Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες

Περιστασιακά, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων. Αυτές κυμαίνονται από αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα ή επαφή με ορισμένες ουσίες έως προσωρινές ασθένειες.
Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου, 2023

Περιστασιακά, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, από αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα ή επαφή με ορισμένες ουσίες έως προσωρινές ασθένειες.

Δεν είναι πάντα ένα σύμπτωμα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές εξαφανίζονται από μόνες τους. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές απαιτούν θεραπεία για κάποια υποκείμενη πάθηση.

Πώς μοιάζουν οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα;

Το δέρμα δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αλλά είναι επίσης εκτεθειμένο στον εξωτερικό κόσμο. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί τον πρώτο και κύριο προστατευτικό φραγμό.

Εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε οποιεσδήποτε αλλαγές, τόσο αυτές που σχετίζονται με ερεθίσματα που προέρχονται από το εξωτερικό, όσο και αυτές του ίδιου του σώματος, για σωματικούς ή και συναισθηματικούς λόγους. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του δέρματος και των συναισθημάτων.

Ως απάντηση σε τέτοιες αλλαγές, τείνει να παρουσιάζει ή να εκδηλώνει διάφορες αντιδράσεις. Η εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα είναι μία από τις συνήθεις αντιδράσεις σε περιβαλλοντικές ή σωματικές μεταμορφώσεις.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τις κόκκινες κηλίδες, διαφορετικές αποχρώσεις, προεκτάσεις, ζώνες ή τοποθεσίες, διάρκεια ή μονιμότητα των ίδιων στο δέρμα. Ορισμένες παρουσιάζουν εξογκώματα, αλλαγές στην υφή, κνησμό ή πόνο.

Ίσως βρείτε αυτό ενδιαφέρον: Ψωρίαση και πώς να την περιορίσετε

Οι πιθανές αιτίες για τις κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στο δέρμα δεν είναι απαραίτητα σοβαροί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι αιτίες, προκειμένου να αναγνωρίσουμε πώς πρέπει να δράσουμε.

1. Εξάνθημα από θερμότητα

Στην περίπτωση του εξανθήματος από θερμότητα, οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι μπλοκαρισμένοι. Εκτός από την ερυθρότητα, συνήθως εμφανίζονται μικρά εξογκώματα. Παρατηρείται επίσης κνησμός.

Το θερμικό εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως εκεί όπου υπάρχουν πτυχές, όπως οι:

 • Μασχάλες
 • Βουβωνική χώρα
 • Λαιμός
 • Γλουτοί

Αυτό δεν είναι σοβαρό και υποχωρεί από μόνο του σε λίγες ημέρες. Απλά κρατήστε την περιοχή δροσερή, στεγνή και απαλλαγμένη από ερεθιστικά στοιχεία.

Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν ορισμένες σπιτικές θεραπείες για τα εξανθήματα , όπως λουτρά με χαμομήλι, κρέμες με βρώμη ή αλόη βέρα και κρύες κομπρέσες. Ωστόσο, μπορεί να σχετίζεται με μύκητες, ακάρεα ή επαφή με ερεθιστικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιισταμινικά, αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά.

2. Πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια άλλη μορφή εξανθήματος. Είναι πιο συχνή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Αυτός ο τύπος εξανθήματος χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη κόκκινη κηλίδα, η οποία συνοδεύεται από μικρότερες κηλίδες σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να βρίσκεται στο στήθος, τον κορμό ή την πλάτη.

Αυτές οι κόκκινες κηλίδες είναι φολιδωτές και φαγουρίζουν. Επιπλέον, συχνά εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος και πυρετός.

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με ιούς ή βακτήρια, καθώς εμφανίζεται συχνά μετά από μια λοίμωξη.

Μερικές φορές υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες. Μερικές φορές συνιστώνται κορτικοστεροειδή, αντιισταμινικά ή αντιιικά φάρμακα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

3. Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ένα αρκετά κοινό σύνολο δερματικών παθήσεων. Προκαλείται από το πιάσιμο, το άγγιγμα ή την τριβή με κάτι που ερεθίζει ή προκαλεί αλλεργία στο άτομο. Το δέρμα συχνά γίνεται ξηρό, σκασμένο και φολιδωτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ειδικά αν αποφεύγεται η επαφή με την προσβλητική ουσία. Η θεραπεία είναι συμπτωματική με κάποιες κρέμες υδροκορτιζόνης.

Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες
Η δερματίτιδα είναι μια κατάσταση που ομαδοποιεί πολλές διαφορετικές παραλλαγές που οφείλονται σε μεγάλη ποικιλία αιτιών.

4. Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα, είναι μια νόσος του δέρματος. Το έκζεμα είναι μια σχετικά συχνή ασθένεια. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία κόκκινων κηλίδων στο δέρμα, που συνοδεύονται από κνησμό.

Τα αίτια είναι γενετικής προέλευσης. Η ατοπική δερματίτιδα καταπονεί το δέρμα, με την έννοια ότι δεν μπορεί να προστατευτεί καλά από ορισμένες συνθήκες, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς.

Δεν υπάρχει θεραπεία. Η θεραπεία συνίσταται σε στεροειδείς κρέμες ή αλοιφές για την ανακούφιση από τον κνησμό και το κάψιμο. Συνιστώνται επίσης αντιισταμινικά από το στόμα, καθώς και η καλή ενυδάτωση του δέρματος.

5. Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή. Σε αυτή την ασθένεια, το σώμα υπερπαράγει δερματικά κύτταρα, τα οποία συσσωρεύονται, σχηματίζοντας στρώματα που ξεφλουδίζουν.

Διατίθενται φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν κρέμες και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Διατίθεται επίσης θεραπεία με υπεριώδες φως.

Επίσης, ορισμένοι παράγοντες (στρες, φάρμακα, λοιμώξεις) συμβάλλουν στην πυροδότηση των εξάρσεων.

6. Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μια δερματολογική ασθένεια γενετικής προέλευσης που είναι πιο συχνή στις λευκές γυναίκες. Στο δέρμα του προσώπου εμφανίζονται ερυθρές περιοχές και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται ορατά. Συχνά εμφανίζονται επίσης ξεσπάσματα σπυριών με πύον και υπάρχει αίσθημα καύσου και ερεθισμός των ματιών.

Οι θεραπείες αποσκοπούν στη μείωση των συμπτωμάτων. Από την άλλη πλευρά, συνιστάται η αποφυγή παραγόντων που ενισχύουν την πάθηση, όπως:

 • Ζεστά ή αλκοολούχα ποτά
 • Πικάντικα φαγητά
 • Πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες
 • Υπερβολικός ήλιος ή άνεμος
 • Φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή
 • Ερεθιστικά καλλυντικά προϊόντα

7. Δακτυλίτιδα

Η δακτυλίτιδα ή Tinea corporis είναι μια αρκετά συχνή λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες που αποικίζουν το δέρμα. Παράγει βλάβες που είναι εμφανείς με τη μορφή κόκκινων κηλίδων. Υπάρχει επίσης απολέπιση.

Δεν είναι επώδυνη ή σοβαρή. Ωστόσο, είναι μεταδοτική και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Συνήθως υποχωρεί με τη θεραπεία με αλοιφή.

8. Αλλεργικές αντιδράσεις και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρει από αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιο στοιχείο (που ονομάζεται αλλεργιογόνο). Μπορεί να υπάρχουν τροφικές, αναπνευστικές και δερματικές αλλεργίες.

Αν και σχετικά σπάνιο, οι αλλεργικές αντιδράσεις οδηγούν στην εμφάνιση κόκκινων κηλίδων. Εκτός από την αντιμετώπισή τους με αντιισταμινικά, μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή της έκθεσης.

9. Αντιδράσεις σε κάποιο φάρμακο ή φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που προκαλούν, ως παρενέργεια, την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα. Αυτές μπορεί να είναι ανάγλυφες ή επίπεδες, φολιδωτές ή με φουσκάλες. Επίσης, ποικίλλουν σε απόχρωση από κατακόκκινο έως μοβ.

