ήπια περίπτωση δακτυλίτιδας μπορεί να παρουσιάσουν κάποια απώλεια μαλλιών και μικρές, δυσδιάκριτες φολιδωτές κηλίδες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επώδυνες, διογκωμένες βλάβες στο δέρμα που καλύπτουν μεγάλο μέρος του τριχωτού της κεφαλής και εμποδίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τα συμπτώματα του μύκητα της κεφαλής tinea capitis ποικίλλουν, αλλά συνήθως προκαλεί φαγούρα και φολιδωτές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής.

Εάν τα μαλλιά σας είναι συχνά βρεγμένα ή υγρά, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να ευδοκιμήσουν. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε δακτυλίτιδα αν έχετε ένα κόψιμο ή μια πληγή στο κεφάλι σας και δεν την καθαρίσετε σωστά.

Αυτή η λοίμωξη είναι μεταδοτική, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους και να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια αξεσουάρ προσωπικής περιποίησης με κάποιον που έχει δακτυλίτιδα. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, ώστε να αντιμετωπίσετε σωστά τη λοίμωξη.

 

Θεραπείες για τη δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής

Όταν επισκεφθείτε το δερματολόγο, ο επαγγελματίας μπορεί να σας προτείνει ορισμένα από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα όπως η τερμπιναφίνη, η ιτρακοναζόλη, η γκριζεοφουλβίνη και η φλουκοναζόλη. Προς το παρόν, η ιτρακοναζόλη και η τερμπιναφίνη έχουν εγκριθεί σε ορισμένες χώρες ακόμη και για χρήση σε παιδιά.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα από αυτά τα φάρμακα, μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε για έξι μήνες ή και περισσότερο. Μπορεί επίσης να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε και ένα φαρμακευτικό σαμπουάν. Αυτό το προϊόν βοηθάει στη θανάτωση των σπόρων του μύκητα και εμποδίζει την εξάπλωση της λοίμωξης.

Το πιο συχνά συνιστώμενο φαρμακευτικό σαμπουάν είναι αυτό που περιλαμβάνει 2% κετοκοναζόλη. Όλα τα παιδιά στο σπίτι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το σαμπουάν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες. Οι ενήλικες θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο αν έχουν συμπτώματα.

Επίσης, οι υποτροπές της δακτυλίτιδας είναι πολύ συχνές, καθώς οι μύκητες αφήνουν σπόρια σε καθημερινά αντικείμενα. Έτσι, τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να πλένουν τις πετσέτες σε ζεστό σαπουνόνερο μετά τη χρήση. Επιπλέον, συνιστάται να μουλιάζουν τις χτένες και τις βούρτσες σε διαλύματα χλωρίνης για μία ώρα την ημέρα επί δύο συνεχόμενες ημέρες.

Δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Πώς να προλάβετε τις μολύνσεις από δακτυλίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι μυκητιασικές λοιμώξεις στο τριχωτό της κεφαλής είναι δύσκολο να προληφθούν, επειδή είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αποφύγετε να κρατάτε τα μαλλιά σας βρεγμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Μη φοράτε σκουφάκια ή καπέλα που εμποδίζουν το στέγνωμα των μαλλιών σας μετά το λούσιμο.
 • Διατηρείτε τα μαλλιά σας καθαρά και χρησιμοποιείτε ένα καλό σαμπουάν.
 • Αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα ζώα.
 • Ενημερώστε τα παιδιά και τους ενήλικες για τους κινδύνους μόλυνσης από αυτή τη λοίμωξη.
 • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε αντικείμενα άλλων ανθρώπων, όπως χτένες, τσιμπιδάκια, καπέλα, μαξιλάρια, πετσέτες κ.λπ.
 • Ταυτόχρονα, κρατήστε καθαρά όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε με τα μαλλιά σας καθαρά.

6 θεραπείες για να απαλλαγείτε από τη δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής

Ως συμπλήρωμα της ιατρικής θεραπείας για τον μύκητα της κεφαλής, μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένες θεραπείες φυσικής προέλευσης που -σύμφωνα με τις πεποιθήσεις- μπορούν να καταπραΰνουν την ενόχληση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και ποτέ ως υποκατάστατο της θεραπείας που συνταγογραφείται από το γιατρό.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση τους και άλλες σχετικές πτυχές, συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό. Επίσης, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε δυσμενή αντίδραση ή παρενέργεια μετά την εφαρμογή, σταματήστε αμέσως τη χρήση τους και ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό.

1. Ένα διάλυμα σκόρδου για εφαρμογή στο τριχωτό της κεφαλής

Το σκόρδο έχει πολλαπλές αντιβιοτικές, αντιμυκητιασικές και αντισηπτικές ικανότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πολλαπλές λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, μια in vitro μελέτη έδειξε ότι πολλά δερματόφυτα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε συγκεντρώσεις σκόρδου μεγαλύτερες από 1.000 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο.