Η ερυθρότητα εξαφανίζεται όταν διακοπεί το φάρμακο. Περιστασιακά, όμως, μπορεί να απαιτείται άλλο φάρμακο, όπως επινεφρίνη, διφαινυδραμίνη ή κορτικοστεροειδές.

10. Ψώρα και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Η ψώρα προκαλείται από ένα άκαρι που ονομάζεται Sarcoptes scabiei. Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται με άμεση επαφή.

Δημιουργεί υπερκερατωτικές αλλοιώσεις (πάχυνση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος), με ερυθρότητα, κάψιμο, κνησμό και έλκη (από το ξύσιμο). Η θεραπεία βασίζεται στη χρήση ψωροκτόνων και αλοιφών για την άμβλυνση των συμπτωμάτων, καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων προσωπικής υγιεινής.

ψωρα
Βλάβες από ψώρα στον άνθρωπο.

11. Βακτήρια

Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα εμφανίζονται όταν βακτήρια εισέρχονται στο δέρμα. Η προσβεβλημένη περιοχή φλεγμαίνει και κοκκινίζει- συχνά επίσης αισθάνεται ζεστή και πολύ ευαίσθητη.

12. Καντιντίαση

Η καντιντίαση προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Candida albicans. Παρόλο που αυτός ο μύκητας φυσιολογικά κατοικεί στο σώμα, μερικές φορές συμπεριφέρεται ως παθογόνο, προκαλώντας δερματικά εξανθήματα.

Μεταξύ άλλων περιοχών, μπορεί να εμφανιστούν κόκκινες κηλίδες στη βάλανο, συνοδευόμενες από κνησμό. Η θεραπεία συνίσταται σε αντιμυκητιασικές κρέμες (π.χ. κλοτριμαζόλη).

13. Ιμπέτιγκο και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Το ιμπέτιγκο προκαλεί πληγές γύρω από το στόμα και τη μύτη, οι οποίες στη συνέχεια αποκτούν φλοιό. Προκαλεί επίσης φλεγμονώδεις αντιδράσεις με κόκκινες κηλίδες στο προσβεβλημένο δέρμα.

Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που είναι πιο συχνή στα παιδιά. Η αντιβιοτική θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική.

14. Lichen planus ή σκληροατροφικός λειχήνας

Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση. Στην περίπτωση αυτή, οι κόκκινες κηλίδες είναι επίπεδες και εμφανίζονται στο στόμα, το λαιμό, τα νύχια, το τριχωτό της κεφαλής ή τα γεννητικά όργανα.

Είναι πιο συχνή στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών. Δεν ξέρουμε τι την προκαλεί, αν και οι ερευνητές υποπτεύονται μια γενετική συνιστώσα.

Δεν είναι μεταδοτική και υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, μπορεί επίσης να γίνει μια χρόνια ασθένεια. Οι θεραπευτικές επιλογές συνίστανται σε τοπικά κορτικοστεροειδή ή ρετινοειδή και αντιισταμινικά από το στόμα.

15. Ανεμοβλογιά

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά, αν και μετά την πρώτη τους έκθεση, αναπτύσσεται ισόβια ανοσία.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα με κόκκινες βλατίδες. Η ανεμοβλογιά μπορεί να προληφθεί επειδή υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό όταν ένα άτομο έχει προσβληθεί.

16. Ιλαρά

Η ιλαρά παραμένει μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Προκαλείται από έναν ιό της οικογένειας των παραμυξοϊών.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ένα κόκκινο εξάνθημα. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 10%. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.

17. Ερυθρά

Πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια που είναι πιο συχνή στα παιδιά. Ο ιός μεταδίδεται με τον αέρα και εισέρχεται μέσω της αναπνευστικής οδού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία και δερματικό εξάνθημα (ροζ εξάνθημα). Επίσης, δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες
Ο εμβολιασμός για τα παιδικά εξανθήματα αποτελεί αποτελεσματική προληπτική μέθοδο κατά πολλών τύπων ασθενειών και εξανθημάτων.

18. Καρκίνος του δέρματος και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Οι κόκκινες κηλίδες αποτελούν συχνά κλινικό σημάδι καρκίνου του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, όπως εκτομή, χειρουργική Mohs, απόξεση, ηλεκτροδιάτρηση, κατάψυξη ή κρυοθεραπεία, καθώς και ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

19. Λύκος

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Ο λύκος μπορεί να επηρεάσει διάφορα όργανα (νεφρά, εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες), καθώς και τις αρθρώσεις και το δέρμα. Στο πρόσωπο προκαλεί εξανθήματα με τη μορφή κοκκινωπών κηλίδων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο. Οι θεραπείες αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, επιδιώκοντας τη μείωση των συμπτωμάτων και των κρουσμάτων.

Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ανοσοκατασταλτικά και κορτικοστεροειδή.

20. Πετέχειες

Οι μικρές, στρογγυλές, κοκκινωπές ή καστανές κηλίδες ονομάζονται πετέχειες. Μπορεί να οφείλονται στα εξής:

 • Μια λοίμωξη.
 • Ένας τραυματισμός
 • Μια αλλεργική αντίδραση
 • Αιμορραγική διαταραχή της πήξης

Αυτές οι κόκκινες κηλίδες δεν είναι κνησμώδεις ή ογκώδεις, ωστόσο, μπορεί να εξαπλωθούν και να σχηματίσουν μεγαλύτερες κηλίδες. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Μερικές φορές απαιτούνται αντιβιοτικά.

21. Κερασοειδή αιμαγγειώματα

Κερασοειδή αγγειώματα ή αιμαγγείωματα είναι η ονομασία για αυτές τις μικρές δερματικές αναπτύξεις, οι οποίες εμφανίζονται ως στρογγυλή κόκκινη ή μοβ κηλίδα. Μερικές φορές, μπορεί να είναι υπερυψωμένα. Είναι συχνότερα σε άτομα άνω των 30 ετών.

Μπορούν να διαγνωστούν με μια απλή οπτική εξέταση και δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Ωστόσο, εάν το άτομο νιώθει άβολα με την εμφάνισή τους ή την αιμορραγία, μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αφαιρεθούν με λέιζερ, άζωτο ή άλλες μεθόδους.

Συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να οφείλονται σε διαταραχή της πήξης.

22. Ακμή και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Η ακμή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, είτε στο πρόσωπο, είτε στο στήθος, είτε στην πλάτη. Υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων και καλλυντικών προϊόντων, ακόμη και σπιτικών θεραπειών, για τη θεραπεία της ακμής. Ωστόσο, η κύρια σύσταση είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε τα σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα.

23. Τσιμπήματα εντόμων και κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Μια πολύ συνηθισμένη αντίδραση στα τσιμπήματα εντόμων είναι η εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στην ή γύρω από την περιοχή όπου έγινε το τσίμπημα. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από φλεγμονώδη αντίδραση και κνησμό.

Το τσούξιμο ανακουφίζεται με αλοιφές. Εάν το άτομο είναι αλλεργικό στο έντομο, θα πρέπει να χορηγηθεί ένα αντιισταμινικό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση καλύπτοντας καλά το δέρμα και χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά.

τσιμπημα κουνουπιων
Τα τσιμπήματα κουνουπιών μπορεί να υποδηλώνουν τη μετάδοση διαφόρων ασθενειών, ιδίως σε τροπικές περιοχές.

24. Φαγούρα του κολυμβητή

Η φαγούρα του κολυμβητή ή Κερκιδική δερματίτιδα, ονομάζεται επίσης ο κνησμός του κολυμβητή. Είναι η ονομασία που δίνεται στις προνυμφικές μορφές των τρηματοειδών (συγκεκριμένα των σχιστοσωμάτων). Πρόκειται για ένα κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από την εμβάπτιση σε νερό μολυσμένο με αυτά τα παράσιτα.

Δεν είναι μεταδοτικό. Η θεραπεία γίνεται με κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά. Ενίοτε, μπορεί να απαιτηθούν αντιβιοτικά.