Η εφαρμογή σκόρδου είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τον μύκητα της κεφαλής. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να είναι λίγο ισχυρό για τους ευαίσθητους τύπους δέρματος. Έτσι, κάντε πρώτα μια μικρή δοκιμή πριν το χρησιμοποιήσετε.

Δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Συστατικά.

 • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (125 ml)
 • 6 φύλλα δεντρολίβανου
 • 5 σκελίδες σκόρδο

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου και αφήστε τις να βράσουν μαζί με το χυμό λεμονιού και τα φύλλα δεντρολίβανου για περίπου 10 λεπτά.
 • Εφαρμόστε το μείγμα που προκύπτει καθημερινά στο τριχωτό της κεφαλής σας.

2. Απολέπιση με μαγειρική σόδα

Λόγω της υφής της, η μαγειρική σόδα χρησιμεύει ως εξαιρετικό απολεπιστικό για την απομάκρυνση των νιφάδων και των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, η εφαρμογή της βοηθά επίσης στην καταπράυνση του κνησμού.

Ωστόσο, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε περίπτωση ευαίσθητου τριχωτού της κεφαλής.

Συστατικά

Πώς χρησιμοποιείται

 • Ανακατέψτε το φλιτζάνι ζεστό νερό με τη κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.
 • Μετά το ντους, εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής σας με κυκλικές κινήσεις και αφήστε το για 5 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με νερό.

3. Μηλόξυδο για τη δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής

Οι αντιμυκητιασικές ιδιότητες του μηλόξυδου έχουν ερευνηθεί, αλλά εξακολουθούν να στερούνται επιστημονικής υποστήριξης ως στρατηγική θεραπείας. Παρόλα αυτά, η λαϊκή κουλτούρα το έχει αποδεχτεί ως εναλλακτική θεραπεία για τις μυκητιασικές λοιμώξεις.

Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Συστατικά

 • ¼ φλιτζανιού ξύδι (62 ml)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Αραιώστε το μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό.
 • Εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το για 10 λεπτά πριν ξεπλύνετε με νερό.
μηλόξυδο
Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να έχουν αποδείξει τα αποτελέσματα του μηλόξυδου στη θεραπεία του μύκητα της κεφαλής, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι λειτουργεί.

4. Ένα μείγμα γιαουρτιού και λεμονιού

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το απλό γιαούρτι και το λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο, τα προβιοτικά προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορεί να προάγουν την αντιμυκητιασική δράση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζωντανές ενεργές καλλιέργειες.

Συστατικά

 • ½ φλιτζάνι φυσικό γιαούρτι (100 γρ.)
 • Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Ανακατέψτε και τα δύο συστατικά.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε τα στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε τα για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 • Ξεπλύνετε με νερό και στη συνέχεια στεγνώστε καλά τα μαλλιά σας. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις φορές την εβδομάδα.

5. Λευκό ξύδι

Όπως και το μηλόξυδο, το λευκό ξύδι ως φάρμακο για τους μύκητες προέρχεται κυρίως από τη λαϊκή κουλτούρα. Καλό είναι να το χρησιμοποιείτε αραιωμένο σε νερό, καθώς μπορεί να είναι πολύ επιθετικό για το τριχωτό της κεφαλής στη φυσική του κατάσταση.

Συστατικά

 • ¼ φλιτζανιού ξύδι (62 ml)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Ανακατέψτε τα συστατικά.
 • Αφού πλύνετε καλά τα μαλλιά σας, απλώστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας και αφήστε το για 5 λεπτά.
 • Τέλος, ξεπλύνετε με νερό.

6. Τζελ αλόης βέρα

Η αλόη βέρα έχει αλοΐνη. Πρόκειται για μια ουσία που πιστεύεται ότι έχει αντιμυκητιασική δράση. Πράγματι, μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Oman Medical Journal επιβεβαίωσε ότι η αλόη όντως έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Aloe for scalp ringworm
Η αλόη βέρα έχει εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα σας.

Συστατικά

 • Θα χρειαστείτε μόνο τζελ αλόης βέρα

Τι να κάνετε;

 • Απλώστε το τζελ αλόης βέρα στο τριχωτό της κεφαλής σας με μια βούρτσα, ώστε να έρθει σε άμεση επαφή με το τριχωτό της κεφαλής.
 • Αφήστε το για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Μερικές τελικές σημειώσεις για τη δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής

Η παρουσία μύκητα στο κεφάλι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν επαγγελματία. Αν και υπάρχουν συμπληρωματικές θεραπείες, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε αυτή τη μόλυνση είναι να ακολουθήσετε ιατρική θεραπεία. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της δακτυλίτιδας σε άλλους ανθρώπους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.