25. Στρες

Η βίωση στρεσογόνων καταστάσεων, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων σωματικών συμπτωμάτων. Ως εκ τούτου, το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα σε ορισμένα άτομα.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για τις κόκκινες κηλίδες στο δέρμα

Εάν οι κηλίδες εξαφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν επιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πάντα καλή ιδέα να κλείσετε ραντεβού με γιατρό για να τις αξιολογήσει και να σας συστήσει θεραπεία.

Θα πρέπει να ζητηθεί άμεση βοήθεια εάν οι κηλίδες συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Πυρετός
 • Αίσθημα παλμών
 • Έντονος πόνος
 • Ακραία κόπωση
 • Δύσπνοια ή αίσθηση πνιγμού

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alonso, M. C., Leonard, D. D., Cruz, Y. B., & Rodríguez, A. E. S. (2020). Cáncer de piel no melanoma y radiaciones ultravioletas. Folia Dermatológica Cubana12(1).
 • Armstrong, A. W., & Read, C. (2020). Pathophysiology, clinical presentation, and treatment of psoriasis: a review. Jama323(19), 1945-1960.
 • García-Bravo B, Conde-Salazar L, De la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004; 95(1): 14-24.
 • Johnston G, Exton L, Mohd Mustapa M, et al. British Association of Dermatologists’ guidelines for the management of contact dermatitis. Br J Dermatol. 2017; 176(2): 317-329.
 • Le Cleach L, Chosidow O. Lichen planus. N Engl J Med. 2012; 366(8): 723-32.
 • Lyons J, Milner J, Stone K. Atopic dermatitis in children: clinical features, pathophysiology, and treatment. Immunol Allergy Clin North Am. 2015; 35(1): 161-183.
 • Morgado-Carrasco, D., Piquero-Casals, J., & Podlipnik, S. (2022). Tratamiento de la escabiosis. Atención Primaria54(3), 102231.
 • Pastrana, I. R. M. (2018). Prurigo por insecto y alergia a la picadura del mosquito: estudio de caso. Atención Familiar25(3), 129-131.
 • Petit A. Pitiriasis rosada («pityriasis rosea»). EMC – Dermatología. 2015; 49(4): 1-7.
 • Ranganathan D, John GT. Therapeutic plasma exchange in renal disorders. Indian J Nephrol. 2019; 29(3): 151-159.
 • Tanghetti E. The role of inflammation in the pathology of acne. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Sep; 6(9): 27–35.
 • Thomas A, Baird S, Anderson J. Purpuric and petechial rashes in adults and children: initial assessment. BMJ. 2016; 352: i1285.
 • Urbina F, Das A, Sudy E. Clinical variants of pityriasis rosea. World J Clin Cases. 2017; 5(6): 203-211.
 • Zaenglein, A. L. (2018). Acne vulgaris. New England Journal of Medicine379(14), 1343-1352.
 • Trac, E. Et al. Outbreak of Swimmer’s Itch in Denmark.  2019. ActaDV. Doi: 10.2340/00015555-3309
 • RICHARD P. USATINE, MD, AND MICHELLE TINITIGAN, MD. Diagnosis and Treatment of Lichen Planus. 2011. Disponible en: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/0701/p53.html
 • Baptista, L. Impetigo – review. 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142283
 • Campillos Páez, S. Et al. Escabiosis: revisión y actualización. 2002. Medifam vol.12 no.7. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1131-57682002000700004
 • Aditya K Gupta, Maria Chaudhry, & Boni Elewski. Tinea corporis, tinea cruris, tinea nigra, and piedra. 2003. Dermatologic Clinics. Disponible en: https://www.derm.theclinics.com/article/S0733-8635(03)00031-7/fulltext
 • Thomas J. Zuber. 2000. ROSACEA. Primary Care: Clinics in Office Practice. Disponible en: https://www.primarycare.theclinics.com/article/S0095-4543(05)70197-4/fulltext
 • Ma. T. Bordel-Gómeza, A. Miranda-Romerob, J. Castrodeza-Sanzc. 2010. Epidemiología de la dermatitis de contacto: prevalencia de sensibilización a diferentes alérgenos y factores asociados. Actas Dermo-Sifiliográficas. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009000064

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.